Κάνε το Τεστ
μαθήματα ζωής, τι μας διδάσκει η ζωή, μαθήματα ζωής από την ψυχοθεραπεία, τι μπορεί να ανακαλύψει κανείς στην ψυχοθεραπεία

Μαθήματα ζωής

Μαθήματα ζωής

Όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι κάποια στιγμή με δυσκολίες, αβεβαιότητα και άγχος. Και για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή είναι η στιγμή που ξεκινούν ψυχοθεραπεία. Φυσικά, η ψυχοθεραπεία είναι ανεκτίμητη, όχι μόνο σε στιγμές δυσκολίας. Είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που ο κάθε άνθρωπος πρέπει να χρησιμοποιεί όταν χρειάζεται βοήθεια, ώστε να βελτιώσει την συναισθηματική και την ψυχική του υγεία.

Ένα από τα πιο ουσιαστικά πράγματα στην ψυχοθεραπεία είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για όσα τους απασχολούν και να πάρουν συμβουλές. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στη ζωή σας.

Ποια είναι τα μαθήματα ζωής που μπορεί να πάρει κάποιος από την ψυχοθεραπεία;

1. Συχνά η κρίση των ανθρώπων για εσάς είναι αντανάκλαση των δικών τους δυσκολιών ή ανασφαλειών.

Δεν είναι οι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων και ζευγαριών που καταλήγουν στο διαζύγιο. Αρκετές φορές ανακαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που παντρεύονται δεν είναι αρκετά καλοί και θέλουν να αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή τους, ακόμη και τους ίδιους. Αυτή όμως δεν είναι μια αποδεκτή δυναμική στη σχέση, με αποτέλεσμα ο ένας σύντροφος να νιώθει ενοχές επειδή θέλει να τελειώσει τη σχέση, εξαιτίας των πραγμάτων που δεν μπορεί ή δεν θέλει να αλλάξει. Έτσι, στην ψυχοθεραπεία οι άνθρωποι κατανοούν ότι οι αλλαγές αυτές αφορούν τις ανασφάλειες των άλλων ανθρώπων. Τελικά, νιώθουν ανακούφιση και γαλήνη μετά από την καθοδήγηση του ψυχοθεραπευτή. Δεν κατηγορούν πλέον τον εαυτό τους, ότι όλα ήταν δικό τους λάθος.

2. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ευτυχία

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι νιώθουν χαρά και άγχος ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ανησυχεί που θα μετακομίσει σε μια άλλη πόλη. Μπορεί να είναι ενθουσιασμένος για την αλλαγή, αλλά επίσης να τον κατακλύζει η ανησυχία για το νέο ξεκίνημα. Όμως, αν κάποιος νιώθει ευτυχισμένος, είναι ευτυχισμένος. Αυτή η συμβουλή είναι σημαντική γιατί βοηθά να μένουμε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή και να απολαμβάνουμε όσα έχουμε αντί να ανησυχούμε διαρκώς για πράγματα που υπονομεύουν την ευτυχία μας.

3. Μην προσπαθείτε για σχέσεις με ανθρώπους που δεν κάνουν την ίδια προσπάθεια με εσάς

Το καλύτερο μάθημα που μπορεί να μάθει κανείς στην ψυχοθεραπεία είναι ότι οι φιλίες χρειάζονται προσπάθεια. Για να διατηρηθεί μια φιλία πρέπει και οι δύο άνθρωποι να προσπαθούν, έτσι ώστε να μην νιώθει κάποιος ότι προσπαθεί περισσότερο για την φιλία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να επενδύουμε στις αληθινές φιλίες και να μην περιμένουμε πράγματα από ανθρώπους που δεν προσφέρουν πράγματα στη φιλία. Δεν είναι όλες οι φιλίες αληθινές.

4. Δεν είναι δική σας δουλειά να ελέγχετε τις αντιδράσεις των άλλων

Η δική σας δουλειά είναι να είστε αυθεντικοί και ειλικρινείς και να επιτρέπετε και στους ανθρώπους γύρω σας να κάνουν το ίδιο. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αισθάνεται όπως θέλει. Η αντίδραση των άλλων δεν είναι δικό σας θέμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όχι μόνο για τις ερωτικές σχέσεις αλλά και για τις φιλικές και τις οικογενειακές.

5. Δεν είστε μόνοι σας σε αυτό που βιώνετε

Η ψυχοθεραπεία σας δείχνει ότι τα προβλήματά σας δεν είναι τόσο μοναδικά όσο φαντάζεστε. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα και έχουν την ίδια νοοτροπία με εσάς, και αυτό το στοιχείο προσφέρει μια ανακούφιση. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι οι μοναδικοί άνθρωποι στον κόσμο που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο, μετά συνειδητοποιούν ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες, έτσι δεν νιώθουν πλέον μόνοι.

