Κάνε το Τεστ
πορτοκάλι, θρεπτικά συστατικά του πορτοκαλιού, θρεπτική αξία πορτοκαλιού, οφέλη πορτοκαλιού

Η θρεπτική αξία του πορτοκαλιού

Πορτοκάλι

Τα φρούτα είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή για την διατροφή μας. Υπάρχουν πολλές επιλογές διαθέσιμες στην αγορά. Αλλά πολλές φορές η πιο απλή επιλογή είναι και η καλύτερη. Τα πορτοκάλια είναι θρεπτικά, οικονομικά και πεντανόστιμα με πολλαπλά οφέλη στη σωματική και στην ψυχική μας υγεία.

Θρεπτικά συστατικά

Τα πορτοκάλια έχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης C που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας. Η βιταμίνη C έχει πολλαπλά οφέλη και είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση και την επιδιόρθωση του δέρματος, των συνδέσμων, των τενόντων, των χόνδρων και των αιμοφόρων αγγείων.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι επουλωτικές ιδιότητες των πορτοκαλιών συνδέονται με την ποικιλία των φυτοθρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τις φλαβονόνες των εσπεριδοειδών, τις ανθοκυανίνες, τα υδροξυκυνναμικά οξέα και τις πολυφαινόλες. Όλα αυτά τα συστατικά σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C , συνθέτουν την αντιοξειδωτική δράση του πορτοκαλιού.

Η πιο γνωστή φλαβονόνη στα πορτοκάλια είναι η εσπεριδίνη. Η εσπεριδίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση όπως και τη χοληστερόλη καθώς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η εσπεριδίνη βρίσκεται κυρίως στο λευκό τμήμα του πορτοκαλιού για αυτό όταν πίνουμε τον χυμό του δεν την προσλαμβάνουμε.

Οφέλη πορτοκαλιού

Ενέργεια

Ένα πορτοκάλι είναι αρκετό  για να σας δώσει ενέργεια καθώς περιέχει 87 θερμίδες εκ των οποίων οι 79 είναι υδατάνθρακες, οι 2 λίπος και οι 6 πρωτεΐνη. Οι υδατάνθρακες του πορτοκαλιού είναι καλή πηγή ενέργειας και εύπεπτοι. Ένα πορτοκάλι θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλος και το σώμα σας όλη την ημέρα. Τα πορτοκάλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για αυτό και δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Καρκίνος

Η κατανάλωση πορτοκαλιών μπορεί να σας προστατεύσει από τον καρκίνο και την κυτταρική βλάβη. Όταν τα κύτταρα εμφανίζουν βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, τότε μπορεί τα φυσιολογικά κύτταρα να μεταλλαχθούν σε καρκινικά. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες του οξειδωτικού στρες.

Κρυολόγημα

Ο χυμός του πορτοκαλιού είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν έχουμε ένα κρυολόγημα ή γρίπη. Τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή βοηθούν στην πρόληψη και στην θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Τα πορτοκάλια και ο χυμός τους είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό οφείλεται στα υψηλά ποσοστά της βιταμίνης C που περιέχουν.

Καρδιαγγειακό

Τα πορτοκάλια περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες , κάλιο και χολίνη, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία της καρδιάς.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, προστατεύουν την καρδιά.

Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για την μεταγωγή σήματος σε όλο το σώμα, που διατηρεί το ρυθμό της καρδιάς. Η έλλειψη καλίου μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία, δηλαδή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το κάλιο που υπάρχει στα πορτοκάλια βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα πορτοκάλια περιέχουν φολικό οξύ που μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διαβήτης

Οι φυτικές ίνες των πορτοκαλιών βοηθούν στη διατήρηση και στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, και αυτό καθιστά τα πορτοκάλια ένα υγιεινό σνακ για τους διαβητικούς. Το φυσικό σάκχαρο των πορτοκαλιών, η φρουκτόζη, μπορεί να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης και να μην αυξηθούν πολύ με την κατανάλωσή τους. Ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι 40 και φυσιολογικά όλες οι τροφές με γλυκαιμικό δείκτη κάτω από 50 έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας άνθρωπος με διαβήτη μπορεί να καταναλώσει πολλά πορτοκάλια, γιατί έτσι θα αυξηθούν τα επίπεδα της ινσουλίνης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.