Κάνε το Τεστ
σταματά να παραπονιέσαι και ξεκίνα τη δράση, πως θα σταματήσω να παραπονιέμαι, τρόποι για να σταματήσω να παραπονιέμαι, συμβουλές για να σταματήσετε να παραπονιέστε, τα παράπονα εμποδίζουν την εξέλιξή σας, ξεκίνα τη δράση, σταματήστε τα παράπονα με δράση

Σταμάτα να παραπονιέσαι και ξεκίνα τη δράση!

Σταμάτα να παραπονιέσαι και ξεκίνα τη δράση!

Όλοι μας παραπονιόμαστε κατά καιρούς για τη δουλειά, τις υποχρεώσεις, την κούραση. Αλλά όταν αυτό γίνεται μια συνήθεια είναι καταστροφικό για την ψυχική υγεία.

Τα συνεχή παράπονα και η γκρίνια για την οικογένεια, τα οικονομικά, τους συναδέλφους, τους εργοδότες, το βάρος, την εμφάνιση, την κίνηση, τον καιρό, δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα.

Αν συνεχώς παραπονιέστε τότε μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι γύρω σας κουράζονται από αυτή τη συμπεριφορά σας και απομακρύνονται από εσάς, και αυτό συμβαίνει επειδή κανείς δεν θέλει να έχει γύρω του αρνητική ενέργεια. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να σταματήσετε να παραπονιέστε και να ξεκινήσετε τη δράση! 

Πώς μπορώ να σταματήσω να παραπονιέμαι;

1. Κατανοήστε ότι η αλλαγή είναι συνεχής

Μια σοφή φράση λέει, "Το μόνο σίγουρο πράγμα στη ζωή είναι η αλλαγή". Και αυτό είναι απολύτως αλήθεια. Όλοι βιώνουμε αλλαγές στη διάρκεια της ζωής μας. Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε ή από που προερχόμαστε, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την αλλαγή.

Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι γνωρίζουμε ότι η αλλαγή δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτεί να βγούμε από την ασφάλεια και τη ζώνη άνεσής μας. Ωστόσο, η αλλαγή είναι αναγκαία για τη ζωή.

Είναι σημάδι εξέλιξης και σύμβολο της ζωής. Βιώνουμε πολλές αλλαγές από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι την στιγμή που πεθαίνουμε. Κάθε στάδιο της ζωής έχει διαφορετικές απαιτήσεις και προκλήσεις.

Ωστόσο, τα παράπονα δεν θα κάνουν την αλλαγή πιο εύκολη. Αποδεχτείτε ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη στη ζωή. Και αυτό είναι ένα βήμα προς την εξέλιξη.

2. Απομακρυνθείτε από τους αρνητικούς ανθρώπους

Αν και είναι δύσκολο να απομακρυνθείτε από τους αρνητικούς ανθρώπους, είναι πολύ καλό για εσάς. Αν συναντάτε κάποιους φίλους σας που τροφοδοτούν και ενισχύουν τα παράπονά σας επειδή και αυτοί συνεχώς παραπονιούνται, τότε πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τη φιλία σας.

Οι φίλοι αντικατοπτρίζουν αυτό που είμαστε. Αν έχετε δίπλα σας ανθρώπους που παραπονιούνται , τότε πρέπει να αξιολογήσετε το φιλικό σας κύκλο και τους ευγενικούς ανθρώπους που έχετε κοντά σας.

Ίσως κάποιος φίλος σας να μην βλέπει τίποτε θετικό , και έτσι ασυνείδητα κάνετε και εσείς το ίδιο. Να θυμάστε πάντα την έκφραση, "Δείξε μου το φίλο σου να σου πως ποιος είσαι."

Αν ο κύκλος σας αποτελείται από ανθρώπους με αρνητική ενέργεια , σκεφτείτε να απομακρυνθείτε από αυτούς. Προσπαθήστε να έχετε δίπλα σας ανθρώπους θετικούς.

Συναναστραφείτε με ανθρώπους λιγότερο επικριτικούς. Θα σας προκαλέσει έκπληξη η θετική επίδραση που μπορεί να έχουν στη ζωή σας.

Ίσως να παραπονιέστε συνεχώς για τις σχέσεις σας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν σας εξυπηρετούν. Αντί να παραπονιέστε συνεχώς για τα λάθη του συντρόφου σας, μπορείτε να επιλέξετε να αναγνωρίσετε όλα τα θετικά του στοιχεία.