6. Μπορείτε να θρηνήσετε για πράγματα και ανθρώπους που είναι ακόμα στη ζωή σας

Ένα από τα πιο βοηθητικά πράγματα που μαθαίνει κάποιος στην ψυχοθεραπεία, είναι ότι επιτρέπεται να θρηνήσει για ανθρώπους και πράγματα που έχει ακόμη στη ζωή του.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να βιώνει έναν επώδυνο χωρισμό, όχι επειδή απλά σταμάτησαν οι δύο σύντροφοι να αγαπιούνται, αλλά επειδή έφτασαν σε ένα σημείο που συνειδητοποίησαν ότι το μέλλον τους δεν είναι συμβατό. Μπορεί να συζητούσαν για γάμο και παιδιά, αλλά ξαφνικά αυτό να μην μπορούσε να συμβεί. Επίσης , αν δύο άνθρωποι δουλεύουν μαζί αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο. Πρέπει να προσποιούνται ότι όλα είναι καλά ενώ μέσα τους νιώθουν άσχημα. Στην ψυχοθεραπεία, οι άνθρωποι κατανοούν ότι πρέπει να πάρουν το χρόνο τους για να θρηνήσουν για τα όνειρα που είχαν κάνει, για την σχέση που τελείωσε και τον άνθρωπο που βγήκε από τη ζωή τους. Μερικές φορές, μπορεί να χάσουμε έναν άνθρωπο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πεθάνει. Κάποιες φορές μια φιλία τελειώνει ή μια σχέση διαλύεται, αλλά οι άνθρωποι παραμένουν στη ζωή μας.

7. Δεν μπορείτε να αλλάξετε έναν άνθρωπο ή την συμπεριφορά του, μπορείτε να αλλάξετε μονάχα την αντίδρασή σας

Αυτό το μάθημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις περιπτώσεις στις οποίες τελειώνει ένας γάμος. Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που καυγαδίζουν συνεχώς και κάποιες φορές υπάρχει λεκτική βία. Αυτές οι διαφωνίες μπορεί να κορυφώνονται και τελικά να προκαλούν άγχος, κατάθλιψη και ανησυχία μέχρι τον επόμενο καυγά. Στην ψυχοθεραπεία μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει αυτό το δυσλειτουργικό μοτίβο, και να κατανοήσει ότι όταν μια διαφωνία κορυφώνεται δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί και πρέπει να γίνει μια συζήτηση όταν και οι δύο είναι ήρεμοι. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος αλλάζει τον τρόπο που αντιδρά, και οι διαφωνίες δεν κορυφώνονται. Με τον καιρό, μπορεί κάποιος να θέσει ξεκάθαρα όρια.

8. Η αναγνώριση των συναισθημάτων σας είναι το πρώτο βήμα για να ανακτήσετε τον έλεγχο

Όλοι μας έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Η αποδοχή και η κατανόηση των συναισθημάτων είναι το σημαντικότερο βήμα για την ανάκτηση του ελέγχου στη ζωή μας. Επίσης, είναι ουσιαστικό να γνωρίζουμε τις καταστάσεις που μπορούμε να ελέγξουμε και τις καταστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

9. Το όχι είναι πάντα μια επιλογή

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μαθαίνει κανείς στην ψυχοθεραπεία είναι πως το "όχι" είναι μια επιλογή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να πούνε όχι, ειδικά στην επαγγελματική τους ζωή, επειδή αυτό μπορεί να προκαλεί συναισθήματα αποτυχίας και ανεπάρκειας. Ωστόσο, είναι ανακουφιστικό να γνωρίζετε ότι οι άλλοι δεν θα σας μισήσουν επειδή λέτε όχι. Πολλές φορές το όχι βοηθά να τηρήσετε τα όριά σας. Δεν γίνεται να περιμένετε οι άλλοι να σας σέβονται, αν δεν σέβονται τα όριά σας.

