Κάνε το Τεστ
αυτό-σαμποτάζ, τι είναι το αυτό-σαμποτάζ, σημάδια αυτό-σαμποτάζ, μορφές αυτό-σαμποτάζ, αιτίες αυτό-σαμποτάζ, αντιμετώπιση αυτοσαμποτάζ, κύκλος του αυτό-σαμποτάζ

Αυτόσαμποτάζ

Αυτόσαμποτάζ

Το αυτόσαμποτάζ αναφέρεται στις πεποιθήσεις και στις συμπεριφορές που μας εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους και τα όνειρά μας. Το αυτό- σαμποτάζ είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας και κάτι που κάνουμε όλοι, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Βέβαια, όταν κάποιος γνωρίζει τους τύπους του αυτό-σαμποτάζ , από που προέρχεται τότε μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Τι είναι το αυτόσαμποτάζ;

Το αυτόσαμποτάζ περιλαμβάνει κάθε στάση ή συμπεριφορά που δεν συμβαδίζει με τις αξίες σας και παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να επιτύχετε τους στόχους σας. Όλοι μας κάνουμε πράγματα που εμποδίζουν την εξέλιξή μας. Ωστόσο, το αυτό-σαμποτάζ είναι ένα μοτίβο που δημιουργεί συνεχή προβλήματα, και σας αποτρέπει να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε.

Όταν οι άνθρωποι σαμποτάρουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, τότε ουσιαστικά δεσμεύονται σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως η αναβλητικότητα, η τελειομανία, η αρνητική συζήτηση με τον εαυτό, η αποφυγή, οι συγκρούσεις. Όλες αυτές οι συμπεριφορές προκύπτουν από το άγχος, το φόβο και τις αμφιβολίες για τον εαυτό, που υπονομεύουν τις προσπάθειες που κάνει το άτομο. Το αυτοσαμποτάζ γίνεται προβληματικό όταν η συμπεριφορά μετατρέπεται σε μια αυτόματη συνήθεια, και οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες.

Τύποι αυτό- σαμποτάζ

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αυτό σαμποτάζ που ποικίλουν ανάλογα με το άτομο και την κατάσταση. Όποια μορφή και αν έχει το αυτό-σαμποτάζ εμποδίζει την επίτευξη των στόχων σας.

Αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα περιλαμβάνει τη στασιμότητα σε κάθε εργασία που αναλαμβάνετε. Αναβάλλετε τα ραντεβού σας και κάνετε πράγματα που αποσπούν την προσοχή σας από το στόχο σας και έτσι αποφεύγετε το άγχος, την ανησυχία ή τις συναισθηματικά άβολες καταστάσεις, ακόμη και αν αυτές οδηγούν στην εξέλιξη. Η αντιμετώπιση της αναβλητικότητας βοηθά να περιορίσετε αυτή τη μορφή του αυτό-σαμποτάζ.

Τελειομανία

Η τελειομανία είναι η ανάγκη ενός ανθρώπου να κάνει τα πάντα τέλεια. Αυτή η συμπεριφορά αυτό-σαμποτάζ μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική επειδή αποτρέπει τους ανθρώπους να προχωρήσουν στην καριέρα τους ή να απολαύσουν τα επιτεύγματά τους και τις σχέσεις τους. Η τελειομανία οδηγεί σε πολύ υψηλά πρότυπα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να φοβούνται να πάρουν ρίσκα. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεπεράσει κάποιος την τελειομανία.

Αυτοκριτική

Η αρνητική συζήτηση με τον εαυτό και η σκληρή αυτοκριτική επηρεάζουν τις πράξεις μας.  Δεν μας επιτρέπουν να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αυτές οι σκέψεις είναι σχεδόν αυτόματες, τρέχουν στο μυαλό μας ως αντίδραση στον εαυτό μας, στους άλλους και στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Η σκληρή αυτοκριτική είναι μια μορφή αυτό-σαμποτάζ επειδή μας αποθαρρύνει να πιστέψουμε όσα μπορούμε να καταφέρουμε.

