Κάνε το Τεστ
μοναξιά, οφέλη μοναξιάς

Τα οφέλη της μοναξιάς

Τα Οφέλη της Μοναξιάς

Για τους περισσότερους από εμάς, η μοναξιά είναι μια αρνητική κατάσταση. Η κοινωνία μας δεν μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σημασία της. Όταν  είμαστε μόνοι μας νιώθουμε ότι κουβαλάμε ένα κοινωνικό στίγμα, νιώθουμε απομονωμένοι και στο περιθώριο.

Αυτή η αντίληψη της μοναξιάς μας κάνει να μην νιώθουμε άνετα με τον εαυτό μας ή με την επιλογή που κάναμε. Μας επιβάλλεται μια κατάσταση όπου ένα άτομο δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό όταν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των άλλων. Επίσης, ίσως να νιώθουμε ότι κάνουμε κάτι λάθος ή έχουμε κάποιες ατέλειες που μας οδηγούν στη μοναξιά.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram) μας δίνουν την εντύπωση, την ψευδαίσθηση, ότι αλληλεπιδρούμε με τους άλλους ακόμη και όταν αντιδρούμε σε κάποιες λέξεις. Όταν πατάμε "like" είναι σαν να λέμε "Σε ακούω και συμφωνώ". Τα σχόλια λειτουργούν ως συζήτηση όπως όταν αλληλεπιδρούμε κανονικά με έναν άνθρωπο σε πραγματικό χρόνο. Χωρίς τη σύνδεση μέσω αυτών των συσκευών, ίσως να νιώθουμε άγχος ότι είμαστε μόνοι μας και θα μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις. Αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς πραγματικά γνωρίζουν ότι αυτή η μορφή επικοινωνίας , μας στερεί την πραγματική ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Το πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι αυτή η μορφή επικοινωνίας ίσως να μας κρατά μακριά από την ουσιαστική σχέση με τον εαυτό μας.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κοινωνική απομόνωση είναι επιβλαβής για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Αλλά υπάρχουν πολλά οφέλη όταν περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας, αρκεί να υπάρχει ισορροπία στη διατήρηση ισχυρών και υποστηρικτικών κοινωνικών σχέσεων.

Βελτιώνεται η συγκέντρωση και η μνήμη

Όταν δουλεύουμε μόνοι μας μπορούμε να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουμε, πράγμα το οποίο βελτιώνει την απομνημόνευση και την συγκέντρωση.

Τα ενδιαφέροντά μας γίνονται η προτεραιότητά μας

Έχουμε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στα ενδιαφέροντά μας. Το να είμαστε μόνοι μας είναι σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης του εαυτού μας. Μας επιτρέπει να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Όταν ασχολούμαστε με τον εαυτό μας έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε δημιουργικές επιλογές και να δώσουμε προσοχή σε αυτές χωρίς να ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι.

Ενισχύει την δημιουργικότητα

Όταν προσπαθούμε μαζί με τους συνεργάτες μας να βρούμε νέες ιδέες σίγουρα θα οδηγηθούμε κάπου, αλλά οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να λύσουν καλύτερα μόνοι τους τα προβλήματα που προκύπτουν. Όταν κάποιος δουλεύει μόνος του έχει πιο καινοτόμες ιδέες χωρίς την πρόσθετη κοινωνική πίεση.

Βελτιώνονται οι σχέσεις

Οι υγιείς φιλίες και οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για την ψυχική υγεία και την ευεξία, αλλά το να κάνουμε ένα διάλειμμα μια φορά ίσως να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε περισσότερο αυτές τις σχέσεις.

Γινόμαστε πιο παραγωγικοί

Η ομαδική δουλειά βελτιώνει τη συνεργασία και την καινοτομία , αλλά μπορεί επίσης να προκαλεί σύγχυση. Ακόμη και αν προσπαθούμε να επικεντρωθούμε σε ένα πράγμα κάθε φορά έχει αποδειχθεί ότι αυτό μειώνει δραματικά την παραγωγικότητα.

Γινόμαστε πιο συμπονετικοί

Οι έρευνες δείχνουν ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό η μοναξιά μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μεγαλύτερη συμπόνια για τους γύρω μας. Φυσικά, όταν περνάμε χρόνο μόνοι μας δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά όταν η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περνούν χρόνο μόνοι τους. Ακόμη και όταν είμαστε με τον εαυτό μας, ίσως να μην σταματάμε να επικοινωνούμε με τους άλλους.