Κάνε το Τεστ
ευτυχία, εμπόδια προς την ευτυχία, εμπόδια που μας απομακρύνουν από την ευτυχία, αρνητικός τρόπος σκέψης, απαισιοδοξία, αναβλητικότητα, ανησυχία

Τα εμπόδια που μας απομακρύνουν από την ευτυχία

Εμπόδια προς την Ευτυχία

Οι περισσότεροι ήμασταν πολύ χαρούμενοι ως παιδιά. Μεγαλώνοντας όμως χάνουμε αυτή την ευτυχία. Ένα παιδί χαμογελά 400 φορές την ημέρα. Όταν το παιδί μεγαλώνει και γίνεται έφηβος γελά μόνο 17 φορές την ημέρα και όταν γίνεται ενήλικας γελά περιστασιακά. Αυτό συμβαίνει γιατί ως ενήλικες εμείς βάζουμε εμπόδια προς την ευτυχία. Υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε υπάρχουν όμως και εμπόδια τα οποία έχουμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε και να τα αλλάξουμε.

Αρνητική συζήτηση με τον εαυτό και η εσωτερική επικριτική φωνή

Όλοι μας κάνουμε διάλογο με τον εαυτό μας, έχουμε μέσα μας μια φωνή που μας βοηθά , μας δίνει κουράγιο και δύναμη. Όμως αυτή η φωνή δεν είναι πάντα βοηθητική, και μπορεί να μας λέει ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, να μας κρίνει σκληρά και να μας δημιουργεί αμφιβολίες. Αυτή είναι η εσωτερική επικριτική φωνή, η οποία ενισχύεται όταν σκέφτεστε αρνητικά για την ζωή, το παρόν και το μέλλον. Όταν βλέπετε μόνο προβλήματα και όχι λύσεις, όταν δεν έχετε ελπίδες για το καλύτερο, όταν βλέπετε το χειρότερο στους ανθρώπους και παρατηρείτε τα ελαττώματα και όχι τις ικανότητές σας. Αυτή η μικρή φωνή μεγαλώνει μέσα σας και γίνεται ισχυρότερη. Αυτή η αρνητικότητα δεν σας αφήνει να είστε ευτυχισμένοι. Η αρνητικότητα και η ευτυχία δεν πάνε μαζί.

Αντί να επικεντρώνεστε στα αρνητικά, αρχίστε να βλέπετε λίγο πιο θετικά τα πράγματα. Όταν η εσωτερική σας φωνή ξεκινά να γίνεται επικριτική, σταματήστε την και δείτε τα πράγματα ρεαλιστικά.

Προκαταλήψεις

Ζούμε σε μια κοινωνία γεμάτη με στερεότυπα και προκαταλήψεις. Υπάρχει ένα χάσμα γενεών ανάμεσα στους ανθρώπους. Υπάρχουν προκαταλήψεις για το φύλο, τη θρησκεία, την κουλτούρα, τη γλώσσα. Η πιο σοφή επιλογή είναι να ξεπεράσουμε αυτές τις προκαταλήψεις και να δούμε τον κόσμο γύρω μας σαν μια οικογένεια. Οι προκαταλήψεις μας απομακρύνουν από την ευτυχία και μας κάνουν στενόμυαλους.

Δεν βλέπετε τη θετική πλευρά της κάθε κατάστασης

Πολλοί άνθρωποι συγκρίνουν τα αρνητικά της ζωής τους με τα θετικά των άλλων. Αυτό δεν έχει να κάνει πάντα με υλικά αγαθά, μπορεί να είναι οτιδήποτε όπως οι σχέσεις, η καλή διάθεση, οι θετικές εμπειρίες. Συμπεραίνουν ότι τα άσχημα είναι περισσότερα και πιο σημαντικά. Αγνοούν τα θετικά. Πιστεύουν ότι είναι απλά συμπτώσεις. Είναι άνθρωποι που δεν θέλουν να βελτιωθούν. Είναι κολλημένοι στην αρνητικότητα. Έχουν εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο τους να βλέπει το κακό και το αρνητικό, επειδή έτσι πιστεύουν ότι προστατεύουν τον εαυτό τους. Αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται την ευτυχία.

Tην Άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις. Οδυσσέας Ελύτης

Στη ζωή μας υπάρχουν θετικές και αρνητικές καταστάσεις. Ίσως κάποιες αρνητικές εμπειρίες να σας έχουν επηρεάσει, όμως μην τις αφήνετε να σας στερούν την χαρά. Επιστρέψτε στον εαυτό σας να δει την θετική πλευρά της ζωής. Μην υποθέτετε πάντα το χειρότερο. Αφήστε τον εαυτό σας ανοιχτό σε κάθε ενδεχόμενο θετικό ή αρνητικό. Καλλιεργήστε την αισιοδοξία και καλωσορίστε την στη ζωή σας.

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο προς την ευτυχία. Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, είναι σαν να αγνοείτε τις ικανότητες και τα επιτεύγματά σας. Πάντα θα υπάρχουν γύρω σας άνθρωποι πιο όμορφοι, πιο έξυπνοι, πιο πλούσιοι, πιο δημοφιλείς ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε είναι γιατί πάντα υποβιβάζετε τον εαυτό σας.

Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας. Κάντε ότι καλύτερο μπορείτε για εσάς. Να θυμάστε ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες, επιθυμίες, στόχους για αυτό μην συγκρίνεστε με τους άλλους. Η ζωή δεν είναι διαγωνισμός.  Βρείτε το νόημα και το σκοπό στη ζωή σας. Κοιτάξτε πίσω και δείτε όσα έχετε καταφέρει. Αυτή είναι η μοναδική ουσιαστική σύγκριση.

Ψυχολογικός πόνος

Ένα εμπόδιο προς την ευτυχία είναι ο πόνος. Ο ψυχολογικός πόνος. Το εξουθενωτικό ψυχολογικό τραύμα που έχει βαθιές ρίζες και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Ο ψυχολογικός πόνος που προκύπτει από την απόρριψη, την προδοσία, την δύσκολη παιδική ηλικία, τα προβλήματα στις σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν βαθιά αυτό τον πόνο. Αυτός είναι ένας πραγματικός πόνος που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μας. Όλη η ζωή διαμορφώνεται με βάση τον ψυχολογικό πόνο.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει συγκεκριμένο τρόπο που λαμβάνει πληροφορίες και μπορεί πολύ εύκολα να πιστέψει κάτι που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Η αιτία του πόνου μπορεί να μην υπάρχει πια, αλλά η αντίληψη του ψυχικού πόνου επιμένει. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνδέει τις εμπειρίες με τα συναισθήματα, και η υπενθύμιση ενός δυσάρεστου γεγονότος προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα. Ο πόνος και οι δυσκολίες είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύση. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στις δυσκολίες.

Ο πόνος και οι αντιξοότητες μας επηρεάζουν. Όμως εκτός από αυτά έχετε βιώσει και πολλές άλλες εμπειρίες για αυτό να είστε ευγενικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας. Μιλήστε στον εαυτό σας με τον τρόπο που θα μιλούσατε σε κάποιον αγαπημένο σας. Σκεφτείτε όλα όσα έχετε καταφέρει. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει χαρά, ξεκινώντας με μικρά καθημερινά πράγματα. Τα φρέσκα λουλούδια, τα σύννεφα στον ουρανό, μια κούπα τσάι. Σταματήστε, παρατηρήστε, κατανοήστε. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα εκτός από τον πόνο. Πάρτε ένα λεπτό για να τα παρατηρήσετε και να τα εκτιμήσετε.

Αναβάλλετε την ευτυχία

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ευτυχία είναι όταν πιστεύετε ότι θα είστε χαρούμενοι όταν επιτύχετε ένα συγκεκριμένο στόχο σας. Όσο προσπαθείτε και δουλεύετε για το στόχο σας νιώθετε καλά. Κάθε βήμα που σας φέρνει πιο κοντά στο στόχο σας οδηγεί στην απελευθέρωση των ορμονών της χαράς, αλλά κάθε εμπόδιο σας απομακρύνει από την ευτυχία. Το πρόβλημα είναι ότι η ευτυχία σας δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από ένα στόχο. Γιατί αν τελικά δεν τα καταφέρετε θα νιώθετε αποτυχημένοι και θα απομακρύνεστε από την ευτυχία.

