Κάνε το Τεστ
πως να αλλάξετε μια συνήθεια, πως να αλλάξω συνηθειες, αλλαγή συνηθειών, πως δημιουργούνται οι συνήθειες, βιολογία των συνηθειών, ψυχολογία πίσω από τις συνήθειες, βήματα για να αλλάξετε μια συνήθεια, γιατί δυσκολευόμαστε να αλλάξω μια συνήθεια, τρόποι για να αλλάξετε συνήθειες

Πως μπορώ να αλλάξω μία συνήθεια;

Πως να αλλάξετε συνήθειες

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς οι συνήθειες επηρεάζουν τη ζωή σας; Έχετε θελήσει ποτέ να αλλάξετε μια συνήθεια; Ποιες είναι οι αυτόματες συνήθειες; Για παράδειγμα, πόσες φορές την ημέρα πιάνετε το κινητό σας για να διαβάσετε τα μηνύματά σας, να ελέγξετε το Facebook και το Instagram; Σκέφτεστε ποτέ "Είναι η στιγμή να ελέγξω το Instagram;" ή απλά αυτό συμβαίνει χωρίς συνειδητή προσπάθεια;

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αλλάξει συνήθειες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας. Ωστόσο, δεν είναι "αδύνατο" κάποιος να αλλάξει συνήθειες. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να χτυπά τα δάχτυλα του όταν νιώθει νευρικότητα και να μουρμουρίζει τραγούδια ενώ οδηγεί. Αυτές δεν είναι παρά βαθιά ριζωμένες συνήθειες που μπορεί να μην τις συνειδητοποιεί κάποιος εύκολα.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε κάποια πράγματα που κάνετε συνεχώς. Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι πως έχουν γίνει συνήθεια χωρίς να το καταλάβετε. Όλα όσα κάνουμε σε καθημερινή βάση, όπως η πρωινή ρουτίνα μας, οι προτιμήσεις μας στο φαγητό και η άσκηση είναι όλα συνήθειες.

Καθώς κάποιες συνήθειες μπορεί να είναι επιζήμιες, όπως το να σπαταλάτε μια ώρα στα social media ενώ πρέπει να δουλέψετε, άλλες μπορεί να είναι ωφέλιμες, όπως το να βουρτσίζετε τα δόντια σας για να έχετε καλή στοματική υγεία.

Οι συνήθειες κυρίως διαμορφώνονται από τις εμπειρίες της ζωής μας και σε ορισμένες παρατηρούμενες συμπεριφορές, και δεν είναι όλες υγιείς. Για παράδειγμα, το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Ομοίως, μια συνήθεια μπορεί να μας στερεί τη χαρά από κάτι που απολαμβάνουμε.

Γιατί είναι δύσκολο να αλλάξουμε μια συνήθεια;

Για να θέλει κάποιος να αλλάξει μια συγκεκριμένη συνήθεια αυτό σημαίνει ότι θέλει να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην συμπεριφορά του. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως δημιουργούνται οι συνήθειες και γιατί είναι τόσο δύσκολο να τις αλλάξουμε.

Βιολογία

Οι συνήθειες διαμορφώνονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποσυνείδητο μυαλό. Ο εγκέφαλος μας έχει δύο τρόπους λειτουργίας:

 • Ο πρώτος τρόπος λειτουργίας είναι το συνειδητό μυαλό όπου κάθε πράξη και απόφαση προκύπτει μετά από λογική επεξεργασία και ακολουθεί έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης.
 • Ο δεύτερος είναι ένα σύστημα που μοιάζει με τον "αυτόματο πιλότο" που είναι πολύ γρήγορο και λειτουργεί συχνά αντανακλαστικά. Είναι αυτό που ονομάζουμε υποσυνείδητο μυαλό. Αυτό είναι το τμήμα που έχει σχέση με όλα όσα κάνουμε αυτόματα, χωρίς να είμαστε συγκεντρωμένοι.

Ένα παράδειγμα για να κατανοήσετε αυτά τα δύο συστήματα, είναι όταν κάποιος μαθαίνει να οδηγεί ή να παίζει ένα μουσικό όργανο. Την πρώτη φορά που κάποιος προσπαθεί να μάθει, σκέφτεται πριν από κάθε κίνηση που κάνει. Αλλά μόλις τα καταφέρει, οδηγεί χωρίς να χρειάζεται να σκεφτεί πολύ.

