Κάνε το Τεστ
κεραυνοβόλος έρωτας, τι είναι ο κεραυνοβόλος έρωτας, είναι πραγματικός ο κεραυνοβόλος έρωτας, τι προκαλεί τον κεραυνοβόλο έρωτα, σημάδια κεραυνοβόλου έρωτα, τριγωνική θεωρία της αγάπης, πως θα καταλάβω αν ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι πραγματικός

Κεραυνοβόλος έρωτας

Κεραυνοβόλος έρωτας

Ο κεραυνοβόλος έρωτας περιγράφει τη στιγμή στην οποία ένας άνθρωπος νιώθει μια άμεση σύνδεση με κάποιον άλλο. Είναι το κύριο θέμα σε πολλά τραγούδια, ταινίες, σειρές στην τηλεόραση, σε βιβλία. Ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι συνήθως η έντονη έλξη για ένα άτομο χωρίς να υπάρχει εξήγηση για αυτό.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας συμβαίνει μέσα σε δευτερόλεπτα, απροσδόκητα, με την απλή ματιά του ατόμου που σας ελκύει. Αν μιλήσετε σε αυτό το άτομο, η έλξη αυξάνεται απότομα. Πολλές φορές, οι άνθρωποι περιγράφουν τον κεραυνοβόλο έρωτα σαν πυροτεχνήματα.

Ωστόσο, είναι πιθανό, "ο έρωτας με την πρώτη ματιά", να εξελιχθεί σε πραγματική αγάπη, και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν αν αυτό είναι πιθανό να συμβεί.

Τι είναι ο κεραυνοβόλος έρωτας;

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το αν ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι αληθινός ή όχι. Μερικοί άνθρωποι, νιώθουν αυτό το συναίσθημα χωρίς να γνωρίζουν ακόμη ένα άτομο, και αυτό μοιάζει περισσότερο με πάθος ή επιθυμία παρά με πραγματική αγάπη.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η άμεση έλξη οφείλεται στην σωματική έλξη που νιώθει κάποιος όταν βλέπει ένα άτομο. Ο έρωτας με την πρώτη ματιά μπορεί να είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργούν τα ζευγάρια για να κρατήσουν τη σχέση τους.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι πραγματικός;

Όσοι έχουν νιώσει τον κεραυνοβόλο έρωτα επιμένουν ότι η αγάπη τους είναι πραγματική. Καθώς ο εγκέφαλος μας παίζει καθοριστικό παράγοντα για την αγάπη και τις αντιδράσεις στους άλλους, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε ότι η αρχική έλξη τελικά μετατρέπεται σε αγάπη.

Αν και ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι ένα αληθινό φαινόμενο, μπορεί να μην είναι αυτό που γνωρίζουμε όλοι ως αγάπη.

Κάθε σχέση βασίζεται σε τρία συστατικά, την οικειότητα, το πάθος και τη δέσμευση. Ο κεραυνοβόλος έρωτας αντιστοιχεί στο πάθος αυτού του τριγώνου, αλλά η πραγματική αγάπη χρειάζεται και τα τρία στοιχεία. Ο διαχωρισμός ανάμεσα στον κεραυνοβόλο έρωτα και στην πραγματική αγάπη χρειάζεται προβληματισμό και σκέψη.

Γιατί ακούμε συχνά ευτυχισμένα ζευγάρια να λένε ότι ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά και παραλείπουν την υπόλοιπη ιστορία; Αυτή η ψυχολογική συμπεριφορά ονομάζεται φαινόμενο halo, όπου τα ζευγάρια αποδίδουν θετικά χαρακτηριστικά στους συντρόφους για τους οποίους νιώθουν έλξη. Ένας άλλος λόγος είναι η επιλεκτική μνήμη και η επιθυμία του ζευγαριού να ενισχύσει αυτή την ανάμνηση της σχέσης τους.

Πολλές φορές ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν κάποιος πιστεύει ότι θα ερωτευτεί με την πρώτη ματιά , τότε κάνει πράγματα για να επικυρώσει αυτή την πεποίθηση. Έτσι, δημιουργείται ένας αέναος κύκλος που ταιριάζει στην ρομαντική αφήγηση που λαχταρούσε.

