Κάνε το Τεστ
αρνητικές πεποιθήσεις, αρνητικές πεποιθήσεις στην εργασία, αρνητικές πεποιθήσεις στη δουλειά, τι είναι οι αρνητικές πεποιθήσεις, ποιες είναι οι πιο συχνές αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό, αντιμετώπιση αρνητικών πεποιθήσεων

Αρνητικές Πεποιθήσεις – εμπόδια στην εργασία

Αρνητικές Πεποιθήσεις

Αν αφιερώνετε χρόνο για να σκέφτεστε και να νιώθετε ότι ποτέ δεν θα επιτύχετε τίποτα στη ζωή σας, τότε μαντέψτε; Αυτή η αυτοεκπληρούμενη προφητεία θα βγει αληθινή, θα οδηγήσετε τον ευατό σας στο αυτοσαμποτάζ και την αποτυχία.

Αν όμως σκέφτεστε και νιώθετε ότι είναι δυνατό να επιτύχετε οτιδήποτε βάλετε στο μυαλό σας τότε ξαφνικά όλα μπορούν να γίνουν, οι πόρτες που πριν ήταν κλειστές τώρα είναι ανοιχτές και οι ιδέες συνεχώς αναδύονται.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Έχει να κάνει με τις αρνητικές μας πεποιθήσεις. Οι βασικές μας πεποιθήσεις είναι υποθέσεις, που παρεμβαίνουν και καθοδηγούν τη συμπεριφορά μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο, και έτσι μας υπαγορεύει πως θα σχετιζόμαστε με τους άλλους και τι αποφάσεις θα πάρουμε.

Υπάρχει σύγχυση για τις διαφορές ανάμεσα στις πεποιθήσεις, στις αρχές, στις αξίες και στις συμπεριφορές, αν και είναι αλληλένδετες και η μία δεν λειτουργεί χωρίς την άλλη, ωστόσο παίζουν διαφορετικό ρόλο.

Περιοριστικές πεποιθήσεις στο χώρο εργασίας

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να κάνει μεγάλα όνειρα, να οραματίζεται την επιτυχία στην καριέρα, και να σας κρατούν πίσω οι αμφιβολίες για τον εαυτό σας και οι περιοριστικές πεποιθήσεις; Αν η φωνή μέσα στο κεφάλι σας συνεχώς ψιθυρίζει, "Δεν είσαι αρκετά καλός" ή "Δεν έχεις ότι χρειάζεται", τότε είναι η στιγμή να αντιμετωπίσετε αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις.

Οι άνθρωποι που έχουν ισχυρές περιοριστικές πεποιθήσεις συχνά τις αποδεικνύουν με όσα πιστεύουν. Όσο περισσότερους περιορισμούς ψάχνουν, τόσο περισσότερους βρίσκουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποκύπτουν σε αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις. Αλλά όσοι εξελίσσονται και ωριμάζουν βρίσκουν τρόπους να ξεπεράσουν αυτούς τους φανταστικούς περιορισμούς.

Ποιες είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις για τον εαυτό;

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις για τον εαυτό είναι απόψεις για τις δυνάμεις και τις δυνατότητες τις δικές μας και των άλλων ανθρώπων που μας εμποδίζουν να αναλάβουμε δράση και να επιτύχουμε όσα θέλουμε. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι οι χειρότεροι εχθροί μας:

Φυσικά, οι περιοριστικές πεποιθήσεις δημιουργούνται ασυνείδητα και μας κρατούν σε μια λανθασμένη νοοτροπία. Δημιουργούν ανησυχίες, υποθέσεις, κρίσεις, φόβους και τελειομανία. Οι ασυνείδητες προκαταλήψεις , είναι κάποια στερεότυπα για τους ανθρώπους και τις καταστάσεις έξω από τη συνείδηση και έχουν στενή σχέση με τις περιοριστικές πεποιθήσεις.

Ποιες είναι οι κύριες περιοριστικές πεποιθήσεις στη δουλειά;

Για να αλλάξετε τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις πρέπει αρχικά να τις αναγνωρίσετε και να τις αντικαταστήσετε στη συνέχεια με θετικές.

