Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, ερωτήσεις για την ψυχοθεραπεία

Συχνές ερωτήσεις για την ψυχοθεραπεία

Ερωτήσεις για την Ψυχοθεραπεία

Είναι η ψυχοθεραπεία κατάλληλη για εμένα;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια απόλυτα προσωπική επιλογή. Αν κάποιος σας έχει πει να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, πρέπει να αποφασίσετε αν αυτό σας ακούγετε καλή ιδέα, γιατί για να πούμε την αλήθεια, αν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία για να ευχαριστήσετε κάποιον άλλο δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως αν πηγαίνατε με της δική σας θέληση. Κάποιες σκέψεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε : Αν βρίσκεστε σε μια μεταβατική φάση της ζωής σας, ίσως να θέλετε να ακούσετε την άποψη ενός άλλου ατόμου που δεν είναι μέλος της οικογένειας σας. Αν αντιμετωπίζετε μακροχρόνια ή μακροχρόνια κατασταλμένα ψυχικά τραύματα ή άλλα θέματα, μπορείτε να δείτε αν η επεξεργασία όλων αυτών των πραγμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε. Αν αναρωτιέστε για τις σχέσεις και τις πεποιθήσεις, ή προσπαθείτε να απαλλαγείτε από ανεπιθύμητες συμπεριφορές, τότε η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, αν έχετε θέματα εξάρτησης από το αλκοόλ ή ουσίες, πιστεύω ότι η ψυχοθεραπεία πρέπει να γίνεται μαζί με τα 12 βήματα ώστε να είναι αποτελεσματική.

Ποιο είναι το κόστος της ψυχοθεραπείας;

Πολλές φορές ακούμε γύρω μας διάφορες απόψεις για το κόστος της ψυχοθεραπείας και για το αν τελικά αξίζει. Πιστεύω ότι η επένδυση στον εαυτό σας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε. Επενδύοντας στον εαυτό σας, χρόνο, συναισθήματα ή χρήματα, έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε γνώσεις και να κατανοήσετε τα μοτίβα σκέψεις, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Τελικά, αυτό μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες "αγορές" της ζωής σας - γιατί είναι τελείως για σας.

Χρειάζομαι πραγματικά ψυχοθεραπεία; Συνήθως διαχειρίζομαι τα προβλήματά μου.

Ο καθένας περνά δύσκολες καταστάσεις στη ζωή, ίσως να τα έχετε καταφέρει μια χαρά με άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, αλλά δεν υπάρχει τίποτα λάθος αν ζητήσετε υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε. Στην πραγματικότητα, η ψυχοθεραπεία είναι βοηθητική για τους ανθρώπους που έχουν την επίγνωση ότι χρειάζονται βοήθεια, και αυτό είναι αξιοθαύμαστο. Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που θεωρούν την ψυχοθεραπεία αδυναμία: Κατανοώ ότι ίσως να βλέπετε την ψυχοθεραπεία από αυτή τη σκοπιά, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ίσως να υποκύπτετε στις πολιτιστικές προκαταλήψεις και με αυτό τον τρόπο κάνετε ζημιά στον εαυτό σας.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία έχει πολλά πλεονεκτήματα. Οι ψυχοθεραπευτές παρέχουν υποστήριξη, έχουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ενισχύουν τις στρατηγικές αντιμετώπισης θεμάτων όπως η κατάθλιψη, το στρες, τα προβλήματα στις σχέσεις,  τα ψυχικά τραύματα της παιδικής ηλικίας, το πένθος, τη διαχείριση του άγχους, τα θέματα της εικόνας του σώματος και τις προκλήσεις της ζωής. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή είναι ένα τεράστιο δώρο για να διαχειριστούν την προσωπικής τους εξέλιξη, τις διαπροσωπικές σχέσεις , τα οικογενειακά ζητήματα, τα θέματα του γάμου και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να δώσουν μια νέα οπτική σε δύσκολα προβλήματα ή να σας καθοδηγήσουν προς την επίλυση τους. Τα πλεονεκτήματα της ψυχοθεραπείας εξαρτώνται από το πόσο καλά θα χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία και θα εξασκείστε πρακτικά σε όσα μαθαίνετε. Μερικά οφέλη της ψυχοθεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Καλύτερη κατανόηση του εαυτού σας, των στόχων και των αξιών σας
 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη βελτίωση των σχέσεων
 • Εύρεση λύσεων για θέματα ή ανησυχίες που σας οδήγησαν στην ψυχοθεραπεία
 • Εκμάθηση νέων τρόπων διαχείρισης του στρες και της ανησυχίας
 • Διαχείριση του θυμού, του πένθους, της κατάθλιψης και άλλων συναισθηματικών ψυχοπιεστικών παραγόντων
 • Βελτίωση των ικανοτήτων επικοινωνίας και ακρόασης
 • Αλλαγή των παλιών τρόπων συμπεριφοράς και ανάπτυξη νέων
 • Ανακάλυψη νέων τρόπων για την επίλυση προβλημάτων στην οικογένεια ή στο γάμο
 • Βελτίωση της αυτοεκτίμησης και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης

Πώς είναι οι ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες;

Κάθε ψυχοθεραπευτική συνεδρία είναι μοναδική και εξυπηρετεί το άτομο και τους στόχους του. Αρχικά ο ψυχοθεραπευτής συζητά τα θέματα και τις ανησυχίες στη ζωή του θεραπευόμενου. Τυπικά γίνεται μια εβδομαδιαία συνεδρία διάρκειας περίπου 50 λεπτών. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη, να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα θέματα, ή μακροχρόνια, για την διευθέτηση πολύπλοκων θεμάτων ή για τη συνεχή προσωπική εξέλιξη. Κάποια πράγματα που μπορείτε να προσδοκάτε από την ψυχοθεραπεία είναι:

 • Συμπόνια και κατανόηση
 • Σεβασμό στις αρχές και στα όρια σας
 • Απόψεις που θα διαφωτίσουν τα επίμονα μοτίβα και τα αρνητικά συναισθήματα
 • Στρατηγικές για θετικές αλλαγές
 • Αποτελεσματικές και αποδεδειγμένες πρακτικές μαζί με την καθοδήγηση

 

Η φαρμακευτική αγωγή αντικαθιστά την ψυχοθεραπεία;

Ο ψυχίατρος είναι ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ιατρός που γνωρίζει καλά τη λειτουργία του εγκεφάλου και των άλλων συστημάτων του σώματος. Ο ψυχίατρος θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα σας πει αν η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σας ωφελήσει. Σε αρκετές περιπτώσεις ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι η πιο σωστή επιλογή. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις των ανθρώπων που παίρνουν υπερβολικά φάρμακα και άλλοι που δεν παίρνουν καθόλου. Ο ψυχίατρος σας μπορεί να σας πει ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Σίγουρα η μακροχρόνια λύση των ψυχικών και συναισθηματικών προβλημάτων  και ο πόνος που προκαλούν δεν μπορεί να επιλυθεί με φαρμακευτική αγωγή. Αντί να αντιμετωπίζετε μόνο τα συμπτώματα, η ψυχοθεραπεία βρίσκει την ρίζα της ανησυχίας και της συμπεριφοράς σας που σαμποτάρουν την εξέλιξη σας. Μπορείτε να επιτύχετε την προσωπική σας εξέλιξη και την συνολική σας ευεξία με μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Στην ψυχοθεραπεία τηρείται το ιατρικό απόρρητο;

Γενικά, ο νόμος προστατεύει το απόρρητο μεταξύ ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου. Καμία πληροφορία δεν αποκαλύπτεται χωρίς την γραπτή συγκατάθεση του θεραπευόμενου.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα από το νόμο. Αυτές οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν:

 • Την υποψία για κακοποίηση παιδιού ή ενήλικα ή ηλικιωμένου. Ο ψυχοθεραπευτής είναι αναγκασμένος να αναφέρει αυτέ τις πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές άμεσα.
 • Αν ο θεραπευόμενος απειλεί ότι θα βλάψει σωματικά κάποιο άλλο άτομο. Ο ψυχοθεραπευτής πρέπει να το αναφέρει άμεσα στην αστυνομία.
 • Αν ο θεραπευόμενος έχει την πρόθεση να βλάψει τον εαυτό του. Ο ψυχοθεραπευτής θα κάνει κάθε προσπάθεια να δουλέψει με το άτομο για να διασφαλίσει την ασφάλειά του. Ωστόσο, αν το άτομο δεν συνεργάζεται, τότε πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα.

c263