Κάνε το Τεστ
συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε για να είστε ευτυχισμένοι, πως θα είμαι ευτυχισμένος, κακές συνήθειες, πως θα αλλάξω συνήθειες, πως θα βρω την ευτυχία, συνήθειες που εμποδίζουν την ευτυχία

Συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε για να είστε ευτυχισμένοι

Συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε για να είστε ευτυχισμένοι

Όλοι έχουμε κακές συνήθειες στη ζωή μας που υπονομεύουν την εξέλιξή μας, ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά να τις περιορίσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Μια ζωή γεμάτη τοξικότητα, κακές συνήθειες και αρνητικό τρόπο σκέψης, ποτέ δεν οδηγεί σε θετικά πράγματα.

Αυτές οι κακές συνήθειες μπορεί να είναι μικρά πράγματα που κάνουμε κάθε μέρα. Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο κάποιος να σπάσει αυτές τις συνήθειες, αλλά είναι δυνατό. Οι κακές συνήθειες, μπορεί να είναι πνευματικές, σωματικές. Με το χάος που επικρατεί στη ζωή μας, είναι δύσκολο να ρίξουμε τους ρυθμούς μας, και να δούμε ότι αυτές οι συνήθειες υπονομεύουν την ευημερία μας. Αν θέλετε να περιορίσετε τις κακές σας συνήθειες είναι ανάγκη να δουλέψετε με τον εαυτό σας.

Υπάρχουν ιδίως κάποιες συνήθειες που περιορίζουν πολύ την ευτυχία στη ζωή μας. Φυσικά, υπάρχουν τρόποι για να μετατρέψετε αυτές τις αρνητικές συνήθειες σε θετικές. Ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του τεράστια δύναμη χωρίς να το συνειδητοποιεί. Ποιες είναι οι συνήθειες που οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξετε για να είστε ευτυχισμένοι;

1. Συγκρίσεις

Οι συγκρίσεις είναι πηγή αρνητικότητας στη ζωή μας. Συχνά βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία της σύγκρισης. Ωστόσο, ο καθένας μας είναι μοναδικός και όλοι αξίζουμε την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό. Κάθε άνθρωπος είναι ένα καταπληκτικό ον.

Η κακή συνήθεια της σύγκρισης ενισχύει τα συναισθήματα της τελειομανίας, της μοναξιάς, της αναξιότητας, της επιθετικότητας προς τον εαυτό μας ή τους άλλους. Αντί να κοιτάμε μπροστά αυτοί οι περιορισμοί μας κρατούν πίσω.

Η σύγκριση είναι μια βίαιη πράξη προς τον εαυτό μας, με αποτέλεσμα συνειδητά και υποσυνείδητα να μας κατακλύζει η αρνητικότητα.

Σε πολύ μικρή ηλικία, βιώνουμε την έκθεση στις συγκρίσεις λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συγκρίνουμε την εμφάνισή μας, την επιτυχία μας, την ομορφιά μας, την οικονομική μας κατάσταση, την εξέλιξή μας, την καριέρα μας.

Η σύγκριση είναι αυτοκαταστροφική, καθώς κανένας μας δεν γνωρίζει το δρόμο που έχει διανύσει ένα άτομο για να φτάσει στην επιτυχία, τα εμπόδια που έχει αντιμετωπίσει, τις προκλήσεις, τις μάχες που έχει δώσει.

Όταν οι άνθρωποι υποκύπτουν στις συγκρίσεις, είναι πιο εύκολο να βιώνουν κατάθλιψη και να αποθαρρύνονται από την πεποίθηση ότι είναι ανεπαρκείς με αποτέλεσμα να αυτοσαμποτάρουν τον εαυτό τους.

Η σύγκριση είναι ένας μεγάλος περιορισμός και οδηγεί στη ζήλια, στην αυτολύπηση, στο αυτοσαμποτάζ, στο σύνδρομο του απατεώνα, σε τοξικά συναισθήματα που αποτελούν εμπόδιο για την εξέλιξή μας. Αν θέλετε να έχετε μια ευτυχισμένη ζωή πρέπει να περιορίσετε κάθε σύγκριση με τους άλλους.

