Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία ζεύγους, σχέσεις, πως βοηθά η ψυχοθεραπεία ζεύγους

Ψυχοθεραπεία ζεύγους και συμβουλευτική γάμου

Ψυχοθεραπεία ζεύγους

Πολλά ζευγάρια επισκέπτονται έναν ψυχοθεραπευτή όταν αναγνωρίζουν ότι έχουν προβλήματα στη σχέση τους ή στο γάμο τους. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι διαφορετική από την ατομική ψυχοθεραπεία επειδή στο επίκεντρο βρίσκεται η δυναμική της σχέσης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Όλες οι σχέσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Δυστυχώς, ενώ μεγαλώνουμε δεν υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση για το πώς να δημιουργούμε σχέσεις στη ζωή μας και πως να επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους. Κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένες προσδοκίες για το πώς θα είναι μια σχέση και ένας γάμος, ανάλογα με το τι βίωσε στην πατρική του οικογένεια ως παιδί (δηλαδή αναλόγως με το πως ήταν η σχέση πατέρα-μητέρας του, και το οικογενειακό κλίμα γενικότερα).

Πολλά ζευγάρια δεν επικοινωνούν και δεν μιλούν αποτελεσματικά για τις προσδοκίες τους, θεωρούν ότι υπάρχουν "αυτονόητα" πράγματα, και μένουν έκπληκτοι και απογοητευμένοι όταν οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται.

Ως ψυχοθεραπευτής, η προσέγγισή μου στην ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι να βοηθήσω το ζευγάρι να ενισχύσει τη σχέση του, να εντοπίσει τις αδυναμίες του και να βελτιώσει τα ισχυρά στοιχεία της σχέσης και την επικοινωνία. Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορούν να συζητηθούν όλα τα θέματα, από την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία, μέχρι το ρομαντισμό και το σεξ.

Ψυχοθεραπεία ζεύγους

Για την επιτυχημένη ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι σημαντική η σχέση μεταξύ θεραπευόμενων και ψυχοθεραπευτή. Η σχέση αυτή βασίζεται στη συνεργασία και στην εμπιστοσύνη. Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι ούτε δικηγόρος, ούτε δικαστής, δεν είναι δουλειά του να πει ποιος "φταίει".

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους ξεκινά με συζήτηση και συνεχίζει με τα θέματα που αντιμετωπίζει το ζευγάρι. Σχεδιάζετε μαζί με τον ψυχοθεραπευτή τους στόχους σας και η ψυχοθεραπεία ολοκληρώνεται όταν αυτοί οι στόχοι επιτευχθούν.

Ο στόχος της θεραπείας ζεύγους είναι να βελτιωθεί η σχέση. Όταν μια σχέση έχει προβλήματα, ίσως οι δύο σύντροφοι δεν έχουν επίγνωση για τους λόγους που διαφωνούν. Αν και οι δύο σύντροφοι έχουν συνεχώς αμυντική συμπεριφορά, παρεξηγούν όσα λένε και βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα τότε καταλήγουν να πληγώνονται. Χωρίς την κατάλληλη παρέμβαση οι συγκρούσεις μπορεί να γίνουν καταστροφικές, για αυτό είναι ουσιαστική η συμβολή της ψυχοθεραπείας ζεύγους η οποία μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους, και να τους δείξει το δρόμο προς μια υγιή σχέση.

Ψυχοθεραπεία ζεύγους και δέσμευση

Μερικές φορές ένα ζευγάρι μπορεί να τελειώσει πρόωρα τη σχέση του , χωρίς να συνειδητοποιήσει τη θλίψη και το τραύμα που συμβαίνει στη συνέχεια. Σαν ψυχοθεραπευτής, θεωρώ ότι αυτή η θλίψη μπορεί να αποφευχθεί όταν η σχέση μπορεί να είχε σωθεί.

Δεν συνειδητοποιούμε ότι τα προσωπικά μοτίβα τείνουν να επαναλαμβάνονται και να οδηγούν στο τέλος μιας σχέσης, αλλά αν δεν διορθωθούν αυτά τα αρνητικά μοτίβα συμπεριφοράς το πιθανότερο είναι πως θα επαναληφθούν στις μελλοντικές σας σχέσεις.

Είτε είστε σε μια σχέση και συνεχώς μαλώνετε ή νιώθετε ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που θέλετε, η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε όλα τα θέματα που κρύβονται πίσω από τα συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να ενδυναμώσετε τη σχέση σας.

Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, μπορείτε να εξερευνήσετε όλα τα μοτίβα στη μεταξύ σας σχέση και σε αυτό το σημείο, μερικά από τα προβλήματα που είναι ανάγκη να δουλέψετε περιλαμβάνουν:

  • Προκλήσεις που αφορούν την οικειότητα
  • Επίλυση διαφωνιών
  • Προβλήματα επικοινωνίας
  • Θυμό και δυσαρέσκεια
  • Απιστία
  • Προσωπικές ανασφάλειες και ζήλια
  • Σεξουαλικά προβλήματα

Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά και ουσιαστικά με το σύντροφό σας, να μάθετε νέες δεξιότητες και να αποκτήσετε τα κατάλληλα εργαλεία σε ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον ώστε να κάνετε τα βήματα για να επιλύσετε τα θέματα που σας απασχολούν, και να αλλάξετε τα μοτίβα συμπεριφοράς και τις προσεγγίσεις σε διαφορετικά ζητήματα .

Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους ο ψυχοθεραπευτής είναι δεσμευμένος να σας βοηθήσει να νιώσετε υποστήριξη στο ταξίδι της υγείας και της ευτυχίας με το σύντροφό σας. Οι ψυχοθεραπευτές ζεύγους είναι αφοσιωμένοι στο να βοηθούν τα άτομα και τα ζευγάρια να ζουν μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική και γεμάτη ζωή.