10. Δεν είναι ανάγκη να νιώθετε ευτυχισμένοι κάθε λεπτό της ημέρας για να έχετε μια ευτυχισμένη ζωή

Αυτό το μάθημα μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να το μάθει κάποιος. Πολλοί άνθρωποι θέτουν ως προτεραιότητα την ευτυχία τους κάποια στιγμή, και πιέζουν κάθε μέρα τον εαυτό τους ώστε να νιώθουν ευτυχισμένοι. Αν έχουν μια μέρα που δεν είναι και τόσο καλή, πανικοβάλλονται και πιστεύουν ότι η ζωή τους καταρρέει ξανά, ή ότι το πεπρωμένο τους είναι να είναι δυστυχισμένοι. Βλέπουν τις πτυχές της ζωής τους που δεν τα πάνε και τόσο καλά ως απόδειξη της αποτυχίας. Και χρειάζονται πολύ καιρό στην ψυχοθεραπεία για να κατανοήσουν ότι η θλίψη είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που νιώθουμε όλοι μας. Δεν δείχνει ότι είμαστε αποτυχημένοι. Είναι ένα απόλυτα ανθρώπινο συναίσθημα. Όλοι μας έχουμε κακές μέρες ή νιώθουμε άσχημα και πρέπει να το αποδεχτούμε. Δεν πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας να νιώθει καλά. Μια κακή μέρα δεν σημαίνει μια κακή ζωή.

11. Ανακαλύψτε τις αξίες σας και πάρτε αποφάσεις σύμφωνα με αυτές

Αυτή είναι η πιο απλή συμβουλή που μπορεί να μάθει κάποιος στην ψυχοθεραπεία. Όταν κάποιος νιώθει στρες, θα μπορούσε να αναρωτηθεί, "Τι είναι αυτό που μου προκαλεί ανησυχία;" Πολλές φορές, είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε την αιτία του άγχους μας. Συχνά όμως, αυτή η ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι δεν ζούμε τη ζωή μας με βάση τις αξίες που είναι σημαντικές για εμάς. Αξίες όπως η οικογένεια, η σωματική και η ψυχική υγεία, η επαφή με τη φύση, η οικονομική ανεξαρτησία. Όταν κάποιος γνωρίζει τις αξίες του και παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με αυτές τότε μπορεί να κάνει πράγματα που είναι σημαντικά για αυτόν.

12. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα όρια των άλλων ανθρώπων

Μπορείτε να είστε ξεκάθαροι με τα δικά σας όρια, αν κάποιος δεν σέβεται αυτά τα όρια είναι δικό σας θέμα να απομακρυνθείτε από μια κατάσταση. Αν κάποιος άλλος θέσει τα όριά του, είναι ανάγκη να τα σεβαστείτε και να αποδεχτείτε καθώς δεν μπορείτε να τα αλλάξετε. Αυτό είναι πολύ απελευθερωτικό να το γνωρίζει κάποιος και βοηθά στη διατήρηση των δικών του ορίων.

13. Μπορείτε να δείχνετε την αγάπη και την εκτίμηση στην οικογένειά σας για όσα έχει κάνει για εσάς, ενώ θα χαράσσετε το δικό σας μονοπάτι

Προφανώς το πιο σημαντικό μάθημα που μαθαίνει κάποιος στην ψυχοθεραπεία είναι να εκτιμά όσα του έχει προσφέρει η οικογένειά του ενώ ταυτόχρονα χαράσσει το δικό του μονοπάτι χωρίς τύψεις και ενοχές. Αυτά τα δύο πράγματα μπορούν να συνυπάρχουν, χωρίς να χρειάζεται να επιλέξετε το ένα ή το άλλο. Έτσι, θα μπορέσετε να βελτιώσετε τις σχέσεις με την οικογένειά σας.

14. Το παρελθόν επηρεάζει το παρόν

Αυτό μπορεί να μοιάζει προφανές, αλλά δεν είναι εύκολο κάποιος να κάνει τη σύνδεση ανάμεσα στον τρόπο που σκέφτεται ή πράττει στο παρόν, και στις εμπειρίες του παρελθόντος. Αυτό βοηθά να έχει μεγαλύτερη επίγνωση για αυτές τις συνδέσεις. Όταν γνωρίζουμε πως το παρελθόν επηρεάζει τα συναισθήματα και τις πράξεις μας στο παρόν, αυτό μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τη ζωή μας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το παρελθόν θα αποτελεί δικαιολογία για τη συμπεριφορά μας στο παρόν, είναι δική μας ευθύνη οι πράξεις μας. Ωστόσο, το παρελθόν μπορεί να εξηγεί σε ένα βαθμό, τις αντιδράσεις μας στο παρόν. Ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξουν κάποια βαθιά ριζωμένα μοτίβα από το παρελθόν είναι να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα μοτίβα.