Είστε απαισιόδοξοι

Όλα όσα πιστεύουμε διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Οι απαισιόδοξοι τείνουν να βλέπουν την αρνητική πλευρά μιας κατάστασης. Όταν συμβεί κάτι αρνητικό επιβεβαιώνεται η απαισιοδοξία τους. Αν βλέπετε ένα πρόβλημα και δεν κάνετε τίποτα για να το λύσετε, φυσικά και δεν θα λυθεί μαγικά μόνο του. Οι απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι έχουν δίκιο και συνεχίζουν να σκέφτονται αρνητικά. Ένα άτομο που βλέπει τα πράγματα με πιο ρεαλιστικό τρόπο, μπορεί να βλέπει ένα πρόβλημα να έρχεται και θα κάνει κάτι να το αντιμετωπίσει ή να προετοιμαστεί. Τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά ή όχι. Αλλά οι ρεαλιστές έχουν τη  αίσθηση ότι έκαναν ότι μπορούσαν, και τα πράγματα δεν πήγαν καλά επειδή υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που δεν μπορούσαν να ελέγξουν. Ο ρεαλιστής θα αναλάβει δράση την επομένη φορά. Ο απαισιόδοξος θα κάνει πίσω. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε συνήθως προκαλεί και ανάλογα συναισθήματα. Αν ένας απαισιόδοξος άνθρωπος πιστεύει ότι υπάρχουν μόνο προβλήματα, ότι οι άνθρωποι έχουν ελάχιστο ή καθόλου έλεγχο για κάποια πράγματα και ότι οι αποτυχίες είναι μόνιμες, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα είναι ευτυχισμένοι.

Είστε ανήσυχοι

Η ανησυχία είναι ένα συναίσθημα που σας κρατά σε εγρήγορση, για κάτι που μπορεί να είναι αληθινό ή όχι. Ξεκινά με μια σκέψη  που σας κατακλύζει. Στη συνέχεια η σκέψη οδηγεί σε μια άλλη και πριν το καταλάβετε, έχετε να αντιμετωπίσετε ένα καταρράκτη αρνητικών σκέψεων. Οι ανήσυχοι άνθρωποι δεν αντιδρούν στις ανησυχίες τους, μένουν κολλημένοι σε αυτές, τις επαναλαμβάνουν στο μυαλό τους και μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα για κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Η ανησυχία όμως ρουφά όλη σας την ενέργεια. Είναι αντιπαραγωγική και σας απομακρύνει από το άτομο που θέλετε να είστε στη ζωή σας. Οι ανήσυχοι άνθρωποι κλείνουν την πόρτα στην ευτυχία, είναι πολύ απασχολημένοι με το να ανησυχούν.

Η ανησυχία προκύπτει από τις σκέψεις. Κατανοήστε ότι μια σκέψη δεν είναι αυτόματα και πραγματικότητα. Αποδεχτείτε ότι δεν σκέφτεστε καθαρά και ότι η σκέψη σας οδηγεί σε αρνητικά μονοπάτια. Από τη στιγμή που θα το αναγνωρίσετε αυτό μπορείτε να αλλάξετε τρόπο σκέψης.

Στο τέλος της ημέρας, είστε οι μόνοι που μπορείτε να αποφασίσετε ποιες συμπεριφορές και σκέψεις είναι καλύτερες για εσάς. Έχετε τη δύναμη να σταματήσετε την αρνητικότητα και να δημιουργήσετε χώρο για την ευτυχία στη ζωή σας.

Μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις μας και τη στάση μας

Έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Έχουμε την επιλογή στο πως θα αντιδράσουμε σε όσα μας συμβαίνουν. Το να πιστεύετε ότι η ευτυχία δεν σας αξίζει ή ότι είναι μόνο για λίγους, είναι αρνητικός τρόπος σκέψης και το πιο πιθανό είναι ότι σχετίζεται με τραύματα της παιδικής ηλικίας σας. Είναι οι δικές σας πεποιθήσεις που δεν σας επιτρέπουν να φτάσετε στην ευτυχία. Έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING.