Κάνε το Τεστ
συντροφικότητα, καραντίνα, πανδημία, πως να είμαστε καλοί σύντροφοι στην καραντίνα

Η συντροφικότητα κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Η συντροφικότητα στην καραντίνα του κορωνοϊού

Αν είστε κλεισμένοι στο σπίτι σας με το σύντροφό σας ή το σύζυγό σας λόγω καραντίνας του κορωνοϊού και παρατηρείτε ότι τα πράγματα είναι πιο έντονα από ότι συνήθως, δεν είστε οι μοναδικοί!

Όταν είμαστε μαζί με έναν άνθρωπο σε ένα μικρό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό ψυχοπιεστικές συνθήκες αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για αρνητική (αλλά και θετική) αλληλεπίδραση. Οι σχέσεις που έχουν γερές βάσεις θα επιβιώσουν και ίσως και να ανθίσουν, ενώ όσες χαρακτηρίζονται από σαθρές βάσεις και την έλλειψη δεξιοτήτων επικοινωνίας είναι πιο πιθανό να λυγίσουν από το στρες, και θα οδηγήσουν σε χωρισμό.

Όταν είμαστε σε καραντίνα για ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες χρειαζόμαστε κάποια εφόδια για την καθημερινότητά μας, όπως και για τις σχέσεις μας που μπορεί να είναι η τρυφερότητα, ο ρομαντισμός, η υπομονή. Ο χρόνος που περνούν μαζί τα ζευγάρια έχει αυξηθεί δραματικά, δεν υπάρχουν διέξοδοι και ο φόβος για το άγνωστο αναπόφευκτα μας κάνει να νιώθουμε απογοήτευση, αμφισβήτηση και να έχουμε διαφωνίες.

Αυτό που κάνει την κατάσταση πολύπλοκη είναι ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη διαφορετικά επίπεδα αυτονομίας και εγγύτητας. Όταν βάζεις όλους αυτούς τους παράγοντες μαζί έχεις την τέλεια συνταγή για διαφωνίες, επειδή οι άνθρωποι νιώθουν πληγωμένοι λόγω άγχους και έλλειψης ελέγχου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μηχανισμούς απόκρισης ώστε να αντιμετωπίζει άγνωστους κινδύνους. Η ένταση που επικρατεί στις μέρες μας είναι αναπόφευκτη και για αυτό είναι ανάγκη να επανασυνδεθούμε.

Πώς μπορούμε να είμαστε καλύτεροι σύντροφοι στην καραντίνα;

1. Καθορίστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και κανόνες

Συζητήστε για το πότε και το πως θέλετε να διαχωρίσετε και να χρησιμοποιήσετε το χώρο σας (τόσο χωροταξικά, όσο και χρονικά). Κάντε ένα πρόγραμμα για τις ώρες που θα κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, τις ώρες που θα δουλεύετε, θα μαγειρεύετε, θα περνάτε χρόνο μόνοι σας και για το χρόνο που θα περνάτε μαζί. Η ρουτίνα αυτή την περίοδο θα σας κάνει να ηρεμήσετε.

2. Να είστε υπομονετικοί

Τα επίπεδα του άγχους είναι πολύ υψηλότερα από το συνηθισμένο αυτό το διάστημα για όλους τους λόγους που ξέρουμε. Το να κάνετε υπομονή είναι πολύ δύσκολο αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντικό.

Αν υπάρχει κάποια διαφωνία μην φτάνετε στα άκρα, σεβαστείτε τον άλλο και δώστε του χώρο να ηρεμήσει. Είμαστε κοινωνικά όντα αλλά όταν είμαστε αναστατωμένοι μπορεί να θέλουμε να μείνουμε για λίγο μόνοι μας.

3. Αποφύγετε τις παγίδες στην επικοινωνία

Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες αλλά μπορούν εύκολα να γίνουν παγίδες όταν είστε συνεχώς στον ίδιο χώρο με τον ίδιο άνθρωπο. Μερικές φορές οι διαφωνίες προκύπτουν από τη βαρεμάρα, όμως καλό είναι να αποφεύγετε κάποιες παγίδες όπως οι φωνές, τα συνεχή παράπονα αντί να λύνετε τα προβλήματα, τις γενικεύσεις, και το να μην ακούτε. Δείτε τα πράγματα με συμπόνια, κάντε χώρο για τις απόψεις του συντρόφου σας και έτσι θα έρθετε πιο κοντά.

4. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι

Σεβαστείτε το χώρο του άλλου. Είτε είστε σε καραντίνα είτε όχι όταν περνάτε εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο επτά ημέρες την εβδομάδα με έναν άνθρωπο είναι λογικό να προκύπτουν προβλήματα. Δείξτε σεβασμό και κατανόηση στο σύντροφό σας. Μην κάνετε φασαρία , διαβάστε ένα βιβλίο, παίξτε βιντεοπαιχνίδια ή ακούστε μουσική με ακουστικά.

5. Σκεφτείτε θετικά

Είναι πολύ εύκολο να επηρεαστείτε αρνητικά από τις ειδήσεις και την αβεβαιότητα για το μέλλον, για αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να είστε θετικοί. Σκεφτείτε τις όμορφες στιγμές που έχετε περάσει με το σύντροφό σας και δείξτε την αγάπη και τη στοργή σας στη σχέση.

6. Βοηθήστε στις δουλειές του σπιτιού

Οι δουλειές του σπιτιού συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και όταν περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι. Μοιράστε τις δουλειές, το μαγείρεμα, το πλύσιμο των πιάτων, τα σκουπίδια, τα καθάρισμα. Οι δουλειές του σπιτιού δημιουργούν διαφωνίες είτε είστε σε καραντίνα είτε όχι. Να βοηθάτε ο ένας τον άλλο και να μην περιμένετε όλα να γίνουν από τον άλλο.

7. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί

Είναι μια καλή ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί σαν ζευγάρι και αυτό θα σας βοηθήσει σε αυτή την πιεστική περίοδο. Μιλήστε για όσα σας απασχολούν.

Το να νιώθετε ανησυχία και άγχος αυτή την αβέβαιη περίοδο είναι απολύτως φυσιολογικό. Φροντίστε τη σχέση σας και αυτό θα σας βοηθήσει. Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να μιλάτε με τους φίλους, την οικογένειά σας και τον ψυχοθεραπευτή σας αν το έχετε ανάγκη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απομόνωση λόγω του κορωνοϊού είναι σκληρή αλλά τελικά όλο αυτό θα περάσει. Το να είστε συνεχώς στον ίδιο χώρο με το σύντροφό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μια πρόκληση για τη σχέση αλλά είναι και μια ευκαιρία να ενδυναμώσετε τη σχέση σας και όταν περάσει όλο αυτό να σας βρει πιο δεμένους.