Κάνε το Τεστ
περιβάλλον και επιτυχία, πως μας επηρεάζει το περιβάλλον, πως να χτίσετε ένα περιβάλλον που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία, βήματα για να κάνετε αλλαγές στο περιβάλλον σας

Πώς το περιβάλλον συμβάλλει στην επιτυχία μας;

Περιβάλλον και Επιτυχία

Η επιτυχία σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σας δεν θα έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το περιβάλλον, οι σχέσεις και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η θέληση, η πειθαρχία και η ευφυΐα.

Για να φτάσετε στην επιτυχία πρέπει να δώσετε την απαραίτητη προσοχή στο περιβάλλον της καθημερινότητάς σας. Ακόμη και τα πιο δυνατά μυαλά είναι δύσκολο να επιτύχουν τους στόχους τους αν βρίσκονται σε ένα κακό περιβάλλον.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε πτυχή της ζωής μας επηρεάζει τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας, ειδικά οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεστε καθημερινά, το περιβάλλον στο οποίο ζείτε και τα μέρη που περνάτε πολύ χρόνο.

Πώς μας επηρεάζει το περιβάλλον;

Στη ζωή μας υπάρχουν δύο μεταβλητές που μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Η πρώτη είναι ο χαρακτήρας μας μαζί με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα μοτίβα συμπεριφοράς, τα επίπεδα συνειδητότητας. Η δεύτερη αφορά το περιβάλλον μας. Είμαστε προϊόν του περιβάλλοντος μας. Διαφορετικά περιβάλλοντα οδηγούν σε έκφραση των διαφορετικών κομματιών της προσωπικότητας. Ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικής μας εξέλιξης καθορίζεται από το περιβάλλον μας.

Αυτό που είμαστε καθορίζεται από το χαρακτήρα μας και το περιβάλλον μας. Ένας αδύναμος χαρακτήρας σε ένα ισχυρό περιβάλλον, με πολλή υποστήριξη και θετικά πρότυπα, αρχίζει να ευημερεί και να ανθίζει. Από την άλλη πλευρά ένας δυνατός χαρακτήρας σε ένα κακό περιβάλλον μπορεί να καταστραφεί.

Το περιβάλλον γύρω μας , μας οδηγεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα επειδή επηρεάζει τις αποφάσεις μας , οι οποίες είναι κομμάτι του χαρακτήρα μας. Το περιβάλλον μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τον καλύτερο ή το χειρότερο εαυτό σας.

Γενικά το περιβάλλον μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Τις σημαντικές σχέσεις στη ζωή σας, με το σύντροφό σας, την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες.
 • Παράγοντες πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, τεχνολογικούς, νομικούς, περιβαλλοντικούς.
 • Το εργασιακό σας περιβάλλον.
 • Την κουλτούρα της οικογένειας και του σπιτιού σας.

Όλα αυτά επηρεάζουν σημαντικά το πνεύμα σας, την συμπεριφορά σας, τα κίνητρά σας , τι μπορείτε να επιτύχετε στη ζωή σας, πόσο ευτυχισμένοι είστε και γενικά την ποιότητα της ζωής σας. Πάντα εσωτερικεύετε κομμάτια της κουλτούρας γύρω σας.

Πολλές φορές δεν έχουμε επίδραση σε όλους αυτούς τους παράγοντες. Δεν μπορείτε να επιλέξετε σε ποια χώρα θα γεννηθείτε και φυσικά δεν είναι εύκολο να μετακομίσετε σε μια ξένη χώρα. Δεν επιλέξατε την οικογένειά σας και την οικονομική σας κατάσταση. Δεν επιλέξατε τα γονίδια σας και τα ταλέντα σας.

Όμως κάποια στιγμή στη ζωή σας έχετε επιρροή σε πολλούς από αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όσο περισσότερο κατανοείτε τον εαυτό σας και τα ταλέντα σας, τόσο πιο καλά θα γνωρίζετε τις προσωπικές σας δυνάμεις και ποιο περιβάλλον ταιριάζει καλύτερα σε εσάς, και έτσι μπορείτε να διαμορφώσετε το δικό σας πεπρωμένο.

Θετικό περιβάλλον και επιτυχία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το περιβάλλον επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που συμπεριφερόμαστε και ζούμε. Το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στο ποιοι είμαστε και σε αυτό που θέλουμε να γίνουμε, είναι ένας ακόμη παράγοντας στην εξίσωση της επιτυχίας.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να αναγνωρίσετε αν βρίσκεστε στο σωστό περιβάλλον ώστε να μεγιστοποιήσετε την επιτυχία σας:

 1. Βλέπετε πολλές ευκαιρίες πέρα από τη δουλειά στην οποία είστε συγκεντρωμένοι αυτή τη στιγμή. Μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ταλέντα σας με πολλούς τρόπους. Οι άλλοι επίσης το βλέπουν αυτό και γνωρίζουν ότι η οπτική σας και η συμβολή σας είναι πολύτιμη.
 2. Νιώθετε αυτοπεποίθηση να εκφράσετε τις σκέψεις σας και την οπτική σας. Όταν είστε στο σωστό περιβάλλον, νιώθετε καλά να είστε ο εαυτός σας και αυτό που πραγματικά είστε χωρίς να φοβάστε την απόρριψη. Έχετε την αυτοπεποίθηση να μιλήσετε ειλικρινά και να μοιραστείτε τις καινοτόμες ιδέες σας.
 3. Νιώθετε ότι όλα είναι σωστά. Όλα όσα έχετε δημιουργήσει στη δουλειά σας έχουν απήχηση και τα κίνητρά σας οδηγούν να κάνετε ακόμη περισσότερα.

