Κάνε το Τεστ
χωρισμός, διαζύγιο, σχέσεις, ψυχοθεραπεία μετά το χωρισμό

Ψυχοθεραπεία μετά το διαζύγιο ή το χωρισμό

Κατάθλιψη και Άγχος μετά από ένα Χωρισμό

Με το τέλος μιας σχέσης έρχεται και η συνειδητοποίηση ότι το κοινό μέλλον που είχατε οραματιστεί με το σύντροφό σας έχει πλέον χαθεί για πάντα. Ίσως να νομίζετε ότι είναι αδύνατο να φανταστείτε το μέλλον σας χωρίς αυτόν ή αυτή, και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, αν κατηγορείτε τον εαυτό σας για το χωρισμό, αν αναρωτιέστε τι πήγε λάθος με εσάς ή τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά για να σώσετε τη σχέση σας.

Όταν λοιπόν χάσετε έναν άνθρωπο που ήταν πολύ σημαντικός στη ζωή σας, υπάρχει η αίσθηση της οριστικότητας σε αυτή την απώλεια και η αίσθηση του αδιεξόδου, τα οποία οδηγούν τους ανθρώπους στην κατάθλιψη. Όσο προσπαθείτε να βγάλετε νόημα από αυτή την κατάσταση, πιάνετε τον εαυτό σας να έχει καταθλιπτικά συναισθήματα, να αμφιβάλλετε για εσάς και να δυσκολεύεστε να αντεπεξέλθετε στην καθημερινότητα. Το μυαλό σας περιπλανιέται συχνά και νιώθετε αποκομμένοι. Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, δεν έχετε όρεξη για φαγητό ή άλλες δραστηριότητες. Όταν είστε μόνοι σας, ίσως να νιώθετε μια βαθιά θλίψη που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Τη νύχτα, ο ύπνος σας είναι ανήσυχος, εμφανίζεται αϋπνία και καταλήγετε να σκέφτεστε ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα.

Και ενώ εσείς νιώθετε πόνο, οι καλοί σας φίλοι και η οικογένειά σας θα τρέξουν να σας συμβουλέψουν: ʺΠροχώρα στη ζωή σου, ότι έγινε έγινε, απόλαυσε ξανά την ελευθερία σου!ʺ Μακάρι όμως τα πράγματα να ήταν τόσο εύκολα. Ένα κομμάτι σας κατανοεί ότι οι άνθρωποι συνέρχονται από χωρισμούς, αλλά εσείς δεν μπορείτε να καταλάβετε πως θα ξεπεράσετε τον δικό σας χωρισμό. Εύχεστε απελπισμένα να μπορούσατε να ξεχάσετε όσα έγιναν και να προχωρήσετε, αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε να θρηνείτε.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;

Η αντιμετώπιση της απώλειας μιας σχέσης μοιάζει πολύ με αυτή για το πένθος. Μετά από ένα χωρισμό ή ένα διαζύγιο, η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική και να σας βοηθήσει να σπάσετε τον κύκλο της κατάθλιψης και να προχωρήσετε στην επόμενη φάση της ζωής σας. Στην ψυχοθεραπεία θα ακολουθηθούν τρία στάδια στην ανάρρωση:
1. Το πένθος και η αποδοχή,
2. Η συγχώρεση και
3. Η μετάβαση στην επόμενη φάση της ζωής σας.

Στα αρχικά στάδια της ψυχοθεραπείας, επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση του πένθους για την απώλεια της σχέσης και στην συνειδητοποίηση του ότι η σχέση αυτή έχει τελειώσει. Στις συνεδρίες δημιουργούμε διέξοδο για τον συναισθηματικό πόνο, και στον ασφαλή ψυχολογικά χώρο του ιατρείου μπορείτε να μάθετε να αντιστέκεστε σε οποιαδήποτε σκέψη προκαλεί αναστάτωση λόγω της αποτυχημένης σχέσης.

Στην επόμενη φάση, δουλεύουμε ώστε να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, τα συναισθήματά σας και τις συμπεριφορές σας στο πλαίσιο των σχέσεών σας. Όπως κάθε άνθρωπος, έχετε συναισθηματικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιούνται για να είναι μια σχέση επιτυχημένη. Αν εξετάσετε τον τρόπο που μεγαλώσατε, τις σχέσεις των γονιών σας και διάφορους άλλους παράγοντες που σας έχουν διαμορφώσει ως άτομο, μπορείτε να αναγνωρίσετε τις βασικές σας ανάγκες και να κατανοήσετε καλύτερα όχι μόνο τι έχετε ανάγκη από μια σχέση, αλλά και για ποιο λόγο. Με αυτή τη γνώση, θα μπορέσετε να δείτε πως και γιατί οι προηγούμενες σχέσεις σας απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες σας, ξεπερνάτε το παρελθόν και μπορείτε να κάνετε σοφότερες επιλογές συντρόφων στο μέλλον, αλλά και να συμπεριφερθείτε διαφορετικά στις επόμενες σχέσεις σας. Η συγχώρεση του εαυτού σας και του συντρόφου σας, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στο δρόμο της ανάρρωσης.

Στην τελική φάση, επικεντρωνόμαστε στο πως θα προχωρήσετε μπροστά: ξαναχτίζουμε την αυτοπεποίθησή σας και δημιουργούμε μια πιο αισιόδοξη ματιά για τις μελλοντικές σας σχέσεις. Όταν ξέρετε καλά ποιες είναι οι συναισθηματικές σας ανάγκες, οι συνεδρίες επικεντρώνονται σε αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας. Όταν μιλάτε ξεκάθαρα για τις συναισθηματικές σας ανάγκες σε μία σχέση, βελτιώνετε τις πιθανότητές σας ώστε να κάνετε μια νέα σχέση με ένα σύντροφο που θα είναι πρόθυμος και ικανός να τις ικανοποιήσει.

Άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις

Εκτός από την ψυχοθεραπεία, η ομοιοπαθητική και το EMDR μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια για την ταχεία και ριζική αντιμετώπιση του πένθους για τον χωρισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η συνδυασμένη θεραπεία με EMDR και ομοιοπαθητική οδηγεί σε ταχεία ανάρρωση. Εάν πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ή πολύπλοκη περιπτώση, τότε ίσως σας προταθεί και η παράλληλη φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά) για ένα μικρό χρονικό διάστημα.