1. Δεν είμαι αρκετά καλός

Αυτή η πεποίθηση είναι η πιο τοξική από όλες. Είναι η ρίζα της τελειομανίας και μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε. Φυσικά, πάντα μπορούμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, να μαθαίνουμε περισσότερα, να εξελισσόμαστε. Όταν όμως συνεχώς κάποιος νιώθει ότι δεν είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα , τότε κυνηγά χίμαιρες. Ένας υγιής τρόπος να καταπολεμήσει κάποιος τις αυτοκαταστροφικές πεποιθήσεις ανεπάρκειας  είναι η νοοτροπία εξέλιξης και η επίτευξη μικρών στόχων.

2. Δεν έχω το χρόνο

 • Θέλω να ξεκινήσω αλλά δεν έχω τα κατάλληλα εφόδια.
 • Χρειάζομαι περισσότερα άτομα στην ομάδα μου.
 • Πρέπει να σκεφτώ ξανά την στρατηγική μου.
 • Θέλω να γράψω αυτό το βιβλίο.

Αλλά… δεν έχω χρόνο!

Η αντίληψη ότι δεν έχετε χρόνο είναι ένα σημάδι ότι δεν δουλεύετε έξυπνα με τον μοναδικό πόρο που δεν είναι άπειρος. Δεν έχετε ατελείωτα αποθέματα χρόνου στη διάθεσή σας. Ωστόσο, η πεποίθηση ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο συνήθως προκύπτει από την έλλειψη στόχων, τις κακές αποφάσεις που σας κρατούν ανήσυχους, κουρασμένους.

Για να καταφέρετε να βελτιώσετε τις δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου σκεφτείτε τα εξής:

 • Καταπολεμήστε την αναβλητικότητα
 • Αναγνωρίστε τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας για το χρόνο

Σταματήστε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας και την επιτυχία σας.

3. Δεν έχω τα κατάλληλα εφόδια

Αυτή η πεποίθηση μπορεί επίσης να εκφράζεται ως "Δεν έχω τα χρήματα να το κάνω αυτό " ‘η "Χρειάζεσαι χρήματα για να βγάλεις χρήματα."

Τα χρήματα έρχονται μόνο όταν αναλαμβάνετε δράση, κάνετε διορθωτικές κινήσεις και αποδέχεστε την αβεβαιότητα.

4. Δεν έχω αρκετή πείρα

"Δεν έχω τη μόρφωση" είναι μια ακόμη περιοριστική πεποίθηση. Όταν σκέφτεστε ότι δεν έχετε εμπειρία τότε καταδικάζετε μόνοι σας τον εαυτό σας.

Βέβαια, η ωριμότητα, η ανεξαρτησία, και η αυτοπεποίθηση στις επιχειρήσεις είναι χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την εμπειρία, την αποτυχία και την επιτυχία.

5. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό επειδή δεν είμαι…

Μπορείτε να προσθέσετε οτιδήποτε θέλετε εσείς, όπως π.χ.:

 • ηγέτης
 • συνεπής
 • πειθαρχημένος

Το αστείο με τις περιοριστικές πεποιθήσεις είναι ότι επιμένουν ακόμη και όταν δεν υπάρχουν στοιχεία που να τις αποδεικνύουν. Όταν βάζουμε στον εαυτό μας ταμπέλες τότε αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να χάσουμε.

6. Δεν είμαι ένας άνθρωπος που ακολουθεί κανόνες

Όταν κάποιος γνωρίζει τις προτεραιότητές του, την αντοχή του, και δουλεύει σκληρά τότε μπορεί να είναι συνεπής και πειθαρχημένος. Όταν υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο, και κάποιος γνωρίζει τις αδυναμίες του, τότε μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Επιπλέον, όταν κάποιος έχει αντοχή στα λάθη, αυτό τον βοηθά να ανακάμψει πιο γρήγορα.

7. Φοβάμαι την επιτυχία

Η επιτυχία συνοδεύεται από πολλές ευθύνες. Αν κάποιος πετά ψηλά, η πτώση μπορεί να είναι απότομη. Για αυτό είναι πιο ασφαλές να παραμένει εκεί που είναι.

