Κάνε το Τεστ
ο εξυπνότερος στο δωμάτιο, σύνδρομο του εξυπνότερου στο δωμάτιο, σύνδρομο του απατεώνα, συμπεριφορές εξυπνότερων ατόμων στο δωμάτιο, αντιμετώπιση εξυπνότερου ατόμου στο δωμάτιο

Ο εξυπνότερος στο δωμάτιο

Ο εξυπνότερος στο δωμάτιο

Στις μέρες μας είναι γνωστό το σύνδρομο του "εξυπνότερου στο δωμάτιο". Αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν συνεχώς την ανάγκη να αποδεικνύουν ότι είναι οι πιο έξυπνοι στο δωμάτιο. Για πολλούς, αυτό μοιάζει με ιδεοληψία ή καταναγκασμό. Αυτοί οι άνθρωποι έμφυτα έχουν την ανάγκη να αποδεικνύουν ότι είναι συνεχώς οι πιο έξυπνοι.

Δεν συνειδητοποιούν τι κάνουν. Είναι κάτι ανάλογο με το ακούσιο νευρικό τικ. Απλά δεν μπορούν να σταματήσουν να το κάνουν. Η ειρωνεία είναι, ότι υπάρχει μια βαθιά αίσθηση αυτογνωσίας που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους που υποφέρουν από το σύνδρομο του εξυπνότερου στο δωμάτιο.

Συνήθως αυτό το σύνδρομο έχει βαθιές ρίζες στην αίσθηση ανασφάλειας. Ίσως είναι ένα χρόνιο γονεϊκό θέμα που δεν έχει επιλυθεί. Ίσως προκύπτει από το κόμπλεξ κατωτερότητας. Ή μπορεί να είναι μια μορφή παρανοϊκού παραληρηματικού συμπλέγματος όπου οι άνθρωποι νιώθουν ότι εκτίθενται ως πνευματικοί γίγαντες.

Κάποιες φορές οι ανασφάλειες είναι πανίσχυρες που μπορούν να εκδηλωθούν με περίεργους τρόπους. Κάποιοι άνθρωποι σαμποτάρουν τις ίδιες τους τις επιχειρήσεις, για παράδειγμα, αντί να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος ή έχουν κάνει κακές επιλογές.

Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι είναι οι εξυπνότεροι στο δωμάτιο είναι σε μεγάλο βαθμό ναρκισσιστές. Η αλαζονεία και οι ύβρεις συνυπάρχουν. Κάποιες φορές οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι οι εξυπνότεροι στο δωμάτιο δεν ικανοποιούνται μέχρι να διαλύσουν την πρόθεση των άλλων που έχουν διαφορετική άποψη με τη δική τους. Υπάρχει κακία στο ναρκισσισμό τους,  που τους αναγκάζει να καταστρέψουν τους άλλους ώστε να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και να αποδεικνύουν ότι έχουν πάντα δίκιο.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι οι εξυπνότεροι στο δωμάτιο έχουν ελάχιστη ή καθόλου συναισθηματική νοημοσύνη. Συμπεριφέρονται συνεχώς σαν νήπια που παθαίνουν τάντρουμ. Και φυσικά, αλλάζουν ομάδες γιατί κανένας δεν θέλει να δουλέψει μαζί τους.

Κοινές συμπεριφορές των ατόμων που είναι τα εξυπνότερα στο δωμάτιο

Πολλοί άνθρωποι κυριεύονται από την συνεχή ανάγκη να αποδεικνύουν ότι είναι οι πιο έξυπνοι στο δωμάτιο. Όμως , δεν συνειδητοποιούν ότι αυτή η κακή συνήθεια έχει σημαντικές επιδράσεις. Οι επιδράσεις αυτές μπορεί να μπλοκάρουν την καινοτομία και την ελπίδα για εξέλιξη σε υψηλότερες θέσεις.

Η πρόκληση είναι να μπορεί να αναγνωρίζει κάποιος τις συμπεριφορές που έχουν σχέση με το σύνδρομο του εξυπνότερου στο δωμάτιο και να τις αντικαθιστά με απλές συνήθειες που επικεντρώνονται στο καλό του.

Έχουν πάντα την τελευταία λέξη. Τα άτομα που πιστεύουν ότι είναι τα εξυπνότερα στο δωμάτιο συχνά λειτουργούν με την ψευδή πεποίθηση ότι πάντα έχουν την απάντηση σε κάθε ερώτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλουν να λένε πάντα την τελευταία λέξη, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν τους άλλους ανθρώπους να εκφράσουν τις ιδέες του.

Τα μάτια, το πρόσωπο και η φωνή τα λένε όλα. Εκτός από την λεκτική επικοινωνία, υπάρχουν και άλλες μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας. Τα συγκεκριμένα άτομα μπορεί να διακόπτουν απότομα τους άλλους όταν μιλούν και να κάνουν ερωτήσεις όπως: "Γιατί σπαταλάς τον πολύτιμο χρόνο μου με αυτή την ανόητη ιδέα;" Αυτό πρακτικά δημιουργεί πολλά θέματα στην επικοινωνία.

ο εξυπνοτερος στο δωματιο

Σύνδρομο του απατεώνα και σύνδρομο του εξυπνότερου στο δωμάτιο

Το σύνδρομο του απατεώνα είναι πολύ πιο συχνό από όσα φαντάζεστε και η συχνότητά του είναι υψηλή σε ανθρώπους με υψηλές θέσεις. Στον αντίποδα βρίσκεται το σύνδρομο του εξυπνότερου ατόμου στο δωμάτιο το οποίο πιστεύει ότι ξέρει τα πάντα.

