Κάνε το Τεστ

Φοβάστε την απόρριψη;

O Φόβος της Απόρριψης

Διαχείριση του φόβου της απόρριψης

Αν γνωρίζετε ότι είστε επιρρεπείς στο φόβο της απόρριψης, οι σχέσεις σας ίσως να είναι δύσκολες. Ο φόβος, η αίσθηση ότι μπορεί να σας απορρίψουν είναι τρομακτικός και σας κρατάει μακριά από την ευχαρίστηση όταν είστε μαζί με το σύντροφο που μπορείτε να εμπιστευτείτε.

Αν σας βασανίζουν τα συναισθήματα της απόρριψης ίσως να βλέπετε σημάδια κινδύνου, προδοσίας και προβλημάτων μπροστά σας. Εκτός από τα μικροπράγματα ίσως να αρχίσετε να νιώθετε αμφιβολίες για τον τρόπο που σας συμπεριφέρεται ο σύντροφό σας. Αν αυτά τα συναισθήματα δεν ελεγχθούν μπορούν να σας καταβάλλουν.

Όταν ζείτε με το φόβο της απόρριψης, στις σχέσεις σας ή στην καριέρα σας, σας κρατά πίσω. Πώς θα μπορέσετε να συμπεριφερθείτε ανάλογα με τις περιστάσεις ή να πιστέψετε στις δυνατότητές σας όταν σας καταβάλει το άγχος της απόρριψης;

Αυτό που σας βοηθά να εξελιχθείτε είναι όταν είστε μέρος μιας ομάδας και νιώθετε ότι ταιριάζετε κάπου. Η απόρριψη αποτελεί απειλή για την επιβίωση και την επιτυχία.

Πώς εμφανίζεται ο φόβος της απόρριψης;

Από την ψυχοθεραπευτική πλευρά , πολλά συναισθήματα απόρριψης προέρχονται από την πρώιμη παιδική μας ηλικία. Αν στην παιδική σας ηλικία νιώθατε την απόρριψη από τους γονείς και την προτίμηση στον αδελφό σας, ή αν ο ένας γονέας έδειχνε αδιαφορία για εσάς. Αν σας παραμελούσαν και δεν σας προστάτευαν και δεν σας φρόντιζαν στην παιδική σας ηλικία, τότε ίσως να είστε ευαίσθητοι σε όλες τις μορφές απόρριψης.

Για κάποιους από εμάς ο φόβος της απόρριψης μπορεί να έχει τη μορφή της καταστροφολογίας. Αν αυτό συμβαίνει, τότε τα επίπεδα του άγχους και της αυτοαμφισβήτησης μπορεί να σας κατακλύσουν. Ο φόβος της απόρριψης περιλαμβάνει πολύπλοκες αντιδράσεις που υπονομεύουν την ικανότητά μας να νιώθουμε κάθε μορφή αυτοπεποίθησης και πίστης στον εαυτό μας.

Εάν χρησιμοποιήσουμε αυτή την οπτική για τις εμπειρίες της πρώιμης παιδικής μας ηλικίας, τότε μπορούμε να δούμε ότι αυτές οι εμπειρίες αντανακλούν:

  • Τον τρόπο που μεγαλώσαμε
  • Τις σχέσεις που είχαμε με τη μαμά μας, τον μπαμπά μας και τους συγγενείς και δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας στον εαυτό μας.

Αντιμετώπιση του φόβου της απόρριψης

Όλες οι διαπροσωπικές σχέσεις βασίζονται στην ιδέα  ότι η πρώιμη και η παιδική μας ηλικία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του πλαισίου στο οποίο στηρίζονται όλες οι σχέσεις στη ζωή μας. Αυτές οι σχέσεις σύμφωνα με τη θεωρία της προσκόλλησης δημιουργούν μια ασφαλή βάση για την επιβίωση.

Αν οι εσωτερικές μας σχέσεις είναι ασφαλείς, τότε μεγαλώνουμε και διαμορφώνουμε ένα είδος συναισθηματικής και ψυχολογικής προστασίας. Εσωτερικεύουμε την ανάγκη για αγάπη και φροντίδα που μετά την κουβαλάμε πάντα μαζί μας. Μας δίνει την αίσθηση της εμπιστοσύνης.

Αν , για εσάς υπάρχει μια συνέπεια στον τρόπο που σας αγαπούν και σας φροντίζουν τότε υπάρχει η πιθανότητα να νιώθετε ότι ο κόσμος είναι ένα μέρος στο οποίο η απόρριψη είναι πιθανή.

Είναι καλύτερο να ζούμε χωρίς το φόβο της απόρριψης;

Μπορείτε να βρείτε ένα τρόπο για να κατανοήσετε καλύτερα τη δική σας προσωπική ιστορία και την ψυχολογία σας. Όταν ξεκαθαρίζετε στο μυαλό σας τους φόβους σας ή το φόβο της απόρριψης, τότε μονάχα μπορείτε να σκεφτείτε διαφορετικά για τον τρόπο που σχετίζεστε και αλληλεπιδράτε με τους άλλους, για αυτό ξεκινήστε να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Αν μπορείτε να δείτε τη ζωή σας και τις εμπειρίες σας από αυτό το πρίσμα, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε μια ασφαλή βάση την οποία δεν είχατε όταν ήσασταν παιδιά.

Λιγότερος φόβος απόρριψης περισσότερη ισορροπία

Όταν κατανοούμε τις ψυχολογικές μας δυσκολίες και τους φόβους μας, μπορούμε να έχουμε την ευκαιρία να εξισορροπήσουμε τις εμπειρίες της απόρριψης.

Αναλάβετε δράση

Όταν αγνοείτε όλα τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που είναι άσχημα για εσάς, είναι σαν να κρύβεστε πίσω από τα δάχτυλό σας. Ίσως να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να δείτε τον κίνδυνο αλλά υπάρχει ακόμη εκεί.

  • Μην ζείτε με αβεβαιότητα
  • Βρείτε τρόπους δράσης
  • Πάρτε τις εμπειρίες σας και τους φόβους σας σοβαρά και δουλέψτε τους

Όσο πιο πολλά μαθαίνετε για τον εαυτό σας, τόσο περισσότερους τρόπους θα βρίσκετε για να μην ενδώσετε στον παλιό φόβο της απόρριψης, θα μπορείτε να διαχωρίσετε τις αποτυχίες του παρελθόντος από τις πιθανές στο παρόν και στο μέλλον.