Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία ζεύγους, οικογενειακή ψυχοθεραπεία σχέσεις, προβλήματα στις σχέσεις

Ψυχοθεραπεία ζεύγους και οικογενειακή ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία Ζεύγους και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Όταν οι λέξεις ʺγάμοςʺ, ʺοικογένειαʺ και ʺψυχοθεραπείαʺ μπαίνουν όλες στην ίδια πρόταση, συχνά υποθέτουμε ότι τα πράγματα σε αυτή τη συγκεκριμένη σχέση δεν πάνε και τόσο καλά, πως μια σχέση έχει ήδη διαλυθεί και είναι καταδικασμένη. Αλλά αντιθέτως, αυτό δεν είναι ο κανόνας. Στην πραγματικότητα, η αναζήτηση υποστήριξης για μια σχέση μέσω της ψυχοθεραπείας ζεύγους ή της οικογενειακής ψυχοθεραπείας δείχνει την δέσμευση για τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων με πολλούς τρόπους. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να αναγνωρίσει τις προβληματικές αλληλεπιδράσεις και συμπεριφορές, να βρει λύσεις και να βοηθήσει σημαντικά, σε ατομικό και διαπροσωπικό επίπεδο.

Η "ψυχοθεραπεία ζεύγους" ή "οικογενειακή ψυχοθεραπεία" δεν αφορά μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια, κάθε ζευγάρι μπορεί να ωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία. Αν δυσκολεύεστε στη συμβίωση με τον σύντροφό σας , το σύζυγό σας ή τα μέλη της οικογένειας σας, αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Αν και πολλοί από εμάς είχαν γονείς με τις καλύτερες προθέσεις, αυτά που μάθαμε μέσα στην οικογένεια δεν οδηγούν πάντα σε υγιείς, σταθερές σχέσεις. Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία ζεύγους δίνει τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε τα επιβλαβή μοτίβα σχέσεων και να δημιουργήσουμε νέα πιο υγιή. Δεν είναι ρεαλιστικό να προσδοκάμε ότι όλα θα είναι τέλεια στη ζωή μας. Η ζωή είναι από μόνη της χαοτική, και οι στενές σχέσεις προσθέτουν μια πιο έντονη πολυπλοκότητα στην ανθρώπινη ύπαρξή μας. Από το στρες των οικονομικών, της δουλειάς και του χρόνου που ξοδεύουμε για τους άλλους, όλα είναι κομμάτια της ζωής. Αλλά αυτές οι δύσκολες στιγμές έχουν επίσης και τα θετικά τους. Είναι οι στιγμές που βοηθάμε ο ένας τον άλλο, υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο, και βλέπουμε όλα όσα μας κάνουν να είμαστε μαζί με το σύντροφό μας.

Παρακάτω αναλύουμε κάποια πτυχές της ψυχοθεραπείας ζεύγους και της οικογενειακής ψυχοθεραπείας.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία ζεύγους και η οικογενειακή ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους και η οικογενειακή ψυχοθεραπεία αποτελούν μια μορφή ψυχοθεραπείας. Είναι μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στην επίλυση προβλημάτων και έτσι θέτονται συγκεκριμένοι, εφικτοί, θεραπευτικοί στόχοι, περιλαμβανομένης της βελτίωσης της επικοινωνίας, την αντιμετώπιση θεμάτων οικειότητας και πολλά ακόμη. Οι οικογενειακοί ψυχοθεραπευτές και οι ψυχοθεραπευτές ζεύγους τυπικά εφαρμόζουν την βραχεία θεραπεία, που περιλαμβάνει κατά μέσο όρο περίπου 12 ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.

Εφαρμογή της ψυχοθεραπείας ζεύγους και της οικογενειακής ψυχοθεραπείας

Αυτή η συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας δεν ακολουθεί πιστά τα παλιά ψυχοθεραπευτικά πρότυπα όπου οι θεραπευόμενοι κάθονταν στον καναπέ και μιλούσαν για όσα νιώθουν. Όταν ένα ζευγάρι επισκέπτεται έναν ψυχοθεραπευτή, πηγαίνουν μαζί στα ραντεβού, χωρίς αυτός να είναι ο κανόνας. Μερικές φορές κάνουν ατομικές συνεδρίες ή με μια ομάδα ανθρώπων (όπως η οικογένεια), όπου δύο ή περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Ενώ η παραδοσιακή ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται περισσότερο στο άτομο, η οικογενειακή ψυχοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία ζεύγους εξερευνά το πώς η συμπεριφορά ενός ατόμου επηρεάζει το άτομο και τη σχέση ως κομμάτι ενός ζευγαριού ή μιας οικογένειας. Σε αυτή τη μορφή ψυχοθεραπείας, ο θεραπευόμενος δεν είναι μόνο ένα άτομο, ακόμη και εάν ένα άτομο κάνει ψυχοθεραπεία, η θεραπεία επικεντρώνεται στο σύνολο των σχέσεων στις οποίες είναι ενσωματωμένο το άτομο.

Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία ζεύγους και η ψυχοθεραπεία ζεύγους αποτελεί μια ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό των επιζήμιων σχεσιακών μοτίβων, επιτρέποντας την ανακάλυψη νέων, απρόβλεπτων δυνάμεων και εργαλείων.

Η μεθοδολογία πίσω από την οικογενειακή ψυχοθεραπεία και την ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι ότι ανεξάρτητα με το αν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα σε ένα άτομο ή μέσα σε μια σχέση, διαπροσωπικά, η εμπλοκή άλλων μελών στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές, μακροχρόνιες λύσεις. Έτσι τα διαπροσωπικά θέματα συζητιούνται με λεπτομέρειες για το πώς επηρεάζουν τη δυναμική της σχέσης. Ο ψυχοθεραπευτής είναι εκεί για να υποστηρίξει τη σχέση, και όχι για να στρέψει το ένα άτομο εναντίον του άλλου.

Όταν κάποιος κάνει ψυχοθεραπείας ζεύγους ή οικογενειακή ψυχοθεραπεία, σημαίνει ότι έχει προβλήματα;

Σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει αυτό. Ενώ μπορεί να υπάρχουν ζητήματα σε μια σχέση ή μια οικογένεια που ωθούν τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια αρχικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν ή να δουλευτούν. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία επειδή θέλουν να δουλέψουν με ένα συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, τα εργαλεία που αποκομίζει κάποιος από την ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής του.

Οι δεξιότητες για τις σχέσεις είναι κάτι που δεν διδασκόμαστε στο σχολείο. Αντίθετα, οι πιο σημαντικές δεξιότητες των σχέσεων όπως η ενεργή ακρόαση, η επίλυση των διαφωνιών, η ευαισθησία και η οικειότητα, είναι πράγματα που μαθαίνουμε (ή όχι) από τους γονείς μας και τις οικογένειές μας στην παιδική μας ηλικία.

Επίσης, ακόμη και αν μια σχέση τελειώσει μετά την ψυχοθεραπεία ζεύγους, αυτό δεν σημαίνει ότι η ψυχοθεραπεία απέτυχε, δεν κρατάνε όλες οι σχέσεις για πάντα και μερικές φορές, η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να δουλέψουν με τα θέματα τους και να προχωρήσουν στη ζωή τους με υγιή τρόπο.

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θέλουν να ξεκινήσουν οικογενειακή ψυχοθεραπεία ή ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Όταν κάποιος κάνει το βήμα να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία για πρώτη φορά, ανεξάρτητα με το πόσο θετικό είναι αυτό το βήμα, είναι επίσης άγνωστο και μπορεί να τρομάζει. Πολλά ζευγάρια ξεκινούν ψυχοθεραπεία έχοντας πολλά ερωτηματικά για το αν η σχέση τους έχει τελειώσει. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας ζεύγους ή της οικογενειακής ψυχοθεραπείας είναι οι θεραπευόμενοι να εξελίξουν την επικοινωνία και τη σχέση τους, να κλείσουν παλιές συναισθηματικές πληγές, να χτιστεί εμπιστοσύνη και ελπίδα στο ζευγάρι, και να μάθουν νέες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να διαχειριστούν τις δυσκολίες στη ζωή τους. Όταν τα ζευγάρια ζητούν βοήθεια δεν σημαίνει ότι η σχέση τους έχει διαλυθεί, αντίθετα δίνουν μια ευκαιρία στη σχέση τους να αναζωογονηθεί.

Όταν έρχονται τα πάνω κάτω σε μια σχέση, η αναζήτηση βοήθειας και καθοδήγησης από έναν ψυχοθεραπευτή για την διαχείριση των δυσκολιών στη σχέση, δείχνει δέσμευση και φροντίδα. Αποδεικνύει ότι είστε πρόθυμοι να επενδύσετε χρόνο για να μάθετε σημαντικές δεξιότητες για να διαχειριστείτε δύσκολες καταστάσεις και να βελτιωθείτε ως ζευγάρι. Δεν είναι σημάδι του τέλους μιας σχέσης, είναι απόδειξη της αγάπης.