Κάνε το Τεστ
τι είναι ο life coach, τι κάνει ο life coach, προσωπική εξέλιξη

Τι είναι ο Life Coach;

Τι είναι ο Life Coach;

Ο life coach είναι ένας σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης. Μπορεί να είναι ένας επαγγελματίας υγείας (ειδικά εκπαιδευμένος ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγος ή κάποιος χωρίς σπουδές στο χώρο της ψυχολογίας) που σας βοηθά να φτάσετε τους στόχους σας ή να αλλάξετε τη ζωή σας.

Ποια είναι η διαδικασία του life coaching;

Ο life coach θα σας κάνει ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε και να αποφασίσετε τι βήματα θα κάνετε για να φτάσετε τους στόχους σας ή να κάνετε μια σημαντική αλλαγή. Στη συνέχεια αναλαμβάνει το σημαντικό ρόλο του παρακινητή, του στρατηγικού σχεδιαστή και του συνεργάτη. Ο στόχος του είναι να σας βοηθήσει να φτάσετε στο στόχο σας με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.

Αν και στα ελληνικά μπορεί να μεταφράζεται ο "life coach" ως "σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης", η αλήθεια είναι ότι ο life coach δεν είναι σύμβουλος, δηλαδή δεν δίνει συμβουλές (αυτό γίνεται στο mentoring και στο consulting). Ο life coach σας βοηθάει να ξεκινήσετε να λαμβάνετε δράση σε τομείς της ζωής σας που θέλετε να αλλάξετε, και όχι απλά να αναλώνεστε στη σκέψη ή να κωλυσιεργείτε. Είναι πολλά περισσότερα από ένας σύμβουλος, o life coach σας βοηθάει να θέσετε στόχους ζωής και να βρείτε τα βήματα μέσα από τους οποίους θα τους ολοκληρώσετε.

Κίνητρο

Ένας σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης είναι πηγή κινήτρου και έμπνευσης που σας δίνει την ώθηση που χρειάζεστε για να φτάσετε στο μέγιστο των ικανοτήτων σας. Ίσως να προσλάβετε ένα life coach για τους ίδιους λόγους που θα προσλαμβάνατε έναν προσωπικό γυμναστή. Ίσως να είστε ήδη σε φόρμα, αλλά να έχετε συγκεκριμένους στόχους που χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση και ώθηση για να επιτευχθούν, ή ίσως να έχετε πάρει βάρος ή να νιώθετε αργοκίνητοι και να ξέρετε ότι χρειάζεστε κίνητρο και ενθάρρυνση από κάποιον άλλο για να κάνετε αυτή τη σημαντική αλλαγή.

Οι σύμβουλοι προσωπικής ανάπτυξης είναι σαν τους προσωπικούς προπονητές για τους στόχους της ζωής σας. Έχουν την επαγγελματική εκπαίδευση και τη νοοτροπία να σας προπονήσουν προς τη ζωή που ονειρευτήκατε. Είναι μαζί σας σε κάθε σας βήμα, σας βοηθούν να βρείτε νέους τρόπους να μείνετε ενεργοί και σας δίνουν κίνητρο για να επιτύχετε τους στόχους σας και ακόμη περισσότερους.

Στρατηγική

Ο αποτελεσματικός στρατηγικός σχεδιασμός είναι κάτι πολύ καλό στο οποίο βοηθά ένας life coach. Όταν συναντιέστε με έναν σύμβουλο ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει είναι να σας ρωτήσει συγκεκριμένες ερωτήσεις για όσα θέλετε να επιτύχετε και θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε ξανά στις σκέψεις σας για να σιγουρευτείτε ότι κάνετε τα πράγματα με αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο.

Ένα κομμάτι της δουλειά ενός life coach είναι να σας βοηθήσει να φτάσετε τους στόχους σας γρήγορα και με την ελάχιστη προσπάθεια. Η αποδοτικότητα είναι το κλειδί για να διατηρήσετε την ορμή σας και να κάνετε αλλαγές που θα κρατήσουν στο χρόνο. Αν νιώθετε χαμένοι στη ζωή και θέλετε να μάθετε πως θα βρείτε ξανά τον εαυτό σας , ένας life coach μπορεί να σας βοηθήσει ξεκάθαρα και σίγουρα να βρείτε ξανά τον εαυτό σας.

