Κάνε το Τεστ
βοήθεια προς τους άλλους, προσφορά βοήθειας, προσφορά βοήθειας και ευτυχία, πως η προσφορά βοήθειας συμβάλλει στην ευτυχία, οφέλη προσφοράς

Η προσφορά είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές ευτυχίας

Πηγές Ευτυχίας

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική μας ζωή έχει σημαντική επίδραση στην σωματική και στην ψυχική μας υγεία. Οι άνθρωποι με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο από ότι οι άνθρωποι με φτωχές κοινωνικές επαφές. Ένα από τα ισχυρότερα ευρήματα της θετικής ψυχολογίας, είναι ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν καλύτερες σχέσεις.

Η επαφή με τους άλλους ανθρώπους είναι μια από τις πιο θετικές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Το να βγαίνουμε για ψώνια ή για φαγητό με τους φίλους μας δεν είναι οι μοναδικές αλληλεπιδράσεις που μας κάνουν πιο χαρούμενους. Οι μελέτες έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι που βοηθούν τους άλλους, που υποστηρίζουν τους ανθρώπους, που είναι ευγενικοί είναι επίσης ευτυχισμένοι. Η συμπόνια και η προσφορά βοήθειας στους άλλους δεν είναι μόνο καλή για τους ανθρώπους που την δέχονται αλλά και για τους ανθρώπους που την προσφέρουν.

Η γενναιόδωρη συμπεριφορά αυξάνει την ευτυχία. Στην πραγματικότητα , όλες οι θετικές επιδράσεις των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων είναι πιο ισχυρές σε ανθρώπους που προσφέρουν βοήθεια στους άλλους. Όταν κάνετε μια καλή πράξη, είτε είναι μικρή είτε μεγάλη, όχι μόνο νιώθετε καλά αλλά κάνετε καλό σε εσάς. Ο εθελοντισμός αυξάνει τα συναισθήματα ευεξίας και μειώνει τα συναισθήματα της κατάθλιψης , βελτιώνει την αξία του εαυτού και του αυτοελέγχου.  Οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντική εργασία είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Φαίνεται ότι το να προσφέρει κάποιος βοήθεια είναι πολύ πιο σημαντικό από το να δέχεται βοήθεια.

Ακόμη και όταν ξοδεύετε χρήματα για τους άλλους αυξάνετε την ευτυχία σας από ότι θα την αυξάνατε αν ξοδεύατε χρήματα για εσάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αυτό και πιστεύουν ότι όταν ξοδεύουν χρήματα για τον εαυτό τους αυτό τους κάνει πιο ευτυχισμένους.

Η προσφορά, η βοήθεια ή ακόμη και η σκέψη της προσφοράς, ενεργοποιεί τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου όπως όταν τρώμε, λαμβάνουμε χρηματικές αμοιβές και κάνουμε σεξ. Ο εγκέφαλός μας φαίνεται ότι νιώθει την επιβράβευση όταν είμαστε γενναιόδωροι. Η προσφορά επίσης μειώνει την δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται στη διάρκεια ψυχοπιεστικών καταστάσεων και βελτιώνει την ανοσία (παράγονται υψηλότερα ποσοστά προστατευτικών αντισωμάτων).

Έχει παρατηρηθεί μια κατάσταση ευφορίας στους ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι σε φιλανθρωπικές δράσεις. Αυτή η ευφορία βασίζεται στο γεγονός ότι η προσφορά οδηγεί στην παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο , οι οποίες αυξάνουν την διάθεση μετά από μια καλή ή ευγενική πράξη. Αυτή η ευφορία είναι που δίνει κίνητρο για να συνεχίσετε να κάνετε το καλό.

Οι άνθρωποι που φέρονται με ευγένεια είναι περισσότερο ευτυχισμένοι. Οι ευγενικές πράξεις δεν είναι ανάγκη να είναι υπερβολικές. Δεν απαιτούν πολύ χρόνο ή χρήματα. Η εθελοντική εργασία, η δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, είναι μόνο δύο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσφέρετε. Μερικές πράξεις ευγένειας μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

  • να μαγειρέψετε ένα όμορφο γεύμα για κάποιον άλλο
  • να προσκαλέσετε κάποιον που μοιάζει μόνος να σας κάνει παρέα στο γεύμα σας
  • να ακούσετε ένα φίλο σας που έχει ανάγκη να μιλήσει
  • να κάνετε μια δουλειά για κάποιον που δεν προλαβαίνει
  • να δώσετε αίμα
  • να δώσετε τη θέση σας σε κάποιον στο λεωφορείο
  • να πείτε στον καθηγητή σας ότι εκτιμάτε την σκληρή δουλειά του
  • να στείλετε ένα μήνυμα συμπόνιας σε κάποιον που ξέρετε ότι περνάει δύσκολα

Η νευροεπιστήμη έχει δείξει ότι η προσφορά βοήθειας και οι ευγενικές πράξεις, χωρίς την αίσθηση της υποχρέωσης, είναι ένας πανίσχυρος τρόπος για να νιώθετε περισσότερη χαρά και ικανοποίηση στη ζωή σας.

