Κάνε το Τεστ
ικανοποιηση, ευτυχια, στοχος, ζωη

Να έχετε στόχο την “ικανοποίηση”, αντί την “ευτυχία”

Να έχετε στόχο την "ικανοποίηση", αντί την "ευτυχία"

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που σκέφτονται πως θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Κάποιοι θέλουν να τα πάνε καλύτερα επαγγελματικά, να έχουν καλύτερες σχέσεις ή να είναι σε καλή φυσική κατάσταση.

Ωστόσο, ο στόχος σε αυτή τη ζωή είναι να είμαστε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι, έτσι γιατί δεν προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε αυτές τις πτυχές της ζωής μας; Γιατί δεν έχουμε στόχο την ικανοποίηση, αντί την ευτυχία;

Ένας εύκολος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να ακολουθήσετε την εξής συμβουλή: Κάντε περισσότερο πράγματα που αγαπάτε, και λιγότερο πράγματα που σας αρέσουν. 

Ο καθένας μας έχει κάποια πράγματα που αγαπά. Αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι διασκεδαστικά, απολαυστικά και να ταιριάζουν στο όραμα στο ποιοι θα θέλαμε να είμαστε. Όταν τα κάνουμε αυτά, νιώθουμε χαρά , αλλά επίσης νιώθουμε ικανοποίηση για το άτομο που θέλουμε να γίνουμε.

Επίσης, ο καθένας έχει κάποια πράγματα που του αρέσουν. Αυτά τα πράγματα μπορεί να προσφέρουν στιγμιαία χαρά, αλλά η ίδια η δραστηριότητα από μόνη της δεν μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας ή να νιώθουμε βαθιά ικανοποίηση. Είναι απλώς κάτι που κάνουμε για να περάσει όμορφα η ώρα μας.

Ο δρόμος προς την ευτυχία, περιλαμβάνει την χαρά στην καθημερινότητα και την μακροχρόνια ικανοποίηση με το ποιοι είμαστε. Για να το επιτύχουμε αυτό είναι ανάγκη να κάνουμε περισσότερο τα πράγματα που αγαπάμε, και να περιορίσουμε τα πράγματα που απλά μας αρέσουν.

Τι είναι η ευτυχία;

Η ευτυχία είναι σημαντική για την ποιότητα της ζωής μας. Όμως, τι ακριβώς είναι η ευτυχία;

Η συζήτηση για την ευτυχία ξεκίνησε στην αρχαιότητα με την άποψη του Αριστοτέλη για την ευτυχία, που είναι επίκαιρη ακόμη και σήμερα. Ο Αριστοτέλης ισχυρίζονταν ότι η πραγματική ευτυχία δεν είναι φευγαλέα, όπως ένα συναίσθημα, αλλά μια μέτρηση για το πόσο καλά έχει ζήσει κάποιος τη ζωή του, στο μέγιστο των ικανοτήτων του. Οι άνθρωποι κυνηγούν τα χρήματα ή την ευχαρίστηση επειδή πιστεύουν ότι αυτά θα τους κάνουν ευτυχισμένους. Αλλά σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η πραγματική ευτυχία είναι ένας σκοπός.

Η ευτυχία σημαίνει ότι κάποιος είναι ευτυχισμένος στην παρούσα στιγμή, αλλά η ικανοποίηση από τη ζωή σημαίνει να είσαι ευτυχισμένος με τη ζωή σου. Η ικανοποίηση από τη ζωή είναι αυτή που δημιουργεί ένα συναίσθημα ευτυχίας. Κάποιες πτυχές της ζωής μπορεί να πηγαίνουν πολύ καλά, κάποιες άλλες όχι τόσο καλά αλλά συνολικά τρία είναι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ικανοποίηση από την ζωή, και κατ’ επέκταση την ευτυχία.

1. Νόημα και σκοπός της ζωής

Η πηγή της ικανοποίησης πρέπει να περιλαμβάνει κάτι σημαντικό. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ως σκοπό να βοηθούν τους άλλους με τις γνώσεις τους.

Ο σκοπός μπορεί να περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγε: " Αν ένας άνθρωπος καλείται να είναι ένας οδοκαθαριστής, θα πρέπει να καθαρίζει τους δρόμους όπως  ο Μιχαήλ Άγγελος ζωγράφιζε, όπως ο Μπετόβεν συνέθεσε μουσική ή  όπως ο Σαίξπηρ έγραψε ποίηση. Θα πρέπει να καθαρίζει δρόμους τόσο καλά, ώστε όλοι οι οικοδεσπότες του ουρανού και της γης με θαυμασμό να σταματούν και να λένε ‘εδώ έζησε ένας μεγάλος οδοκαθαριστής ο οποίος έκανε τη δουλειά του καλά."

2. Προσπάθεια

Η πηγή της ικανοποίησης απαιτεί προσπάθεια, συνήθως για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Το να κερδίσει κάποιος το λαχείο δεν θα του φέρει ευτυχία. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η μακρά, παραγωγική σταδιοδρομία βοηθώντας άλλους, βελτιώνοντας την κοινωνία, αυξάνοντας την παραγωγικότητα είναι κάποιες από τις προσπάθειες που απαιτούν όχι μόνο σθένος και επιμονή αλλά επίσης περιέχουν πολλές δυσκολίες. Η κλισέ φράση "τίποτε που αξίζει δεν έρχεται εύκολα" είναι απολύτως αληθινή.

