Κάνε το Τεστ
ανοια προσδοκιμο ζωης

Άνοια – προσδόκιμο ζωής

Άνοια - προσδόκιμο ζωής

Η άνοια είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος που επηρεάζει την μνήμη, τη σκέψη, την λήψη αποφάσεων και μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Το Alzheimer (νόσος Αλτσχάιμερ) είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας. Υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια ενήλικες, 65 ετών και άνω, είχαν διαγνωστεί με άνοια το 2014 και πως μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 12 εκατομμύρια, επηρεάζοντας τις γνωσιακές τους ικανότητες και το προσδόκιμο ζωής.

Άνοια και προσδόκιμο ζωής

Το προσδόκιμο επιβίωσης εξαρτάται από την μορφή της άνοιας από την οποία πάσχει ο ασθενής (αν είναι δηλαδή Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια, Lewy ή μετωποκροταφική άνοια). Γενικά μιλώντας οι μελέτες δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής είναι 4 έως 10 χρόνια μετά τη διάγνωση της άνοιας, αλλά κάποιοι φτάνουν τα 20 χρόνια ή περισσότερο.

Μορφή άνοιας Προσδόκιμο ζωής Πληροφορίες
Νόσος Αλτσχάιμερ 8-10 χρόνια το προσδόκιμο ζωής είναι μικρότερο εάν το άτομο διαγνωστεί στα 80 ή τα 90 του
Αγγειακή άνοια 5 χρόνια πιο πιθανό να πεθάνει από εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο παρά από την ίδια την άνοια
Άνοια με σωμάτια Lewy 6 χρόνια τα σωματικά συμπτώματα της νόσου αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων και λοιμώξεων
Μετωποκροταφική άνοια 6-8 χρόνια συννοσηρότητα με νόσο κινητικού νευρώνα μειώνει το προσδόκιμο ζωής σε 2-3 χρόνια

Συγκεκριμένα για την άνοια Αλτσχάιμερ τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της νόσου είναι τα 69 έτη, ενώ η διάγνωση γίνεται στα 74, και συνήθως οι ασθενείς καταλήγουν στα 79 (το προσδόκιμο επιβίωσης δηλαδή είναι περίπου 8-10 χρόνια από την έναρξη της νόσου, και 6 περίπου από τη διάγνωση). Αυτοί οι αριθμοί είναι μέσοι όροι, και ένας ασθενής με άνοια μπορεί να ζήσει περισσότερο.

Ο βαθμός της έκπτωσης της νοητικής ικανότητας και της λειτουργικότητας τη στιγμή της διάγνωσης επηρεάζουν το προσδόκιμο επιβίωσης. Άλλες παθήσεις (όπως η υπέρταση) που τυχλον συνυπάρχουν (συννοσηρότητα) επηρεάζουν το κυκλοφορικό και το αγγειακό σύστημα, μπορεί να κάνουν ταχύτερη την εξέλιξη της νόσου.

ανοια προσδοκιμο ζωης, σταδια αλτσχαιμερ

Λάβετε υπόψη ότι τα παραπάνω στάδια παρέχουν μια συνολική ιδέα για το πώς αλλάζουν οι ικανότητες μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως γενικός οδηγός. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που διαρκεί κάθε στάδιο. Δεν υπάρχει πεπερασμένη αρχή και τέλος σε κάθε στάδιο, καθώς τα περισσότερα στάδια συνδυάζονται.

Άνοια - πρόγνωση

Συμπερασματικά, η εξέλιξη και η πρόγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ασθενών με βάση διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία κατά τη διάγνωση, οι γενικές συνθήκες υγείας και ο τύπος της άνοιας.