Κάνε το Τεστ
βρώμη, θρεπτικά συστατικά βρώμης, οφέλη βρώμης στην υγεία

Τα οφέλη της βρώμης στην υγεία

Βρώμη

Η βρώμη (Avena sativa) είναι ένα δημητριακό και αποτελεί μια συχνή επιλογή για το πρωινό.

Η βρώμη περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αποτελεί μια καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών, όπως η β-γλυκάνη. Επίσης περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και λιπαρά οξέα από τα άλλα δημητριακά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Θρεπτικά συστατικά της βρώμης

Οι σπόροι της βρώμης είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι περιέχουν μια μοναδική ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στη βρώμη.

Οι αβενανθραμίδες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης καθώς αυξάνουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Αυτό το αέριο βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και οδηγεί σε καλύτερη ροή του αίματος.

Επιπλέον, οι αβενανθραμίδες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το φερουλικό οξύ είναι ένα ακόμη αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό στη βρώμη.

Η βρώμη περιέχει υψηλά ποσοστά β-γλυκάνης, μια μορφή διαλυτών ινών. Η β-γλυκάνη διαλύεται μερικώς στο νερό και σχηματίζει ένα παχύρευστο διάλυμα που μοιάζει με γέλη στο έντερο.

Τα οφέλη της β-γλυκάνης περιλαμβάνουν:

  • Μείωση των επιπέδων της LDL και της ολικής χοληστερόλης στο αίμα
  • Μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και την απόκριση στην ινσουλίνη
  • Αυξάνει την αίσθηση της πληρότητας
  • Αυξάνει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα

Μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης

Τα καρδιακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ένας παράγοντας κινδύνου είναι η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η β-γλυκάνη που υπάρχει στη βρώμη είναι αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων της LDL και της ολικής χοληστερόλης.

Η β-γλυκάνη ίσως να αυξάνει την έκκριση της χοληστερόλης στη χολή, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Η οξείδωση της LDL (της κακής) χοληστερόλης, που συμβαίνει όταν η LDL αντιδρά με τις ελεύθερες ρίζες , είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην εξέλιξη των καρδιακών νοσημάτων. Προκαλεί φλεγμονή στις αρτηρίες, καταστρέφει τους ιστούς και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη βρώμη μαζί με τη βιταμίνη C μπορούν να προλάβουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης.

Βελτίωση των επιπέδων της γλυκόζης

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένα συχνό νόσημα, που χαρακτηρίζεται από τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Συνήθως προκύπτει από την μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η βρώμη βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ειδικά σε ανθρώπους υπέρβαρους ή με διαβήτη τύπου 2. Επίσης μπορεί να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αυτές οι ιδιότητες οφείλονται κυρίως στην ικανότητα της β-γλυκάνης να σχηματίζει τη γέλη που καθυστερεί την εκκένωση του στομάχου και την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα.

Βελτίωση της αίσθησης πληρότητας

Η βρώμη δεν είναι μονάχα πολύ νόστιμη για πρωινό, είναι μια τροφή που προσφέρει πληρότητα. Οι τροφές που δημιουργούν αυτή την αίσθηση της πληρότητας ίσως να βοηθούν στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων και στην απώλεια βάρους.

Η β-γλυκάνη μπορεί να προάγει την απελευθέρωση του πεπτιδίου ΥΥ (PYY), μιας ορμόνης που παράγεται στο στομάχι σε απόκριση στο φαγητό. Αυτή η ορμόνη κορεσμού φαίνεται ότι οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και μπορεί να μειώνει έτσι τον κίνδυνο για παχυσαρκία.

Βρώμη και υγεία του δέρματος

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η βρώμη υπάρχει σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Η βρώμη χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία του κνησμού και του ερεθισμού σε πολλά δερματικά προβλήματα. Για παράδειγμα, τα προϊόντα για το δέρμα με βρώμη βελτιώνουν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα τους εκζέματος.

Ανακούφιση της δυσκοιλιότητας

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα, με σπάνιες , ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου που είναι δύσκολο να υποχωρήσουν.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το πίτουρο βρώμης, το εξωτερικό στρώμα των κόκκων που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας στους ηλικιωμένους.

Τα οφέλη της στη υγεία είναι πολλά από τη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης μέχρι την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.Τελικά , η βρώμη είναι μια πολύ υγιεινή τροφή που μπορείτε εύκολα να προσθέσετε στη διατροφή σας.