Αν νιώθετε ότι δεν είστε στο σωστό περιβάλλον, ίσως να χρειάζεται να κάνετε κάποιες αλλαγές ώστε να νιώσετε πιο δυνατοί. Το περιβάλλον έχει αντίκτυπο στις προσδοκίες και στην επιτυχία σας για αυτό αν δεν σας ταιριάζει κάντε τις απαραίτητες αλλαγές.

Πώς να χτίσετε ένα περιβάλλον με κίνητρο;

Αν το περιβάλλον σας επηρεάζει τη συμπεριφορά σας , λογικά θα θέλετε να έχετε την υποστήριξη από το περιβάλλον σας ώστε να μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας. Χρειάζεστε ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει το όραμα της ζωής σας, την αποστολή σας, τους στόχους σας, τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής σας.

Όλοι μας θέλουμε να χτίσουμε ένα περιβάλλον για τον εαυτό μας που θα μας οδηγεί στα καλύτερα αποτελέσματα. Για να το επιτύχετε αυτό χρειάζεται να γνωρίζετε κάποια πράγματα σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Υπάρχουν κάποια πράγματα στο περιβάλλον σας που μπορείτε εύκολα να τα αλλάξετε και κάποια άλλα που είναι δύσκολο ή αδύνατο να αλλάξουν. Υπάρχει μια  γενική κλίμακα με τα εύκολα και τα πιο δύσκολα στοιχεία του περιβάλλοντος που μπορείτε να αλλάξετε:

 • Την περιουσία σας
 • Την διακόσμηση του σπιτιού σας
 • Την διακόσμηση του γραφείου σας
 • Τον μέντορα σας
 • Τους φίλους σας
 • Το σύντροφό σας
 • Την εταιρεία στην οποία δουλεύετε, τους συνεργάτες και τον εργοδότη σας

Μπορείτε να πουλήσετε την περιουσία σας ή να αγοράσετε καινούργια πράγματα ή να αλλάξετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας. Από την άλλη πλευρά δεν μπορείτε να αλλάξετε το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα της χώρας σας. Ξεκινήστε με τα απλά και προχωρήστε στα πιο πολύπλοκα. Οι επιλογές σας είναι αυτές που θα αλλάξουν το περιβάλλον σας.

Αναλύστε τις επιλογές που έχετε. Στην πραγματικότητα, έχετε μόνο δύο επιλογές όσον αφορά το περιβάλλον σας και βασίζονται στο επίπεδο ελέγχου που έχετε σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτές οι δύο επιλογές είναι:

 • Η αλλαγή: οργανώστε το περιβάλλον σας διαφορετικά. Αναδιοργανώστε το περιβάλλον σας ώστε να σας οδηγήσει σε πιο θετικές συμπεριφορές. Η αλλαγή του περιβάλλοντος θα αλλάξει και εσάς.
 • Η προσαρμογή: κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν μπορούν να αλλάξουν. Μπορείτε να αλλάξετε μόνο τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας θα αλλάξει επειδή εσείς το βλέπετε διαφορετικά.

Υπάρχουν πράγματα που ελέγχετε και πράγματα που είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Τα στοιχεία που βρίσκονται στη ζώνη ελέγχου σας, έχετε την ικανότητα να τα οργανώσετε ώστε να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Όσο για τα στοιχεία που δεν ελέγχετε, μπορείτε να προσαρμοστείτε και να τα δείτε από διαφορετική οπτική γωνία.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι κάποια πράγματα στη ζωή σας δεν μπορείτε να τα αλλάξετε, μπορείτε να αλλάξετε μονάχα τον τρόπο που τα βλέπετε και πως αντιδράτε σε αυτά. Μπορείτε να αλλάξετε μονάχα την  οπτική σας για αυτά. Και σε πολλές περιπτώσεις, αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμη.

Βήματα για να κάνετε αλλαγές στο περιβάλλον σας

Από τη στιγμή που έχετε κατανοήσει ότι είστε προϊόν του περιβάλλοντος σας μπορείτε να κάνετε τα απαραίτητα βήματα ώστε να ζείτε τη ζωή των ονείρων σας.

Χρειάζεστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, που βγάζει τον καλύτερό σας εαυτό και σας οδηγεί στην επιτυχία. Πολλές παράμετροι του περιβάλλοντος σας καθορίζονται τη στιγμή που γεννιέστε αλλά όταν ενηλικιωθείτε μπορεί να αλλάξετε πολλά πράγματα.

Πριν αρχίσετε να επανασχεδιάζετε το περιβάλλον σας, να θυμάστε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν αλλάζουν εύκολα αλλά και κάποια που δεν μπορούν να αλλάξουν, και μπορείτε να αλλάξετε μονάχα τον τρόπο που τα βλέπετε.

Ξεκινήστε με τις πιο εύκολες αλλαγές στο περιβάλλον σας όπως:

 • Τοποθετήστε σημειώσεις στον καθρέφτη ή στο ψυγείο σας ώστε να θυμάστε μια συγκεκριμένη συνήθεια.
 • Βάλτε υπενθυμίσεις για τις συνήθειες σας.
 • Διακοσμήστε το σπίτι ή το γραφείο σας με φωτογραφίες που σας παρακινούν.
 • Κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα στο σπίτι σας.
 • Χρησιμοποιήστε εφαρμογές για να έχετε καλύτερη υγεία.
 • Πουλήστε τα πράγματα που δεν χρειάζεστε.
 • Βάλτε στη διατροφή σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Κάθε μικρή λεπτομέρεια στο περιβάλλον σας προκαλεί συγκεκριμένες συμπεριφορές και διαθέσεις και έτσι δημιουργούνται οι συνήθειες. Δώστε σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια , ότι δεν είναι θετικό αλλάξτε το.

Σταδιακά μπορείτε να προχωρήσετε σε πιο απαιτητικές αλλαγές του περιβάλλοντος σας:

 • Μπορείτε να πετάξετε την τηλεόραση.
 • Μπορείτε να βρείτε ένα θετικό άτομο το οποίο θα υποστηρίζει όλους τους στόχους σας.
 • Μπορείτε να διαγράψετε τις εφαρμογές στο κινητό σας στις οποίες σπαταλάτε πολύ χρόνο.
 • Μπορείτε να σταματήσετε να ξοδεύετε το χρόνος σας σε τοξικούς ανθρώπους που ρουφούν όλη σας την ενέργεια.

Αν τα μικρά πράγματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας με μικρούς τρόπους, φανταστείτε τι συμβαίνει με τα πιο μεγάλα και σημαντικά. Για παράδειγμα οι σημαντικές σας σχέσεις είναι κάτι μεγάλο στη ζωή σας. Καλό είναι να επιλέγετε προσεκτικά αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή σας ώστε να σιγουρευτείτε ότι θα έχουν θετική επίδραση πάνω σας.

Για να το επιτύχετε αυτό πρέπει να κάνετε κάποιες ριζικές αλλαγές στο περιβάλλον σας που μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής :

 • Γίνετε μέλος σε έναν νέο κοινωνικό κύκλο (ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, χόμπι).
 • Βάλτε μια καινούργια συνήθεια στη ζωή σας (γυμναστήριο).
 • Βρείτε ένα νέο σύντροφο που θα σας ταιριάζει περισσότερο.
 • Αλλάξτε δουλειά και κάντε μια που θα αναδεικνύει τα ταλέντα σας.
 • Μετακομίστε σε μια άλλη χώρα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνετε με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που δεν μπορείτε να αλλάξετε αλλά μπορείτε να τους δείτε διαφορετικά. Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και στην καλύτερη διαχείριση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών σας.

Τελικά όλοι μας έχουμε ανάγκη ένα περιβάλλον το οποίο:

 • Μας κάνει να νιώθουμε καλά: αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε βγάζει τον καλύτερο εαυτό μας , μας ταιριάζει και μπορεί να αναδείξει τα ταλέντα και τις προσπάθειές μας. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε ποιο περιβάλλον σας κάνει να νιώθετε καλά και ποιο όχι.
 • Μας ενθαρρύνει να κάνουμε μικρές και έξυπνες επιλογές κάθε μέρα, οι οποίες συμβάλλουν στην επιτυχία μας.
 • Μας βοηθά να παίρνουμε καλές αποφάσεις στη ζωή μας. Να ξεκινήσουμε τη δική μας επιχείρηση ή να αλλάξουμε χώρα.
 • Μας οδηγεί στην επιτυχία. Το περιβάλλον πρέπει να συμβάλλει στην επιτυχία μας.

Ένα ενθαρρυντικό και θετικό περιβάλλον συνήθως μας οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα. Μας βοηθά να έχουμε αντοχή στην αποτυχία , να έχουμε εσωτερικά κίνητρα και ισχυρό σκοπό.

Όσο πιο επιτυχημένοι θέλετε να είστε, τόσο πιο υποστηρικτικό είναι ανάγκη να είναι το περιβάλλον σας. Μπορείτε με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING  να κάνετε θετικές αλλαγές ώστε να χτίσετε το ιδανικό περιβάλλον για να εξελιχθείτε και να φτάσετε πιο κοντά στη ζωή των ονείρων σας.