Είναι δύσκολο κάποιος να κατανοήσει ποιος είναι πραγματικά. Συνήθως είναι ξεκάθαρες κάποιες προτιμήσεις μας όπως όταν λέμε ότι μας αρέσουν συγκεκριμένα φαγητά, μας αρέσει το σινεμά ή δεν συμπαθούμε τα νοσοκομεία. Συχνά χρησιμοποιούμε το “εγώ” όταν επικοινωνούμε με τους γύρω μας για να περιγράψουμε τις εμπειρίες μας. Επίσης χρησιμοποιούμε την γλώσσα για να διαχωρίσουμε και να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας μέσα από τις εμπειρίες μας.
Η αλεξιθυμία είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία αναγνώρισης και περιγραφής των συνειδητών εμπειριών. Τα άτομα με αλεξιθυμία, τυπικά δεν μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα τα δικά τους και των άλλων, έχουν αναποτελεσματικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, και κατά συνέπεια βιώνουν λιγότερα θετικά συναισθήματα και ικανοποίηση από τη ζωή.
Κάποιος που υποφέρει από αλεξιθυμία ίσως να έχει όλες τις μορφές σκέψεων που σχετίζονται με τον εαυτό του, αλλά είναι πιθανό να είναι άκαμπτες.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα της αλεξιθυμίας περιλαμβάνουν:
Δεν υπάρχει ακριβής αιτία για την αλεξιθυμία. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα:
Παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση αλεξιθυμίας είναι:
Δεν υπάρχει μόνο μια θεραπεία για την αλεξιθυμία. Η θεραπεία εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Αν για παράδειγμα αντιμετωπίζετε άγχος ή κατάθλιψη, η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.