Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, τι είναι η ψυχοθεραπεία, ποιους ωφελεί η ψυχοθεραπεία, πως βοηθά η ψυχοθεραπεία

Πως βοηθά η ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και στη θεραπεία των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και τα συναισθήματα. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που θα εμφανιστούν.

Η ψυχοθεραπεία είναι ωφέλιμη όταν η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το πένθος, το άγχος και άλλοι παράγοντες κατακλύζουν τη ζωή ενός ατόμου.

Ποιους ωφελεί η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις ή προκλήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να ωφελεί κάποιον:

 • που κατακλύζεται από συναισθήματα θλίψης
 • που νιώθει ανήσυχος συνεχώς
 • που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας ή να συγκεντρωθεί στη δουλειά ή στις σπουδές του
 • που νιώθει ότι η κατάσταση που βιώνει δεν θα βελτιωθεί ποτέ
 • που βιώνει μια κακοποιητική κατάσταση
 • που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας
 • που θέλει να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του
 • που θέλει να επιτύχει τους στόχους του

Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία;

Βάζετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας χωρίς να νιώθετε ενοχές

Αν έχετε την τάση να βάζετε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων τότε σίγουρα θα νιώθετε ενοχές όταν αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Ίσως να είστε αυτός που ακούει και φροντίζει τους άλλους επειδή είστε συμπονετικοί και νοιάζεστε για τους άλλους, όμως αυτό τελικά σας εξουθενώνει. Προφανώς είναι δύσκολο για εσάς να βλέπετε κάποιον να υποφέρει και να μην τον βοηθάτε, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θυσιάζετε τις δικές σας ανάγκες. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας και τις επιθυμίες σας.

Μαθαίνετε να φροντίζετε τον εαυτό σας

Συχνά δεν λαμβάνουμε τη φροντίδα, την προσοχή και την κατανόηση ως παιδιά ή ως ενήλικες στις προσωπικές μας σχέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε ότι κάτι σας λείπει ή ότι δεν είστε αυτό που θέλετε. Δυσκολεύεστε να βρείτε το χρόνο που χρειάζεστε για να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας. Η ψυχοθεραπεία όμως αποτελεί ένας ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον μέσω του οποίου μπορείτε να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και να επουλωθείτε.

Ενισχύετε την αυτοεκτίμηση και τη συμπόνια προς τον εαυτό σας

Σίγουρα είναι μεγάλη πρόκληση να διατηρείτε ισορροπία ανάμεσα στον εαυτό σας και τις σχέσεις σας. Χωρίς κατάλληλα πρότυπα, είναι δύσκολο να δημιουργήσετε υγιή μοτίβα στις σχέσεις σας και να μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αναπτύσσετε μια εσωτερική επικριτική φωνή η οποία είναι σκληρή και έτσι να σας φαίνεται αδύνατο να βάλετε σε προτεραιότητα τη φροντίδα του εαυτού σας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε αυτή την εσωτερική φωνή σε πιο θετική και ευγενική.

Διαχειρίζεστε την τελειομανία

Όταν κάποιος φροντίζει όλους τους άλλους, ίσως να έχει την τάση να θέλει όλα να είναι τέλεια , ακόμη και αν αυτό έχει μεγάλο κόστος. Επηρεάζεστε πολύ από το περιβάλλον σας, θέλετε να κάνετε τα πάντα τέλεια και ανησυχείτε μήπως απογοητεύσετε τους άλλους. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ισορροπία και να κατανοήσετε ότι η τελειότητα δεν οδηγεί πουθενά. Κανείς δεν είναι τέλειος, και αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η τελειομανία συχνά συνδέεται με την ευαισθησία και την έλλειψη αντοχής. Αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις, καθώς οι άνθρωποι που είναι τελειομανείς μπορεί να προσδοκούν τα ίδια επίπεδα τελειότητας από τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται επικριτικοί με τους κοντινούς τους ανθρώπους ή με τους συντρόφους τους.

Οι άνθρωποι με τελειομανία είναι λιγότερο πιθανό να ανοιχτούν στους άλλους και να μιλήσουν για τα προβλήματα τους και όσα τους απασχολούν, γιατί πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα είναι λιγότερο τέλειοι.

Η ψυχοθεραπεία είναι βοηθητική στην αντιμετώπιση της τελειομανίας, καθώς επιτρέπει στους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους. Πολλές φορές οι τελειομανείς δεν ακολουθούν και αγνοούν τις συμβουλές του ψυχοθεραπευτή να ρίξουν τις απαιτήσεις τους. Η ψυχοθεραπεία όμως επικεντρώνεται στα θέματα που οδηγούν ένα άτομο στην τελειομανία. Και αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Το φόβος της αποτυχίας
 • Την επιθυμία να αγαπηθούν και να τους θαυμάζουν
 • Την ανάγκη να ευχαριστούν τους γονείς τους