Και τα δύο συστήματα λειτουργούν μαζί στον εγκέφαλο συνέχεια. Όταν σχηματίζεται μια συνήθεια, μετακινείται από το συνειδητό τμήμα στο υποσυνείδητο και αυτό κάνει δύσκολο τον έλεγχό της.

Έτσι, το κλειδί για την αποδόμηση μιας συνήθειας είναι να πάει από το υποσυνείδητο στο συνειδητό τμήμα.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε για τις συνήθειες είναι ότι μπορεί να είναι συνειδητές ή κρυμμένες.

Οι συνειδητές συνήθειες είναι εκείνες που απαιτούν δράση από την πλευρά μας. Για παράδειγμα, αν σταματήσουμε να βάζουμε ξυπνητήρι το πρωί, θα σταματήσουμε να ξυπνάμε την ίδια ώρα.

Οι κρυμμένες συνήθειες, από την άλλη πλευρά, είναι αυτές που κάνουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Αυτές αποτελούν την πλειοψηφία των συνηθειών μας και δεν τις αναγνωρίζουμε καν μέχρι να μας τις επισημάνει κάποιος. Έτσι, το δύσκολο στο να σπάσουμε κάποιες συνήθειες είναι στην πραγματικότητα να τις αναγνωρίσουμε. Οι συνήθειες μπορεί να είναι σωματικές, κοινωνικές και ψυχικές και μπορεί να επηρεάζουν την παραγωγικότητα μας.

Ψυχολογία

Οι συνήθειες είναι χαραγμένες στη μνήμη μας ανάλογα με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο σχηματισμός μιας συνήθειας στη μνήμη έχει άμεση σχέση με τη μάθηση.

Η "κλασική μάθηση" συμβαίνει όταν αρχίζουμε να συνδέουμε μια μνήμη με την πραγματικότητα. Ένας σκύλος που συνδέει τον ήχο ενός κουδουνιού με την τροφή, του τρέχουν τα σάλια μόλις ακούσει το κουδούνισμα (το κλασικό πείραμα του Παβλόφ). Ένα παρόμοιο εξωτερικό ερέθισμα όπως ο χτύπος της καμπάνας από την εκκλησία μπορεί να κάνει ένα άτομο να θέλει να προσευχηθεί.

Η αντιδραστική μάθηση συμβαίνει όταν βιώνουμε τα συναισθήματα που έχουν σχέση με το σχηματισμό μιας συνήθειας. Με την ενθάρρυνση ή την αποθάρρυνση μιας πράξης , το άτομο μπορεί να συνεχίζει ή να σταματά μια συνήθεια.

Η "παρατηρητική μάθηση" είναι ένας ακόμη τρόπος για την δημιουργία μιας συνήθειας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ένα παιδί ξεκινά να περπατά με τον ίδιο τρόπο με τους γονείς του.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνήθειες;

Κατανοώντας τη δημιουργία μιας συνήθειας

Σύμφωνα με τις μελέτες υπάρχει ένα νευρολογικό μοτίβο τριών βημάτων που σχηματίζει τον πυρήνα κάθε συνήθειας. Το πρώτο βήμα είναι το ερέθισμα που λέει στον εγκέφαλο να μπει σε αυτόματη λειτουργία και προτρέπει την εκδήλωση μιας συμπεριφοράς. Το δεύτερο βήμα είναι η ρουτίνα, η οποία είναι η συμπεριφορά από μόνη της και οι πράξεις που κάνουμε και το τρίτο βήμα είναι η επιβράβευση. Η επιβράβευση βοηθά τον εγκέφαλό μας να προσδιορίσει αν αξίζει να θυμόμαστε μια συγκεκριμένη συνήθεια ή όχι.

Γενικά, οι συνήθειες προσφέρουν άμεση ή έμμεση ανταμοιβή. Οι συνήθειες που προσφέρουν άμεση επιβράβευση είναι πιο εύκολο να συντηρηθούν , ενώ όσες προσφέρουν έμμεση επιβράβευση είναι πιο δύσκολο να συντηρηθούν. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολο είναι να ελέγχετε το κινητό σας συγκριτικά με το να κάνετε άσκηση.

συνηθεια, συνηθειες, πως να αλλαξω, αλλαξουμε

Ας δούμε το πολύ απλό παράδειγμα του Instagram για να εξηγήσουμε πως λειτουργεί μια συνήθεια.

Ερέθισμα: το κινητό σας χτυπά από μια ειδοποίηση για κάποιο σχόλιο σε μια φωτογραφία σας. Αυτή η ειδοποίηση αποτελεί το ερέθισμα που σας λέει να ελέγξετε το λογαριασμό σας.

