Γιατί είναι απαραίτητος ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

οικογενειακός γιατρός, γιατί είναι απαραίτητος ο οικογενειακός γιατρός, γιατί χρειάζεστε οικογενειακό γιατρό

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας όπως ένα κρυολόγημα, συμπτώματα γρίπης, πόνο στην πλάτη, πόνο στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, ένα ξαφνικό εξάνθημα ή έχετε απορίες για τον covid-19 ο πρώτος γιατρός στον οποίο θα απευθυνθείτε είναι ο γενικός οικογενειακός γιατρός σας.

Ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει και να σας κατευθύνει για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

1. Ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός ακολουθεί τον κύκλο της ζωής σας

Φροντίζει τους εφήβους, τους νέους ενήλικες, τους ανθρώπους μέσης ηλικίας, τους συνταξιούχους και τους ανθρώπους στα 90 τους χρόνια. Παρακολουθεί τους ίδιους ασθενείς για χρόνια ή δεκαετίες.  Αυτό συμβαίνει επειδή ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει πολλά νοσήματα σε οποιαδήποτε ηλικία.  Οι ασθενείς δημιουργούν μακροχρόνιες σχέσεις με τον οικογενειακό τους γιατρό.

2. Ο οικογενειακός γιατρός σας γνωρίζει προσωπικά

Οι οικογένειες που έχουν γενικό οικογενειακό γιατρό τον θεωρούν μέλος της οικογένειάς τους. Μακροπρόθεσμα, εσείς και η οικογένειά σας θα χτίσετε μια διαρκή σχέση εμπιστοσύνης με τον οικογενειακό σας γιατρό, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ο οικογενειακός γιατρός έτσι θα γνωρίζει το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας και θα είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσει ιατρικά θέματα.

Αν ο οικογενειακός γιατρός παρακολουθεί εσάς και την οικογένειά σας για χρόνια, γνωρίζει ήδη το ιατρικό σας ιστορικό. Έτσι μπορεί πιο εύκολα να κάνει σωστή διάγνωση και να βρει λύσεις γρήγορα στο ιατρικό σας πρόβλημα. Θα παρακολουθεί τακτικά την απόκρισή σας στη θεραπεία και θα έχει εμπεριστατωμένη άποψη.

Ο οικογενειακός γιατρός επίσης παρακολουθεί ιατρικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στις επόμενες γενιές. Μπορεί να ανατρέξει στο οικογενειακό ιστορικό για να έχει ολοκληρωμένη άποψη.

Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, ο οικογενειακός γιατρός αντιμετωπίζει με συμπόνια την οικογένεια, ειδικά όταν υπάρχει ένα οικογενειακό πρόβλημα. Όταν οι γονείς έχουν έντονο στρες και άγχος, αυτό επηρεάζει τα παιδιά, και ο οικογενειακός γιατρός βοηθά στην βελτίωση της ψυχικής υγείας όλων των μελών.

3. Ο οικογενειακός γιατρός θεραπεύει πολλά περισσότερα από αυτά που πιστεύετε

Ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να φροντίζει για το ετήσιο check up σας, αλλά επίσης σας βοηθά να αντιμετωπίσετε χρόνια νοσήματα  όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού. Μπορεί να θεραπεύσει οξείες καταστάσεις όπως οι λοιμώξεις και οι τραυματισμοί. Μπορεί να βοηθήσει σε μια εγκυμοσύνη.

Η τακτική παρακολούθηση είναι εγγυημένη αν έχετε έναν οικογενειακό γιατρό. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Αν γίνει η διάγνωση μιας σοβαρής νόσου, ίσως να επισκέπτεστε τον οικογενειακό σας γιατρό πιο συχνά από πριν.

Ο οικογενειακός γιατρός είναι διαθέσιμος για επείγουσες καταστάσεις αλλά και για να κάνετε τους ετήσιους ελέγχους σας. Από τη στιγμή που έχετε έναν οικογενειακό γιατρό δεν είναι ανάγκη κάθε φορά να δίνετε πληροφορίες καθώς υπάρχει το ιστορικό σας στο αρχείο.

Μια παρεξηγημένη άποψη για τους οικογενειακούς γιατρούς είναι ότι θεραπεύουν μόνο την γρίπη. Ωστόσο. οι οικογενειακοί γιατροί κάνουν πολλά περισσότερα καθώς μπορούν να κάνουν μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και πολλά περισσότερα.

4. Ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει 

Αν έχετε ανάγκη ένα καρδιολόγο, έναν ογκολόγο, ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σας προτείνει κάποιον που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας και στην προσωπικότητά σας.

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