Κάνε το Τεστ
σύνδρομο καθρέφτη οπισθοπορείας, τι είναι το σύνδρομο καθρέφτη οπισθοπορείας, κολλημένοι στο παρελθόν

Κολλημένοι στο παρελθόν (σύνδρομο καθρέφτη οπισθοπορείας)

Σύνδρομο καθρέφτη οπισθοπορείας

Όλοι μας έχουμε στιγμές από το παρελθόν που θέλουμε να θυμόμαστε και στιγμές που θέλουμε να διαγράψουμε από τη μνήμη μας. Την ίδια στιγμή, οι εμπειρίες από το παρελθόν διαμορφώνουν τον εαυτό μας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το παρελθόν με τέτοιο τρόπο που περιορίζει το μέλλον τους, με αποτέλεσμα να μην δοκιμάζουν νέα πράγματα, να μην βγαίνουν έξω από τη ζώνη άνεσής τους, ή ακόμη και να μην επιτρέπουν στον εαυτό τους να ξαναδοκιμάσουν κάτι που έκαναν στο παρελθόν και οδήγησε στην αποτυχία. Αυτή η κατάσταση μεταφορικά είναι γνωστή ως το σύνδρομο του καθρέφτη οπισθοπορείας, που αν κάποιος δεν το ξεπεράσει τότε μπορεί να χάνει σπουδαίες ευκαιρίες στη ζωή του (δεν είναι ένα πραγματικό ιατρικό σύνδρομο).

Τι είναι το σύνδρομο του καθρέφτη οπισθοπορείας;

Το σύνδρομο του καθρέφτη οπισθοπορείας είναι μία στάση απέναντι στα πράγματα, που μοιάζει με την ματιά που ρίχνουμε στο καθρέφτη για να δούμε τι συμβαίνει πίσω μας όταν οδηγούμε. Στη ζωή το σύνδρομο του καθρέφτη αφορά την προσκόλληση στο παρελθόν. Δίνουμε σημασία στο παρελθόν με αποτέλεσμα να χάνουμε τις ευκαιρίες που φέρνει το παρόν. Ένα παράδειγμα για το σύνδρομο του καθρέφτη είναι όταν κάποιος θέλει να γνωρίσει ένα άτομο και να ξεκινήσει μια σχέση. Όμως μπλοκάρει τον εαυτό του από φόβο μήπως αποτύχει όπως στις άλλες σχέσεις στο παρελθόν. Ακόμη και αν δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια προσέγγισης. Με αυτό τον τρόπο, χάνει εξαιρετικούς ανθρώπους από τη ζωή του.

Ωστόσο, το σύνδρομο του καθρέφτη οπισθοπορείας είναι σαν δίκοπο μαχαίρι. Αν κάποιος χρησιμοποιεί το παρελθόν ως μάθημα με το σωστό τρόπο, δεν θέλει να κάνει τα ίδια λάθη και αυτό του δίνει ώθηση να διεκδικήσει όσα επιθυμεί. Αλλά όταν κάποιος χρησιμοποιεί το παρελθόν με τρόπο που περιορίζει τη ζωή του και τις ικανότητές του δεν θα καταφέρει να προχωρήσει. Έτσι, αν κάποιος έχει αυτά τα συναισθήματα είναι ανάγκη να αλλάξει τρόπο σκέψης και να δώσει προσοχή στο παρόν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταβάλει προσπάθεια για να καταφέρει όσα επιθυμεί. Όταν κάποιος πιστεύει σε κάτι τίποτε δεν είναι αδύνατο. Και ακόμη και αν αποτύχει θα έχει κάνει την προσπάθειά του.

Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει αποτυχίες στο παρελθόν. Αλλά αυτό που έχει αξία είναι η προσπάθεια και η συγκέντρωση στο παρόν. Το παρελθόν δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για το μέλλον. Ότι και αν συνέβη στο παρελθόν, είναι ένα μάθημα για ένα καλύτερο μέλλον.

Πώς το σύνδρομο του καθρέφτη οπισθοπορείας επηρεάζει τη ζωή μας;

" Όσοι δεν καταφέρνουν να διδαχθούν από την ιστορία, είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν"

Αυτό που μας δείχνει αυτή η φράση του Τσώρτσιλ είναι ότι πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Μόνο έτσι δεν θα τα επαναλάβουμε στο μέλλον. Όταν συνεχώς αναλύουμε το παρελθόν μας για να πάρουμε μια απόφαση για το μέλλον αυτό μπορεί να μας κοστίσει μια ολόκληρη ζωή. Δεν πρέπει να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Αν θέλουμε την επιβεβαίωση από το παρελθόν για κάθε πράξη που κάνουμε στο παρόν ή στο μέλλον αυτό είναι αυτοπεριοριστικό. Αυτό είναι το σύνδρομο του καθρέφτη οπισθοπορείας.

Όλοι μας γνωρίζουμε την χρήση του καθρέφτη στο αυτοκίνητο μας, είναι για να βλέπουμε την πίσω πλευρά και να οδηγούμε με ασφάλεια. Στη ζωή, δεν είναι απαραίτητο να  συνεχίζουμε να βλέπουμε πίσω, δηλαδή στο παρελθόν μας. Όταν συνεχώς αναλύουμε το παρελθόν μας, αποτυγχάνουμε να συγκεντρωθούμε στο μέλλον μας. Πολλές φορές είναι ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν, να δώσουμε προσοχή σε όσα έχουμε στο παρόν και όσα μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Αυτή η συνεχής αξιολόγηση των περασμένων ετών που επηρεάζει τις αποφάσεις για το μέλλον μας είναι το σύνδρομο του καθρέφτη.