3. Υπευθυνότητα

Όταν κάποιος είναι υπομονετικός γονέας, ένα αξιαγάπητο παιδί , ένας αποδοτικός εργαζόμενος, και ένας καλός φίλος, όλα αυτά είναι υπέροχες πηγές ικανοποίησης στη ζωή που συμβάλλουν στην ευτυχία. Είναι λίγοι οι άνθρωποι που μπορούν να πούνε ότι έσωσαν μια ζωή, άλλαξαν έναν άνθρωπο ή έφεραν ηρεμία στους άλλους. Ωστόσο , όλοι μας έχουμε την ευκαιρία να είμαστε ευτυχισμένοι.

ικανοποιηση, ευτυχια, στοχος, ζωη

Λιγότερα πρέπει

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας. Είναι ανάγκη να δουλεύουμε για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας. Έχουμε ανάγκη την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειάς μας. Είναι ανάγκη να τρώμε πιο υγιεινά, να έχουμε καλή φυσική κατάσταση και να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Αλλά υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, που ούτε μας αρέσουν ούτε τα αγαπάμε. Οι φίλοι μας λένε να παρακολουθούμε στενά την πολιτική αλλιώς θα είμαστε κακοί πολίτες. Οι γονείς έχουν ολόκληρες λίστες με "πρέπει" για τα παιδιά τους.

Έτσι, είναι σημαντικό να μειώσετε τα πράγματα που σας αρέσουν για να κάνετε χώρο για τα πράγματα που αγαπάτε, και για αυτό πρέπει να μειώσετε και τα πρέπει. Αν κάτι δεν είναι απαραίτητο και δεν σας γεμίζει με ενθουσιασμό, τότε μπορείτε να αφήσετε στην άκρη τις ενοχές σας.

Μην νιώθετε ενοχές για τα πράγματα που αγαπάτε

Είναι άξιοι θαυμασμού οι άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν ακόμη και αν η κοινωνία έχει τους ενδοιασμούς της.

Όταν κάποιος αγαπά αυτό που κάνει τότε αυτή είναι η συνταγή της ευτυχίας. Και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από τα χρήματα, την φήμη ή το κοινωνικό στάτους. Είναι κάτι υπό τον πλήρη έλεγχό σας. Η υγεία, οι σχέσεις ή η καριέρα σας μπορεί να επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά όταν κάποιος κάνει αυτό που αγαπά αυτόν είναι μια επιλογή.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα αποφεύγετε να κάνετε τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Τα πράγματα που πρέπει να κάνετε απαιτούν πολύ χρόνο, μερικές φορές όλο το χρόνο σας. Για να μπορέσετε να είστε επιτυχημένοι είναι ανάγκη να περιορίσετε τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και να τα αντικαταστήσετε με πράγματα που αγαπάτε να κάνετε. Αλλά ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι δεν έχουν την απόλυτη ελευθερία να το κάνουν αυτό.

Ενώ μπορεί να μην μπορείτε να δικαιολογήσετε τα πράγματα που πρέπει να κάνετε, μπορείτε σίγουρα να κάνετε προσαρμογές στα πράγματα που απλώς σας αρέσουν ή να μειώσετε τις ενοχές από τα πράγματα που πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε.

Πειθαρχήστε τον εαυτό σας ώστε να κάνετε αυτό που αγαπάτε

Χρειάζεται κουράγιο και πειθαρχία για να κάνετε αυτό που αγαπάτε.

Κουράγιο, επειδή τα πρέπει και οι κοινωνικά αποδεκτές δραστηριότητες που σας αρέσουν, είναι συχνά προεπιλεγμένες. Στην κοινωνία δεν κυριαρχεί η αγάπη, έτσι όταν κάποιος κάνει αυτό που αγαπά αυτομάτως αυτό τον καθιστά περίεργο.

Πειθαρχία, επειδή η κοινωνία είναι γεμάτη συμπεριφορές που πνίγουν τις παρορμήσεις, χωρίς να προσφέρουν βαθιά ικανοποίηση.

Πώς μπορείτε να κάνετε περισσότερο πράγματα που αγαπάτε;

  1. Γράψτε σε μια λίστα όλα τα πράγματα που αγαπάτε να κάνετε. Αυτό σημαίνει ότι τα απολαμβάνετε, αλλά επίσης σας δίνουν μια βαθιά ικανοποίηση και νόημα.
  2. Γράψτε επίσης μια λίστα με πράγματα που ίσως αγαπήσετε, αν τους δώσετε μια ευκαιρία. Μπορεί να είναι πράγματα που σας ιντριγκάρουν, αλλά τα οποία δεν έχετε κατακτήσει σε σημείο που θα νιώθατε καλά αν τα κάνατε.
  3. Φτιάξτε μια λίστα με πράγματα που κάνετε τακτικά, που απλά σας αρέσουν (ακόμη και αυτά που αντιπαθείτε).
  4. Σταδιακά, προσπαθήστε να περιορίσετε τα πράγματα που αφορούν το 3ο βήμα και να τα αντικαταστήσετε με πράγματα από το 1ο ή το 2ο βήμα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αλλάζοντας συνήθειες, βάζοντας περιορισμούς στο τηλέφωνό σας, στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή σας ή απλά αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε πράγματα που αγαπάτε να κάνετε.

Η ευτυχία και η ικανοποίηση είναι δική σας επιλογή 

Μονάχα εσείς είστε υπεύθυνοι για να φτιάξετε τη δική σας ευτυχία, με όλα όσα σας προσφέρουν ικανοποίηση. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσουν η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING.