Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια, αναγκαιότητα ψυχοθεραπείας

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια

Ψυχοθεραπεία

Σαν ψυχοθεραπευτής δέχομαι αρκετά τηλέφωνα την εβδομάδα από πιθανούς ασθενείς που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία, και πολλοί από τους οποίους έχουν μεγάλη ανάγκη να κάνουν ψυχοθεραπεία για την ψυχική τους υγεία. Σε όλα όσα ακούω από τους πιθανούς θεραπευόμενους , περιλαμβάνονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα οι εκφράσεις ʺη ψυχοθεραπεία είναι πολύ ακριβή,ʺ ʺθα περιμένω γιατί έχω κάποια μεγάλα έξοδα που με περιμένουν,ʺ ʺδεν μπορώ να αντέξω οικονομικά την ψυχοθεραπεία αυτή τη στιγμή,ʺ κλπ. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι αυτές οι δηλώσεις γίνονται αφού το άτομο επικοινωνήσει και ρωτήσει για τις υπηρεσίες, τις αμοιβές και τα διαθέσιμα ραντεβού, πράγματα τα οποία δείχνουν ότι το άτομο αναγνωρίζει ότι έχει ανάγκη για βοήθεια αλλά είναι πρόθυμο να τα ελαχιστοποιήσει. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα, μπορώ να πω ότι υπάρχουν αυτονόητοι λόγοι που καθυστερούν την θεραπεία της ψυχικής υγείας και αυτοί περιλαμβάνουν το κόστος. Βέβαια, το κόστος αποτελεί ένα επιφανειακό ζήτημα.

Η αλήθεια είναι ότι η καθυστέρηση της ψυχοθεραπείας που οφείλεται στο κόστος λέει πολλά για το πώς κάποιος αξιολογεί την ψυχοθεραπεία, πόσο σημαντική ή αποτελεσματική πιστεύει ότι θα είναι η ψυχοθεραπεία, και πως ένα άτομο βάζει σε προτεραιότητα την ψυχική του υγεία και τη σημασία της θεραπείας.

Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι είναι πιθανό κάποια από αυτά τα άτομα να μην μπορούν πραγματικά να αντέξουν οικονομικά την ψυχοθεραπεία εξαιτίας του χρονοδιαγράμματος ή γενικά των οικονομικών περιορισμών. Είναι επίσης πιθανό πολλά από αυτά τα άτομα να βλέπουν την ψυχοθεραπεία σαν μια πολυτέλεια και κάτι το οποίο μπορεί να αναβληθεί ʺγια λίγο ακόμη.ʺ

Η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί πολυτέλεια

 Είναι σημαντικό κάποιος να μετακινηθεί από την νοοτροπία ʺη ψυχοθεραπεία είναι πολυτέλειαʺ. Όταν η ψυχοθεραπεία θεωρείται πολυτέλεια, κάποιος την βλέπει σαν μη αναγκαία αλλά σαν κάτι που κάνει κάποιος για να καλομάθει τον εαυτό του ή να δώσει στον εαυτό του μια επιπλέον ανταμοιβή. Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα για πολυτελείς θεραπείες σπα, ωστόσο βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ψυχοθεραπεία ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα, το χαμηλότερο κόστος και τα μακροχρόνια αποτελέσματα που αυτή έχει.

Η ψυχοθεραπεία όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια αλλά είναι αναγκαία για κάποια άτομα. Οι άνθρωποι κάνουν ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και τη συναισθηματική τους ευεξία, τις σχέσεις, την καριέρα και τη ζωή τους. Αυτοί δεν είναι μόνο σημαντικοί παράγοντες για τη λειτουργική και παραγωγική ζωή , αλλά είναι συστατικά που εμπειρικά έχει αποδειχθεί ότι είναι συνυφασμένα με τη σωματική μας υγεία. Ως εκ τούτου, η παραμέληση της ψυχικής υγείας σας μπορεί να φαίνεται αβλαβή, αλλά τα αθροιστικά αποτελέσματα της παραμέλησης μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα, περιλαμβανομένων των σωματικών προβλημάτων υγείας, την κατά συνήθεια απουσία και άλλα προβλήματα στη δουλειά/καριέρα, σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις όπως η διάλυση των σχέσεων, η κατάχρηση ουσιών και οι τάσεις αυτοκτονίας.

Γιατί η ψυχοθεραπεία θεωρείται επιβλαβής πολυτέλεια;

Αν κάποιος προσεγγίζει την ψυχοθεραπεία σαν μια πολυτέλεια που δημιουργεί πολλά προβλήματα, από προσωπικό μέχρι κοινωνικό επίπεδο, τότε θεωρεί ότι είναι επιβλαβής. Οι λόγοι για τους οποίους η ψυχοθεραπεία θεωρείται επιβλαβής και λάθος περιλαμβάνουν:

1. Την ελαχιστοποίηση της σημασίας της ψυχοθεραπείας. Αν κάποιος βλέπει την ψυχοθεραπεία ως πολυτέλεια δείχνει ότι η διαδικασία είναι αναποτελεσματική ή δεν βασίζεται στην επιστήμη και σε αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Όταν βλέπετε την ψυχοθεραπεία ως πολυτέλεια, όχι μόνο απορρίπτετε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αλλά στέλνετε το μήνυμα στον εαυτό σας και στους άλλους ότι το να φροντίζει κάποιος την ψυχική του υγεία και τα συναισθηματικά του προβλήματα δεν αξίζει τον κόπο και είναι μια μάταιη προσπάθεια. Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια.

2. Την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων των άλλων. Όταν σκέφτεστε ότι η ψυχοθεραπεία είναι μια πολυτέλεια ελαχιστοποιείτε την σημασία, την αξία και την επίδραση των προβλημάτων στη ζωή των άλλων. Αυτό είναι ισάξιο με το να πείτε ʺαυτό δεν είναι πραγματικό πρόβλημα,ʺ πράγμα το οποίο είναι τελείως λάθος. Αυτή η μορφή ακύρωσης αποτελεί τον κύριο λόγο για τον οποίο τα άτομα ζητούν βοήθεια. Η ψυχοθεραπεία αποδεδειγμένα μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει πραγματικά προβλήματα και για τα οποία μπορεί να βοηθηθεί.

3.Την ελαχιστοποίηση των δικών σας προβλημάτων. Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο ή ακόμη και να γελάνε στην ιδέα ότι η ψυχοθεραπεία είναι πολυτέλεια. Τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω σας την έχετε εσείς. Όταν προσεγγίζετε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα της ευεξίας σας με ελλιπή σημασία, είστε μακριά από το να ζητήσετε και να κατανοήσετε τη βοήθεια που χρειάζεστε. Σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις, η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων δεν σημαίνει ότι θα απαλλαχτούμε από αυτά. Τα προβλήματα έχουν την τάση να μεγαλώνουν, και μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αντιμετωπίσετε και να τα διαχειριστείτε αν τα έχετε παραμελήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

4.Αυτό είναι μια δικαιολογία. Όταν ακυρώνετε την ψυχοθεραπεία και λέτε ότι δεν αποτελεί ανάγκη, ισχύει συχνά ότι πραγματικά ψάχνετε δικαιολογίες για να μην ασχοληθείτε με ένα σημαντικό ζήτημα ή να μην συμμετέχετε σε μια διαδικασία στην οποία θα αισθανθείτε ευάλωτοι (υπάρχει διαφορά στο να αισθάνεστε ευάλωτοι και να είστε ευάλωτοι, η ψυχοθεραπεία είναι μια εμπιστευτική και μη επικριτική διαδικασία, έτσι η μόνη αλήθεια είναι ότι εσείς αισθάνεστε ευάλωτοι με τον εαυτό σας). Το να ψάχνετε δικαιολογίες για να μην ζητήσετε βοήθεια δεν σας βοηθά με τα προβλήματα και δεν απομακρύνει τις  δυσκολίες.

5.Είναι αποτελεσματική. Η ψυχοθεραπεία δουλεύει. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο στις μελέτες θα δείτε ότι η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας είναι αποδεδειγμένη. Αυτό το αποτέλεσμα ενισχύεται περαιτέρω όταν οι θεραπείες βασίζονται σε στοιχεία. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας με πολλούς τρόπους, και μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να σηκώνεστε απλά από το κρεβάτι και στο να ζείτε μια ουσιαστική, παραγωγική, πλήρη και ευτυχισμένη ζωή. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια.