15. Είναι σημαντικό να ζείτε στο παρόν

Όλοι ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις εμπειρίες του παρελθόντος, αυτό είναι ένα απολύτως ανθρώπινο ένστικτο. Το παρελθόν πάντα θα είναι εκεί. Αλλά είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε πως όσα συνέβησαν τότε δεν είναι ανάγκη να καθορίζουν το παρόν μας. Το παρελθόν μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία κάποιων αρνητικών πεποιθήσεων όπως, "Είμαι ανίκανος" ή "Είμαι αποτυχημένος". Μπορεί να έχουμε αποδείξεις για αυτές τις πεποιθήσεις. Αλλά οι αποδείξεις προέρχονται από το παρελθόν, και εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα εντελώς διαφορετικό παρόν και μέλλον.

16. Δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μετά την ψυχοθεραπεία συνειδητοποιούν πράγματα για τον εαυτό τους, όπως για παράδειγμα την τελειομανία. Προσπαθούν να επιτύχουν την τελειότητα σε κάθε πτυχή της ζωής τους, χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Ωστόσο, η τελειομανία οδηγεί στη νοοτροπία του άσπρου ή μαύρου, αν κάτι δεν είναι τέλειο, τότε δεν είναι αρκετά καλό. Αυτό όμως δημιουργεί τεράστια πίεση σε κάποιον που θέλει να κάνει τα πάντα τέλεια, και προκαλεί άγχος και στρες.

Η ζωή μας δεν είναι τέλεια, και αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ένα επιπλέον βάρος. Όλοι μας κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε να τα ξεπερνάμε.

17. Η ρίζα κάθε προβλήματος είναι πάντα κάτι πιο βαθύ

Η ρίζα κάθε προβλήματος σπάνια είναι αυτό που βλέπουμε και νιώθουμε στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βγάλουμε νόημα χωρίς να ψάξουμε πιο βαθιά.

Για όλα όσα αντιμετωπίζουμε σήμερα, υπάρχει μια βαθιά ρίζα στο παρελθόν. Για να κατανοήσουμε τις ρίζες των προβλημάτων μας πρέπει να ψάξουμε βαθιά μέσα μας.

Όταν κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας τότε μπορούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο μυαλό μας, "Γιατί το σκέφτομαι αυτό; Γιατί νιώθω έτσι; Γιατί αντιδρώ έτσι;"

18. Οι φόβοι είναι συνήθως μονάχα μπερδεμένες σκέψεις

Όλοι μας έχουμε φόβους. Οι φοβίες είναι κάτι πολύ σύνηθες. Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να κατανοήσετε ότι πολλοί φόβοι δεν είναι ξεκάθαροι στο μυαλό σας. Υπάρχουν μόνο συγκεχυμένες σκέψεις.

Όταν κάποιος κατανοεί και περιγράφει το φόβο του, τότε δεν είναι τόσο κακός όσο φανταζόταν.

Για παράδειγμα, όταν κάποιος φοβάται τις δημόσιες ομιλίες, μπορεί να σκεφτεί, "Γιατί τις φοβάμαι τόσο;" Οι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μπορεί να ξεχάσω αυτά που θέλω να πω
  • Μπορεί να μπερδέψω τα λόγια μου
  • Μπορεί να πω λάθος πράγματα

Όλες αυτές οι ανησυχίες είναι αληθινές, αλλά για σκεφτείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι φόβοι έβγαιναν αληθινοί. Οι άλλοι θα γελούσαν μαζί σας; Θα είχατε προβλήματα; Θα παθαίνατε μια ανεπανόρθωτη βλάβη;

Όλες αυτές οι συνέπειες δεν είναι πιθανό να συμβούν. Και μάλιστα κάποιες δεν είναι τόσο φοβερές όσο φαντάζεστε.

Αντί να σας παραλύει ο φόβος, για σκεφτείτε, "Γιατί φοβάμαι τόσο; Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;" Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι η πραγματικότητα δεν είναι τελικά τόσο τρομακτική.

19. Η αλλαγή απαιτεί δουλειά και χρόνο

Η αλλαγή δεν θα συμβεί σε μια νύχτα. Μαθαίνουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να τις αλλάξουμε , και να βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί αλλιώς, είναι μια μεγάλη διαδικασία.

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την δημιουργία νέων συνηθειών που θα ενισχύουν την αλλαγή που πρέπει να κάνουμε.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί κάθε άνθρωπος για να κάνει τις επιθυμητές αλλαγές είναι διαφορετικός.

Η ζωή μας είναι γεμάτη μαθήματα!

Όλα τα παραπάνω μαθήματα ζωής μπορεί να γίνουν οδηγός για μια καλύτερη ζωή. Η ευτυχία είναι στα χέρια σας και αποτελεί επιλογή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING αποτελούν πολύτιμους συμμάχους ώστε να δημιουργήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε.