Παπάγια: ένα τροπικό φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία

παπάγια, θρεπτική αξία παπάγιας. θρεπτικά συστατικά παπάγιας, οφέλη παπάγιας στην υγεία

Παπάγια

Η παπάγια είναι ένα τροπικό φρούτο με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα. Ανήκει στην οικογένεια Caricaceae και καλλιεργείται εδώ και πολλούς αιώνες στο Μεξικό. Η γεύση της εξαρτάται από το αν είναι ώριμη ή άγουρη. Η ώριμη παπάγια είναι γλυκιά και η γεύση της μοιάζει με αυτή του πεπονιού, ενώ η άγουρη παπάγια δεν έχει γεύση.

Η παπάγια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μια μέτρια παπάγια καλύπτει το 224% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C.

Μία μέτρια παπάγια έχει:

  • 120 θερμίδες
  • 30gr υδατανθράκων
  • 2gr πρωτεΐνης

Η παπάγια είναι καλή πηγή:

  • Φολικού οξέος
  • Βιταμίνης Α
  • Μαγνησίου
  • Χαλκού
  • Παντοθενικού οξέος
  • Φυτικών ινών

Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βιταμίνη Ε, κάλιο, βιταμίνη Κ και λυκοπένιο , το ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει στις ντομάτες.

Οφέλη παπάγιας

Υγεία της καρδιάς

Η παπάγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες,  βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά τα οποία προλαμβάνουν τη συσσώρευση της χοληστερόλης στις αρτηρίες. Η αυξημένη χοληστερόλη οδηγεί σε καρδιακά νοσήματα και υπέρταση.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει η παπάγια βοηθούν στην υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον κορεσμό και έτσι μπορείτε να διατηρείτε το βάρος σας. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού. Η παπάγια περιέχει κάλιο, μαγνήσιο και παντοθενικό οξύ τα οποία ωφελούν την λειτουργία της καρδιάς.

Η παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Η διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα. Τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν την οξείδωση της χοληστερόλης. Όταν η χοληστερόλη οξειδώνεται , είναι πιο πιθανό να συσσωρεύεται στις αρτηρίες και να οδηγεί σε καρδιακά νοσήματα.

Η παπάγια περιέχει φολικό οξύ, το οποίο είναι ουσιαστικό για την μετατροπή του αμινοξέος ομοκυστεΐνη σε λιγότερο επιβλαβή αμινοξέα. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης , ενός αμινοξέος που υπάρχει στο κρέας αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακά νοσήματα.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από ιούς και βακτήρια. Η παπάγια καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C ,   η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Προστασία κατά της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα μπορεί να είναι πραγματικά εξουθενωτική για τους ανθρώπους καθώς μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η παπάγια είναι καλή για τα οστά καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μαζί με τη βιταμίνη C βοηθά στον έλεγχο της αρθρίτιδας.

Βελτίωση της πέψης

Όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, έτσι και η παπάγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες είναι ουσιαστικές για την καλή πέψη. Η παπάγια περιέχει το ένζυμο παπαΐνη , η οποία βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών. Η παπαΐνη βοηθά στην πέψη της γλουτένης σε ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη.

Πρόληψη καρκίνου

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου. Ο συνδυασμός βιταμίνης Α, C και Ε που υπάρχουν στην παπάγια δημιουργούν μια ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Υγεία του δέρματος

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο αποτελεί κύριο συστατικό του δέρματος και η βιταμίνη C βελτιώνει την ικανότητα του δέρματος να αναπλάθεται. Ο συνδετικός ιστός και η σωστή επούλωση εξαρτώνται από τη βιταμίνη C.

Αντιφλεγμονώδη δράση

Τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες που υπάρχουν στην παπάγια προλαμβάνουν την χρόνια φλεγμονή. Η χολίνη που περιέχει ενισχύει τη μνήμη και την ανάπτυξη των μυών. Αυτό είναι σημαντικό για την ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης, την μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων , την απορρόφηση του λίπους και τον καλό ύπνο.

Αντιβακτηριδιακή δράση

Η παπάγια βοηθά στην επούλωση των πληγών του δέρματος και έχει αντιβακτηριδιακή δράση, λόγω της παπαΐνης και της χυμοπαπαΐνης. Βοηθά σημαντικά στα εγκαύματα.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more