Κάνε το Τεστ
διαζύγιο, χωρισμός, πένθος μετά το χωρισμό, ψυχοθεραπεία για το διαζύγιο και το χωρισμό

Διαζύγιο και χωρισμός

Διαζύγιο και Χωρισμός

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα διαζύγιο ή έναν χωρισμό, και επίσης, οι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η φύση της σχέσης και οι λόγοι που οδηγούν σε ένα χωρισμό επηρεάζουν το πώς θα αποδεχτείτε τη νέα κατάσταση. Για κάποιους, το τέλος μια σχέσης ίσως να είναι ανακουφιστικό μετά από μια δύσκολη σχέση, για άλλους, να σημαίνει βαθιά θλίψη και ανασφάλεια. Και οι δύο σύντροφοι επεξεργάζονται το χωρισμό ή το διαζύγιο με τη δική τους ταχύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.

ʺ Ένα διαζύγιο είναι μια μεγάλη αλλαγή με πολλούς τρόπους. Ένα ζευγάρι χωρίζει σε συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.ʺ

Το τέλος μιας σχέσης ίσως να μοιάζει με μια αποτυχία και να φέρνει απογοήτευση. Μπορεί να προκαλεί ντροπή και ενοχές και να επηρεάζει την αυτοεκτίμηση. Τι έκανα λάθος; Πώς θα μπορούσα να έχω προλάβει το χωρισμό; Οι αλλαγές στη ζωή μπορεί να προκαλέσουν μια κρίση που αναφέρεται στο σημείο μετάβασης μεταξύ διαφορετικών φάσεων στη ζωή και των σχετικών εμπειριών. Η απομάκρυνση από τις παλιές συνήθειες πάντα περιλαμβάνει πένθος.

Ο χωρισμός και τα συναισθήματα που τον συνοδεύουν μπορεί να μοιάζουν χαοτικά. Η νέα κατάσταση στη ζωή ίσως να σας κάνει να νιώθετε μοναξιά, απόρριψη, απελπισία και φόβο. Πώς θα τα καταφέρω; Πώς θα ανταπεξέλθω οικονομικά; Το τέλος μιας σχέσης ίσως να προκαλεί έντονα συναισθήματα σοκ ειδικά αν είναι ξαφνικό ή το αποτέλεσμα μιας απιστίας, για παράδειγμα. Μπορεί να είναι μια τραυματική κρίση. Το να ζητήσετε βοήθεια για μια τραυματική κρίση είναι μια καλή ιδέα.

Επίσης ανησυχία προκαλούν οι επιδράσεις ενός χωρισμού στα παιδιά. Κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά στο χωρισμό των γονιών του. Ο χωρισμός από μόνος του δεν έχει απαραίτητα την μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά, επειδή από την πλευρά του παιδιού, το συναισθηματικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και αναπτύσσεται είναι αυτό που το αφορά. Η κατάσταση στην οικογένεια ίσως να είναι δύσκολη για το παιδί ήδη πριν το διαζύγιο. Τα μακροχρόνια προβλήματα  συχνά προέρχονται από δύσκολα θέματα στην οικογένεια ενός παιδιού, όπως οι συνεχείς έντονοι καβγάδες ανάμεσα στους γονείς ή η ενδοοικογενειακή βία.

ʺ Τα παιδιά έχουν έντονα συμπτώματα μετά το διαζύγιο αν αυτό είναι δύσκολο ή αν ο ένας γονέας εξαφανιστεί από τη ζωή του παιδιού του. ʺ

Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τις διαφωνίες μεταξύ των συντρόφων. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μπορούν να συνεργαστούν, επειδή η καλή σχέση μεταξύ των γονέων, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αγάπης που βοηθά τα παιδιά. Με ένα διαζύγιο τελειώνει ένας γάμος, αλλά αυτό δεν εκμηδενίζει την οικογένεια και τον ρόλο των γονέων.

διαζύγιο, χωρισμος

Το πένθος για το διαζύγιο ίσως να κρατήσει πολύ

Το πένθος για το διαζύγιο είναι φυσιολογικό και πρέπει να το αφήσετε να κάνει τον κύκλο του. Είναι εντάξει να νιώθετε λύπη για την απώλεια. Το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης ίσως να απαιτεί μια πλήρη αναθεώρηση της ταυτότητας κάποιου και σε μια πιο προχωρημένη ηλικία μπορεί να φέρει και κρίση μέσης ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του πένθους, ένα άτομο αφήνει το παρελθόν σιγά-σιγά και προχωρά στο μέλλον.

Κάποιος ίσως να είχε μια ισχυρή προσωπικότητα μέσα στη σχέση κατά τη διάρκεια ενός μακροχρόνιου γάμου. Στο τέλος της σχέσης, οι άνθρωποι αναρωτιούνται ποιοι είναι πραγματικά, ποια είναι η θέση τους στην κοινωνία και πως θα αναπτύξουν φιλικές σχέσεις. Αργότερα, ο χωρισμός από μόνος του ίσως να αποτελεί πηγή δύναμης, όπως ακριβώς η ανάρρωση από μια δύσκολη κρίση.