Σκεφτείτε, ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μια εργασία σε εξέλιξη και αυτό θα κάνει χώρο για να αποδεχτείτε τον εαυτό σας.

Δεν υπάρχει ένα μονοπάτι, ένας δρόμος ή μια μέθοδος για να είστε ευτυχισμένοι. Ο κάθε άνθρωπος βαδίζει στο δικό του μονοπάτι , το οποίο δεν μοιάζει με το μονοπάτι κανενός άλλου. Ίσως να είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγετε από την παγίδα των συγκρίσεων, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να το κάνετε.

Εκφράσεις που υπενθυμίζουν την μοναδικότητά σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες εκφράσεις που θα σας υπενθυμίζουν την μοναδικότητά σας:

  1. Η ζωή μου είναι μια χαρά. Όλα λειτουργούν για τη βελτίωσή μου, την εξέλιξή μου και για το καλό μου.
  2. Εκτιμώ όσα έχω. Ζω με αυθεντικότητα και πάθος τη ζωή μου.
  3. Δεν θα υπάρξει ποτέ κανένας άλλος άνθρωπος σαν εμένα. Αυτό με κάνει υπέροχο, και μοναδικό.
  4. Η ιστορία μου έχει αξία. Μου διδάσκει κάτι, έχει ένα σκοπό και ζω τη ζωή μου με νόημα.

 2. Αρνητικές πεποιθήσεις

Οι σκέψεις μας είναι τα κλειδιά για την εξέλιξη και τη βελτίωσή μας, είναι πανίσχυρες και ικανές να παρεμποδίζουν την πρόοδό μας. Η αρνητικότητα είναι μια κακή συνήθεια που υπονομεύει το μυαλό μας, και διαμορφώνει την αλήθεια και το ψέμα.

Οι αρνητικές πεποιθήσεις μπορεί να προκύπτουν από υποθέσεις, προκλήσεις, κριτική, ανασφάλειες, άγχος και φόβο για το άγνωστο. Ωστόσο, η συνεχής ενασχόληση με τις αρνητικές πεποιθήσεις είναι ένας γρήγορος δρόμος για τη δυστυχία.

Δεν μπορείτε να αρχίσετε να αλλάζετε ή να περιορίζετε τις κακές συνήθειες αν δεν συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν. Το πρώτο βήμα αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας είναι να κατανοήσετε ότι η αλλαγή είναι ανάγκη να συμβεί.

Όσο πιο πολύ τροφοδοτείτε τις αρνητικές πεποιθήσεις τόσο πιο δυνατές γίνονται. Οι άνθρωποι με αρνητικές πεποιθήσεις τυπικά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και η αρνητικότητα τους είναι απλά μια αντανάκλαση των συναισθημάτων τους.

Το μυαλό του κάθε ανθρώπου είναι ικανό για όλα. Μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας, αν αλλάξετε τις σκέψεις σας. Αντί να μένετε κολλημένοι στην αρνητικότητα και να χρησιμοποιείτε αρνητικές λέξεις, αρχίστε να χρησιμοποιείτε θετικές δηλώσεις.

Αντί να λέτε "δεν είμαι αρκετός", μπορείτε να αναρωτηθείτε ποιος επωφελείται από την ανασφάλεια και τα πρότυπα ομορφιάς;

Επίσης, αντί να λέτε "δεν θα βρω ποτέ την αγάπη", αναρωτηθείτε πώς μπορώ να κάνω περισσότερο χώρο για την αγάπη;

Αντί να λέτε "θα αποτύχω", σκεφτείτε ότι η αποτυχία είναι ένας πολύτιμος δάσκαλος και μέρος της επιτυχίας.

