Κάνε το Τεστ
θυμός, διαχείριση θυμού, κατανόηση του θυμού, αντιμετώπιση θυμού

Θυμός: ένα πανίσχυρο συναίσθημα

Το πανίσχυρο συναίσθημα του Θυμού

Ο θυμός είναι ένα πανίσχυρο συναίσθημα, που πολλές φορές μπορεί να μην είναι βοηθητικό. Ο θυμός είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη εμπειρία, και μερικές φορές υπάρχουν σοβαροί λόγοι που σας κάνουν να θυμώνετε όπως κάτι που είπε ή έκανε κάποιος άλλος και σας πλήγωσε. Όμως ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να είναι προβληματικός για τις προσωπικές σας σχέσεις και την υγεία σας.

Κατανοήστε το θυμό

Ο θυμός μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν θυμό τον περισσότερο καιρό, ή δεν μπορούν να σταματήσουν να ασχολούνται με ένα γεγονός που τους προκάλεσε έντονο θυμό. Άλλοι θυμώνουν λιγότερο συχνά, αλλά όταν αυτό συμβαίνει έχουν έντονα ξεσπάσματα οργής.

Οποιαδήποτε μορφή και αν έχει, ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σωματική και την ψυχική σας υγεία. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο θυμός και η εχθρότητα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και να οδηγήσουν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων ενός καρδιαγγειακού νοσήματος αν προϋπάρχει. Ο θυμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος όπως η αϋπνία, τα προβλήματα του γαστρεντερικού και οι πονοκέφαλοι.

Ο θυμός επίσης μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες και ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ. Τελικά ο θυμός προκαλεί σημαντική βλάβη στις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες σας.

Διαχείριση θυμού

Οι μελέτες δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική στην διαχείριση του θυμού. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς σας. Βασίζεται στο ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές σας συνδέονται.

Οι σκέψεις και οι συμπεριφορές σας οδηγούν στα συναισθήματα. Έτσι, αν  θέλετε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, και το θυμό σας, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας και τις συμπεριφορές σας.

Πως γίνεται η διαχείριση θυμού;

Η διαχείριση θυμού περιλαμβάνει ένας εύρος δεξιοτήτων που σας βοηθούν να αναγνωρίσετε τα σημάδια του θυμού και να τα διαχειριστείτε με θετικό τρόπο.

Απαιτεί ένα άτομο να αναγνωρίσει το θυμό στα πρώιμα στάδια και να εκφράσει τις ανάγκες του ενώ παραμένει ήρεμο και έχει τον έλεγχο. Η διαχείριση θυμού δεν σημαίνει ότι αποφεύγετε ή καταπιέζετε συγκεκριμένα συναισθήματα. Η αντιμετώπιση του θυμού είναι μια δεξιότητα, που ο καθένας μπορεί να μάθει και να την καλλιεργήσει για να ελέγχει τα συναισθήματά του με υπομονή και προσήλωση.

Όταν ο θυμός επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις, και ειδικά όταν οδηγεί σε βίαιες ή επικίνδυνες συμπεριφορές, η ψυχοθεραπεία βοηθά να αναγνωρίσετε όλες τις αιτίες που σας προκαλούν αυτές τις συμπεριφορές.

Έλεγχος του θυμού

Τα κύρια βήματα για τον έλεγχο του θυμού περιλαμβάνουν:

  1. Την αναγνώριση των πρώιμων σημαδιών του θυμού.
  2. Να δώσετε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας ώστε να επεξεργαστείτε τις αιτίες του θυμού σας.
  3. Την εφαρμογή τεχνικών που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το θυμό σας.