Ρουτίνα: αυτή είναι η πραγματική συμπεριφορά. Όταν δείτε την ειδοποίηση, αυτόματα ελέγχετε τον λογαριασμό σας στο Instagram.

Επιβράβευση: είναι το όφελος που κερδίζει κάποιος από αυτή τη συμπεριφορά (π.χ. βλέπει τα likes ή τα σχόλια στη φωτογραφία). Αυτή η επιβράβευση βοηθά τον εγκέφαλο να ξεχωρίζει τι αξίζει να θυμάται στο μέλλον.

Αλλαγή μιας συνήθειας

Από τη στιγμή που έχουμε κατανοήσει πως διαμορφώνονται οι συνήθειες, είναι η στιγμή να δώσουμε προσοχή στο πως θα τις αλλάξουμε. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Κάθε μέρα μετά το σχολείο πηγαίνετε για καφέ με τους φίλους σας αντί να πάτε στη βιβλιοθήκη να διαβάσετε. Γνωρίζετε ότι είναι ανάγκη να μελετάτε αλλά η παρέα με τους φίλους σας , σας δίνει χαρά. Ο στόχος σας είναι να μελετάτε περισσότερο και να περνάτε χρόνο με τους φίλους σας. Αλλά πως μπορεί να γίνει αυτό;

Ένας τρόπος είναι να μιλήσετε με τους φίλους σας και να συναντιέστε στη βιβλιοθήκη ενώ περνάτε χρόνο μαζί. Στο τέλος μπορείτε να πιείτε έναν καφέ. Μια άλλη εναλλακτική ρουτίνα θα ήταν να μελετάτε μόνοι σας και στη συνέχεια να βρίσκεστε με τους φίλους σας.

Σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να αντικαταστήσετε μια αρνητική ρουτίνα με μια πιο θετική. Όταν αλλάζετε ρουτίνα, συνεχίζετε να παίρνετε την επιβράβευση από την παρέα με τους φίλους σας ενώ ταυτόχρονα έχετε και ένα νέο όφελος, παίρνετε καλύτερους βαθμούς. Όταν αλλάζετε ρουτίνα, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες για να κερδίσετε πολλαπλή επιβράβευση.

Πώς μπορώ να μείνω δεσμευμένος σε μια νέα συνήθεια;

Πώς μπορούμε να δεσμευτούμε σε μια νέα συνήθεια από τη στιγμή που οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ μας; Όπως έχουμε πει η επανάληψη είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά όχι το μοναδικό κομμάτι του παζλ. Για να μπορέσει κάποιος να διατηρήσει μια υγιεινή συνήθεια χρειάζεται να περιμένει εμπόδια και δυσκολίες. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να αλλάξουν μια συνήθεια;

Προσπαθούν να αλλάξουν τα πάντα ταυτόχρονα

Η λύση είναι να αλλάζουν ένα πράγμα τη φορά. Όταν κάποιος δημιουργεί μια νέα συνήθεια αρχικά φτιάχνει μια λίστα με πράγματα που ελπίζει να αλλάξει . Λέει στον εαυτό του ότι έχει τη δύναμη και τη θέληση να τα καταφέρει. Στη συνέχεια, οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας αρχίζουν να συσσωρεύονται ή εμφανίζεται η επίμονη επιθυμία να αφεθεί σε παλιές συνήθειες. Πριν το καταλάβει, νιώθει να υποκύπτει στα παλιά μοτίβα συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, αν ξαφνικά πρέπει να εργαστείτε από το σπίτι ενώ συνηθίζατε να δουλεύετε σε μια βιβλιοθήκη ή σε ένα καφέ, ίσως να υποκύπτετε στις παλιές σας συνήθειες και να βλέπετε τηλεόραση ή να χάνετε χρόνο για να φτιάξετε ένα σνακ.

Για αυτό είναι σημαντικό να αλλάζετε μια συνήθεια την φορά, και να νιώθετε καλά με αυτή πριν προχωρήσετε στην επόμενη. Φτιάξτε μια λίστα με συμπεριφορικές αλλαγές που θέλετε να κάνετε και στη συνέχεια σπάστε τους στόχους σας σε μικρότερα κομμάτια. Το κλειδί είναι να μένετε συγκεντρωμένοι σε ένα στόχο, πριν προχωρήσετε στον επόμενο.

Αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε μια συνήθεια από τη λίστα σας, κάντε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας:

 1. Ποιος στόχος πρόκειται να βάλει σε τάξη τη ζωή μου;
 2. Συγκεντρωθείτε στα μικρά βήματα και πάρτε το χρόνο σας.
 3. Ποια είναι η αλυσιδωτή αντίδραση μιας βασικής συνήθειας; Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η αλλαγή της συνήθεια; Για παράδειγμα, η τακτική άσκηση μας δίνει περισσότερη ενέργεια, κοιμόμαστε καλύτερα.

Ξεκινούν με μια μεγάλη συνήθεια

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να κάνετε μια συνήθεια τόσο εύκολη ώστε να μην μπορείτε να πείτε όχι. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι κάθε νέα συνήθεια είναι δύσκολη. Και όταν προσπαθούμε να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε αμέσως με την μέγιστη δυνατή προσπάθεια, έχουμε την τάση να αυξάνουμε το βαθμό δυσκολίας και να είμαστε προετοιμασμένοι για την αποτυχία. Για να αναπτύξουμε μια νέα συνήθεια είναι ανάγκη να κάνουμε τακτική εξάσκηση. Για παράδειγμα , μπορούμε να ξεκινήσουμε να κάνουμε γυμναστική 1-2 ώρες την ημέρα. Μετά από μια εβδομάδα ανακαλύπτουμε ότι αφιερώνοντας τόσο πολύ χρόνο για άσκηση, όταν το σώμα δεν είναι συνηθισμένο σε μια ρουτίνα προπόνησης, είναι δύσκολο να διατηρήσουμε αυτή τη συνήθεια. Τελικά, τα παρατάμε. Όλοι μας έχουμε βιώσει μια κατάσταση σαν αυτή.

Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο στόχο μας, πρέπει να ξεκινάμε με μικρά και εύκολα βήματα, με 30 λεπτά άσκησης, μετά 1 ώρα και στη συνέχεια 2 ώρες. Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε εξάσκηση στη νέα συνήθεια, όχι πόσο χρόνο αφιερώνουμε σε αυτή.

Αν για παράδειγμα , θέλετε να κάνετε άσκηση είναι σημαντικό να κάνετε άσκηση σε τακτική βάση, αντί να προσπαθείτε να δείτε άμεσα αποτελέσματα. Φυσικά, είναι ανάγκη να κάνετε 30 λεπτά άσκηση για να δείτε βελτίωση στο σώμα σας, αλλά δοκιμάστε να κάνετε 30 λεπτά άσκησης την ημέρα για δύο εβδομάδες. Δείτε πόσο μακριά θα φτάσετε αν δεν ασκείστε τακτικά. Στη συνέχεια, αν δεν αποδίδει αυτή η πρακτική δοκιμάστε να κάνετε άσκηση 1-2 λεπτά την ημέρα. Δείτε πόσο μακριά θα φτάσετε.

Δεν αλλάζουν το περιβάλλον τους

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε ένα περιβάλλον το οποίο προάγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αν δεν αλλάξουμε το περιβάλλον μας είναι δύσκολο να αλλάξουμε συνήθειες. Αυτό σημαίνει ότι οι συνήθειες είναι κομμάτι του περιβάλλοντος μας. Για παράδειγμα, οι μυρωδιές από νόστιμα φαγητά είναι το ερέθισμα για να τρώμε ή το να βλέπουμε τηλεόραση όταν γυρνάμε σπίτι από τη δουλειά είναι το ερέθισμα να καθίσουμε και να ξεκουραστούμε.

Για να μπορέσετε να καθιερώσετε μια νέα συνήθεια καλό είναι να έχετε στο χώρο σας υπενθυμίσεις με φράσεις που θα σας δίνουν έμπνευση και δύναμη όπως, "Κάθε ταξίδι ξεκινά με ένα μόνο βήμα". Επίσης, μπορείτε να καταγράφετε σε ένα ημερολόγιο την πρόοδό σας.