κακες συνηθειες

3. Ανθυγιεινή ρουτίνα

Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Η τελειότητα δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια. Η ρουτίνα μας παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μας και τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουμε να υιοθετήσουμε μια θετική ρουτίνα στην καθημερινότητα.

Έχουμε κακές συνήθειες όπως το να ελέγχουμε συνεχώς το κινητό μας το πρωί, να καταναλώνουμε ζάχαρη, να ξοδεύουμε πολύ χρόνο στα social media, να μην πίνουμε νερό, να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας.

Η ποιότητα της ρουτίνας μας και οι δραστηριότητες που κάνουμε στην καθημερινότητα καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Κάθε μέρα κάνουμε επιλογές, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι τη στιγμή που κοιμόμαστε.

Αυτές οι επιλογές όσο μικρές και αν φαίνονται έχουν τεράστια επίδραση στη ζωή μας.

Η βασική πρωινή ρουτίνα καλό είναι να περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Ξύπνημα νωρίς το πρωί
  2. Ευχάριστο ήχο στο ξυπνητήρι.
  3. Αποφυγή χρήσης του τηλεφώνου μόλις ξυπνάτε.
  4. Αναγνώριση πραγμάτων για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη.
  5. Κίνηση και άσκηση.
  6. Πρωινό γεύμα
  7. Χαλαρωτική μουσική.
  8. Λίστα προτεραιοτήτων.
  9. Βαθιές αναπνοές πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Η βραδινή ρουτίνα καλό είναι να περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Κλείσιμο του κινητού μια ώρα πριν τον ύπνο.
  2. Επιλέξτε τα ρούχα που θα φορέσετε την επόμενη μέρα.
  3. Φτιάξτε ένα πλάνο για την ημέρα σας.
  4. Διαβάστε θετικές δηλώσεις δυνατά.
  5. Καταγράψτε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.
  6. Κάντε διαλογισμό.
  7. Κοιμηθείτε καλά.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν μια ρουτίνα που βοηθά να έχουν μια οργανωμένη καθημερινότητα και να έχουν χρόνο για να ηρεμήσουν. Φυσικά, δεν είναι δυνατό να προγραμματίζουμε τα πάντα  επειδή δεν είναι όλες οι καταστάσεις στο χέρι μας και δεν έχουμε τον έλεγχο σε όλα.

4. Ανάγκη για επιβεβαίωση και αναγνώριση

Ως άνθρωποι έχουμε συνεχώς την ανάγκη για επιβεβαίωση και αναγνώριση από τα άτομα γύρω μας, τις σχέσεις μας, την καριέρα μας και τις συνθήκες, και αυτή μειώνει την ευτυχία και την ποιότητα της ζωής μας. Η επιβεβαίωση από τους άλλους μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην ευτυχία μας.

Από τα social media μέχρι τα μέλη της οικογένειας αποζητάμε την επιβεβαίωση, στον καθένα μας αρέσει να είναι αποδεκτός. Όμως, η συνεχής αναζήτηση της επιβεβαίωσης μπορεί να είναι παράγοντας που προκαλεί κατάθλιψη και άγχος.

Το πρώτο βήμα για να σταματήσετε να ζητάτε την επιβεβαίωση είναι να γνωρίζετε τα όριά σας.

  • Κατανοήστε τις πεποιθήσεις και τις αξίες σας.
  • Αναγνωρίστε τις ρίζες του αυτοσαμποτάζ και την ανάγκη για επιβεβαίωση.
  • Κατανοήστε την αξία σας.
  • Μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας.
  • Αναγνωρίστε τις πτυχές της ζωής σας που χρειάζονται βελτίωση.
  • Δεσμευτείτε στην προσωπική σας εξέλιξη.
  • Θέστε ξεκάθαρα όρια.
  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τις δυνατότητές του.
  • Επικεντρωθείτε στην αγάπη προς τον εαυτό.