Τα άτομα με το σύνδρομο του απατεώνα υποτιμούν όσα πραγματικά γνωρίζουν, πιστεύουν ότι η επιτυχία τους βασίζεται στην τύχη. Επίσης, νιώθουν ότι απλά βρίσκονται στο σωστό μέρος στη σωστή στιγμή ή ότι έχουν τις σωστές διασυνδέσεις.

Οι άνθρωποι που έχουν αμφιβολίες για τις ικανότητές τους ίσως να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Έτσι, είναι πολύ  πιθανό να αποφεύγουν τις ευκαιρίες για τις οποίες έχουν τα κατάλληλα προσόντα.

Οι άνθρωποι με το σύνδρομο του εξυπνότερου στο δωμάτιο συχνά υπερεκτιμούν όσα γνωρίζουν πραγματικά (χωρίς να το καταλαβαίνουν), προβάλλοντας ανακριβώς τις γνώσεις και/ή την επιτυχία τους. Η αλαζονεία ενισχύει την αυτοπεποίθηση από ότι η γνώση.

Το σύνδρομο του απατεώνα κάνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα ρίσκα (και τις ευκαιρίες) επειδή υποτιμούν τον εαυτό τους. Αντίθετα,  οι άνθρωποι με το σύνδρομο του εξυπνότερου ατόμου στο δωμάτιο παίρνουν καταστροφικά ρίσκα επειδή υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.

Και στα δύο σύνδρομα υπάρχει έλλειψη αυτεπίγνωσης και μπορούν να περιοριστούν με την ενίσχυση της επίγνωσης. Ωστόσο, είναι δύσκολο κάποιος με το σύνδρομο του εξυπνότερου ατόμου στο δωμάτιο να γνωρίζει ότι έχει θέματα αυτοπεποίθησης.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το σύνδρομο του εξυπνότερου ατόμου στο δωμάτιο;

Ρωτήστε περισσότερα και πείτε λιγότερα. Οι ερωτήσεις είναι πολύτιμα εργαλεία και κάνουν την επικοινωνία πιο αποτελεσματική. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να ανταποκρίνεται στις ιδέες με ερωτήσεις που θα βοηθήσουν εσάς, αλλά και τους άλλους για να αναπτύξουν καλύτερα τις ιδέες τους. Καλό είναι πρώτα να κατανοείτε τι σας λέει ο άλλος πριν δώσετε μια απάντηση.

Μην μιλάτε συνεχώς και αφήστε τους άλλους να αποφασίσουν. Ακόμη και αν δεν έχετε κάνει ποτέ πίσω σε μια άποψη, καλό είναι να μην επιμένετε πάντα. Μέσα από τις ερωτήσεις και τη συζήτηση, μπορείτε να ενθαρρύνετε τους άλλους να προσαρμόσουν τις προτάσεις τους χωρίς να αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη.

Ψάξτε για την ομορφιά μέσα σε μια ιδέα, όχι για τα ελαττώματα. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν την ομορφιά σε μια ιδέα, ενώ άλλοι τα ελαττώματα. Όμως, δεν είναι παραγωγικό να επισημαίνετε συνεχώς τα ελαττώματα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε την προσπάθεια των άλλων. Μια απλή συζήτηση μπορεί να είναι ικανή να διαλύσει κάθε ελάττωμα.

Τι μπορώ να κάνω αν ο εργοδότης μου δεν αναγνωρίζει ότι έχει το σύνδρομο του εξυπνότερου ατόμου στο δωμάτιο;

Αντισταθείτε στην επιθυμία να διαφωνήσετε. Σίγουρα είναι δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό της σύγκρουσης. Όμως, αυτό είναι αδυναμία και συχνά λάθος αντίδραση. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε. Αν πρέπει να μιλήσετε, κάντε ξεκάθαρες ερωτήσεις.

Διαχειριστείτε τις προκλήσεις. Αν ο εργοδότης σας είναι γενικά καλοπροαίρετος μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση. Μπορείτε να μιλήσετε για τις συνέπειες που έχει στη δουλειά η συμπεριφορά του εξυπνότερου ατόμου στο δωμάτιο.  Χρειάζεται κουράγιο για να μιλήσετε ανοιχτά με τον εργοδότη σας. Αλλά να θυμάστε, ότι αυτό θα βελτιώσει την απόδοσή σας. Φυσικά, κάποιοι εργοδότες δεν θα δεχτούν ευγενικά την άποψή σας. Καλό είναι να φέρεστε ήρεμα.

Διευκολύνετε την ανάπτυξη των ιδεών και συζητήστε για τα πιθανά ρίσκα. Μια ήρεμη συζήτηση θα σας επιτρέψει να κάνετε ξεκάθαρες ερωτήσεις και την κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε για τα πιθανά ρίσκα.

Ψυχική ενδυνάμωση και αυτογνωσία 

Στις μέρες μας μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο η δική τους άποψη είναι σωστή. Για να καλύψουν την δική τους χαμηλή αυτοπεποίθηση πιστεύουν λανθασμένα ότι έχουν πάντα δίκιο, και πάντα πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι οι εξυπνότεροι. Ωστόσο, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν αυτή την τάση και να την αντιμετωπίζουν.