Κάνε το Τεστ
αυτοεκτίμηση, τι είναι η αυτοεκτίμηση, βελτίωση αυτοεκτίμησης, ενίσχυση αυτοεκτίμησης, τρόποι βελτίωσης της αυτοεκτίμησης, ψυχοθεραπεία για την αυτοεκτίμηση

Αυτοεκτίμηση: τρόποι για να την ενισχύσετε

Ενίσχυση Αυτοεκτίμησης

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η αυτοεκτίμηση είναι η εσωτερική τους φωνή( ή ο εσωτερικός διάλογος), η φωνή που τους λέει πότε είναι αρκετά καλοί για να επιτύχουν κάτι.

Η αυτοεκτίμηση είναι στην πραγματικότητα η αξία του εαυτού μας και η αντίληψη για αυτό που είμαστε και όσα μπορούμε να καταφέρουμε. Η αυτοεκτίμηση δεν αφορά τις ικανότητες.

Είναι πολύ πιθανό για κάποιον που είναι καλός σε κάτι να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αντίστροφα, κάποιος που δυσκολεύεται με συγκεκριμένα θέματα μπορεί να έχει γενικά καλή αυτοεκτίμηση.

Οι άνθρωποι με καλή αυτοεκτίμηση γενικά έχουν θετικά συναισθήματα για τον εαυτό τους και τη ζωή. Αυτό τους καθιστά πιο ανθεκτικούς και καλύτερους στη διαχείριση των προκλήσεων που προκύπτουν.

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι επικριτικοί με τον εαυτό τους. Δυσκολεύονται να ανακάμψουν από τις δυσκολίες. Αυτό μπορεί να τους οδηγεί στην αποφυγή καταστάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αυτοεκτίμηση να μειώνεται περισσότερο, επειδή το άτομο νιώθει πιο άσχημα για τον εαυτό του. Η έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Πολλοί άνθρωποι έχουν θέματα με την αυτοεκτίμησή τους σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους, σε δύσκολες περιόδους όπως το διαζύγιο, η απώλεια της δουλειάς ή μια τραυματική εμπειρία.

Η αυτοεκτίμηση δείχνει την αξία και το σεβασμό προς τον εαυτό σας. Αν αισθάνεστε ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση υπάρχουν τρόποι για να αλλάξετε την κατάσταση.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη

Το άγχος και η κατάθλιψη συνήθως πάνε μαζί με την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η αρνητική αίσθηση του εαυτού επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης βοηθά να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τη ζωή και να μειώσετε τα επώδυνα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Καθώς χτίζετε την αυτοεκτίμησή σας στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τους λόγους για τους οποίους λέτε συνέχεια "ναι" στους άλλους, ακόμη και όταν μέσα στο μυαλό σας νιώθετε την έντονη επιθυμία να πείτε "όχι".

Είναι πιθανό να φοβάστε ότι οι άλλοι δεν θα σας συμπαθήσουν ή δεν θα σας βρουν ενδιαφέροντες για να σας κρατήσουν στη ζωή τους αν δεν τους δίνετε συνεχώς όσα έχουν ανάγκη. Ίσως να μην έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσετε όσα θέλετε και να βάλετε τις ανάγκες σας σε προτεραιότητα. Ή απλά, μπορεί να πιστεύετε ότι οι δικές σας ανάγκες δεν αξίζουν όσο οι ανάγκες των άλλων. Όταν όμως συνεχώς αγνοείτε τις ανάγκες σας και φροντίζετε για την ικανοποίηση των αναγκών των άλλων, αυτό ενισχύει την αντίληψη ότι είστε λιγότερο σημαντικοί από τους άλλους. Η φροντίδα του εαυτού σας πρέπει να είναι προτεραιότητα και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Βρείτε τη δύναμη και τη θετικότητα μέσα σας

Αν είστε έτοιμοι να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας είναι ανάγκη ο εαυτός σας να αποτελεί προτεραιότητα. Η αυτοεκτίμηση αφορά το πως νιώθετε για τον εαυτό σας ή την γνώμη που έχετε για τον εαυτό σας. Ο καθένας έχει στιγμές που δεν νιώθει καλά με τον εαυτό του. Ωστόσο, αν αυτό είναι μια χρόνια κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Κάποια από τα συμπτώματα της χαμηλής αυτοεκτίμησης μπορεί να είναι σημάδι ενός θέματος ψυχικής υγείας.

Η αυτοεκτίμηση είναι συχνά αποτέλεσμα των εμπειριών της ζωής και πιο συγκεκριμένα των εμπειριών της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, μπορείτε να βελτιώσετε την αυτοεκτίμηση σας σε κάθε ηλικία.

Βελτίωση της αυτοεκτίμησης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Αναγνωρίστε και αντιμετωπίστε τις αρνητικές πεποιθήσεις

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας. Παρατηρήστε τις  σκέψεις για τον εαυτό σας. Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν είστε αρκετά έξυπνοι ή ότι δεν αξίζετε να έχετε φίλους. Όταν αυτό συμβαίνει, ψάξτε για στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις δηλώσεις. Καταγράψτε τις δηλώσεις και τα στοιχεία, και κάθε φορά που νιώθετε την αυτοεκτίμηση σας να μειώνεται υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι οι αρνητικές πεποιθήσεις δεν είναι αληθινές.

