Κάνε το Τεστ
τι είναι η Mandala. μάνταλα, συμβολισμός mandala, σημασία mandala, χρήσεις mandalas, πως η mandala βοηθά στην ευεξία, οφέλη των mandalas, χρήσεις των mandalas

Τι είναι η Mandala (μάνταλα);

Τι είναι η Mandala (μάνταλα);

Η λέξη Mandala (μάνταλα) στα σανσκριτικά σημαίνει "κύκλος" και  "ολοκλήρωση", έχει μια μεγάλη ιστορία και βαθιά πνευματική σημασία. Αντιπροσωπεύει την ολότητα. Πολλοί άνθρωποι ζωγραφίζουν ή χρωματίζουν Mandala και αυτό είναι ένας τρόπος διαλογισμού. Καθώς ζωγραφίζουν, ηρεμούν και χαλαρώνουν, έτσι το μυαλό τους είναι ήσυχο.

Η ενασχόληση με τη Mandala είναι θεραπευτική αλλά και συμβολική. Τα σχήματα και τα χρώματα που χρησιμοποιεί κάποιος αντανακλούν τον εσωτερικό του εαυτό την στιγμή της δημιουργίας. Ο Καρλ Γιουνγκ αποκαλούσε τη Mandala "μια αναπαράσταση του ασυνείδητου εαυτού."

Το πιο σημαντικό πράγμα στη Mandala δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά το ταξίδι, η διαδικασία. Το να βρει κάποιος ένα δημιουργικό τρόπο για να εκφράζει τον εαυτό του και να χαλαρώνει την ίδια στιγμή.

Τι είναι η Mandala;

Η Mandala βοηθά στην ευεξία μας και στην μείωση του άγχους. Ο όρος Mandala κυριολεκτικά σημαίνει "κύκλος." Η Mandala μπορεί να υπάρχει στη φύση και στο σύμπαν, και συχνά έχει συμβολική χρήση σε πολλές κουλτούρες και θρησκείες. Οι Mandalas αντιπροσώπευαν τα πάντα, από την ισορροπία και την τάξη μέχρι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την παροδικότητα της ζωής.

Βασικά, οι Mandalas αντιπροσωπεύουν την ολότητα, την ενότητα, την σύνδεση και την αρμονία. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την ζωή μας.

Επίσης, οι Mandalas μπορεί να είναι απλές ή με πολλές λεπτομέρειες. Συχνά είναι συμμετρικές με ένα σχέδιο που ξεκινά από το κέντρο.

Ως παιδιά περνάμε πολύ χρόνο ζωγραφίζοντας. Εξερευνούμε τα χρώματα, τα σχέδια, και τα μοτίβα και χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας. Η τέχνη είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξή μας. Μας βοηθά να ωριμάσουμε, να αναπτύξουμε το μυαλό μας, να είμαστε δημιουργικοί και να βρίσκουμε ένα τρόπο να χαλαρώνουμε. Φυσικά, όσο μεγαλώνουμε, το πάθος μας για τις τέχνες εξαφανίζεται. Πολλοί ενήλικες δεν συνειδητοποιούν ότι η τέχνη μας δίνει δύναμη και έχει επουλωτική δράση, όπως όταν συνέβαινε στην παιδική ηλικία.

Στην πραγματικότητα, τα πρώτα σχέδια που ζωγραφίζουν τα νήπια, καθώς  περνούν από τις μουντζούρες σε πιο ρεαλιστικές φιγούρες είναι οι κύκλοι. Συνήθως ζωγραφίζουν κύκλους με έντονα χρώματα. Αργότερα προσθέτουν περισσότερες λεπτομέρειες για την αναπαράσταση των ανθρώπων, του ήλιου και των λουλουδιών.

Ποια είναι η σημασία των Mandalas;

Οι Mandalas είναι κυκλικά, γεωμετρικά μοτίβα που είναι συμμετρικά στη φύση. Είναι μια συμβολική αναπαράσταση του σύμπαντος με μια εξωτερική και εσωτερική αναπαράσταση του κόσμου. Σε θρησκευτικό πλαίσιο, ειδικά στο Βουδισμό, οι Mandalas είναι ένας κύκλος που είναι μαγικός και δεν έχει κάποια προέλευση και τέλος όπως το σύμπαν. Οι Mandalas , από αμνημονεύτων χρόνων, χρησιμοποιούνταν ως αντικείμενο που βοηθούσε στην εστίαση της προσοχής. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνταν για την ενίσχυση της προσοχής στη διάρκεια του διαλογισμού. Η χρήση των Mandalas διευκολύνει τη διαδικασία της συγκέντρωσης σε ένα πράγμα , λόγω του συμμετρικού τους σχήματος που κατευθύνει την προσοχή στο κέντρο τους.

