Κάνε το Τεστ
σύμπλεγμα κατωτερότητας, κόμπλεξ κατωτερότητας, σημάδια κόμπλεξ κατωτερότητας

Σημάδια που δείχνουν κόμπλεξ κατωτερότητας

Σημάδια Συμπλέγματος Κατωτερότητας

Ο καθένας μας μπορεί να νιώσει απογοήτευση κάποια στιγμή στη ζωή του, και να νιώσει ότι οι άλλοι κάνουν τα πάντα καλύτερα από αυτόν. Αν αυτή η αίσθηση όμως δεν είναι περιστασιακή, αλλά συνεχές και ενεργείτε σταθερά με τρόπο που είναι επιβλαβής για σας ή τους γύρω σας, ίσως να έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση και σύμπλεγμα κατωτερότητας.

Κόμπλεξ κατωτερότητας

Ο όρος "σύμπλεγμα κατωτερότητας" είναι ουσιαστικά ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την αίσθηση κάποιου ότι δεν ανήκει κάπου ή ένα συναίσθημα ανεπάρκειας. Συνήθως συνδέουμε τον όρο σύμπλεγμα ή κόμπλεξ κατωτερότητας με πολιτιστικά ή οικονομικά στοιχεία, ωστόσο αυτό εκδηλώνεται καθημερινά στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του κάθε ατόμου.

Το σύμπλεγμα ή κόμπλεξ κατωτερότητας μπορεί να προέλθει από τις εμπειρίες ενός ατόμου. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να το αναπτύξει όταν μεγαλώνει σε ένα ασταθές και καταστροφικό περιβάλλον, στο οποίο οι γονείς, οι συγγενείς και οι σημαντικοί άνθρωποι γύρω του, είναι συνεχώς επικριτικοί και κάνουν ένα παιδί να νιώθει κατώτερο, προβληματικό, ανεπαρκές ή ανεπιθύμητο.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορούν όχι μόνο να επηρεάσουν, αλλά να χαράξουν τις σκέψεις, συναισθήματα και τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου στην ενήλικη ζωή. Πρόκειται για μια καθαρά υποκειμενική και ασυνειδητη εμπειρία, και τα αποτελέσματα μπορεί εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το άτομο.

Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποια σημάδια που ίσως να δείχνουν ότι υπάρχει κόμπλεξ κατωτερότητας και χαμηλή αυτοπεποίθηση/αυτοεκτίμηση:

1. Δίνεται μεγάλη σημασία στη γνώμη των άλλων

Μπορεί να θέλετε να έχουν όλοι καλή γνώμη για εσάς, και αγοράζετε ακριβές μάρκες ως σύμβολα κοινωνικού status, ώστε για να συγκεντρώσετε την προσοχή και την αποδοχή τους.

2. Νιώθετε πιο άνετα όταν είστε στο παρασκήνιο

Ο πρώτος τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται το σύμπλεγμα κατωτερότητας είναι η συμπεριφορά αποφυγής. Για παράδειγμα, ίσως να νιώθετε πιο άνετα να είστε στο παρασκήνιο, ή ίσως να αποφεύγετε να εκθέσετε τον εαυτό σας σε κοινωνικές εκδηλώσεις επειδή φοβάστε την απόρριψη. Πολλές φορές αυτή η συμπεριφορά φτάνει σε σημείο που οι άλλοι παρατηρούν την συστηματική απουσία σας.

3. Είστε πολύ ευαίσθητοι στην κριτική

Οι άνθρωποι με σύμπλεγμα κατωτερότητας είναι πολύ ευαίσθητοι όταν δέχονται την κριτική των άλλων και συχνά προσβάλλονται χωρίς να υπάρχει προσβολή. Οποιοδήποτε σχόλιο ή κριτική μπορεί να τη θυμούνται για πολύ καιρό. Δεν ανταποκρίνονται ευγενικά στα πειράγματα ή στα αστεία που γίνονται σε βάρος τους. Αν νιώσουν ότι δεν τους σέβονται, ίσως να αντιδρούν με επιθετικότητα για να εκφοβίσουν τους άλλους και να μην νιώθουν τόσο έντονα ότι τους επιτίθενται.

4. Είστε τελειομανείς

Το σύμπλεγμα κατωτερότητας μπορεί να εκδηλώνεται με την τελειομανία. Κάποιοι επιλέγουν να αντισταθμίσουν οτιδήποτε είναι αυτό που τους κάνει να νιώθουν ανεπαρκείς και έτσι προσπαθούν να είναι "τέλειοι" και επιτυχημένοι σε ότι αναλαμβάνουν να κάνει. Και έχουν τις ίδιες απαιτήσεις και από τους γύρω τους, τόσο στις σχέσεις όσο και στη δουλειά τους.

κομπλεξ κατωτερότητας, συμπλεγμα κατωτεροτητας

5. Έχετε την τάση να βρίσκετε ελαττώματα στους άλλους

Όταν έχετε σύμπλεγμα κατωτερότητας, ίσως να συνηθίζετε να βρίσκετε τα ελαττώματα στους άλλους. Για παράδειγμα, ίσως να έχετε ένα φίλο που νιώθει πιο επιτυχημένος από εσάς. Αν έχετε αισθήματα κατωτερότητας, ίσως να λέτε στον εαυτό σας ότι η επαγγελματική του σταδιοδρομία δεν είναι τόσο σπουδαία όσο νομίζει και να μην νιώθετε χαρά για αυτόν. Κάποιοι μπορεί να πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα και να εκφοβίζουν (bullying) τους άλλους ή να τους μειώνουν συνεχώς.

6. Νιώθετε καλά με τον εαυτό σας όταν σκέφτεστε ότι τα πηγαίνετε καλύτερα από τους άλλους

Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους γύρω μας. Υπάρχουν όμως υγιείς τρόποι για να το διαχειριστείτε αυτό. Αν το αντιμετωπίζετε με υγιή τρόπο, επικεντρώνεστε στη βελτίωση του εαυτού σας. Αλλά όταν έχετε κόμπλεξ κατωτερότητας, στο επίκεντρο είναι να γίνετε όσο μπορείτε καλύτεροι από τους άλλους ανθρώπους. Ίσως να το έχετε παρατηρήσει αυτό στο γυμναστήριο, που γεννά κατά κύριο λόγο πληθώρα συναισθημάτων κατωτερότητας. Οι άνθρωποι με υγιή οπτική επικεντρώνονται στη δική τους άσκηση και μπορούν να συνεργαστούν πολύ καλά με τους άλλους. Οι άνθρωποι με στρεβλωμένη άποψη κάνουν επίδειξη, κάνουν δυνατούς θορύβους στα μηχανήματα, ή προσπαθούν να κάνουν τους άλλους να φανούν αδύναμοι ή ασήμαντοι. Μέσα τους όμως προσπαθούν να καλύψουν τα επώδυνα συναισθήματα κατωτερότητας.

7. Δεν πιστεύετε τις φιλοφρονήσεις που σας κάνουν

Όταν έχετε προβλήματα με την αυτοεκτίμησή σας που προέρχονται από την παιδική σας ηλικία, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνετε τα κομπλιμέντα. Οι άνθρωποι με κόμπλεξ κατωτερότητας δεν νιώθουν άνετα με την θετική κριτική, ή ακόμη και αν την αποδέχονται, δεν θα τους μείνει για πολύ στο μυαλό.

8. Γρήγορα υποθέτετε ότι θα συμβεί το χειρότερο

Πολλοί άνθρωποι ξεσπούν στους άλλους για τα πιο μικρά πράγματα και αυτό είναι το ίδιο με το σύμπλεγμα κατωτερότητας. Για παράδειγμα, αν ένα ραντεβού ακυρωθεί για ένα σοβαρό λόγο, αρνείστε να κλείσετε μια άλλη ημερομηνία για ραντεβού επειδή υποθέτετε ότι δεν σας βρίσκουν αρκετά ελκυστική. Οι άνθρωποι που τα παρατάνε γρήγορα ακόμη και μπροστά σε μικρά εμπόδια είναι τυπικά εκείνοι με έντονο σύμπλεγμα κατωτερότητας. Θέλουν να είναι εκείνοι που αφήνουν τους άλλους λόγω του εγωισμού τους και συνήθως αναμένουν αρνητικά αποτελέσματα με όσους συναντούν, δημιουργώντας αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Όπως λέει μια παροιμία ʺοι πληγωμένοι άνθρωποι βλάπτουν τους ανθρώπουςʺ. Το κόμπλεξ κατωτερότητας όμως δεν πληγώνει μονάχα εσάς, αλλά και τους ανθρώπους γύρω σας. Για αυτό υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα ανεπάρκειας. Μπορείτε να εξασκηθείτε στην αγάπη προς τον εαυτό σας μέσω της θετικής επιβεβαίωσης. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να κάνετε θετική συζήτηση με τον εαυτό σας καθημερινά, αντιμετωπίζοντας με συμπόνια τον εαυτό σας κάθε φορά που νιώθετε άσχημα. Μπορείτε να καταγράφετε σε ένα ημερολόγιο όσα νιώθετε και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε με τα συναισθήματα κατωτερότητας και να καταλάβετε από πού προέρχονται.

Αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι τελικά στο τέλος της ημέρας όλοι έχουμε δυνατά σημεία και αδυναμίες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να νιώθει ανεπαρκής ή ότι υστερεί σε κάτι σε σχέση με κάποιον άλλο.

Αντιμετώπιση συμπλέγματος κατωτερότητας

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι η καλύτερη επιλογή, με πολλά οφέλη. Ειδικά το EMDR θα μπορέσει να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος και τραυματικά βιώματα της παιδικής ηλικίας, τα οποία συνήθως είναι η ρίζα της χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Ένας ειδικός ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε με τις παλιές σας πληγές που δημιουργήθηκαν όταν ήσασταν ακόμη παιδί ή από άλλα τραυματικά γεγονότα ώστε να μπορέσετε να ξεκινήσετε να επουλώνεστε.

Επίσης, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί πολλές φορές να ενισχύσει σημαντικά την αυτοπεποίηση.