Κάνε το Τεστ
κίνητρο, κίνητρα στην καθημερινότητα, πως θα βρείτε κίνητρο στην καθημερινότητα, τρόποι για να διατηρήσετε το κίνητρο στην καθημερινότητά σας, πως θα διατηρήσετε το κίνητρο στην καθημερινότητα

Πως θα βρείτε κίνητρα στην καθημερινότητα

Κίνητρα

Τα κίνητρα είναι αυτά που καθοδηγούν τις πράξεις μας, αλλά δεν είναι εύκολο να τα διατηρούμε. Τα κίνητρα βοηθούν:

  • όταν θέλετε να βάλετε στόχους και να μάθετε πως θα τους επιτύχετε
  • νιώθετε ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε
  • θέλετε να αναλάβετε δράση

Θετικά και αρνητικά κίνητρα

Τα κίνητρα είναι αυτά που σας δίνουν ενέργεια να φτάσετε στους στόχους σας, να ξυπνάτε το πρωί και να δουλεύετε για να ολοκληρώσετε μια εργασία, να συνεχίσετε να προσπαθείτε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Αλλά τα κίνητρα μπορεί να είναι θετικά και αρνητικά:

  • Θετικά κίνητρα: επικεντρώνεστε στα θετικά που θα συμβούν όταν αναλάβετε δράση.
  • Αρνητικά κίνητρα: επικεντρώνεστε στα αρνητικά που μπορεί να συμβούν αν αναλάβετε δράση.

Τα αρνητικά και τα θετικά κίνητρα μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε διαφορετικές καταστάσεις. Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να κάνετε κάτι επειδή πραγματικά το θέλετε και όχι επειδή θέλετε να αποφύγετε συγκεκριμένα αποτελέσματα αν δεν το κάνετε. Αν δεν έχετε ένα θετικό πλάνο δράσης, τα αρνητικά κίνητρα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε αβοήθητοι.

Τρόποι για να διατηρήσετε τα κίνητρά σας

Αν νιώθετε ότι είναι δύσκολο να κάνετε οτιδήποτε, ξεκινήστε με μικρά πράγματα. Θέστε μικρούς και εφικτούς στόχους. Όταν θα τους επιτυγχάνετε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλους ώστε να επιτύχετε τον τελικό σας στόχο. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα εξής:

1. Σηκωθείτε από το κρεβάτι

Το να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας είναι το πιο απλό βήμα για να ξεκινήσει καλά η ημέρα σας. Ξεκινήστε την ημέρα σας με θετικές δηλώσεις. Ο εγκέφαλος σας πιστεύει τις σκέψεις σας, για αυτό καλό είναι να είναι θετικές.

2. Μην βάζετε πολλά πράγματα στο πρόγραμμα σας

Αν μπορείτε να ολοκληρώσετε μία ή δύο εργασίες, είναι μια χαρά. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε σας επίτευγμα, ανεξάρτητα με το πόσο μικρό είναι. Αυτό θα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τα κίνητρα σας.

3. Βγείτε μια βόλτα

Η άσκηση βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της χαράς. Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει το άγχος και να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Θα σας δώσει επίσης ενέργεια για να αναλάβετε δράση.

4. Αποφύγετε την αρνητικότητα

Αν συνεχώς διαβάζετε νέα και βλέπετε ειδήσεις ή μιλάτε με ανθρώπους που σας ρουφούν την ενέργεια και είναι αρνητικοί, τότε επηρεάζετε τη διάθεση και τα κίνητρά σας. Επικεντρωθείτε στην ευγνωμοσύνη και βάλτε στη ζωή σας θετικούς ανθρώπους.

5. Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Η αίσθηση ότι έχετε ολοκληρώσει τις εργασίες της καθημερινότητας ενισχύει την ευεξία σας. Οργανώστε την καθημερινότητά σας και σημειώστε όλα όσα έχετε κάνει. Μπορείτε να γράφετε σε ένα ημερολόγιο καθημερινά. Η συγγραφή είναι ένας βοηθητικός τρόπος να εκφράσετε τα συναισθήματα σας, να απελευθερώσετε την αρνητική ενέργεια και να κάνετε χώρο για τα θετικά.

6. Διατηρήστε τις κοινωνικές σας επαφές

Επιλέξετε τις υγιείς κοινωνικές σχέσεις, μείνετε σε επαφή με τους κοντινούς σας ανθρώπους και προσφέρετε εθελοντική εργασία. Όταν βοηθάτε κάποιον που σας έχει ανάγκη βελτιώνετε τη διάθεσή σας και έχετε κίνητρο να σηκωθείτε από το κρεβάτι την επόμενη μέρα.

Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό δίκτυο όταν νιώθετε ότι δεν έχετε κίνητρο ή πιέζεστε. Επιλέξτε ανθρώπους με τους οποίους αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε και μπορούν να σας δώσουν κουράγιο, θάρρος και κίνητρο.

7. Κοιμηθείτε καλά

Συνήθως όταν δεν έχετε κίνητρο νιώθετε κουρασμένοι. Όμως ο περισσότερος ή ο λιγότερος ύπνος επηρεάζει τη διάθεσή σας. Για αυτό καλό είναι να κοιμάστε οχτώ ώρες την ημέρα.