Κάνε το Τεστ
κακοποίηση στις σχέσεις, μορφές κακοποίησης στις σχέσεις, συναισθηματική κακοποίηση, σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης ,αντιμετώπιση συναισθηματικής κακοποίησης

Μορφές κακοποίησης στις σχέσεις

Κακοποίηση στις Σχέσεις

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκόσμια. Η βία που ασκείται από ένα σύντροφο μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική και να προκαλεί σοβαρή βλάβη.

Η βία από το σύντροφο μπορεί να διαφέρει σε συχνότητα και σοβαρότητα. Μπορεί να συμβαίνει επανειλημμένα ή ακόμα και περιστασιακά. Η επανειλημμένη κακοποίηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Υπάρχουν αρκετές μορφές κακοποίησης στις σχέσεις.

Σωματική βία

Η σωματική βία είναι η χρήση της σωματική δύναμης για την πρόκληση βλάβης, τραυματισμού ή θανάτου. Η σωματική βία δεν περιορίζεται στο σπρώξιμο, στα χτυπήματα, αλλά στη χρήση της σωματικής δύναμης ενάντια σε ένα άλλο άτομο.

Σεξουαλική βία

Η σεξουαλική βία διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

 1. Την χρήση της σωματικής δύναμης για να αναγκαστεί ένα άτομο σε σεξουαλικές δραστηριότητες χωρίς τη θέλησή του.
 2. Την απόπειρα ή την ολοκλήρωση της σεξουαλική πράξης με ένα άτομο που δεν μπορεί να κατανοήσει την πράξη, να απορρίψει τη συμμετοχή ή να αρνηθεί να συμμετέχει στη σεξουαλική πράξη, επειδή είναι άρρωστο, έχει κάποια αναπηρία ή είναι εθισμένο σε αλκοόλ ή ουσίες ή επειδή εκφοβίζεται ή πιέζεται.
 3. Την κακοποιητική σεξουαλική επαφή. Οι απειλές με τη χρήση σωματικής ή σεξουαλικής βίας με τη χρήση της σωματικής δύναμης ή ενός όπλου, μπορεί να προκαλέσει θάνατο, αναπηρία, σωματική βλάβη.

Ψυχολογική/συναισθηματική βία  

Η ψυχολογική βία περιλαμβάνει την πρόκληση ψυχικού τραύματος μέσω πράξεων, απειλών ή καταναγκαστικών τακτικών. Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται μονάχα στην ταπείνωση του θύματος, στον έλεγχο του θύματος , την παρακράτηση πληροφοριών από το θύμα, συμπεριφορές που υποβιβάζουν το θύμα, απομόνωση του θύματος από τους φίλους και την οικογένεια, και την άρνηση πρόσβασης του θύματος στα χρήματα.

Η ψυχολογική βία μπορεί να συμβαίνει πριν από τη σωματική ή την σεξουαλική βία. Επίσης, η καταδίωξη και η παρακολούθηση είναι μια μορφή βίας που κάνει το θύμα να νιώθει έντονο φόβο.

Η βία μέσα στη σχέση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που είναι συχνό στην κοινωνία. Η βία από ένα σύντροφο συνδέεται άμεσα με μακροχρόνια θέματα υγείας, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Παράγοντες σε όλα τα επίπεδα, ατομικό, σχέσεων, κοινωνικό, συμβάλλουν στην εμφάνιση της βίας στη σχέση. Η πρόληψη των βίαιων συμπεριφορών απαιτεί ξεκάθαρη κατανόηση αυτών των παραγόντων και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό.

Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει κάποια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης και έχουν υποστεί τις καταστροφικές της συνέπειες.

Οι σχέσεις είναι ουσιαστικό κομμάτι για την ανθρώπινη ύπαρξη μας. Δίνουν σκοπό και νόημα στη ζωή μας. Αλλά τι συμβαίνει όταν η αγάπη γίνεται δηλητηριώδης και καταστροφική;

Ο καθένας αξίζει να έχει φιλίες και σχέσεις φροντίδας στη ζωή του. Αν όμως αυτός δεν είναι ο κανόνας και έχετε βιώσει συναισθηματική κακοποίηση, υπάρχει η δυνατότητα να επουλωθείτε από την συναισθηματική κακοποίηση.

Τι είναι η συναισθηματική κακοποίηση;

Η συναισθηματική βία είναι μια μορφή κακοποίησης. Δεν περιλαμβάνει μόνο τις λέξεις που χρησιμοποιεί ένα κακοποιητικό άτομο αλλά τις συμπεριφορές πίσω από τις λέξεις.

