Η οικειότητα λανθασμένα θεωρείται ότι αφορά μονάχα το ρομαντισμό. Η οικειότητα αφορά όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Σημαίνει ότι αφήνετε τους άλλους να έρθουν κοντά σας, να σας γνωρίσουν καλύτερα, όπως και η προσπάθεια που κάνετε εσείς για να δείτε βαθιά και να κατανοήσετε τους άλλους.
Η οικειότητα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου τρόπου ζωής. Όταν δεν αφήνετε τον εαυτό σας να συνδεθεί με τους άλλους οδηγήστε σε μοναξιά, κατάθλιψη, ανησυχία, προβλήματα υγείας και σε μείωση της διάρκειας της ζωής σας.
Είστε πάντα απασχολημένοι; Εάν έχετε ελεύθερο χρόνο σκέφτεστε αμέσως τι να κάνετε για να τον καλύψετε; Ή είστε εργασιομανείς;
Πίσω από το φόβο της οικειότητας είναι ο φόβος να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας και θεωρείτε λανθασμένα ότι αυτό είναι αδυναμία. Αποφεύγουμε να συνδεθούμε στενά με τους άλλους επειδή θα δουν τα ελαττώματά μας, τα οποία μπορεί να είναι συναισθήματα θλίψης, θυμού, ντροπής και πένθους.
Όταν είστε συνεχώς απασχολημένοι σημαίνει ότι προσπαθείτε να αποφύγετε τέτοια συναισθήματα και αρνείστε ότι τα αισθάνεστε. Και έχετε την τέλεια δικαιολογία για να αποφύγετε τον οποιονδήποτε θέλει να έρθει κοντά σας, είστε απασχολημένοι. Οι ημέρες σας είναι γεμάτες με υποχρεώσεις και οι άνθρωποι μένουν μακριά σας.
Δίνετε την εντύπωση ότι είστε ένα άτομο που ποτέ δεν νευριάζει, είναι πάντα δυνατό και έχει καλή ψυχική κατάσταση;
Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την ανθρώπινη φύση δεν συνδεόμαστε λόγω δύναμης αλλά από τις αδυναμίες μας. Σίγουρα μας ενώνουν οι χαρές και οι επιτυχίες, αλλά δημιουργούμε μακροχρόνιους δεσμούς όταν βλέπουμε τον άλλο ευάλωτο και έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τη συμπόνια μας.
Επομένως η συνεχής αισιοδοξία είναι συχνά μια τακτική για να κρύψουμε κομμάτια του εαυτού μας και να αποφύγουμε τη βαθιά σύνδεση.
Είστε αυτός που ακούει πάντα τους άλλους να μιλούν για τις επιθυμίες τους και τις ανάγκες τους; Αν προσπαθήσουν να ρωτήσουν κάτι για εσάς, αλλάζετε τη συζήτηση ώστε να είναι εκείνοι το επίκεντρο της κουβέντας;
Αυτή η συνήθεια να στρέφετε την προσοχή μακριά από τον εαυτό σας ίσως να σας κάνει να φαίνεστε σαν “πραγματικός φίλος”.
Αλλά βαθιά μέσα σας νιώθετε απίστευτη μοναξιά. Επικεντρώνεστε στα προβλήματα των άλλων και αυτό λειτουργεί σαν ασπίδα για να κρύβεστε από πίσω.
Πάντα φαίνεστε τέλειος και αψεγάδιαστος; Όσο πιο τέλειος φαίνεστε εξωτερικά, τόσο το λιγότερο μπορούν να δουν οι άλλοι την ανθρώπινη πλευρά σας και τις αδυναμίες σας, και έτσι δεν θα τολμήσουν να σας πλησιάσουν.
Η τελειομανία σας φοβίζει τους άλλους, και έτσι είστε πολύ απασχολημένοι για σχέσεις.
Έχετε λίστα με όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να συγκεντρώνει ένας σύντροφος;
Μια ακόμη μορφή τελειομανίας, η λίστα για τον ιδανικό σύντροφο, την οποία δεν πληροί κανένας και είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγετε τη σύνδεση με τους άλλους και να ισχυρίζεστε, “Είμαι σίγουρος για το τι θέλω και εσύ δεν είσαι αυτό.”
Φυσικά, σαν ένα άτομο που φοβάται την οικειότητα, ακόμα και αν βρίσκατε τον ιδανικό σύντροφο, δεν θα τον επιλέγατε. Ο φόβος της οικειότητας εμφανίζεται μετά από το φόβο ότι θα πληγωθείτε.
Για αυτό επιλέγετε κάποιον που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος (είναι δεσμευμένος, δεν ψάχνει την αγάπη). Ή θα βρείτε κάποιον που θα εξαρτάται από εσάς, θέλει να βρει την ευτυχία μέσω άλλου και είναι πρόθυμος να χειραγωγηθεί για να τα καταφέρει.
Δεν έχετε ιδέα πώς να είστε ο εαυτός σας; Κρύβετε κομμάτια του εαυτού σας που δεν σας αρέσουν και μπαίνετε σε καλούπια ώστε να είστε αυτό που θέλουν οι άλλοι;
Αυτό ονομάζεται το “σύνδρομο της Μέριλιν Μονρόε”. Όλοι όσοι ισχυρίζονταν ότι γνώριζαν καλά την Μέριλιν είχαν διαφορετική άποψη για αυτή. Ήταν το κορίτσι της διπλανής πόρτας, μια σειρήνα, μια πανέξυπνη γυναίκα. Η αλήθεια είναι όμως είναι ότι ένιωθε μοναξιά και ότι κανένας δεν την ήξερε πραγματικά.
Αν κάποιος ξετρελαίνεται με την εικόνα που θέλει να δει από εσάς (αλλά την προσφέρετε πρόθυμα), πώς μπορείτε να πληγωθείτε αν αποφασίσει ότι δεν του αρέσει αυτή η εικόνα; Απλά θα γελάσετε και θα πείτε ,”Δεν με ξέρεις πραγματικά.”
Οι ισχυρές απόψεις μπορεί να είναι ένας τρόπος για να υποχωρήσουν οι άλλοι. Αν συμπεριφέρεστε έτσι οι άλλοι τρομάζουν ή δεν είναι ειλικρινείς απέναντι σας. Έτσι αποφεύγετε την αληθινή οικειότητα.
Μπορείτε να ξεπεράσετε το φόβο της οικειότητας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δεθείτε με τους ανθρώπους γύρω σας, αν είστε πρόθυμοι να επενδύσετε χρόνο και προσπάθεια για να μάθετε.
Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε να αρνείστε το φόβο της οικειότητας και να αποδεχτείτε ότι έχετε θέμα.
Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσετε υποστήριξη και βοήθεια.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το φόβο της οικειότητας. Καθώς αυτός ο φόβος έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία, είναι δύσκολο να ξετυλίξετε το κουβάρι μόνοι σας. Όμως ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.