Αντίσταση στην αλλαγή

Η αβεβαιότητα είναι μια μορφή άγχους και η αντίσταση στην αλλαγή μπορεί να κρατά τους ανθρώπους παγιδευμένους στην comfort zone τους. Η προσκόλληση στις παλιές συνήθειες, οι δικαιολογίες, όλα αυτά αποτελούν εμπόδιο για την εξέλιξη και την επιτυχία. Φυσικά, η αντίσταση στην αλλαγή σας αποτρέπει να πάρετε ρίσκα ή να δοκιμάσετε οτιδήποτε καινούργιο που θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε.

Έλλειψη αυτοφροντίδας

Όταν κάποιος δεν φροντίζει σωστά τον εαυτό του τότε ουσιαστικά τον σαμποτάρει και εμποδίζει την εξέλιξη του. Για παράδειγμα,  μπορεί να μην τρώει σωστά, να μην κοιμάται καλά, να μην κάνει άσκηση, ή να αποφεύγει τις επισκέψεις στο γιατρό. Η παραμέληση της αυτοφροντίδας μπορεί να περιλαμβάνει τη δέσμευση σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Σημάδια του αυτό-σαμποτάζ

Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι σαμποτάρουν τον εαυτό τους, αλλά μια προσεκτική ματιά δείχνει την αποφυγή, την δημιουργία συγκρούσεων και τις ελεγκτικές συμπεριφορές. Μόνο όταν ένα άτομο αναγνωρίζει ότι σαμποτάρει τον εαυτό του μπορεί να αλλάξει. Κάποια σημάδια του αυτό-σαμποτάζ περιλαμβάνουν:

  1. Αποφυγή των ανθρώπων και των καταστάσεων που σας κάνουν να νιώθετε άβολα
  2. Αποφυγή της αλλαγής και παραμονή στην ζώνη άνεσης (comfort zone)
  3. Δημιουργία στόχων που δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία
  4. Συνεχείς συγκρούσεις με τους συντρόφους, τους φίλους, τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή τους συνεργάτες σας
  5. Ελεγκτικές συμπεριφορές
  6. Αναζήτηση της επιβεβαίωσης από τους άλλους
  7. Δικαιολογίες
  8. Πράξεις που δεν ταιριάζουν με τις αρχές και στους στόχους σας
  9. Σύγκριση με τους άλλους
  10. Κοινωνική απομόνωση

αυτοσαμποταζ, μορφες αυτοσαμποταζ

Σαμποτάρετε τον εαυτό σας; 

Οι άνθρωποι που έχουν συμπεριφορές αυτό-σαμποτάζ συχνά αναρωτιούνται, "Γιατί αυτό συνεχίζει να μου συμβαίνει;"

Ίσως κάποιος να θέλει να ξυπνά νωρίς το πρωί αλλά να καταλήγει να βλέπει τηλεόραση μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Και να επαναλαμβάνει την ίδια συμπεριφορά ξανά και ξανά.

Η δέσμευση στο αυτό-σαμποτάζ , μπορεί να γίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα. Το αυτό-σαμποτάζ είναι κάθε συμπεριφορά που υπονομεύει την πρόοδο και την επίτευξη ενός στόχου.

Είτε θέλετε να έχετε μια καλή δουλειά ή μια υγιή σχέση, να σπουδάσετε ή να φροντίσετε την υγεία σας, οι στόχοι αυτοί μπορεί να απομακρύνονται όσο επιμένετε σε συμπεριφορές αυτό- σαμποτάζ.

Συνήθως, το αυτό-σαμποτάζ είναι ουσιαστικά όσα συμβαίνουν όταν κάποιος δεσμεύεται να κάνει κάτι και τελικά κάνει τα πάντα εναντίον αυτής της δέσμευσης.

Για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι σαμποτάρουν οι ίδιοι τον εαυτό τους στις σχέσεις τους. Μπορεί να θέλουν να έχουν μια δυνατή σχέση, αλλά να είναι επικριτικοί, ευέξαπτοι ή να απορρίπτουν τους άλλους.