Συνεργασία

Ένας life coach είναι αυτός που θα σας κρατήσει υπεύθυνους για να φτάσετε στους στόχους σας και να κάνετε θετικές αλλαγές. Ένας σύμβουλος διατηρεί επαφή και σιγουρεύεται ότι θα επικοινωνήσετε μαζί του καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για να βεβαιωθεί  ότι προχωράτε και διατηρείτε την ορμή σας.

Ίσως να έχετε την τάση να στηρίζεστε σε φίλους και στην οικογένεια για να σας κρατούν υπεύθυνους για όσα προσπαθείτε να κάνετε αλλά αυτό μπορεί να είναι πιεστικό για αυτές τις σχέσεις, ή απλά οι άνθρωποι να σας απογοητεύουν επειδή δεν ξέρουν πώς να είναι συνυπεύθυνοι συνεργάτες. Ένας σύμβουλος  δεν θα αφήσει τα όνειρά σας να σβήσουν χωρίς να πει τίποτα για αυτό. Θα σας κρατούν υπεύθυνους για όσα λέτε ότι θα κάνετε και εξαιτίας αυτού θα έχετε το κίνητρο να κάνετε πρόοδο προς τους στόχους σας μέχρι να τους κατακτήσετε.

Τελικά, ένας life coach θα σας κρατήσει υπεύθυνους για να φτάσετε τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους της ζωής σας. Θα είναι εκεί σε κάθε σας βήμα για να σας βοηθήσει με το στρατηγικό σχεδιασμό όπως επίσης για να σας  ενθαρρύνει και να σας παρακινεί. Ένας life coach θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα εμπόδια που θα εμφανιστούν στο δρόμο σας, θα σας δώσει ώθηση που χρειάζεστε όταν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει, θα χαρεί για εσάς όταν θα φτάσετε τους στόχους σας και στη συνέχεια θα σας προκαλέσει να βγείτε έξω και να κατακτήσετε ακόμη περισσότερα.

Τι κάνει ένας σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (life coach);

Βοηθά να αναγνωρίσετε τους στόχους σας

Η αναγνώριση των στόχων είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που κάνετε όταν προσπαθείτε να κάνετε μια αλλαγή και να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο. Ένας σύμβουλος είναι πολύ καλός στο να σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε τα όνειρα και τις ιδέες σας, και να τα  οργανώσετε σε χειροπιαστούς στόχους. Κατά κάποιο τρόπο, σας βοηθά να συνδεθείτε με όσα λέει το μυαλό σας και  η καρδιά σας για να βρείτε μια συμφωνία μεταξύ των δύο που θα δείχνει το πάθος σας.

Η αναγνώριση, η αναθεώρηση και η διαχείριση των στόχων τους κάνει πιο ρεαλιστικούς, και αυτό το κάνουν εξαιρετικά καλά οι σύμβουλοι. Ίσως να έχετε μια ιδέα για ότι θέλετε αλλά να δυσκολεύεστε να την μετατρέψετε σε ένα σταθερό στόχο προς τον οποίο θα δουλεύετε. Ή ίσως να σκέφτεστε ότι έχετε ένα σταθερό στόχο αλλά στη συνέχεια αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι δεν είναι αυτό που θέλετε  ή είναι λιγότερο εφικτός από όσο νομίζετε. Εδώ έρχεται ο life coach και βοηθά να αναθεωρήσετε τις ιδέες και τους στόχους σας ώστε να τους μετατρέψετε σε ʺμικρούς στόχουςʺ που θα ενθαρρύνουν τις πραγματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στην πρόοδο σας.

Βοηθά να επιτύχετε τους στόχους σας

Ένας life coach σας βοηθά να επιτύχετε τους στόχους σας, να κάνετε αλλαγές και να ζήσετε τη ζωή των ονείρων σας. Σας βοηθά να ξεκινήσετε από τη ζωή που κάνετε τώρα και να φτάσετε στη ζωή που θέλετε. Με άλλα λόγια, η δουλειά του είναι να σας πάρει από το σημείο Α και να σας πάει στο σημείο Β στη ζωή σας, οτιδήποτε και αν είναι αυτό στη ζωή σας. Είναι αυτός που θα σας υποστηρίξει, θα σας παρακινήσει και θα σας κρατά υπεύθυνους για να μπορέσετε να επιτύχετε το όραμα σας για τη ζωή σας. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό που θέλετε για τη ζωή σας, ο life coach θα σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί.