Όταν βοηθάτε τους άλλους βοηθάτε τον εαυτό σας

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η προσφορά βοήθειας είναι καλή για εσάς, σωματικά και ψυχικά. Οι εθελοντές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν λιγότερο άγχος και ζουν περισσότερο. Επίσης είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν χαμηλή ποσοστά κατάθλιψης.

Πολλοί άνθρωποι βοηθούν τους άλλους γιατί έτσι νιώθουν καλά. Άλλοι επιλέγουν να βοηθήσουν ανθρώπους επειδή αυτό αντιπροσωπεύει τις αξίες τους και το απολαμβάνουν. Δεν υπάρχει τίποτε λάθος σε καμιά περίπτωση.

Αν ψάχνετε για καθαρά αλτρουιστικές πράξεις, που περιλαμβάνουν την προσφορά βοήθειας μόνο για το καλό των άλλων, ποτέ δεν θα τις βρείτε. Αλλά αυτό δεν μειώνει τη σημασία της πράξης για αυτούς που βοηθούν τους άλλους.

Η προσφορά είναι πάντα καλή;

Σε κάθε κανόνα υπάρχουν πάντα και εξαιρέσεις. Όταν η προσφορά γίνεται με μέτρο, ωφελεί εσάς και τον κόσμο γύρω σας. Ωστόσο, ο αλτρουισμός είναι ανθυγιεινός για συγκεκριμένους τύπους προσωπικότητας.

Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται υποχρεωμένοι να βοηθήσουν τους άλλους καθώς έτσι έχουν μάθει να λαμβάνουν επιβεβαίωση. Αυτός συχνά είναι ο κανόνας για τους ανθρώπους που οι γονείς τους εξαρτιόνταν από αυτούς.

Για αυτούς τους ανθρώπους, η προσφορά μπορεί να γίνει μια καταναγκαστική πράξη. Αυτό δεν έχει σημασία για τους ανθρώπους που λαμβάνουν την βοήθεια, αλλά κάνει δύσκολο για τα άτομα να χτίσουν την αίσθηση του εαυτού τους και να δημιουργήσουν υγιείς προσωπικές σχέσεις.

Οφέλη προσφοράς

Η προσφορά μας συνδέει με τους άλλους, δημιουργεί ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και βοηθά να χτίσουμε μια πιο ευτυχισμένη κοινωνία για όλους. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα χρήματα, μπορούμε να προσφέρουμε το χρόνο μας, τις ιδέες μας και την ενέργειά μας. Για αυτό αν θέλετε να νιώσετε καλά, κάντε κάτι καλό.

Όταν κάνετε πράγματα για τους άλλους, είτε είναι μικρά, όπως οι απλές ευγενικές πράξει ή η εθελοντική εργασία, είναι ένας πανίσχυρος τρόπος για να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι. Οι άνθρωποι που βοηθάτε μπορεί να είναι άγνωστοι, φίλοι, μέλη της οικογένειάς σας, συνεργάτες ή γείτονες. Μπορεί να είναι ηλικιωμένοι ή νέοι, να μένουν κοντά σας ή μακριά σας.

Η προσφορά δεν αφορά μόνο τα χρήματα, δεν χρειάζεται να είστε πλούσιοι για να προσφέρετε. Η προσφορά μπορεί να είναι μια απλή και ευγενική πράξη, ένα χαμόγελο, μια σκέψη. Μπορεί να δίνετε χρόνο, φροντίδα, δεξιότητες ή προσοχή. Και κάποιες φορές, μπορεί να προσφέρετε και οικονομική βοήθεια.

Η προσφορά βοήθειας βοηθά στην ενίσχυση της διάθεσης και στην ευτυχία. Αυξάνει την ικανοποίηση, δημιουργεί την αίσθηση του σκοπού, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος. Επίσης βοηθά να ξεφεύγει το μυαλό σας από τα δικά σας προβλήματα.

Η ευγένεια προς τους άλλους είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ατομική ευτυχία και την κοινωνική ευημερία. Η προσφορά προς τους άλλους βοηθά να συνδεθούμε με ανθρώπους και να καλύψουμε μια από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες μας, την ανθρώπινη σύνδεση.

Η ευγένεια και η φροντίδα φαίνεται ότι είναι μεταδοτικές. Όταν βλέπετε κάποιον να κάνει κάτι ευγενικό ή όμορφο, ή όταν είστε αποδέκτες μιας ευγενικής πράξης, αυτό σας εμπνέει να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας. Με αυτό τον τρόπο, η ευγένεια διασπείρεται από το ένα άτομο στο επόμενο, επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων που δεν είδαν ποτέ την αρχική πράξη. Η ευγένεια είναι πραγματικά το κλειδί για να δημιουργήσετε μια πιο ευτυχισμένη κοινότητα.

Η προσφορά οδηγεί στην ευτυχία

Στις μέρες μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ιδέα της προσωπικής ευτυχίας. Η ευτυχία αποτελεί ένα προσωπικό ταξίδι για κάθε άνθρωπο και είναι ουσιαστική για να ζούμε υγιείς.  Η βοήθεια προς τους άλλους μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και βοηθά στη βελτίωση της συνολικής σας ευεξίας.