8. Φοβάμαι την αποτυχία

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να σας κρατά κολλημένους στα ίδια πράγματα. Λόγω του φόβου δεν παίρνετε ρίσκα, δεν δοκιμάζετε καινούργια πράγματα και έτσι επιμένουν οι περιοριστικές πεποιθήσεις.

9. Δεν είμαι τόσο καλός όσο οι άλλοι

Η κοινωνική σύγκριση τροφοδοτεί τις φιλοδοξίες και τον ανταγωνισμό. Αλλά γενικά, το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους που είναι καλύτεροι από εσάς, απλά ενισχύει τις αρνητικές σας σκέψεις, χειροτερεύει την διάθεσή σας και κάνει τα πράγματα να μοιάζουν άσχημα.

10. Δεν έχω ταλέντο

Το ταλέντο χωρίς σκληρή δουλειά είναι σχεδόν άχρηστο. Όταν το ταλέντο συναντά την σκληρή δουλειά, τότε μαγικά πράγματα μπορεί να συμβούν. Φυσικά, τα επιτεύγματα είναι πιο εύκολα για τους ταλαντούχους ανθρώπους. Αν δεν έχετε δεξιότητες σε ένα συγκεκριμένο τομέα, τότε μπορείτε να τις βελτιώσετε. Το να δικαιολογείτε τις περιοριστικές πεποιθήσεις με την έλλειψη ταλέντου δεν σας εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα.

περιοριστικες πεποιθησεις

Οι πεποιθήσεις ανοίγουν ή κλείνουν το δρόμο προς την επιτυχία

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας στη μέση μιας διαφωνίας, όπου έχετε μια σταθερή άποψη και αποδέχεστε μια κατάσταση σαν αληθινή, ειδικά όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις, στοιχεία ή δεδομένα;

Αυτό είναι το σύστημα πεποιθήσεων σας. Οι πεποιθήσεις είναι όσα πιστεύουμε ότι είναι αληθινά…και κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με ένα ισχυρό σύστημα πεποιθήσεων επειδή κάποιες φορές δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική.

Όπως καταλαβαίνετε το σύστημα πεποιθήσεων είναι μια ομάδα πεποιθήσεων που καθοδηγούν τις αποφάσεις μας, μας βοηθούν να εξηγούμε την πραγματικότητα, να κατανοούμε και να οργανώνουμε τις σκέψεις μας ώστε να βγάζει νόημα ο κόσμος. Ένα σύστημα πεποιθήσεων είναι ένα δίκτυο πεποιθήσεων που έχει ο κάθε άνθρωπος, για το τι πρέπει να είναι σωστό και λάθος, αληθινό ή ψεύτικο.

Οι πεποιθήσεις για τον εαυτό δείχνουν όσα πιστεύουμε για αυτόν

Περίπου το 95% των σκέψεων μας προκύπτουν από τις συνήθεις σκέψεις και τα συναισθήματα που ονομάζονται στάσεις. Και αυτές οι συνήθεις σκέψεις και τα συναισθήματα προέρχονται από τις πεποιθήσεις μας.

Είμαστε μια πόρτα που περιστρέφεται γύρω από ευκαιρίες και πολλές φορές οι σκέψεις μας μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο. Και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη περιοριστικών πεποιθήσεων για τον εαυτό που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία.

Οι πεποιθήσεις για τον εαυτό και η αυτοεκτίμηση αν και μοιάζουν σαν έννοιες είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, μια πεποίθηση για τον εαυτό αποτελεί ένα εσωτερικό κίνητρο, είναι το πόσο πιστεύουμε στις δυνατότητές μας που ενισχύει την αυτοπεποίθηση μας ώστε να φτάσουμε τους στόχους μας και την επιτυχία.

Ενώ η αυτοεκτίμηση είναι ένα εξωτερικό κίνητρο επειδή δείχνει το πως αξιολογούμε και βλέπουμε την εξωτερική εικόνα του εαυτού μας. Η εικόνα για τον εαυτό συνήθως αναπτύσσεται με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος, τα επιτεύγματα.

Για να επιτύχουμε όλα όσα ονειρευόμαστε, τους στόχους μας είναι απαραίτητο να δουλεύουμε με τις σκέψεις και τα συναισθήματα που αφορούν την αξία του εαυτού, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.

Είναι υποχρέωση και δέσμευση να πιστεύετε στον εαυτό σας.

Οι πεποιθήσεις επηρεάζουν τις αποφάσεις μας

Οι πεποιθήσεις είναι αυτές που κρατάμε στην καρδιά μας ως σωστές, όπως η κουλτούρα, η πίστη, οι εμπειρίες και οι σχέσεις. Είναι ένα συναίσθημα βεβαιότητας για το τι μπορεί να σημαίνει κάτι.

Οι πεποιθήσεις επίσης δημιουργούν το δρόμο και το χάρτη που μας καθοδηγεί προς τους στόχους μας, και μας δίνουν τη δύναμη να αναλάβουμε δράση. Η πρόκληση είναι ότι οι περισσότερες πεποιθήσεις είναι γενικεύσεις για το παρελθόν μας που βασίζονται στις δικές μας ερμηνείες για το αν αυτές οι εμπειρίες είναι ευχάριστες ή δυσάρεστες.

Αν λειτουργούμε το 95% του χρόνου μας στον αυτόματο πιλότο, τότε το 95% του χρόνου είναι ασυνείδητο για το τι πιστεύουμε και πως οι πεποιθήσεις αυτές επηρεάζουν τις πράξεις μας. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τις δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσουν οι περιοριστικές πεποιθήσεις. Για αυτό πολλές φορές μπορεί να χάνουμε πράγματα που θέλουμε περισσότερο στη ζωή μας. Μόνο οι θετικές πεποιθήσεις μπορούν να μας οδηγήσουν προς τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε.

Είμαστε μια περιορισμένη έκδοση με απεριόριστες δυνατότητες

Έχετε βρεθεί ποτέ στη θέση να κάνετε περισσότερα και για κάποιο λόγο να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε; Ή έχετε ένα στόχο που πάντα θέλατε να επιτύχετε αλλά δεν τα έχετε καταφέρει;

Αυτά είναι παραδείγματα των περιοριστικών πεποιθήσεων. Αν έχετε ένα στόχο που επανέρχεται συνεχώς στη ζωή σας τότε γιατί δεν τον έχετε κατακτήσει;

Όλοι μας έχουμε περιοριστικές πεποιθήσεις και ταυτόχρονα απεριόριστες δυνατότητες. Αν γνωρίζουμε μόνο τις περιοριστικές πεποιθήσεις, δεν θα βάζαμε τόσα όρια στον εαυτό μας.

Το θέμα είναι να είμαστε περίεργοι με τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις όταν εμφανίζονται. Όμως,  δεν είναι ανάγκη να είμαστε θύματα τους. Δεν έχει σημασία πως μεγαλώσαμε ως παιδιά , έχουμε πάντα τη δυνατότητα να επιλέξουμε τι θα έχει αξία για εμάς.

Είμαστε οι καπετάνιοι της ζωής μας

Συγκεκριμένα γεγονότα επηρεάζουν και δημιουργούν τις πεποιθήσεις μας όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο, η απόκτηση παιδιών, η δημιουργία μιας δικής μας επιχείρησης, οτιδήποτε είναι σημαντικό μπορεί να ταρακουνήσει το ασυνείδητο και να αλλάξει την αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο.

Και αυτός είναι ο τρόπος που δημιουργούμε τις δικές μας ιστορίες, τις αφηγήσεις που παίζουμε στο κεφάλι μας από τις εμπειρίες του παρελθόντος, τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες.

Φυσικά, και υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που μπορεί να μας δίνουν μαθήματα και δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουμε πίσω σε αυτά να τα ζούμε ξανά. Γιατί να μην κοιτάμε όσα μας δίνουν χαρά, αυτοπεποίθηση, και τις αφηγήσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο.

Οι εμπειρίες του παρελθόντος διαμορφώνουν τις πεποιθήσεις μας για το τι είναι δυνατό και τι είναι αδύνατο.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις πρέπει αρχικά να τις αναγνωρίσουμε. Επίσης, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το ασυνείδητο μυαλό δεν μπορεί να δει τη διαφορά ανάμεσα στο σωστό ή στο λάθος, στο πραγματικό και στο φανταστικό.