Θα σας καθοδηγήσει μέσα από αλλαγές και εμπόδια

Ένας life coach θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε στη ζωή σας και να βρείτε νόημα, πληρότητα, επιτυχία, ευεξία και ευτυχία. Μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα εμπόδια που σας κάνουν να νιώθετε ʺκολλημένοιʺ και να πάτε παρακάτω.

Ίσως να σας βοηθήσει και σε μια μετάβαση στη ζωή σας, όπως η αλλαγή καριέρας ή μια νέα σχέση. Ίσως να τον αποκαλείται ʺβοηθό για την αλλαγήʺ ή ʺκαταλύτη θάρρουςʺ.

Σας επιτρέπει να ακολουθήσετε τα όνειρά σας

Ίσως να ψάχνετε για επιβεβαίωση πριν κάνετε το πρώτο μεγάλο βήμα για την πραγματοποίηση των ονείρων σας ή την εκπλήρωση των στόχων σας. Οι συμβουλές και η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να είναι πολύ βοηθητικά αλλά δεν είναι επαγγελματικές, και σπάνια είναι αμερόληπτες. Ο life coach διαχωρίζει την προσωπική σας ζωή και μπορεί ειλικρινά να δει τις ιδέες και τους στόχους σας αντικειμενικά, και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο ικανός να σας δώσει την επιβεβαίωση που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε να κάνετε βήματα.

Σας διδάσκει πώς να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό σας

Όταν ζητάτε τη βοήθεια ενός life coach, συνήθως αυτό σημαίνει ότι θέλετε βοήθεια για να πάρετε μια απόφαση. Η απόφαση μπορεί να είναι ο στόχος που θέλετε να βάλετε σε προτεραιότητα, τα βήματα που πρέπει να κάνετε πρώτα, ή να μάθετε αν πρέπει να ακολουθήσετε ακόμη και αυτόν τον στόχο.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που οι σύμβουλοι προσωπικής ανάπτυξης κάνουν είναι να σας εξοπλίσουν με μεθόδους και τακτικές που θα σας βοηθήσουν να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό σας και το μέλλον σας. Θα σας καθοδηγήσουν, και τελικά θα αναπτύξουν μαζί σας τεχνικές επίλυσης των προβλημάτων. Αυτή η νοοτροπία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην καθημερινή σας ζωή και θα αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο παίρνετε αποφάσεις σε καθημερινή βάση επειδή έχει απλώς νόημα.

Πόσες συνεδρίες coaching θα χρειαστώ;

Σύμφωνα με τα δεδομένα μελετών, ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται ποικίλλει ανάλογα με τους στόχους σας και την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Εξαρτάται από εσάς και τον life coach να καθορίσετε τη διάρκεια αυτής της δέσμευσης. Ίσως να θέλετε να ξεκινήσετε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να αποφασίσετε να παρατείνετε χρονικά τη διαδικασία αργότερα. Οι σύμβουλοι τείνουν να είναι ευέλικτοι και πρόθυμοι να δουλέψουν σύμφωνα με το πρόγραμμά σας και οποιοδήποτε πλάνο δουλεύει καλύτερα για τους στόχους σας.

Οι συνεδρίες προσωπικής ανάπτυξης καθορίζονται βάση μια σειρά διαφορετικών μεταβλητών όπως το πρόγραμμα σας, το πρόγραμμα του συμβούλου, τη διάρκεια της δέσμευσης και τις ανάγκες των συγκεκριμένων στόχων σας. Ο μέσος όρος των συνεδριών καταλήγουν περίπου στις 2-3 το μήνα. Οι περισσότερες συνεδρίες διαρκούν περίπου μια ώρα και συχνά προσφέρουν κάποια υποστήριξη και παρακολούθηση ανάμεσα στις συνεδρίες.

Life Coaching

Το Life coaching είναι μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης. O life coach σας βοηθά να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να θέσετε στόχους και να μπείτε σε δράση!