Κάνε το Τεστ
ευτυχία, πως να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή, η επιστήμη της ευτυχίας, μοντέλο perma, θετική ψυχολογία, πως η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε ευτυχισμένοι

Πως να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή

Ποια είναι τα μυστικά για μια Ευτυχισμένη Ζωή;

Η ευτυχία είναι κάτι που όλοι θέλουμε στη ζωή μας, όπως η υγεία, ο πλούτος και η επιτυχία. Ωστόσο πολλές φορές είναι δύσκολο να βρούμε την ευτυχία στην καθημερινή μας ζωή.

Η ευτυχία είναι μια ψυχική κατάσταση στην οποία βιώνουμε θετικά ή ευχάριστα συναισθήματα. Πολλοί άνθρωποι ταυτίζουν την ευτυχία με το συναίσθημα της απόλαυσης, πράγμα που κάνει ακόμη πιο δύσκολο να νιώσουν πραγματικά ευτυχισμένοι. Όταν περιμένετε να νιώθετε υπερβολική χαρά σε τακτική βάση είναι λογικό να οδηγείστε στην απογοήτευση. Προσπαθήστε να εστιάσετε στο συναίσθημα της ικανοποίησης.

Η πρώτη λανθασμένη υπόθεση για την ευτυχία είναι ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να σας κάνουν ευτυχισμένους. Αν πιστεύετε ότι οι άλλοι θα σας κάνουν ευτυχισμένους, αφήνετε την ευτυχία σας στα χέρια των άλλων.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η θετική ψυχολογία  σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε συνεχώς θετικοί και χαρούμενοι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια.

Για πολύ καιρό η ψυχολογία ήταν επικεντρωμένη στο πεδίο των αρνητικών πτυχών της ανθρώπινης ζωής, στην παθολογία και στις αδυναμίες των ανθρώπων. Η κύρια ερώτηση ήταν, " Ποιο είναι το λάθος;" αλλά είκοσι χρόνια μετά προτάθηκε μία νέα προσέγγιση, "Τι είναι σωστό;"

Η επιστήμη της ευτυχίας

Η θετική ψυχολογία είναι η επιστήμη των θετικών πτυχών της ανθρώπινης ζωής.  Χρησιμοποιεί επιστημονικές μεθόδους για την ενίσχυση των παραγόντων που αυξάνουν την ευεξία. Για αυτό έχει ρίξει φως σε θέματα όπως η ευτυχία, η δημιουργικότητα, το νόημα της ζωής, η σοφία, οι προσωπικές δυνατότητες, οι βαθιές αξίες, η αντοχή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η θετική ψυχολογία παραμελεί να διορθώσει τα "λάθη", αλλά δίνει έμφαση στο ότι η ενίσχυση της αντοχής είναι εξίσου σημαντική. Στόχος της είναι να συμπληρώσει και όχι να αντικαταστήσει την παραδοσιακή ψυχολογία.

Η θετική ψυχολογία προτείνει τρία είδη ευτυχισμένης ζωής:

  • Την ευχάριστη ζωή ("Ζωή της ικανοποίησης"): επικεντρώνεται στην εμπειρία θετικών συναισθημάτων. Έτσι συναντάμε πιο συχνά την ευτυχία στην καθημερινή ζωή.
  • Την καλή ζωή ("Ζωή της δέσμευσης"): επικεντρώνεται στις προσωπικές μας δυνάμεις, την ενασχόληση με δραστηριότητες που έχουν σημασία για εμάς και την επίτευξη στόχων. Η ευτυχία πηγάζει από τη δέσμευση και την απόλαυση δραστηριοτήτων που αγαπάμε. Έτσι υπάρχει μια ροή ευτυχίας.
  • Την ουσιαστική ζωή ("Ζωή της σύνδεσης"): έχουμε έναν υψηλότερο στόχο, και έτσι έχουμε την αίσθηση του νοήματος όταν συμβάλλουμε σε ένα μεγαλύτερο σκοπό.

Η θετική ψυχολογία περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές τεχνικές που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να αναπτύξουν τα θετικά χαρακτηριστικά τους, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα. Αυτό μας διδάσκει πως να λειτουργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με αυθεντικότητα.

Οι 5 πυλώνες της ευτυχίας

Σύμφωνα με τις μελέτες, υπάρχουν 5 πυλώνες που συμβάλλουν στην θετική ευεξία, το γνωστό μοντέλο PERMA:

1. Θετικά συναισθήματα (Positive Emotions)

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε καλά, να βιώνουμε χαρά, ευγνωμοσύνη, αισιοδοξία κλπ. Η θετική ψυχολογία πιστεύει ότι τα θετικά συναισθήματα είναι περισσότερα όταν απλά χαμογελάμε καθώς αντανακλούν την ικανότητα να παραμένουμε αισιόδοξοι και δημιουργικοί όταν αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες και προκλήσεις.

2. Δέσμευση (Engagement)

Η αίσθηση της ευεξίας αυξάνεται όταν κάνουμε δραστηριότητες που βελτιώνουν τις δεξιότητές μας και νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλά. Αυτή η μορφή αφοσίωσης σε μια δραστηριότητα , αναφέρεται ως ροή. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το να παίζετε ένα μουσικό όργανο ή ένα άθλημα μέχρι να λύνετε γρίφους ή να κάνετε ένα χόμπι που αγαπάτε.

3. Σχέσεις (Relationships)

Είμαστε κοινωνικά όντα και η σύνδεση με άλλους ανθρώπους παίζει κύριο ρόλο στη θετική μας ψυχολογία. Οι υγιείς σχέσεις μας δίνουν την αίσθηση του νοήματος και της ευτυχίας, καθώς νιώθουμε ασφάλεια, αγάπη ,φροντίδα και δείχνουμε αυτά τα συναισθήματα στους άλλους.