Γιατί οι άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους;

Περιοριστικές πεποιθήσεις

Όλοι μας έχουμε κάποιες βασικές πεποιθήσεις που σχηματίζονται στην παιδική μας ηλικία για το πως βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο. Αυτές οι πεποιθήσεις μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές. Μπορεί για παράδειγμα να πιστεύετε ότι οι άνθρωποι είναι καλοί ή κακοί.

Οι αρνητικές πεποιθήσεις μπορεί να συνεχίζουν να επηρεάζουν τη ζωή σας, μέχρι να τις αναγνωρίσετε και να δουλέψετε για να τις αλλάξετε.

Αν για παράδειγμα πιστεύετε, "Δεν αξίζω την επιτυχία" ή "Τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα, έτσι γιατί να προσπαθήσω;" τότε σαμποτάρετε τον εαυτό σας ώστε να επιβεβαιώνετε αυτές τις πεποιθήσεις.

Πρώιμες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας

Το αυτό-σαμποτάζ μπορεί επίσης να προέρχεται από πρώιμες εμπειρίες και όλα όσα έχετε μάθει από τα μέλη της οικογένειά σας. Αν για παράδειγμα η οικογένειά σας κάλυπτε τις ανάγκες για πράγματα όπως η αγάπη, η ασφάλεια, τότε σίγουρα θα έχετε μάθει να εμπιστεύεστε τους άλλους.

Αν έχετε εμπειρίες από τις οποίες νιώθατε απογοήτευση, τότε σίγουρα θα έχετε μάθει να βλέπετε διαφορετικά τον εαυτό σας. Από την άλλη πλευρά αν δεν έχετε πάρει την αγάπη και την φροντίδα που αποζητούσατε τότε είναι δύσκολο να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Άγχος

Το μεταιχμιακό μας σύστημα είναι ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει κύριο ρόλο στον έλεγχο των συναισθημάτων. Η αντίδραση του μεταιχμιακού συστήματος ξεπερνά τη λογική σκέψη και κάνει τους ανθρώπους ευάλωτους σε καταστροφικές συμπεριφορές.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν βιώσει κάποιο τραυματικό γεγονός σε μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό τους σύστημα. Η αντίδραση του νευρικού συστήματος είναι το άγχος που ξεπερνά τη λογική σκέψη.

Πώς το αυτό-σαμποτάζ επηρεάζει τη ζωή;

Το αυτό-σαμποτάζ είναι μια συμπεριφορά που υπονομεύει την πρόοδο και την επίτευξη των στόχων και σας απομακρύνει από τη ζωή που ονειρεύεστε. Μερικοί άνθρωποι δημιουργούν εμπόδια για την επιτυχία και την ευτυχία τους. Το αυτό-σαμποτάζ μπορεί να επηρεάζει τις ερωτικές σχέσεις, την ακαδημαϊκή απόδοση, τις οικογενειακές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις.

1. Αυτό-σαμποτάζ και ρομαντικές σχέσεις

Μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν πράγματα που υπονομεύουν τις μακροχρόνιες σχέσεις τους, και έχουν συμπεριφορές που τελικά οδηγούν στο χωρισμό. Το αυτό-σαμποτάζ σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει συγκρούσεις, παθητικά επιθετικές συμπεριφορές, ελεγκτικές συμπεριφορές, συνεχή αναζήτηση επιβεβαίωσης, προσκόλληση στο σύντροφο, και τελικά διάλυση της σχέσης.

2. Αυτό-σαμποτάζ και καριέρα

Το αυτό-σαμποτάζ στο κομμάτι της καριέρας μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα που σας απομακρύνουν από τους στόχους σας. Ο φόβος της αποτυχίας,  η ανησυχία και η αβεβαιότητα μπορεί να σας κρατάνε παγιδευμένους στη ζώνη άνεσής σας και έτσι να μην μπορείτε να κατακτήσετε όσα επιθυμείτε. Αυτό όμως,  έχει ως αποτέλεσμα η δουλειά να δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και αυτό να έχει συνέπειες στην ψυχική υγεία και στην ευεξία σας. Για αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι αλλάζουν συχνά δουλειές.

