Κάνε το Τεστ
κολλαγόνο, ιδιότητες κολλαγόνου, ρόλος κολλαγόνου στο σώμα, οφέλη κολλαγόνου στο σώμα

Κολλαγόνο: ιδιότητες και οφέλη στην υγεία

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα μας , ειδικά το κολλαγόνου τύπου 1. Υπάρχει στους μύες, στο δέρμα, στα αιμοφόρα αγγεία, στο πεπτικό σύστημα και στους τένοντες. Το κολλαγόνο έχει πολλά οφέλη επειδή είναι μια πρωτεΐνη που διατηρεί την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος, και βοηθά στην αντικατάσταση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Όσον αφορά τις αρθρώσεις και τους τένοντες, το κολλαγόνο είναι η "κόλλα" που κρατά το σώμα ενωμένο.

Η παραγωγή του κολλαγόνου στο σώμα ξεκινά να μειώνεται όσο μεγαλώνουμε. Αυτή η διαδικασία είναι κομμάτι της γήρανσης, όπως οι ρυτίδες, η χαλάρωση στο δέρμα και ο πόνος στις αρθρώσεις λόγω ασθενέστερου ή μειωμένου χόνδρου. Ο τρόπος ζωής όπως η διατροφή , το κάπνισμα και η έκθεση τον ήλιο συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων του κολλαγόνου.

Τα νοσήματα που σχετίζονται με το κολλαγόνο προκύπτουν από ένα συνδυασμό γενετικών παραγόντων, χαμηλής πρόσληψης τροφών που περιέχουν κολλαγόνο, έλλειψη θρεπτικών συστατικών και προβλημάτων του γαστρεντερικού που επηρεάζουν την σύνθεση του κολλαγόνου.

Οφέλη κολλαγόνου

Ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις

Το κολλαγόνο βοηθά στη διατήρηση του χόνδρου, που είναι ο ιστός που προστατεύει τις αρθρώσεις.  Καθώς τα ποσοστά του κολλαγόνου στο σώμα μειώνονται όσο μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος εμφάνισης εκφυλιστικών διαταραχών των αρθρώσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα αυξάνεται.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα με κολλαγόνο βελτιώνουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και μειώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις γενικά. Το κολλαγόνο οδηγεί σε μείωση της φλεγμονής, την υποστήριξη των αρθρώσεων και την μείωση του πόνου.

Αποτρέπει την απώλεια οστικής πυκνότητας

Τα οστά αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνο, το οποίο δίνει σχήμα και δύναμη στα οστά. Επειδή το κολλαγόνο μειώνεται όσο μεγαλώνουμε το ίδιο συμβαίνει και με την οστική μάζα. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να έχουν επίδραση στο σώμα και βοηθούν στην αναστολή της απώλειας της οστικής μάζας που οδηγεί σε οστεοπόρωση.

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Το κολλαγόνο είναι κύριο συστατικό του δέρματος. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ελαστικότητα και στην ενυδάτωση του δέρματος. Όσο μεγαλώνουμε , το σώμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο και αυτό οδηγεί σε ξηροδερμία και σχηματισμό ρυτίδων.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου βοηθούν στην επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος μειώνοντας τις ρυτίδες και την ξηροδερμία.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου συμβάλλουν στη διέγερση της παραγωγής του κολλαγόνου από τον οργανισμό και προάγουν την παραγωγή άλλων σημαντικών πρωτεϊνών για το δέρμα όπως η ελαστίνη. Βοηθούν επίσης στην πρόληψη της ακμής και άλλων δερματικών προβλημάτων.