πως μπορω να αλλάξω συνηθειες, συνηθεια, αλλαγη

Εφαρμόστε όσα μάθατε

Το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείτε ποια συνήθεια θέλετε να αλλάξετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε περιγράφοντας την συνήθεια. Ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

 • Αναγνωρίστε μια συνήθεια που θέλετε να αλλάξετε.
 • Πότε ξεκίνησε αυτή η συνήθεια ή πότε ήταν η πρώτη φορά που την κάνατε;
 • Η συνήθεια έχει αλλάξει με τον καιρό; Ποιες αλλαγές έχετε παρατηρήσει;
 • Πότε υποκύπτετε σε αυτή τη συνήθεια (μέρα ή στιγμή της ημέρας);
 • Έχετε τη συγκεκριμένη συνήθεια όταν βρίσκεστε σε συγκεκριμένα μέρη;
 • Τι άλλο συμβαίνει στη ζωή σας μαζί με αυτή τη συνήθεια;
 • Η συμπεριφορά σας επηρεάζει άλλους ανθρώπους ή πτυχές της ζωής σας;
 • Τι σας προσφέρει αυτή η συνήθεια;
 • Πόση χαρά σας προσφέρει αυτή η συνήθεια ή ποια είναι η επιβράβευση που σας χαρίζει;

Στη συνέχεια πρέπει να κατανοήσετε πως λειτουργεί η συνήθεια, ποιο είναι το ερέθισμα που την προκαλεί, η ρουτίνα και η επιβράβευση. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε.

 • Ποια είναι η συνήθεια;
 • Ποιο είναι το ερέθισμα;
 • Ποια είναι η ρουτίνα;
 • Ποια είναι η επιβράβευση;

Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω μια συνήθεια;

Επειδή μια συνήθεια είναι ένας μηχανισμός που ακολουθεί αυτόματα το μυαλό μας, είναι ανάγκη να επανασχεδιάσουμε αυτό το μηχανισμό και να δημιουργήσουμε μια νέα συνήθεια. Μπορείτε λοιπόν, να σκεφτείτε μια νέα υγιή ρουτίνα που θα προκύπτει από ένα ερέθισμα και να επιλέξετε την επιβράβευση που θέλετε. Μπορείτε να κάνετε μια λίστα με ρουτίνες πριν επιλέξετε μια. Επιπλέον, η ανταμοιβή δεν είναι ανάγκη να είναι υπερβολικά περίπλοκη. Ο στόχος είναι να υπάρχει μια θετική συσχέτιση με την εφαρμογή της συνήθειας.

Είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι το να λέμε απλά στον εαυτό μας ότι υπάρχει ανταμοιβή αυτό δεν είναι αρκετό για να μείνουμε δεσμευμένοι σε μια συνήθεια. Η επανάληψη είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να μείνουμε αφοσιωμένοι σε μια νέα συνήθεια. Με άλλα λόγια, η επανάληψη είναι σημαντική αν θέλουμε ο εγκέφαλος μας να λαχταρά την επιβράβευση. Μόνο όταν ο εγκέφαλος προσδοκά την επιβράβευση, λαχταρά τις ενδορφίνες ή την αίσθηση του επιτεύγματος, η συνήθεια γίνεται αυτόματη.

Σίγουρα, είναι δύσκολο να ελέγξουμε τις συνήθειες μας αλλά όχι αδύνατο. Με κάποιες συμβουλές και δέσμευση, μπορείτε να σταματήσετε τις κακές σας συνήθειες.

1. Αναγνωρίστε τις συνήθειες σας

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι συνήθειες μπορεί να είναι προφανείς ή καλά κρυμμένες. Για αυτό είναι ανάγκη να φέρετε τις υποσυνείδητες συνήθειες στο συνειδητό μυαλό. Αυτό μπορεί να γίνει με αυτοπαρατήρηση ή αν ζητήσετε από τους φίλους ή τα μέλη της οικογένειάς σας να σας επισημάνουν αυτές τις συνήθειες.

2. Αναγνωρίστε την επίδραση των συνηθειών σας

Κάθε συνήθεια οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα, σωματικό ή ψυχικό. Ψάξτε να μάθετε τι ακριβώς προκαλεί σε εσάς. Σας βοηθά να ανακουφιστείτε από το στρες ή απλώς απαλύνει παροδικά τον πόνο;

Μπορεί να είναι οτιδήποτε απλό. Μερικές φορές το να μασάτε τα νύχια σας μπορεί να σας ηρεμεί. Όταν όμως κατανοήσετε την επίδραση αυτής της συνήθειας είναι απαραίτητο να την ελέγξετε.

3. Σκεφτείτε λογικά

Δεν είναι ανάγκη να είστε σοφοί για να καταλάβετε πότε μια συνήθεια είναι ανθυγιεινή. Αν για παράδειγμα, βλέπετε ταινίες μέχρι αργά το βράδυ ενώ έχετε μια σημαντική παρουσίαση το πρωί στη δουλειά, αυτό δεν είναι βοηθητικό. Πάρτε ένα λεπτό και σκεφτείτε λογικά για να ελέγξετε τις κακές σας συνήθειες.