3. Αυτό-σαμποτάζ και εκπαίδευση

Το αυτό-σαμποτάζ στον τομέα της εκπαίδευσης μπορεί να συμβαίνει εσκεμμένα ή ακούσια. Πολλές φορές το άγχος ή η έλλειψη αυτοπεποίθησης εξηγούν γιατί πολλοί μαθητές έχουν χαμηλή απόδοση. Η αποτυχία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αναβλητικότητας ή της έλλειψης προσπάθειας, και αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι είναι επιλογή και όχι έλλειψη ικανοτήτων.

4. Αυτό-σαμποτάζ και σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια

Αυτός ο τύπος αυτό-σαμποτάζ συνήθως έχει τη ρίζα του στην αίσθηση του ανταγωνισμού, που προκύπτει από την ανάγκη να αποδείξει κάποιος την αξία του ή την ανωτερότητά του. Επίσης, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει ελεγκτικές συμπεριφορές προς τους άλλους ή την αναζήτηση της επιβεβαίωσης. Οι αρνητικές συμπεριφορές παρεμβαίνουν στις θετικές σχέσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και μπορεί να περιλαμβάνουν παθητικά επιθετικά μοτίβα.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σταματήσει αυτός ο κύκλος;

Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο να σπάσει ο κύκλος του αυτό-σαμποτάζ είναι η έλλειψη επίγνωσης. Η επίγνωση είναι απαραίτητη ώστε να μείνει κάποιος συνεπής στις δεσμεύσεις του.

Μια άλλη πρόκληση είναι ότι μια αλλαγή απαιτεί να βγει κάποιος από τη ζώνη άνεσής του και να πάρει κάποιο ρίσκο.

Αν κάποιος δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, θα επιλέξει ασυνείδητα το αυτό-σαμποτάζ παρά την αλλαγή.

Πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν τις συμπεριφορές τους αλλά δεν είναι απλό να σταματήσουν. Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.

Οι συμπεριφορές συνδέονται με συναισθήματα και είναι τόσο βαθιές και ασυνείδητες, που χρειάζεται ένα άτομο να ψάξει βαθιά μέσα του και να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει.

Το αυτό-σαμποτάζ επειδή έχει βαθιές ρίζες δεν είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί γρήγορα. Χρειάζεται χρόνος για να αναγνωρίσει κάποιος αυτά τα μοτίβα, να τα κατανοήσει και τα παρατηρήσει. Μερικές φορές οι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτά, αν και ξέρουν ότι δεν είναι και οι καλύτερες επιλογές.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μπορεί να ξεκινά νωρίς στη ζωή

Αν ένα άτομο δεν έχει μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του και να εκφράζει τις ανάγκες του, τότε είναι πολύ πιθανό να σαμποτάρει τον εαυτό του.

Οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας όπως η απογοήτευση, οι ασθένειες, το πένθος ή η εγκατάλειψη, παίζουν σημαντικό ρόλο τις συμπεριφορές. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα πως μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν.

Έτσι νιώθουν συνεχώς εγκαταλελειμμένοι, όπως και στην παιδική τους ηλικία.

αυτο σαμποταζ, αυτοσαμποταζ, αυτο-σαμποταζ

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το αυτό-σαμποτάζ;

Το αυτό-σαμποτάζ δεν είναι ένα εγγενές κομμάτι του χαρακτήρα, και δεν καθορίζει τον εαυτό μας, τις ικανότητες και τα ταλέντα μας. Για αυτό το λόγο το αυτό-σαμποτάζ μπορεί να αλλάξει σε πιο θετικές συμπεριφορές. Καλό είναι να αρχίσετε με μικρά και σταδιακά βήματα και να περιορίζετε την εσωτερική επικριτική σας φωνή που σας κρατά μακριά από την επιτυχία και την ευτυχία.