5. Έλλειψη αυθεντικότητας

Όταν σας απασχολεί συνεχώς η άποψη των άλλων για εσάς, τότε θα σταματήσετε να σκέφτεστε όσα εσείς επιθυμείτε και αυτό θα σας απομακρύνει από τον πραγματικό εαυτό σας. Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε την επιβεβαίωση, την αποδοχή, την κατανόηση των άλλων για να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Όταν σας απασχολεί η άποψη των άλλων για εσάς αγνοείτε το ένστικτό σας, την εσωτερική σας φωνή και αυτό εμποδίζει την αυτογνωσία.

Όταν μένετε συνεχώς συγκεντρωμένοι στις προσδοκίες των άλλων, τότε σταματάτε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τον εαυτό σας.

Η ανάγκη για επιβεβαίωση υπονομεύει την αυθεντικότητα και σας βγάζει από το δικό σας μονοπάτι.

Είναι ανάγκη να έχετε αυτοπεποίθηση και να είστε αυθεντικοί ώστε να παίρνετε σωστές αποφάσεις για τη ζωή σας. Το σύνδρομο του απατεώνα επηρεάζει σημαντικά την αξία σας. Σας λέει ότι δεν ανήκετε εκεί που είστε. Η φωνή σας δεν έχει αξία. Ωστόσο, ο κόσμος έχει ανάγκη την δική σας μοναδική φωνή.

6. Αναζήτηση της τελειότητας

Η τελειομανία (τελειοθηρία) σας λέει ότι πρέπει να κάνετε περισσότερα ή να κάνετε τα πράγματα καλύτερα, να έχετε συμπόνια προς τον εαυτό σας , να δίνετε συνεχώς τον καλύτερό σας εαυτό.

Η τελειομανία σας λέει ότι πρέπει όλοι να σας συμπαθούν, αλλά η συμπόνια προς τον εαυτό λέει ότι πρέπει να σας αρέσει ο εαυτός σας.

Επίσης, η τελειομανία λέει ότι δεν μπορείτε να κάνετε λάθη, ενώ η συμπόνια προς τον εαυτό ότι όλοι κάνουμε λάθη.

Η τελειομανία λέει ότι η αξία σας εξαρτάται από την επιτυχία σας, ενώ η συμπόνια προς τον εαυτό ότι αξίζετε έτσι και αλλιώς, ανεξάρτητα από την επιτυχία.

Η τελειομανία σας κρατά πίσω και προκαλεί κατάθλιψη και άγχος. Οδηγεί στην αναβλητικότητα. Η τελειομανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς σας.

Μπορεί η τελειομανία να φαίνεται ωφέλιμη στην επιφάνεια αλλά αν αναλύσετε την κατάσταση, θα δείτε ότι τελικά σας περιορίζει και δεν σας αφήνει να εξελιχθείτε.

Η τελειομανία σας παρεμποδίζει να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας, να κάνετε λάθη και να μάθετε από αυτά. Προκαλεί έντονο στρες και ανησυχία επειδή νιώθετε ότι οι άλλοι θα σας κρίνουν.

Ο κύριος τρόπος για να ξεπεράσετε την τελειομανία και να περιορίσετε αυτή την κακή συνήθεια είναι να συνειδητοποιήσετε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, σε αντίθεση με όσα βλέπετε στο Facebook, στο Instagram. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν επιπλέον πίεση.

Οι άνθρωποι νιώθουν καλά όταν προβάλλουν όμορφες πτυχές της ζωής τους, αλλά ποτέ δεν επιδεικνύουν την αντοχή, τις ώρες προσπάθειας, τις αποτυχίες, τα λάθη τους.

Για να καταφέρετε να αποδεχτείτε τον εαυτό σας και να φτάσετε στην επιτυχία, πρέπει να αγκαλιάσετε τις ατέλειές σας, να κάνετε λάθη, να βελτιώνεστε και να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.