Αυτό που κάνει την συναισθηματική βία τόσο επίμονη στην κουλτούρα μας, είναι ότι δεν αφήνει σωματικά σημάδια. Σπάνια υπάρχουν στοιχεία που αποκαλύπτουν ένα συναισθηματικά κακοποιητικό άτομο. Υπάρχουν μονάχα βαθιές ψυχικές πληγές στο θύμα που επηρεάζουν την καθημερινότητά του και την γενική αίσθηση για τον εαυτό του.

Η συναισθηματική κακοποίηση δεν ξεκινά πάντα με προφανείς τρόπους. Συχνά το κακοποιητικό άτομο μπορεί να λέει ή να κάνει πράγματα που έχουν ως σκοπό να σας βοηθήσουν, και σταδιακά σας πείθει ότι έχει πάντα δίκιο. Μπορεί να είναι παθητικό και να αναμιγνύεται στο παρασκήνιο. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κάποιος την συναισθηματική κακοποίηση. Αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο βιώνει συναισθηματική κακοποίηση, υπάρχουν κάποια σημάδια που θα σας βοηθήσουν να την αναγνωρίσετε:

 • Το κακοποιητικό άτομο ελέγχει τα οικονομικά και τα χρήματα που ξοδεύετε
 • Συνεχώς τονίζει τα ελαττώματά σας
 • Σας κατηγορεί για πράγματα που ποτέ δεν κάνατε
 • Χρησιμοποιεί την σιωπηλή αντίδραση ως τιμωρία
 • Ελέγχει ποιους βλέπετε ή που πάτε
 • Κάνει αστεία που σας πληγώνουν
 • Χρησιμοποιεί τις ενοχές ως όπλο

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα συμπεριφορών σε μια συναισθηματικά κακοποιητική σχέση. Και όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, τον έλεγχο. Ένας συναισθηματικά κακοποιητικός σύντροφος θέλει να έχει τον έλεγχο σε όλες τις πτυχές της σχέσης. Αυτή η σχέση δεν χρειάζεται να είναι ρομαντική. Μπορεί να είναι φιλική, εργασιακή, οικογενειακή ή οποιαδήποτε άλλη σχέση.

Όλες οι σχέσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και όλοι οι άνθρωποι έχουν ελαττώματα. Αλλά όταν στη σχέση το ένα άτομο ελέγχει το άλλο, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Μακροχρόνια κακοποίηση 

Η κακοποίηση είναι καταστροφική όταν συμβαίνει μακροχρόνια. Η κατάθλιψη, το άγχος και το μετατραυματικό στρες είναι πιθανά αποτελέσματα της συνεχούς συναισθηματικής κακοποίησης. Οι άνθρωποι που είναι θύματα της κακοποίησης ίσως να:

 • Να κατηγορούν τον εαυτό τους για την κακοποίηση
 • Να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Να φοβούνται να εκφράσουν τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους
 • Να είναι σε εγρήγορση και να νιώθουν άγχος
 • Να νιώθουν ότι δεν είναι ποτέ αρκετά
 • Να μην εμπιστεύονται το ένστικτο και τη γνώμη τους

Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να τον κακοποιούν συναισθηματικά. Είναι δύσκολο το μονοπάτι της επούλωσης και χρειάζεται χρόνο.

Αντιμετώπιση συναισθηματικής κακοποίησης

Η κακοποίηση είναι συχνά μια κατάσταση που σιγοκαίει. Εμφανίζεται αργά και σταδιακά και μια μέρα ξυπνάτε και είστε εντελώς παγιδευμένοι. Μπορεί να σας δημιουργήσει πληγές που χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν.

Όμως η επούλωση είναι εφικτή. Μπορείτε να βρείτε το κουράγιο και να κάνετε το πρώτο βήμα για να φτάσετε στην ελευθερία.

Το πρώτο βήμα είναι να απομακρυνθείτε από την κακοποιητική σχέση. Μπορεί να σας φαίνεται τρομακτικό στην αρχή, αλλά είναι ουσιαστικό για τη διαδικασία της επούλωσης. Ο ψυχοθεραπευτής σας θα σας προσφέρει την συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεστε.

Οι ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες είναι μοναδικές για κάθε άτομο. Στην ψυχοθεραπεία επικεντρώνεστε στην κακοποίηση και αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας έχει αφήσει. Όταν έχετε ανοιχτό το μυαλό σας αυτό σας επιτρέπει να επουλωθείτε. Μπορείτε να δημιουργήσετε υγιείς σχέσεις και να προχωρήσετε.

Μπορείτε να απελευθερωθείτε από την συναισθηματική κακοποίηση

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να επουλώσετε τις πληγές σας. Μην ζείτε μια ζωή με τις επιθυμίες του άλλου. Αυτή είναι η ζωή σας και είναι ανάγκη να ανακτήσετε τον έλεγχο.