1. Ενισχύστε την αυτογνωσία

Είναι πολύ σημαντικό να επενδύετε χρόνο στην αυτογνωσία ώστε να περιορίζετε το αυτό-σαμποτάζ. Το ημερολόγιο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταγράφετε τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας και να αναγνωρίζετε από που προκύπτουν. Καθώς αποκτάτε όλο και περισσότερη αυτογνωσία, είναι πολύ πιο πιθανό να αναγνωρίσετε τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνετε.

2. Σκεφτείτε καλά πριν πράξετε

Αυτή η παλιά παροιμία δείχνει όλη την σοφία για το αυτό-σαμποτάζ. Όταν αρχίσετε να παρατηρείτε αρνητικές συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα είναι καλό να σκέφτεστε αν αυτές σας βοηθούν ή σας πληγώνουν. Πολλές φορές, νιώθουμε πίεση να κάνουμε κάτι (ή αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι) λόγω φόβου, έτσι καλό είναι να πάρετε ένα λεπτό για να αποφασίσετε αν κάτι σας κρατά πίσω ή σας βοηθά να προχωρήσετε.

3. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και δημιουργήστε ένα πλάνο δράσης

Οι ρεαλιστικοί στόχοι μας βοηθούν να διατηρούμε το κίνητρό μας. Είναι ακόμη καλύτερο να συνδέετε τους ουσιαστικούς στόχους με συγκεκριμένες πράξεις. Ποιες είναι οι αξίες σας; Τι θέλετε περισσότερο στη ζωή σας; Τι είναι αυτό που σας δίνει νόημα και σκοπό; Τι σας δίνει ενέργεια και ζωή; Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε μικρά βήματα προς το στόχο σας.

4. Κάντε μικρές αλλαγές

Οι θετικές συμπεριφορές σίγουρα καταπολεμούν το αυτό-σαμποτάζ ,αλλά καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι οι συνήθειες μπορούν να αλλάξουν αποτελεσματικά με μικρά βήματα. Η αλλαγή πρέπει να γίνει σταδιακά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μια σκέψη ή μια συμπεριφορά κάθε μέρα και να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας για την αλλαγή.

5. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας

Η εσωτερική επικριτική φωνή είναι μια από τις κύριες μορφές αυτό-σαμποτάζ. Η αντικατάσταση των αυτόματων, αρνητικών, επικριτικών σκέψεων με πιο θετικές είναι πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του αυτό-σαμποτάζ. Καλό είναι να δείχνετε ευγένεια, αποδοχή και συμπόνια στον εαυτό σας, να κατανοείτε τα συναισθήματά σας και να αποδέχεστε τα λάθη σας.

6. Αναγνωρίστε τις ικανότητές σας

Ο καθένας μας έχει δυνατότητες για να ευημερεί αν τις αναγνωρίζει. Η αναγνώριση των ικανοτήτων μας δεν σημαίνει ότι απλά γνωρίζουμε όσα κάνουμε καλά αλλά μας δημιουργεί και θετικά συναισθήματα. Πότε νιώθετε καλά; Όταν γνωρίζετε πως να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητές σας τότε νιώθετε αγάπη προς τον εαυτό σας.

7. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Με την ενσυνειδητότητα απολαμβάνουμε το παρόν και την κάθε στιγμή. Μας βοηθά να διαχωρίσουμε το παρελθόν από το παρόν και τις σκέψεις από την  πραγματικότητα. Αυτό, με τη σειρά του μας βοηθά να επιλέξουμε πως θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

8. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας επειδή δεν κάνετε εύκολα αλλαγές. Να θυμάστε ότι η αλλαγή μιας συμπεριφοράς και οι στρατηγικές για την διακοπή του αυτό- σαμποτάζ δεν είναι επιφανειακές συμπεριφορές.

