Κάνε το Τεστ

Είναι φυσιολογικό να μην νιώθουμε συνέχεια χαρούμενοι!

Είναι φυσιολογικό να μην νιώθουμε συνέχεια χαρούμενοι!

Κανένας δεν νιώθει συνεχώς χαρούμενος! Αν αναλογιστούμε ότι η ευτυχία είναι στιγμές κι όχι μια κατάσταση μόνιμη, τότε μοιάζει λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όλοι έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας. Επηρεαζόμαστε ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η καθημερινότητα μας. Υπάρχουν φορές που νιώθουμε την ευτυχία να ξεχειλίζει και υπάρχουν φορές που νιώθουμε την απογοήτευση να μας περικυκλώνει. Όλοι χάνουμε το δρόμο μας κάποια στιγμή, ακόμα κι αν το μονοπάτι μας είναι ξεκάθαρο. Aκόμα κι αν έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε θετικά, έρχεται η στιγμή που θολώνουμε.

Όμως κάποιοι χάνουμε το δρόμο οριστικά, κι άλλοι επιστρέφουμε για να διανύσουμε τη διαδρομή για την οποία προοριζόμαστε.

O Ecκhart Tolle είπε κάποτε: «Η κύρια πηγή της δυστυχίας δεν είναι η ίδια κατάσταση αλλά οι σκέψεις μας γι’αυτή! ».

Είτε συνεχίσουμε τη διαδρομή μας, λοιπόν, είτε όχι, είναι καθαρά επιλογή μας. Δεν ευθύνεται κανένας άλλος για την απόφαση αυτή, παρά μόνο εμείς. Το αν θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε την ευτυχία που χάσαμε είναι μια συνειδητή επιλογή που ξεκινάει από το μυαλό μας. Ακόμα κι αν το σώμα νιώθει κουρασμένο, το μυαλό είναι εκείνο που θα του φωνάξει «Σήκω! Σκέψου θετικά και συνέχισε!».

Η πραγματικότητα μας δεν είναι αυτό που μας συμβαίνει, αλλά το πώς την αντιλαμβανόμαστε. Αλλάζοντας τις σκέψεις μας, την αφήγηση για αυτό μας συμβαίνει, αλλάζουμε ουσιαστικά τη ζωή μας, διότι αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα!

Όταν νιώθουμε πεσμένοι και πιεσμένοι ψυχολογικά (που είναι φυσιολογικό να συμβαίνει) βοηθάει πολύ να κάνουμε ανασκόπηση προκειμένου να θυμηθούμε και να επαναπροσδιορίσουμε το λόγο που επιλέξαμε τη συγκεκριμένη διαδρομή. Είναι καλό να επικεντρωνόμαστε στο στόχο μας! Να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, το λόγο για τον οποίο στοχεύουμε εκεί. Ο λόγος είναι αυτός που δικαιολογεί τη διαδρομή μας! Ο λόγος είναι αυτός που θα μας παρακινήσει να επιστρέψουμε στο μονοπάτι μας και θα μας ξαναδώσει το νόημα που είχαμε χάσει! Ο λόγος αυτός θα μας οδηγήσει ξανά στις θετικές σκέψεις.

Κάτι άλλο που βοηθάει επίσης είναι το να συνειδητοποίησουμε ότι η ζωή είναι πραγματικά μικρή. Είναι πιο μικρή απ’όσο θέλουμε να σκεφτόμαστε και έχουμε μόνο μία ευκαιρία. Ας μην τη χαραμίσουμε! Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε αυτή η μοναδική ευκαιρία να αξίζει όσες χίλιες.

Ας αρχίσουμε να τροφοδοτούμε το μυαλό μας με σκέψεις αισιόδοξες. Με σκέψεις που μας δίνουν κίνητρο. Και πώς θα οδηγηθούμε σε αυτές; Παρακολουθώντας εμψυχωτικά βίντεο, διαβάζοντας βιβλία αυτοβελτίωσης και άρθρα που κρύβουν θετικά μηνύματα, ακούγοντας ιστορίες ανθρώπων που  μας εμπνέουν, έχοντας δίπλα μας υποστηρικτικούς και αισιόδοξους φίλους και συντρόφους. Δεν παίζει ρόλο τί τρόπο θα διαλέξει ο καθένας μας. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος και δεν υπάρχει μόνο ένας! Όλοι βοηθάνε, αρκεί να τροφοδοτούν το μυαλό μας θετικά. Κι αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, θα δούμε πως οι αρνητικές σκέψεις είναι εκείνες που μας κάνουν συχνά να παρεκκλίνουμε από την πορεία μας! Ας μην τους δίνουμε, λοιπόν, την αφορμή που ψάχνουν.

Ακόμα εξίσου σημαντική είναι και η φυσική άσκηση. Έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και το στρες – στα οποία οφείλονται οι αρνητικές σκέψεις - και συμβάλλει ταυτόχρονα στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες ευθύνονται για την ευτυχία μας! Πρέπει να ποντάρουμε και να επενδύουμε σε αυτές τις μικρές και θαυματουργές πρωτεϊνες που παράγονται στον εγκέφαλο και μας φτιάχνουν τη διάθεση!

Πάντα υπάρχει βέβαια και η επιλογή της ψυχοθεραπείας, ιδίως όταν τα παραπάνω δεν βοηθούν αρκετά. Με την ψυχοθεραπεία κανείς μπορεί να φροντίσει τις πληγές του, να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να βρει τη δύναμη να προχωρήσει στη ζωή.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έρχονται στιγμές που χάνουμε την πορεία μας, που μπερδευόμαστε και δεν ξέρουμε πού να κατευθυνθούμε. Φορές που δεν νιώθουμε ισχυροί και φορές που νιώθουμε down! Φορές που χάνουμε το γέλιο μας και τη χαρά και δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, είναι όμως όλες οι μέρες μοναδικές! Ας φροντίζουμε αυτό να μην το ξεχνάμε!