Το κόστος της ψυχοθεραπείας

Εξαιτίας του κόστους πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν ή παραμελούν την ψυχοθεραπεία, αλλά χρειάζεται να δούμε τα πράγματα λίγο πιο βαθιά όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Πρώτον, αν αναγνωρίζετε την εγγενή αξία της δέσμευσης στην ψυχοθεραπεία, είναι πιθανό να πιστεύετε ότι το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο. Σίγουρα αν σκεφτεί κάποιος τα ανεκτίμητα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει.

Αν ακόμη έχετε αμφιβολίες για το κόστος ας κάνουμε την παρακάτω σύγκριση. Όταν πάτε σε μια συνεδρία, έχετε την προσοχή του γιατρού για 45-50 λεπτά. Σε αυτή τη χρονική διάρκεια, ο γιατρός είναι ψυχικά και συναισθηματικά δεσμευμένος σε εσάς για να εκτιμήσει και να αναλύσει όσα λέτε, να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει. Συγκριτικά με την επίσκεψη σε κάποιον άλλο γιατρό που θα σας αφιερώσει 10 λεπτά για να κάνει μια διάγνωση και θα αμειφθεί (σε αυτή την αμοιβή δεν περιλαμβάνονται εξετάσεις), η αξία της ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας είναι ανάλογη με το χρόνο.

Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε την ψυχοθεραπεία και θα αλλάξετε τη ζωή σας

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες με τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ότι αποτελούν αόρατες νόσους. Επειδή δεν μπορείτε να δείτε την κατάθλιψη δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντική ή επιβλαβής. Δεν θα αμελούσατε να πάτε στο γιατρό αν αρρωσταίνατε με ένα κρυολόγημα ή αν είχατε σπάσει το πόδι σας. Γιατί λοιπόν αμελείτε να πάτε στο γιατρό για τα ψυχικά και συναισθηματικά σας προβλήματα, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ζωής σας και θα σας βοηθήσει να λειτουργείτε καλύτερα σε περιόδους στρες, περιλαμβανομένων και των  σωματικών νόσων.

Σαν γιατρός, και πιο συγκεκριμένα σας ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, που έχει επενδύσει πολλά χρόνια μόρφωσης και κλινικής εκπαίδευσης για να μπορώ να βοηθάω τους άλλους να επιλύουν σημαντικά ζητήματα στη ζωή τους, ενοχλούμαι όταν κάποιος περνάει το μήνυμα ότι η ψυχοθεραπεία είναι πολυτέλεια. Αν ήταν πολυτέλεια, και όχι μια σημαντική πτυχή της υγείας μας, γιατί θα σπουδάζαμε, θα εκπαιδευόμασταν και θα χρειαζόμασταν ειδικές άδειες για να γίνουμε ψυχοθεραπευτές  και γιατί τα πράγματα να είναι τόσο αυστηρά;

Είναι σημαντικό ως ψυχοθεραπευτές να ενημερώνουμε τις κοινωνίες και τα άτομα για την αποτελεσματικότητα, την βοήθεια και τη σημασία του να ζητά κάποιος βοήθεια για τις ψυχολογικές του δυσκολίες. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αόρατη φύση αυτών των ζητημάτων είναι ένας τεράστιος παράγοντας που εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι βλέπουν την ψυχοθεραπεία ως πολυτέλεια. Συχνά οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας ή εκείνοι που έχουν επηρεαστεί από τα προβλήματα άλλων γύρω τους που παλεύουν για την ψυχική τους υγεία, αναγνωρίζουν ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

Για αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο δίλημμα να αγοράσετε καινούργια ρούχα , να πάτε σε σπα, να πάτε να φάτε σε ένα ακριβό εστιατόριο ή να αγοράσετε κάποιο καινούργιο κινητό, αναρωτηθείτε: Ποιο είναι το πιο σημαντικό; Μπορώ να αντέξω να βάλω στην άκρη την ψυχική μου υγεία για λίγο ακόμα; Η ψυχοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια , αλλά μια επένδυση για την ψυχική σας υγεία η οποία θα βελτιώσει τη συνολική σας ευεξία και θα προσφέρει  ικανοποίηση στη ζωής σας.

c159