7. Αναβλητικότητα

Υπάρχουν πράγματα που συνεχώς αναβάλλετε; Θέλετε να κάνετε κάποιες δραστηριότητες αλλά βρίσκετε δικαιολογίες και τις αποφεύγετε;

Σίγουρα, δεν είστε οι μοναδικοί. Πολλοί άνθρωποι είναι αναβλητικοί, συνεχώς αφήνουν για αργότερα πράγματα που είναι ανάγκη να κάνουν και λένε ψέματα στον εαυτό τους. "Έχω πολύ χρόνο για να τελειώσω με αυτό, 2 λεπτά στο Instagram δεν θα με αποσυντονίσουν."

Η αναβλητικότητα είναι μια κακή συνήθεια που αποτελεί εμπόδιο για την επιτυχία. Δεν μας επιτρέπει να εξελιχθούμε, να βελτιωθούμε, να ευτυχήσουμε. Για αυτό όταν έχετε το χρόνο να κάνετε κάτι μην το αναβάλλετε. Μην περιμένετε την κατάλληλη στιγμή, γιατί δεν θα έρθει ποτέ.

8. Αρνητικότητα

Όλοι μας έχουμε συναντήσει τοξικούς ανθρώπους στη ζωή μας κάποια στιγμή. Ωστόσο, αποτυγχάνουμε να συνειδητοποιήσουμε πως όταν συναναστρεφόμαστε με τοξικούς ανθρώπους καταλήγουμε να γινόμαστε και εμείς το ίδιο.

Δεν μπορείτε να περιορίσετε τις κακές συνήθειες και να συνεχίσετε να έχετε στη ζωή σας τοξικούς ανθρώπους που ρουφούν όλη σας την ενέργεια. Οι σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Ο ρόλος που παίζουν οι άνθρωποι στη ζωή σας επηρεάζει σημαντικά.

Καλό είναι να φροντίζετε τις σχέσεις που συμβάλλουν στην επιτυχία, στην ευτυχία, στην ευημερία σας. Απομακρυνθείτε από ανθρώπους που δεν σας σέβονται, που σας συμπεριφέρονται άσχημα, είναι κακοποιητικοί, σας λένε ψέματα, είναι αρνητικοί, δεν έχουν στόχους, σας εκμεταλλεύονται και σας ρίχνουν ψυχολογικά.

Είναι σημαντικό να έχετε δίπλα σας θετικούς ανθρώπους, όχι ανθρώπους που ζηλεύουν ότι κάνετε, αλλά άτομα ισορροπημένα, θετικά, που σας κάνουν καλύτερους.

9. Δεν συγχωρείτε τον εαυτό σας

Όλοι κάνουμε λάθη κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά είναι ανάγκη να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε, ώστε να μην υπονομεύουν την ευτυχία μας. Είναι ανάγκη να συγχωρούμε τον εαυτό μας και να μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τον πόνο.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι όλοι μας κάνουμε λάθη. Σημασία έχει να μαθαίνουμε από αυτά, να συγχωρούμε τον εαυτό μας, και να μην μένουμε κολλημένοι σε τοξικά συναισθήματα που υπονομεύουν την ψυχική μας υγεία.

Μάθετε να γελάτε όταν όλα γύρω σας καταρρέουν επειδή κάποιες φορές αυτό θα συμβεί. Η συγχώρεση του εαυτού είναι σημαντική για την εσωτερική μας γαλήνη.

Αναγνωρίστε τα λάθη σας, τα συναισθήματά σας, αναλάβετε τις ευθύνες σας, εξερευνήστε τα κίνητρά σας, τα μαθήματα που έχετε πάρει, και θέστε ξεκάθαρα όρια. Φερθείτε στον εαυτό σας με αγάπη, συμπόνια, σεβασμό και αποδεχτείτε ότι είστε άνθρωποι.

Δημιουργήστε τη ζωή που επιθυμείτε! 

Έχετε τη δύναμη να δημιουργήσετε τη ζωή που επιθυμείτε. Η αλλαγή δεν είναι ούτε γρήγορη ούτε εύκολη. Ωστόσο, με συνεχή προσπάθεια, κάθε συνήθεια μπορεί να αλλάξει. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING κάθε αλλαγή είναι δυνατή.