3. Δείτε την θετική πλευρά

Το να δείτε την θετική πλευρά σε μια δύσκολη κατάσταση δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αλλά είναι ένα βήμα για να σταματήσετε να παραπονιέστε. Πολλά πράγματα στη ζωή δεν εξελίσσονται όπως θα περιμέναμε.

Αυτό που περιμένουμε δεν συμβαίνει πάντα. Κάποιες φορές τα πράγματα πάνε στραβά. Μπορεί να είστε διακοπές και ξαφνικά να πάθετε κάποιο ατύχημα, μπορεί να χάσετε το αεροπλάνο.

Η λίστα με τις απογοητεύσεις δεν έχει τέλος, αλλά αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίζετε από τους άλλους ανθρώπους είναι κάθε φορά που συμβαίνει κάτι άσχημο εσείς να βλέπετε την θετική πλευρά.

Αν καταφέρετε να δείτε τη θετική πλευρά σε κάθε κατάσταση τότε μπορείτε να μετατρέψετε τις απογοητεύσεις σε ευκαιρίες. Φυσικά, η θετική σκέψη δεν σημαίνει ότι πάντα θα είστε χαρούμενοι. Απλά σημαίνει ότι βλέπετε την θετική πλευρά σε κάθε αρνητικό γεγονός. Όταν αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις με ελπίδα, τόσο πιο δυνατοί γίνεστε.

4. Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι το ακριβώς αντίθετο από τα παράπονα. Αν θέλετε να σταματήσετε να παραπονιέστε, επικεντρωθείτε σε όλα όσα πάνε καλά και όχι στα άσχημα.

Δείξτε την ευγνωμοσύνη για αυτά που έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα με το πόσο μικρά μπορεί να είναι. Πολλοί άνθρωποι θα έδιναν τα πάντα για να είναι στη θέση σας σήμερα.

Να είστε ευγνώμονες για εδώ που έχετε φτάσει, που είστε υγιείς, που έχετε ένα σπίτι. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι υπάρχει ελπίδα.

Πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να νιώσουν ευγνωμοσύνη. Όμως, όσο πιο ευγνώμων είναι κάποιος τόσο περισσότερο προσελκύει καλά πράγματα.

Αν συνεχώς παραπονιέστε και επικεντρώνεστε στα αρνητικά, ίσως να σας συμβαίνουν και άσχημα πράγματα.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να σταματήσετε να παραπονιέστε και ενισχύει την ευτυχία και την θετική ενέργεια.

5. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα είναι μια μορφή διαλογισμού. Βοηθά κάθε άνθρωπο που θέλει να σταματήσει να παραπονιέται. Με την ενσυνειδητότητα επικεντρώνεστε στην παρούσα στιγμή χωρίς να κρίνετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Όταν κάνετε εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα, ηρεμεί το σώμα και το μυαλό. Αντί να σπαταλάτε το χρόνο σας στα παράπονα ή να σκέφτεστε πράγματα που δεν πήγαν καλά στη διάρκεια της ημέρας, συγκεντρωθείτε στο παρόν.

Τα παράπονα συνήθως ρουφούν όλη σας την ενέργεια και σας κάνουν να νιώθετε εξουθενωμένοι, για αυτό είναι ουσιαστικό να ανακατευθύνετε την προσοχή σας μακριά από τις αρνητικές σκέψεις.

Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν την ενσυνειδητότητα αναγνωρίζουν τις πράξεις τους και επιλέγουν πολύ προσεκτικά τις σκέψεις τους. Δεν υποκύπτουν στην πίεση των αρνητικών σκέψεων.

σταματα να παραπονιεσαι, ξεκινα τη δραση, παραπονα

6. Σταματήστε να είστε επικριτικοί

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αν είστε επικριτικοί, κανείς και τίποτε δεν θα είναι αρκετό για εσάς και δεν θα καλύπτει τις απαιτήσεις σας. Πάντα θα βρίσκετε λόγους για να παραπονιέστε.

Αν θέλετε να σταματήσετε να παραπονιέστε, πρέπει να σταματήσετε να κρίνετε τους άλλους. Κανείς δεν είναι τέλειος στο τέλος της ημέρας. Δεν ξέρετε τι έχουν περάσει οι άλλοι. Δεν γνωρίζετε την ιστορία τους.

Αντί να είστε επικριτικοί, ανακαλύψτε τα θετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθετε και εσείς και αυτοί καλύτερα.

7. Αναλάβετε τις ευθύνες σας

Θα σταματήσετε να παραπονιέστε αν αναλάβετε τις ευθύνες σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παραπονιούνται δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Συνεχώς κατηγορούν τους άλλους για όσα τους συμβαίνουν, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο. Όμως, αυτό δεν εξαφανίζει τα προβλήματα.