4. Νόημα (Meaning)

Μια υπέροχη αίσθηση ικανοποίησης προκύπτει όταν οι προσωπικές και οι επαγγελματικές μας προσπάθειες έχουν έναν σκοπό, που συμβάλλει σε ένα μεγαλύτερο στόχο. Όταν γνωρίζουμε γιατί κάνουμε όσα κάνουμε αυτό οδηγεί στο συναίσθημα ότι η ζωή μας έχει νόημα, και αυτό αποτελεί σημαντική πηγή ικανοποίησης.

5. Επιτεύγματα (Accomplishment)

Το να έχετε ρεαλιστικούς στόχους και φιλοδοξίες και να δουλεύετε για αυτούς είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την ευεξία σας. Το να επιτύχετε ένα στόχο που απαιτεί δεξιότητες και προσπάθεια δίνει ώθηση στα κίνητρα σας και δημιουργεί την αίσθηση της περηφάνιας για να μπορέσετε να προχωρήσετε.

ευτυχία, πως να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή, η επιστήμη της ευτυχίας, οι πυλώνες της ευτυχίας, μοντέλο perma, θετική ψυχολογία, πως μπορεί η ψυχοθεραπεία να σας βοηθήσει στην επίτευξη της ευτυχίας

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να μας κάνει ευτυχισμένους;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία από την οποία μπορεί να ωφεληθούν όλοι και να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους.

1. Φρέσκια ματιά

Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε το πρόβλημά σας από μια νέα οπτική. Όταν σκέφτεστε κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλλον θα έχετε σκεφτεί κάθε πτυχή του. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κομμάτια του προβλήματος που ασυνείδητα αγνοείτε και μόνο ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να τα δείτε καθαρά. Τα περισσότερα προβλήματα είναι πιο ξεκάθαρα σε ένα άτομο που είναι έξω από την κατάσταση, σε αντίθεση με την προσωπική σας ματιά.

2. Ειλικρινή συζήτηση

Στον ψυχοθεραπευτή μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για όσα σας απασχολούν , να περιγράψετε το πρόβλημα και να συζητήσετε. Οι σκέψεις τις περισσότερες φορές είναι μπερδεμένες. Προσθέτοντας και τα συναισθήματα σε αυτό δημιουργείται το απόλυτο χάος. Όταν όμως οι σκέψεις γίνονται λέξεις και τις λέτε δυνατά, δημιουργείτε μια τάξη στο χάος και έτσι βλέπετε πιο καθαρά τα πράγματα. Κάποιες φορές μπορεί απλά να έχετε την ανάγκη να μιλήσετε σε κάποιον με απόλυτη ειλικρίνεια που δεν θα σας κρίνει , και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τον ψυχοθεραπευτή.

3. Κατανόηση των συναισθημάτων

Πολλές φορές στη ζωή μας δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Είμαστε λυπημένοι, θυμωμένοι και ανήσυχοι και δεν μπορούμε εύκολα να κατευνάσουμε αυτά τα συναισθήματα.

Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, τα συναισθήματα δεν μπορούμε πάντα να τα ελέγχουμε. Μπορούμε βέβαια να μάθουμε να τα ρυθμίζουμε και σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ένας ψυχοθεραπευτής. Μάθετε να αποδέχεστε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και έτσι θα μπορέσετε να ζήσετε μια πιο ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.

 4. Αναγνώριση αρνητικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς

Συχνά, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστα πράγματα αποφεύγοντάς τα. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο για όλους. Όταν αποφεύγουμε κάτι αυτό απλά μεγεθύνεται, και έτσι συνεχίζουμε να το αποφεύγουμε. Και αποφεύγουμε και το επόμενο πρόβλημα. Και αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται. Αυτός όμως δεν είναι εποικοδομητικός τρόπος για να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα σας.

Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε αυτά τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς και να τα αντικαταστήσετε με καλύτερα και πιο λειτουργικά. Απλά να θυμάστε ότι για να αλλάξετε αυτά τα μοτίβα, είναι ανάγκη να δουλέψετε για να αλλάξουν. Αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο!

5. Χρόνος για τον εαυτό σας

Πολύ συχνά αναφέρουμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας, αλλά δυσκολευόμαστε με αυτό. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε και ανθρώπους που πρέπει να δούμε και έτσι απλά ξεχνάμε τον εαυτό μας. Αν δεν αποτελεί προτεραιότητα ο εαυτός σας, πάντα θα μένει παραμελημένος.

Όταν έχετε προγραμματίσει μια συνεδρία με τον ψυχοθεραπευτή σας είναι δύσκολο να την αναβάλλετε. Αυτός είναι ο δικός σας χρόνος για αυτοβελτίωση. Το τηλέφωνό σας είναι κλειστό και έχετε χρόνο να είστε σε πλήρη σύνδεση με τον εαυτό σας.

Η ψυχοθεραπεία είναι για όλους, δεν χρειάζεται κάποιος να έχει κάποια ψυχική διαταραχή για να ξεκινήσει το ταξίδι αυτό. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να σας βοηθήσει να ζήσετε μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση και χαρά και να αντιμετωπίζετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και το στρες της καθημερινότητας.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι η πιο εποικοδομητική μορφή φροντίδας του εαυτού μακροπρόθεσμα. Ίσως να είναι αυτό που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή για να είστε ευτυχισμένοι αύριο και στο μέλλον. Η θετική ψυχολογία μας μαθαίνει πως να ανθίζουμε και να ευημερούμε. Γιατί η ζωή δεν χρειάζεται να είναι εντυπωσιακή για να είναι καλή.