Η χρήση των Mandalas είναι συχνή στις φιλοσοφίες της Ανατολής, όπως ο Βουδισμός και ο Ινδουισμός. Έχουν επίσης υιοθετηθεί και από τις δυτικές κουλτούρες. Ο Καρλ Γιουνγκ δούλευε με Mandalas και πίστευε ότι είναι μια εξαιρετική πηγή γνώσης και  ότι αντιπροσωπεύουν τον εσωτερικό μας κόσμο. Ο Γιουνγκ πίστευε ότι οι Mandalas αντιπροσωπεύουν  το συλλογικό ασυνείδητο το οποίο είναι μια αναπαράσταση μιας μορφής του ασυνείδητου και διαφέρει από την ιδέα του Φρόυντ για το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο.

Πώς η Mandala βοηθά στην ευεξία μας;

Σε περιόδους αβεβαιότητας, η Mandala βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας. Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας και οι αλλαγές στη ζωή μας διαταράσσουν την ρουτίνα μας. Αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει είναι να αφιερώσουμε πέντε λεπτά στον εαυτό μας.

Η τέχνη όπως και ο διαλογισμός απαιτεί εξάσκηση. Αρχικά, μπορείτε να ξεκινήσετε με τεχνικές ενσυνειδητότητας και να εντοπίζετε τις Mandalas γύρω σας. Έτσι, αυξάνετε την επίγνωσή σας για σχέδια και αντικείμενα που έχουν το σχήμα της Mandala (κυκλικό). Για παράδειγμα το κέντρο ενός λουλουδιού, ένας πολύτιμος λίθος σε ένα κόσμημα, η αγαπημένη σας κούπα. Οι Mandalas υπάρχουν παντού γύρω μας και δίνουν ζωή, ισορροπία και ομορφιά στον κόσμο.

Βρείτε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα , όταν νιώθετε καλά. Αν θέλετε να φτιάξετε μια Mandala με σκοπό την ανακάλυψη του εαυτού σας και το διαλογισμό, βρείτε μια τοποθεσία με ελάχιστους περισπασμούς. Έτσι, ώστε να μπορείτε να κάνετε την άσκηση με αφοσίωση. Φυσικά, πρέπει να έχετε κλειστές τις ηλεκτρονικές σας συσκευές.

Μπορείτε να έχετε ένα συγκεκριμένο τετράδιο, στο οποίο θα κάνετε εξάσκηση στις Mandalas.  Να έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία σε ένα καλάθι, ώστε να τα βρίσκετε πάντα. Δεν χρειάζεστε πολύ χώρο, ειδικά αν φτιάχνετε Mandalas στο ημερολόγιο σας.

Τι χρειάζεστε για τη Mandala;

 • Ημερολόγιο
 • Χαρτί
 • Ένα πιάτο ή ένα μπωλ για να φτιάξετε τον κύκλο
 • Μολύβια
 • Κιμωλίες
 • Χρώματα
 • Μαρκαδόρους
 • Σπόρους
 • Λουλούδια
 • Πέτρες
 • Αντικείμενα στο χώρο

Η Mandala βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας

Οι Mandalas προσφέρουν την δυνατότητα της ανακάλυψης, της συγκέντρωσης, της επίγνωσης και της γαλήνης. Ένας από τους πρωτοπόρους της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης, ο Καρλ Γιουνγκ, ζωγράφιζε Mandala για την προσωπική του εξέλιξη. Φυσικά, τις χρησιμοποιούσε και στους ασθενείς για να τους βοηθήσει να προχωρήσουν προς την ολότητα.

Οι Mandalas βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του εσωτερικού μας κόσμου και στην διαχείριση των δύσκολων και επώδυνων συναισθημάτων. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μια διαλογιστική εμπειρία και ανακαλύπτουν βαθιά τον εαυτό τους και το βαθύτερο νόημα σε κάποιες καταστάσεις της ζωής.

Επίσης, η διαδικασία της δημιουργίας μιας Mandala ενσωματώνει τη συμμετρία και τη ροή, και τη δομή με ευελιξία. Όσο κάποιος εξερευνεί μέσα από την τέχνη, μέσα στην ασφάλεια του κύκλου, η διαδικασία απαιτεί την ικανότητά  να είναι ανθεκτικός και να αποδέχεται το απροσδόκητο.

Η διαδικασία ενεργοποιεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ψυχικής και της συναισθηματικής ισορροπίας. Όταν είναι ενεργά και τα δύο ημισφαίρια, τότε υπάρχει μια βελτίωση στην ικανότητα διαχείριση του άγχους και στην αίσθηση του ελέγχου.

Η Mandala ενισχύει τη δημιουργική έκφραση 

Αν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ασχοληθήκατε με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καλό είναι να ξεκινήσετε με απλά και μικρά βήματα. Αρχικά, μπορεί να νιώθετε λίγο άβολα και περίεργα. Ή μπορεί η διαδικασία να ξυπνά το δημιουργικό πνεύμα μέσα σας. Χωρίς κριτική, δοκιμάστε κάτι καινούργιο και να είστε ανοιχτοί στη διαδικασία ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα.

Αν μπορείτε,  καλό είναι να προσεγγίσετε την τέχνη ως "παιχνίδι". Φυσικά, μπορείτε να κάνετε πειραματισμούς με τα χρώματα, τα σχέδια, τα μοτίβα και τα σύμβολα, όπως θα έκανε ένα παιδί. Τα συναισθήματα πρέπει να σας καθοδηγούν. Μόλις τελειώσετε τη Mandala, μπορείτε να της δώσετε ένα όνομα.

Φυσικά, μπορείτε να σχεδιάσετε μια Mandala μαζί με το σύντροφό σας, ή μπορείτε να κάνετε διαφορετικά σχέδια. Επίσης, υπάρχουν πολλές ομάδες που ασχολούνται με τη Mandala. Η τέχνη είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για τις οικογένειες.

Χρήση των Mandalas

Η φύση των Mandalas είναι θεραπευτική και συμβολική. Τα σχήματα και τα χρώματα που συνθέτουν μια Mandala αντιπροσωπεύουν τον εσωτερικό κόσμο ενός ατόμου τη στιγμή της δημιουργίας. Το ένστικτο και το συναίσθημά σας θα πρέπει να σας εμπνέουν και να σας καθοδηγούν στη διαδικασία της δημιουργίας. Τελικά, θα δημιουργήσετε ένα πορτραίτο του εαυτού σας όταν δημιουργείτε μια Mandala. Ότι και αν νιώθετε αυτή τη στιγμή, όποια και αν είναι τα συναισθήματά σας, θα αποτυπωθούν στη Mandala.

Ο σκοπός δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά το ταξίδι. Όταν θα φτάσετε στον προορισμό σας, θα έχετε μια ουσιαστική και προσωπική αναπαράσταση, μια στιγμή της ζωής σας που εκφράζετε μέσα από τη Mandala.

Οι Mandalas ακόμη και σήμερα συμβάλλουν στην ηρεμία και στη χαλάρωση. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα βιβλία με Mandalas, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά και οι ενήλικες. Αυτά τα βιβλία αποτελούν έναν τρόπο χαλάρωσης, μείωσης της έντασης και βελτίωσης της διάθεσης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά διαθέσιμες εφαρμογές με Mandalas που μπορεί κάποιος να βρει online.

Αντιμετώπιση του στρες 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας κάνει ευάλωτους σε ψυχικές παθήσεις λόγω του έντονου στρες. Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βιώσει κατάθλιψη ή άγχος, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Για αυτό η αυτοφροντίδα και η ευεξία είναι πολύ σημαντικές. Οι Mandalas μας βοηθούν να ηρεμήσουμε και μπορεί να γίνουν κομμάτι της αυτοφροντίδας μας. Τι καλύτερο από το να κάνει κάποιος ένα διάλλειμα, να απελευθερώνει το παιδί που κρύβει μέσα του και να ζωγραφίζει για να μειώσει το στρες. Και σε συνδυασμό με άλλες επιλογές όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ συμβάλλουν σημαντικά στη διαχείριση του άγχους.