συνδρομο καθρεπτη οπισθοπορειας, Κολλημένοι στο παρελθόν

Το υποσυνείδητο συνεχώς ζει ξανά και αναδημιουργεί το παρελθόν στο παρόν. Αντί να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως όντα που συνεχώς αλλάζουν, πιστεύουμε ότι δεν αλλάζουμε. Έτσι περιορίζουμε τις δυνατότητές μας στο παρόν βασισμένοι στις αποτυχίες του παρελθόντος. Είναι δύσκολο να δούμε τη ζωή με άλλο τρόπο, καθώς το 95% των σκέψεων που κάνουμε καθημερινά είναι ίδιες με αυτές που κάναμε πολλές ημέρες πριν. Κουβαλάμε μέσα μας τόσα πολλά αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος, η ανησυχία, και ο φόβος από το παρελθόν. Όλα αυτά όμως κατακλύζουν τελικά το παρόν μας.

Πώς μπορώ να ξεπεράσω το σύνδρομο του καθρέφτη οπισθοπορείας;

Είναι σημαντικό να μην βάζουμε περιορισμούς στη ζωή μας, αλλά να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να επιδιώκουμε όσα επιθυμούμε. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε αν μάθουμε, εξελιχθούμε και βελτιωθούμε. Εκεί που θέλουμε να φτάσουμε στη ζωή μας εξαρτάται από το άτομο που επιλέγουμε να είμαστε στο παρόν, αρχίζοντας από τώρα.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να μένουμε συγκεντρωμένοι στο παρόν ή στο μέλλον, και όχι στο παρελθόν, είναι να μιλάμε στον εαυτό μας με τρόπο που εμπνέει αυτοπεποίθηση. Μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, αν μείνουμε αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι σε αυτό. Δεν είναι απαραίτητο να πιστεύουμε σε αυτό αμέσως και ίσως να νιώθουμε άβολα και να θέλουμε να αντισταθούμε. Με εξάσκηση και επανάληψη, ωστόσο, το υποσυνείδητο μυαλό θα αρχίσει να δέχεται αυτές τις θετικές δηλώσεις.

Δεν είναι βοηθητικό να θέτουμε περιττούς περιορισμούς σε όσα θέλουμε στη ζωή μας. Όταν γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι θέλουμε από τη ζωή μας, και μένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα θετικές δηλώσεις και να κινούμαστε προς την κατεύθυνση που θέλουμε ώστε να γίνουν πραγματικότητα.

Όλοι μας, λίγο ως πολύ, έχουμε το σύνδρομο του καθρέφτη οπισθοπορείας. Συνεχώς κρίνουμε το μέλλον μας μέσα από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Μην το κάνετε αυτό! Είναι ανάγκη να μαθαίνουμε από το παρελθόν μας αλλά αυτό δεν πρέπει να μας περιορίζει. Κοιτάξτε μπροστά το μέλλον το οποίο είναι γεμάτο με ελπίδες και νέες ευκαιρίες.

Ένας τρόπος για να ξεπεράσετε το σύνδρομο του καθρέφτη οπισθοπορείας είναι να κάνετε καινούργια πράγματα, δεν έχει σημασία αν είναι μικρά ή μεγάλα. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα νέο φαγητό, ή να πάτε στη δουλειά σας από άλλο δρόμο. Μπορείτε να νιώθετε άνετα με μικρές , νέες προκλήσεις που σας προετοιμάζουν για πιο μεγάλες. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη, αλλά δίνοντας στον εαυτό σας μια μικρή ώθηση, μπορείτε να τον ενθαρρύνετε να κάνει σπουδαία πράγματα.

Το μέλλον είναι μπροστά σας 

Όταν συνεχώς μας απασχολεί το παρελθόν, είναι εύκολο να μείνουμε κολλημένοι σε αυτό που ήμασταν, σε όσα κάναμε και σε όσα είχαμε. Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι έτσι είμαστε, για αυτά είμαστε ικανοί και αυτά αξίζουμε. Δεν μπορούμε να δούμε για ποια πράγματα είμαστε ικανοί ή να δημιουργήσουμε μια τολμηρή, γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή κοιτάζοντας πίσω. Δεν είναι δεδομένο πως αν αποτύχουμε μια φορά στο παρελθόν σε οτιδήποτε αυτό θα συμβεί και στο μέλλον.

Περιορίζουμε τον εαυτό μας, όταν κοιτάμε τον τρόπο ζωής μας και τα λάθη μας και πιστεύουμε ότι είναι οι μόνες μας επιλογές. Όταν ξεπερνάμε αυτά τα μοτίβα του παρελθόντος μόνο τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας προσωπικό μονοπάτι. Μια διαδρομή γεμάτη νέες εμπειρίες και περιπέτειες. Έτσι, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αν είμαστε ικανοί να επιτύχουμε κάτι ή όχι, κοιτάζοντας μέσα από τον καθρέφτη και περιμένοντας μια απάντηση. Καλό είναι να υπερβαίνουμε τους περιορισμούς μας και να σταματάμε να κοιτάζουμε συνεχώς μυωπικά στο παρελθόν.

Τολμήστε να ονειρευτείτε!

Τι θα γινόταν αν κοιτούσαμε μέσα από τον καθρέφτη και βλέπαμε νέες δυνατότητες για τον εαυτό μας και τις ζωές μας; Να μπορούσαμε να γίνουμε, να κάνουμε ή να αποκτήσουμε περισσότερα από το παρελθόν; Αυτό είναι κάτι εφικτό. Σίγουρα, όταν κάποιος εξερευνά τον εαυτό του με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING θα βρει πράγματα από το παρελθόν που θα του προσφέρουν υποστήριξη για το μέλλον.