Όταν αρχίζετε τη δράση τότε θα νιώθετε καλύτερα. Αν παραπονιέστε για όσα πηγαίνουν στραβά στη ζωή σας αυτό δεν θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Μπορεί να νιώσετε καλύτερα για μια στιγμή, αλλά ουσιαστικά γίνεστε πιο μίζεροι. Η ανάληψη των ευθυνών είναι σημάδι ωριμότητας. Δείχνει ότι έχετε τη δύναμη να ελέγξετε συγκεκριμένα πράγματα.

Μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε όλες τις καταστάσεις, αλλά έχετε την ικανότητα να αντιδράτε κατάλληλα.

8. Επικεντρωθείτε στην επίλυση των προβλημάτων

Αν έχετε την τάση να υπεραναλύετε ή να μηρυκάζετε τις σκέψεις σας για ένα πρόβλημα και επικεντρώνεστε στις δυσκολίες αντί στην πρόοδο, υπάρχουν τρόποι να σταματήσετε να το κάνετε. Αρχικά, πρέπει να δείτε την μεγάλη εικόνα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να βρείτε μια λύση στο πρόβλημα σας. Όταν κάτι δεν πάει όπως το είχατε προγραμματίσει, προσπαθήστε να βρείτε μια λύση.

Όταν συνεχώς ασχολείστε με ένα πρόβλημα το μόνο που καταφέρνετε είναι να το μεγαλοποιείτε. Αντί για αυτό, μπορείτε να σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις και τα πιθανά αποτελέσματα.

9. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας

Ένα από τα βήματα για να σταματήσετε να παραπονιέστε είναι να μιλάτε για όσα αισθάνεστε. Κάθε φορά που θέλετε αυθόρμητα να παραπονεθείτε, σταματήστε και κάντε θετικές δηλώσεις.

Μπορείτε να βρείτε τα θετικά αντί να ψάχνετε για τα αρνητικά. Μπορείτε να εκφράσετε την ανησυχία σας ή την ανάγκη σας να βρείτε μια λύση. Αυτή η συζήτηση είναι εποικοδομητική.

Για παράδειγμα, μπορεί να παραπονιέστε ότι ο σύντροφός σας δεν σας βοηθά με τις δουλειές του σπιτιού. Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε να μιλήσετε ανοιχτά για συγκεκριμένες συμπεριφορές που σας ενοχλούν. Αυτό θα κάνει το σύντροφό σας να ακούσει και να κάνει βήματα για να βελτιωθεί (και αν τυχόν δεν σας ακούει, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια μέσα από τη θεραπεία ζεύγους, πριν να είναι αργά για τη σχέση).

Αντί να παραπονιέστε συνέχεια για όλα τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας, μπορείτε να μιλήσετε για αυτά με ειλικρίνεια.

10. Μάθετε να προσαρμόζεστε

Ένας άλλος τρόπος για να σταματήσετε να παραπονιέστε είναι να προσαρμόζεστε στις συνθήκες ή στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω σας. Η προσαρμοστικότητα δεν είναι εύκολη, αλλά είναι μια πανίσχυρη δεξιότητα.

Η προσαρμοστικότητα σημαίνει ότι βλέπετε κάθε κατάσταση σαν μια ευκαιρία να ξεπεράσετε ένα εμπόδιο. Αν η δουλειά σας έχει πολύ στρες, μπορείτε να προσαρμόσετε το χρόνο σας.

Φανταστείτε τους γονείς σας να μετακομίζουν σε μια νέα πόλη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους όλους τους ανθρώπους που γνωρίζουν και να ξεκινήσουν από το μηδέν. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να παραπονεθούν για το πόσο άδικη είναι η ζωή.

Αλλά αυτό δεν θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα ούτε θα λύσει το πρόβλημά τους. Ωστόσο, μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και να αποφασίσουν να ανακαλύψουν την πόλη και να δημιουργήσουν νέες φιλίες.

Η δράση οδηγεί στην εξέλιξη 

Η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες και προκλήσεις, και πολλά πράγματα μπορεί να μην εξελίσσονται όπως θα θέλαμε. Αλλά έτσι είναι η ζωή. Το να παραπονιόμαστε μας κάνει μίζερους και σκοτώνει την θετική μας ενέργεια. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ θα μάθετε να αφιερώνετε χρόνο στην ευγνωμοσύνη, στην επίλυση των προβλημάτων,  στην ενίσχυση της αντοχής. Έτσι,  σίγουρα όλα θα είναι καλύτερα.