Κάνε το Τεστ
ταινίες, θεραπευτική αξία των ταινιών για ενήλικες και παιδιά

Η θεραπευτική αξία των κινηματογραφικών ταινιών

Θεραπευτική αξία ταινιών

Οι διάφορες μορφές τέχνης και τα βιβλία μπορεί να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία στην ψυχοθεραπεία, στο να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να επιτύχουν τους στόχους τους και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Αν και για τους περισσότερους ανθρώπους η παρακολούθηση ταινιών είναι μια απολαυστική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να δραπετεύουν από την πραγματικότητα της ζωής τους, μπορούν να αποτελέσουν τροφή για σκέψη, και κάποιες φορές και οι ψυχοθεραπευτές μπορεί να συστήσουν την παρακολούθηση συγκεκριμένων κινηματογραφικών ταινιών για να υποβοηθήσουν την αλλαγή στον τρόπο που κάποιος σκέφτεται, αισθάνεται, ή αντιμετωπίζει τη ζωή.

Πολλοί ψυχοθεραπευτές προτείνουν ταινίες στους θεραπευόμενους για να εξερευνήσουν θέματα που τους απασχολούν.

Η θεραπεία μέσω ταινιών είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί τις κινηματογραφικές ταινίες για θεραπευτικό σκοπό. Μπορεί να έχει θετική επίδραση στους περισσότερους ανθρώπους. Μια κατάλληλα επιλεγμένη ταινία μπορεί να αποτελεί μια ευκαιρία για να δουν οι θεραπευόμενοι τον εσωτερικό τους κόσμο και στη συνέχεια να δουλέψουν με αυτόν.

Η ιδέα πίσω από αυτή τη θεραπευτική τεχνική, είναι ότι ο ψυχοθεραπευτής ή ο θεραπευόμενος διαλέγει ταινίες με θέμα που αντικατοπτρίζει το τρέχον πρόβλημα τους ή την κατάστασή του. Για παράδειγμα, αν ο αγαπημένος σας έχει πρόβλημα κατάχρησης ουσιών (αλκοόλ, χασίς, κα), μπορείτε να δείτε μια ταινία όπως το "Όταν ένας άνδρας αγαπάει μια γυναίκα" ή αν αντιμετωπίζετε κάποια απώλεια ή σοβαρή ασθένεια μπορείτε να δείτε το "Φιλαδέλφεια". Όταν βλέπετε τέτοιες ταινίες ως μορφή θεραπείας, ψάχνετε για το θεραπευτικό περιεχόμενο σε θέματα όπως ο θάνατος, η ασθένεια, η εγκατάλειψη ή η κακοποίηση, το πως αντιμετωπίζουν άνθρωποι αντιξοότητες, κα.

Μορφές θεραπείας με κινηματογραφικές ταινίες

Η τεχνική για τη θεραπεία μέσω ταινιών περιλαμβάνει την παρακολούθηση μια ταινίας (είτε από το σινεμά, είτε την τηλεόραση) με περιεχόμενο ανάλογο με την κατάσταση που βιώνουν, για την απελευθέρωση των συναισθημάτων και την παρατήρηση του εαυτού.

Ο ψυχοθεραπευτής ρωτά τον θεραπευόμενο για την προσωπική του κατάσταση και έτσι παίρνει μια ιδέα για τη φάση ζωής στην οποία βρίσκεται και εφόσον ο ψυχοθεραπευτής είναι εξοικειωμένος με τις ταινίες, προτείνει ταινίες που να μπορούν να μιλήσουν στην καρδιά του (ή εναλλακτικά, κάποιο βιβλίο). Έτσι μπορεί να διερευνήσει αν ο θεραπευόμενος δίνει έμφαση ή όχι σε κάτι, ή αν η ταινία τον αγγίζει σε βαθιά προσωπικά θέματα και δυσκολίες.

Υπάρχει επίσης και η καθαρτική παρακολούθηση ταινιών, δηλαδή αυτών που προκαλούν γέλιο ή κλάμα. Αυτές είναι επίσης αποτελεσματικές ιδίως αν αποτελούν προετοιμασία ή το πρώτο στάδιο της ψυχοθεραπείας. Ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη, ίσως χρειάζεται να δει μια ταινία που θα το βοηθήσει να κλάψει ανοιχτά και να ανοίξουν διαφορετικά επίπεδα της ψυχής του.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να μάθετε πολλά για τον εαυτό σας με πιο βαθύ τρόπο ανάλογα με το πως αντιδράτε σε διαφορετικούς χαρακτήρες και σκηνές. Όταν βλέπετε ταινίες καλό είναι να παρατηρείτε τι σας αρέσει και τι όχι στις ταινίες και ποιοι χαρακτήρες ή πράξεις σας φαίνονται ελκυστικές ή απωθητικές. Επίσης παρατηρείστε αν υπάρχουν χαρακτήρες στις ταινίες που να θέλετε να μιμηθείτε τη συμπεριφορά τους.

Η παρακολούθηση ταινιών μπορεί να είναι θεραπευτική για τους ενήλικες και τα παιδιά

Πολλές γυναίκες περνούν τη νύχτα στον καναπέ με γλυκά ή παγωτό στο χέρι και παρακολουθούν ταινίες μετά από ένα χωρισμό για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους. Οι άνδρες γενικά παρακολουθούν θρίλερ που αυξάνουν την αδρεναλίνη που αποζητούν στην πραγματική τους ζωή. Οι καθαρτικές ταινίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, καθώς τους επιτρέπετε να ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές σε προσωπικό επίπεδο και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι η παρακολούθηση ταινιών μπορεί να είναι θεραπευτική για τους ενήλικες και τα παιδιά. Οι ταινίες έχουν την ικανότητα να αλλάζουν τη συμπεριφορά μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και νιώθουμε και τις αξίες μας. Βλέποντας πως ζουν τη ζωή τους οι άλλοι στη μεγάλη οθόνη μπορούμε να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία και να κατανοήσουμε περισσότερο τους άλλους ανθρώπους, και έτσι να διευρύνουμε τις γνώσεις για τον κόσμο γύρω μας.

Όπως και τα όνειρα, οι ταινίες προκαλούν φιλοσοφικές σκέψεις και ερωτήσεις για τη ζωή μας που ίσως δεν θα σκεφτόμασταν. Σχετικά με τον πρωταγωνιστή, δημιουργούμε προσωπικές αναπαραστάσεις των γεγονότων της ταινίας και ερμηνεύουμε την ταινία ανάλογα με τη δική μας ζωή. Όταν μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε άμεσα αυτά τα συναισθήματα που μας προκαλεί η ταινία, μπορούμε να τα αναλύσουμε περισσότερο και να βρούμε απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις που προκύπτουν από την ταινία. Συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τους χαρακτήρες της ταινίας, μπορούμε να δούμε τις πράξεις μας και ίσως να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον. Επιπρόσθετα, οι ταινίες δίνουν στα ζευγάρια την ευκαιρία να συζητήσουν και να δουν τα θέματα που έχουν μεταξύ τους, και να μάθουν να επικοινωνούν καλύτερα.

Υπάρχουν ταινίες που αποτελούν έμπνευση, καθώς απεικονίζουν τη δύναμη των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν βήματα στη ζωή τους, που υποστηρίζουν μια ισότιμη και θετική κοινωνία. Επίσης υπάρχουν ταινίες που μας κάνουν να δούμε βαθιά μέσα μας και άλλες που αφορούν την προδοσία.

Αν έχετε δει την ταινία "Κάθε στιγμή μετράει" θα έχετε κατανοήσει την εξουθενωτική πραγματικότητα της άνοιας και την τεράστια επίδραση που έχει όχι μόνο στον άνθρωπο που υποφέρει από αυτό, αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια.

Όλες αυτές οι ταινίες προκαλούν συναισθήματα και αποτελούν πηγή έμπνευσης 

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, τα παιδιά μπορούν επίσης να μάθουν και να εξελιχθούν μέσα από τις ταινίες, και υπάρχουν πολλές για να επιλέξετε για κάθε παιδί. Για παράδειγμα η ταινία "Επιτέλους φτάσαμε σπίτι" αναφέρεται στις αξίες της οικογένειας, τη σημασία της φιλίας, τη  μάθηση από τους άλλους, το σεβασμό στις άλλες κουλτούρες, το να παλεύουμε για όσα είναι σημαντικά, να μην χάνουμε την πίστη μας και τη σημασία της αγάπης σε ότι κάνουμε. Αν δεν το έχετε δει ακόμη είναι μια καλή επιλογή για όλη την οικογένεια. Το πιο σημαντικό είναι πάντα να έχετε το μυαλό σας ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά από μια θετική και επιμορφωτική ταινία.

Την επόμενη φορά που θα είστε Σάββατο βράδυ στο σπίτι σας, δείτε μια ταινία με τους αγαπημένους σας και μετά κάντε μια συζήτηση για όσα σας δίδαξε. Αν νιώθετε ότι εσείς και ο σύντροφός σας έχετε κάποια προβλήματα στην επικοινωνία, μια καλή ταινία μπορεί να είναι η αφορμή για να συζητήσετε όσα σας απασχολούν.

Ενδυνάμωση εαυτού και αυτογνωσία

Οι ταινίες και τα βιβλία μπορεί να είναι χρήσιμα, όμως με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του LIFE COACHING και μπορεί κανείς πιο αποτελεσματικά να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να αξιοποιήσει τα ταλέντα του, για να κυνηγήσει μια πιο ευτυχισμένη ζωή.