Η γνώση είναι δύναμη μόνο όταν την χρησιμοποιούμε

Η γνώση δεν είναι δύναμη αλλά δυνητική δύναμη, αν την εφαρμόσουμε. Πόσες φορές έχετε παρακολουθήσει κάποιο μάθημα χωρίς να έχετε κανένα ενδιαφέρον για το περιεχόμενο και κυριολεκτικά το έχετε ξεχάσει λίγες μέρες αργότερα;

Η γνώση δεν τελειώνει ποτέ, μαθαίνουμε συνεχώς στη ζωή μας. Και η αναγνώριση των περιοριστικών πεποιθήσεων είναι μια μεγάλη γνώση. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις σας κρατούν πίσω, και δεν σας εξυπηρετούν πλέον.

 • Πρέπει να ευχαριστώ του πάντες.
 • Δεν θα είμαι ποτέ επιτυχημένος.
 • Δεν έχω αρκετή εμπειρία.
 • Δεν θα γίνω ποτέ καλός ηγέτης.
 • Πρέπει να είμαι τέλειος για να είμαι αποδεκτός.
 • Δεν αξίζω όσα έχω.
 • Η γνώμη των άλλων είναι πιο σημαντική από τη δική μου.
 • Δεν μπορώ να αλλάξω.
 • Δεν είμαι αρκετά καλός.
 • Η αυτοφροντίδα δεν είναι προτεραιότητα.
 • Δεν είμαι αρκετά έξυπνος/όμορφος/μορφωμένος.

Μπορείτε να γράψετε όποια φράση σας έρχεται στο μυαλό και να σκεφτείτε από πού πηγάζει. Η περιέργεια είναι αυτή που ανοίγει το διάλογο με το ασυνείδητο μυαλό.

Η νοοτροπία είναι ένα μικρό πράγμα που μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά

Αν οι πεποιθήσεις είναι αυτές που μας κρατούν αληθινούς, οι αρχές είναι όσα είναι σημαντικά για εμάς. Τότε τι είναι η νοοτροπία;

Δύο μαγικές λέξεις συνθέτουν την νοοτροπία και η μία είναι πως σκεφτόμαστε και πως νιώθουμε. Η νοοτροπία είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε και συμπεριφερόμαστε στους άλλους λόγω των όσων σκεφτόμαστε ή νιώθουμε για αυτούς. Και η συμπεριφορά είναι ο τρόπος που αντιδράμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εντοπίζουν τη ρίζα της συμπεριφοράς τους, που μπορεί να είναι η άρνηση, η αντίσταση, η αποδοχή, ο θυμός. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν αναρωτιούνται τι σκέφτονται και πως νιώθουν όταν αντιδρούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Το να καταφέρει κάποιος να αναγνωρίσει όλες τις βαθιές πεποιθήσεις του είναι κάτι πολύ δύσκολο. Πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τις σκέψεις του και όλα τα γεγονότα που έχουν διαμορφώσει την πραγματικότητα και τη συμπεριφορά του.

Πώς θα αντιμετωπίσω τις περιοριστικές πεποιθήσεις;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τις αρνητικές σας πεποιθήσεις. Τα αρνητικά γεγονότα είναι πιο έντονα από τα θετικά. Οι επιτυχίες, οι θετικές δηλώσεις και ο εορτασμός για κάθε μικρό επίτευγμα είναι ένας τρόπος να ενισχύσετε τα θετικά γεγονότα.

Επίσης, καλό είναι να παίρνετε μια ανατροφοδότηση από το περιβάλλον με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο. Αυτή η ανατροφοδότηση επηρεάζει το πως βλέπετε και αξιολογείτε τον εαυτό σας. Αποφύγετε τις αμυντικές συμπεριφορές εξερευνώντας όλα όσα τις προκαλούν. Μην παίρνετε προσωπικά την κριτική των άλλων. Αν αποτύχετε δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας.

Αντιμετωπίστε τις περιοριστικές πεποιθήσεις 

Συγκεκριμένα γεγονότα και εμπειρίες επηρεάζουν και δημιουργούν τις πεποιθήσεις σας. Για να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές πεποιθήσεις είναι ανάγκη να τις αναγνωρίσετε. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR μπορείτε να ξεπεράσετε όσα σας περιορίζουν και να πετύχετε τα όνειρά σας.