Για αυτό είναι σημαντικό να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας αλλά ευγενικοί και υπομονετικοί. Κατανοήστε τις σκέψεις σας , τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά σας.

9. Κάντε μικρά βήματα

Αν θέλετε να σταματήσετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας καλό είναι να σπάσετε το στόχο σας σε μικρά βήματα. Πρέπει να έχετε ρεαλιστικούς στόχους και να αντιμετωπίζετε κάθε μπόδιο που υπονομεύει την αλλαγή.

Σπάστε το στόχο σας σε μικρότερα κομμάτια, κάντε ένα πλάνο δράσης και ελέγξτε καθημερινά τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι αν δεν κάνετε το στόχο σας να είναι σημαντικός, δεν θα παραμείνει σημαντικός.

10. Αυτοφροντίδα

Όσο προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε το αυτό-σαμποτάζ είναι σημαντικό να κάνετε πράγματα που ηρεμούν το νευρικό σας σύστημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε βελονισμό ή γιόγκα, ώστε να μειώνετε το άγχος και να νιώθετε ήρεμοι.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταγράφετε σε ένα ημερολόγιο την πρόοδό σας και να χρησιμοποιείτε τις θετικές δηλώσεις.

11. Ζητήστε υποστήριξη

Το πιο σημαντικό βήμα για κάποιον που θέλει να σπάσει τον κύκλο του αυτό-σαμποτάζ είναι να ζητήσει βοήθεια ώστε να εξερευνήσει σε βάθος τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά του.

Ένας ψυχοθεραπευτής ή life coach θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα αναποτελεσματικά μοτίβα συμπεριφορές και να τα ξεπεράσετε.

Πολλές φορές το αυτό-σαμποτάζ ευημερεί στην απομόνωση, και μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επαφή με τους ανθρώπους.

Το αυτό-σαμποτάζ είναι ένας κύκλος που δύσκολα σπάει. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να σπάσει. Συνήθως το αυτό-σαμποτάζ έχει τις ρίζες του σε περιοριστικές πεποιθήσεις ή πρώιμες εμπειρίες στις οποίες οι άνθρωποι δεν έμαθαν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους.

Ένας έμπειρος ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τους τρόπους με τους οποίους σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Επίσης, στην ψυχοθεραπεία έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης.

Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να δώσετε ένα τέλος στις πεποιθήσεις και στις συμπεριφορές του αυτό- σαμποτάζ. Με την καθοδήγηση ενός ψυχοθεραπευτή, μπορείτε να αποκαλύψετε τις πεποιθήσεις που σας οδηγούν στο αυτό-σαμποτάζ και να μάθετε νέες στρατηγικές για να το αντιμετωπίσετε.

Το αυτό-σαμποτάζ δεν είναι ένα ελάττωμα του χαρακτήρα. Είναι ένα σύνολο συμπεριφορών, που συνήθως προκύπτουν από τις αρνητικές πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας. Με υπομονή και την κατάλληλη καθοδήγηση, μπορείτε να περιορίσετε το αυτό-σαμποτάζ.

Σπάζοντας τον κύκλο του αυτό-σαμποτάζ 

Ο κύκλος του αυτό-σαμποτάζ είναι δύσκολο να σπάσει επειδή για να γίνει αυτό χρειάζεται δέσμευση, υπομονή και χρόνος. Επίσης, ένα άτομο πρέπει να είναι πρόθυμο να βγει από τη ζώνη άνεσής του, και να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που το οδήγησαν σε αυτές τις συμπεριφορές.

Αν θέλετε να βάλετε ένα τέλος στο αυτό-σαμποτάζ, καλό είναι να ξεκινήσετε με τη συμπόνια προς τον εαυτό. Με μικρά βήματα θα καταφέρετε να τηρήσετε την υπόσχεση που έχετε δώσει στον εαυτό σας.

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να εξερευνήσετε όλα τα βαθύτερα θέματα που είναι στην καρδιά του αυτό-σαμποτάζ.