4. Επιλέξτε μια εναλλακτική λύση

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, κάθε συνήθεια δημιουργεί κάποια συναισθήματα. Έτσι, είναι αρκετά δύσκολο να την αλλάξουμε,  εκτός και αν βρούμε κάτι άλλο για να την αντικαταστήσουμε. Μπορεί να είναι μια απλή υγιή συνήθεια που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε μια κακή συνήθεια.

Μπορεί να έχετε τη συνήθεια να χτυπάτε δυνατά το κεφάλι σας όταν θυμώνετε. Όμως αυτό είναι πολύ κακό για εσάς. Για αυτό την επόμενη φορά που θα θυμώσετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και μετρήστε μέχρι το 10. Επίσης, μπορείτε να σκεφτείτε μια όμορφη εικόνα στο μυαλό σας, οτιδήποτε που θα σας ηρεμεί.

5. Απομακρυνθείτε από συγκεκριμένα ερεθίσματα

Καλό είναι να απομακρύνεστε από πράγματα ή καταστάσεις που ενεργοποιούν μια κακή συνήθεια. Μείνετε μακριά από ανθρώπους που καπνίζουν αν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα. Πετάξτε όλα τα γλυκά που έχετε στο ψυγείο ή στα ντουλάπια σας αν θέλετε να περιορίσετε την επιθυμία σας για γλυκό.

6. Οραματιστείτε την αλλαγή

Ο εγκέφαλός μας είναι εκπαιδευμένος να ξεχνά μια συνήθεια αν ξεκινήσουμε να οραματιζόμαστε την αλλαγή. Ο οραματισμός μας δίνει κίνητρο ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και να επιτύχουμε το στόχο μας.

Για παράδειγμα, για να αντικαταστήσετε την συνήθεια να ξυπνάτε αργά, οραματιστείτε τον εαυτό σας να ξυπνά νωρίς και να απολαμβάνετε το πρωινό τρέξιμο κάθε μέρα. Αν το συνεχίσετε αυτό, θα νιώθετε καλύτερα όταν ξυπνάτε νωρίς και αυτό θα γίνει μια νέα συνήθεια.

7. Αποφύγετε τις αρνητικές συζητήσεις και σκέψεις

Ακριβώς όπως ο εγκέφαλός μας είναι εκπαιδευμένος να δέχεται μια αλλαγή στις συνήθειες, η συνεχής αρνητική συζήτηση και η σκέψη μπορεί να υπονομεύει την προσπάθεια σας να σπάσετε αυτή τη συνήθεια. Πιστέψτε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε.

8. Δημιουργήστε ένα πλάνο

Υπάρχουν κάποια απλά βήματα για να αλλάξετε μια συνήθεια:

 • Επιλέξτε μια βασική συνήθεια. Καλό είναι να κάνετε μια αλλαγή την φορά. Επίσης, είναι σημαντικό να ξεκινάτε με κάτι εύκολο και στη συνέχεια να κάνετε πράγματα με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.
 • Δημιουργήστε ένα πλάνο. Αναγνωρίστε το ερέθισμα, τη ρουτίνα και την επιβράβευση. Καλό είναι να έχετε καθημερινή οπτική επαφή με το πλάνο σας για να μπορείτε να αξιολογείτε την πρόοδό σας.
 • Μιλήστε για το στόχο σας. Συζητήστε με την οικογένεια , τους φίλους και τους συνεργάτες σας για τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή τους.
 • Βρείτε λύσεις σε κάθε εμπόδιο. Καταγράψτε όλες τις δυσκολίες και να είστε ειλικρινείς. Επίσης, μην φοβάστε να αναπροσαρμόσετε το αρχικό σας πλάνο.

Μπορείτε να αλλάξετε συνήθειες 

Η αλλαγή μιας συνήθειας δεν είναι εύκολη υπόθεση, μην περιμένετε αυτό να γίνει σε μια νύχτα!

Οι συνήθειες χρειάζονται πολύ χρόνο για να διαμορφωθούν. Καλό είναι να αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα υπάρχουν και πισωγυρίσματα στην προσπάθειά σας. Μην αφήνετε την αρνητικότητα να σας κατακλύζει. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το LIFE COACHING και ο ΝΕΥΡΟΓΛΩΣΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (NLP) μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και να δημιουργήσετε νέες ωφέλιμες συνήθειες. Συνεχίστε αργά αλλά σταθερά την προσπάθειά σας.