ʺ΄Ημουν μαζί με το σύντροφό μου για πολλά χρόνια πριν χωρίσουμε. Στην αρχή νόμιζα ότι δεν θα τα καταφέρω. Δεν θυμόμουν καν πως ήταν να ζω μόνη μου. Ήταν ακόμη πιο δύσκολο να μάθω να λέω ʺΕγώʺ αντί για ʺΕμείςʺ. Κάποια στιγμή παρατήρησα ότι όλα πήγαιναν καλά. Η ζωή τώρα μου φαίνεται αρκετά καλή και μερικές φορές σκέφτομαι να κάνω μια νέα σχέση. Αλλά ίσως να είναι ακόμη νωρίς για κάτι τέτοιο. ʺ

Ο χωρισμός προκαλεί ένα καταιγισμό συναισθημάτων, ωστόσο, είστε αρκετά δυνατοί να επεξεργαστείτε την κατάσταση ώστε να μην νιώθετε κολλημένοι. Μπορεί να νιώθετε πικρία, να κατηγορείτε συνεχώς των πρώην σας ή να φοβάστε ότι θα αποτύχετε ξανά στις νέες σας σχέσεις ή ότι δεν θα μπορείτε να τις κρατήσετε. Ζητήστε βοήθεια για να επεξεργαστείτε την κατάσταση και να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε μετά από ένα διαζύγιο.

Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία αποτελεί μια καλή επιλογή μετά τον χωρισμό όταν υπάρχουν παιδιά. Αν είχατε ένα γάμο χωρίς παιδιά, τότε μπορείτε να κάνετε ψυχοθεραπεία ζεύγους ή ατομική ψυχοθεραπεία.

Το τέλος μιας σχέσης

Είτε σκέφτεστε, είτε μπαίνετε στη διαδικασία ενός χωρισμού ή διαζυγίου, ή ακόμη και αν ο χωρισμός ανήκει στο παρελθόν, είναι δύσκολο να βρείτε  ισορροπία και να δημιουργήσετε νέες υγιείς σχέσεις. Ίσως ο χωρισμός να είναι μια σοφή επιλογή όταν η σχέση σας δεν προχωρά, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να προχωρήσετε σε μια νέα φάση της ζωής σας εξοπλισμένοι με θετική σκέψη και χρήσιμες δεξιότητες για να αντιμετωπίσετε αυτή τη μεταβατική φάση .

Είτε χωρίζετε είτε παίρνετε διαζύγιο, ένας ψυχοθεραπευτής θα σας προσφέρει υποστήριξη χωρίς κριτική και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε και να ευημερήσετε. Θα δουλέψετε για να χτίσετε πάνω στις δικές σας δυνάμεις και εμπειρίες το μέλλον με τέτοιο τρόπο που θα προάγει την υγεία και την προσωπική σας εξέλιξη.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία για το διαζύγιο ή το χωρισμό; Γίνεται μόνο ατομικά;

Το διαζύγιο δεν επηρεάζει μόνο τους συζύγους. Επίσης επηρεάζει τις οικογένειές τους και τις νέες σχέσεις που θα προκύψουν. Η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία βοηθούν τα άτομα, τα ζευγάρια και τις οικογένειες να αναρρώσουν από το χωρισμό και το διαζύγιο. Οι ψυχοθεραπευτές προσφέρουν προσεγγίσεις και δεξιότητες για να επιτύχετε ένα υγιές συναινετικό διαζύγιο, να έχετε την κοινή επιμέλεια των παιδιών σας και ο στόχος είναι η εύκολη μετάβαση για τους γονείς και τα παιδιά.

διαζυγιο, χωρισμος, ψυχοθεραπεια

Αν θέλετε να αναρρώσετε ή να αποφασίσετε ένα χωρισμό, υπάρχουν ψυχοθεραπευτές που μπορούν να σας βοηθήσουν με τους εξής τρόπους:

  • Συμβουλευτική για τη διαχείριση της διαδικασίας του χωρισμού.
  • Συμβουλευτική για την κοινή επιμέλεια των παιδιών.
  • Βοήθεια στο να προχωρήσετε σε μια νέα ζωή μόνοι σας ή με έναν νέο σύντροφο.
  • Να είστε γονείς σε αυτό το νέο περιβάλλον.
  • Να προσαρμοστείτε στις συνθήκες μετά το διαζύγιο ή μετά το χωρισμό.
  • Ψυχοθεραπεία για πιθανή επανένωση του ζευγαριού.
  • Εργαλεία για την αντιμετώπιση των αλλαγών στην ευρύτερη οικογένεια.