Αναγνωρίστε την θετική σας πλευρά

Είναι καλή ιδέα να καταγράψετε τα θετικά στοιχεία του εαυτού σας, όπως το να είστε καλοί σε κάποιο άθλημα ή όμορφα πράγματα που λένε οι άλλοι για εσάς. Όταν νιώθετε την αυτοεκτίμησή σας να πέφτει, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε πολλά καλά πάνω σας. Ο θετικός εσωτερικός διάλογος είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της βελτίωσης της αυτοεκτίμησης.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει πράγματα όπως "δεν είμαι αρκετά καλός", "είμαι αποτυχημένος" μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε λέγοντας ότι μπορείτε να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Όταν διαπιστώνετε ότι ο παλιός τρόπος σκέψης σας κατακλύζει, προσπαθήστε να νιώσετε θετικά συναισθήματα και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Δημιουργήστε θετικές σχέσεις και αποφύγετε τις αρνητικές

Σίγουρα θα γνωρίζετε ποιοι άνθρωποι και ποιες σχέσεις σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα. Αν έχετε γύρω σας ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας, καλό είναι να απομακρυνθείτε από αυτούς. Δημιουργήστε σχέσεις με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα με τον εαυτό σας και αποφύγετε τις τοξικές σχέσεις.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι κάθε μέρα όλη μέρα. Δεν είναι ανάγκη να νιώθετε συνεχώς καλά για τον εαυτό σας.

Η αυτοεκτίμηση αλλάζει ανάλογα με την κατάσταση, από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν ηρεμία με τους φίλους και τους συνεργάτες τους, αλλά άβολα με τους ξένους. Άλλοι μπορεί να νιώθουν αυτοπεποίθηση στη δουλειά τους αλλά όχι και στις κοινωνικές τους σχέσεις.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Όλοι μας έχουμε στιγμές που νιώθουμε πιεσμένοι ή δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε την πίστη στον εαυτό μας. Το κλειδί είναι να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Να είστε ευγενικοί και όχι επικριτικοί.

Αποφύγετε να επικρίνετε τον εαυτό σας στους άλλους, επειδή αυτή η νοοτροπία ενισχύει την αρνητική άποψη για τον εαυτό σας και επίσης δίνει λανθασμένα στους άλλους την εντύπωση ότι έχετε αρνητική εικόνα για τον εαυτό σας.

Μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας επιβραβεύοντας τον εαυτό σας κάθε φορά που επιτυγχάνετε κάτι δύσκολο ή αν απλά αντιμετωπίσετε μια δύσκολη ημέρα.

Μάθετε να λέτε όχι

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή να πουν όχι στους άλλους. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να έχετε φόρτο εργασίας στο σπίτι επειδή αρνείστε να πείτε όχι. Ωστόσο, αυτό αυξάνει το άγχος.

Η αποφασιστικότητα θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας. Μερικές φορές όταν συμπεριφέρεστε σαν να πιστεύετε στον εαυτό σας αυξάνετε την πίστη στον εαυτό σας.

Βελτιώστε την σωματική σας υγεία

Είναι πολύ πιο εύκολο να νιώσετε όμορφα με τον εαυτό σας όταν είστε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο, οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά παραμελούν τον εαυτό τους επειδή νιώθουν ότι δεν αξίζουν τη φροντίδα.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή και κοιμηθείτε καλά. Είναι επίσης καλή ιδέα να βρείτε χρόνο για να χαλαρώνετε και να κάνετε πράγματα που θέλετε, αντί να κάνετε κάτι που θέλουν οι άλλοι. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά στην αυτοεκτίμησή σας.

Αντιμετωπίστε τις προκλήσεις

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά αποφεύγουν τις δύσκολες καταστάσεις. Ένας τρόπος για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας είναι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που προκύπτουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνοι σας αλλά και να ζητάτε βοήθεια όταν την χρειάζεστε.

Πιστέψτε στον εαυτό σας

Δυστυχώς, όταν ένας άνθρωπος περιβάλλεται από αρνητικότητα στη ζωή του, αναπόφευκτα επηρεάζεται αρνητικά η αυτοεκτίμησή του. Μπορείτε όμως να αρχίζετε να πιστεύετε στον εαυτό σας και να προσπαθείτε να ζήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε.

Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα εμπόδια που βάζετε εσείς στον εαυτό σας ή αυτά που θέτουν οι άλλοι για εσάς. Όταν για παράδειγμα, δέχεστε αρνητικά σχόλια είναι πολύ πιθανό να αρχίσετε να τα πιστεύετε. Η ψυχοθεραπεία σας προσφέρει ασφαλές περιβάλλον για να αντιμετωπίσετε αυτά τα σχόλια και να χτίσετε με θετικό τρόπο τη ζωή και την αίσθηση του εαυτού σας.

Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία σας παρέχει ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον , στο οποίο μπορείτε να δουλέψετε όσα σας απασχολούν και να ζήσετε μια ικανοποιητική ζωή.

Η συζήτηση με τον εαυτό σας παίζει τεράστιο ρόλο στην αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι κρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους. Η αρνητική συζήτηση με τον εαυτό μπορεί να είναι επίμονη και συνεχής, ακόμη και όταν δεν το συνειδητοποιείτε.

Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να κατανοήσετε αυτή την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας και να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να σκέφτεται πιο θετικά. Αυτή η διαδικασία μοιάζει με την μυϊκή ενδυνάμωση του σώματος όταν έχετε συνηθίσει τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής για χρόνια.

Στις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες θα μάθετε να δίνετε προσοχή στις ανάγκες σας και να βλέπετε θετικά τη ζωή. Όσο πιο ευγενικοί είστε με τον εαυτό σας, τόσο θα νιώθετε ότι έχετε μεγαλύτερη αξία. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθετε δυνατοί και θα κατανοήσετε ότι αξίζετε να σας φέρονται με σεβασμό. Ίσως να αρχίσετε να ψάχνετε για εμπειρίες και σχέσεις που αξίζουν στη ζωή σας.