Πώς μοιάζει ο κεραυνοβόλος έρωτας;

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά συχνά περιγράφεται ως ένα ορμητικό συναίσθημα καθώς το άτομο επικεντρώνεται στο ερωτικό του ενδιαφέρον. Πολλοί άνθρωποι που έχουν βιώσει αυτά τα θετικά συναισθήματα στον εγκέφαλο και στο σώμα τους, νιώθουν ότι όλα στον κόσμο είναι καλύτερα.

Συχνά σημάδια του κεραυνοβόλου έρωτα περιλαμβάνουν:

 • Συνεχή σωματική έλξη
 • Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
 • Ανάγκη να βρίσκεται κάποιος με το άτομο που επιθυμεί
 • Μειωμένη όρεξη για φαγητό
 • Ένα άτομο νιώθει ότι γνωρίζει αυτό το άτομο που μόλις γνώρισε από πάντα
 • Θέλει να κάνει σχέση με αυτό το άτομο παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζει τίποτα για αυτόν
 • Νιώθει πολύ κοντά του
 • Η καρδιά χτυπά δυνατά
 • Αδυναμία στα γόνατα
 • Πεταλούδες στο στομάχι και νευρικότητα

Κεραυνοβόλος έρωτας

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε κεραυνοβόλα;

Σε αντίθεση με τα παραμύθια, η αγάπη δεν έχει να κάνει με την καρδιά αλλά με τον εγκέφαλο. Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για εκτελεστικές λειτουργίες όπως η επίλυση των προβλημάτων, η κριτική σκέψη και η λήψη αποφάσεων.

Ο προμετωπιαίος φλοιός λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις με ελάχιστες πληροφορίες στη διάρκεια της ημέρας και ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι μια από αυτές τις αποφάσεις. Βλέπετε κάποιον και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, νιώθετε έλξη.

Οι μελέτες δείχνουν πως όταν κάνουμε σωματικές και ψυχολογικές κριτικές με βάση την εμφάνιση κάποιου και τη συμπεριφορά του, ενεργοποιούνται διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου. Η έλξη για ένα άλλο άτομο προκαλεί πολλαπλά σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που πυροδοτούνται από την αύξηση της ντοπαμίνης και της ωκυτοκίνης.

Ίσως να μην υπάρχει πραγματική σύνδεση και να μην γνωρίζετε το άλλο άτομο σε βαθύτερο επίπεδο, αλλά η χημική αντίδραση στο σώμα στέλνει σήματα σύνδεσης.

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η ρομαντική αγάπη μπορεί να είναι ένα σύστημα παρακίνησης παρά συναίσθημα, παρόμοιο με τον τρόπο που αναπτύσσουμε έναν εθισμό. Όταν ο εγκέφαλός μας γεμίζει με συναισθήματα ευχαρίστησης, θέλουμε ακόμη περισσότερο ώστε να διατηρήσουμε αυτή την ευφορία.

Τι προκαλεί τον κεραυνοβόλο έρωτα;

Όταν μας ενδιαφέρει ένα άλλο άτομο ερωτικά, ο εγκέφαλός μας αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης. Έτσι, νιώθουμε καλά και γεμάτοι ενέργεια. Επειδή, ο πρώτος στόχος πολλών θηλαστικών για την επιλογή συντρόφου είναι η αναπαραγωγή, μπορεί να θεωρηθεί ότι η σεξουαλική έλξη είναι πιο ισχυρή από την ρομαντική έλξη.

Οι άνθρωποι συνεχώς αξιολογούν τους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή καθημερινά. Οι περισσότερες από αυτές τις επαφές δεν είναι ρομαντικές. Ωστόσο, δίνουν αρκετές πληροφορίες για το αν κάποιος ενδιαφέρεται ή όχι να βγει ραντεβού με έναν πιθανό σύντροφο. Παρά την ταχύτητα, αυτές οι αλληλεπιδράσεις διαμορφώνουν τις αποφάσεις στον πραγματικό κόσμο και έχουν μακροχρόνιες συνέπειες, όπως το αν ένα άτομο θα απορρίψει ή όχι έναν πιθανό σύντροφο.

Για ποιους λόγους κάποιος ερωτεύεται κεραυνοβόλα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να ερωτευτεί κεραυνοβόλα. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι οι ορμόνες στον εγκέφαλο που συμβάλλουν στα συναισθήματα της ρομαντικής αγάπης. Άλλοι λόγοι προκύπτουν από τα εσωτερικά μηνύματα και τις προσδοκίες για την αγάπη.

Συχνοί λόγοι για τους οποίους κάποιος ερωτεύεται κεραυνοβόλα περιλαμβάνουν:

 • Σωματική έλξη: περισσότερο από κάθε άλλο τύπο έλξης, η δυνατή σωματική έλξη μπορεί να κάνει κάποιον να νιώθει ότι έχει ερωτευτεί κάποιον όταν τον συναντά για πρώτη φορά. Στην πραγματικότητα, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η σωματική έλξη είναι ένας από τους κύριους λόγους που εξηγεί την χημεία στον κεραυνοβόλο έρωτα.
 • Αντικείμενο του πόθου: είναι πολύ σύνηθες να μπερδεύουμε την αγάπη με το πάθος. Αυτό κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται ότι είναι ερωτευμένοι ενώ στην πραγματικότητα νιώθουν έντονο πάθος.
 • Αναζήτηση του έρωτα: υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο ανοιχτοί και πρόθυμοι να βιώσουν την αγάπη. Έτσι, είναι πιο πιθανό να είναι πιο δεκτικοί στον έρωτα όταν εμφανιστεί μια ευκαιρία.
 • Αυτοεκπληρούμενη προφητεία: όταν κάποιος ερωτεύεται με την πρώτη ματιά αυτό μπορεί να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αυτό σημαίνει ότι αν πει στον εαυτό του ότι θα συμβεί, τότε θα πιστέψει ότι αυτό είναι αλήθεια.
 • Φαινόμενο halo: τα ζευγάρια που έχουν μια θετική και ικανοποιητική σχέση είναι πιο πιθανό να βλέπουν την αρχή της σχέσης τους πιο θετικά, και ίσως ακόμη και να θυμούνται ότι ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που αναφέρουν ότι η σχέση τους ξεκίνησε με κεραυνοβόλο έρωτα, έχουν περισσότερη αγάπη και πάθος στη σχέση.
 • Πνευματική σύνδεση: κάποιοι νιώθουν ότι βρήκαν την αδελφή ψυχή τους, ή ότι έχουν μια βαθιά σύνδεση μεταξύ τους

Τριγωνική θεωρία της αγάπης

Σύμφωνα με την τριγωνική θεωρία της αγάπης, υπάρχουν τρία βασικά  στοιχεία στην πραγματική αγάπη, η οικειότητα, το πάθος και η δέσμευση.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι μόνο μια πτυχή του τριγώνου, το πάθος. Όταν κάποιος λέει ότι έχει ερωτευτεί κεραυνοβόλα , αυτό μπορεί να είναι μια περίπτωση επιλεκτικής μνήμης. Να σημαίνει, ότι έγραψε ξανά την ιστορία αγάπης για να ταιριάζει με τις προσδοκίες για το πως πιστεύει ότι πρέπει να ερωτεύονται οι άνθρωποι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα συναισθήματα που είχε αρχικά δεν ήταν αληθινά. Αλλά ότι συγκεκριμένες χημικές ουσίες απελευθερώνονται όταν νιώθουμε έλξη για κάποιον.

Από την στιγμή που νιώθει κάποιος αυτή την έλξη, όλο το σώμα γεμίζει με ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή της χαράς. Ταυτόχρονα εκκρίνεται ωκυτοκίνη, που μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά στους ανθρώπους. Ακόμη και αν δεν υπάρχει μια αυθεντική σύνδεση με κάποιον, αυτές οι ουσίες στο σώμα στέλνουν σήματα ότι υπάρχει σύνδεση.

Κεραυνοβόλος έρωτας

Πώς θα καταλάβω αν ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι πραγματικός;

Καθώς οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας αφορά περισσότερο την σωματική έλξη ή την σεξουαλική έλξη, τα συναισθήματα πίσω από αυτή μοιάζουν με τη ρομαντική αγάπη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έντονη διαίσθηση όταν επιλέγουν συντρόφους.

Ανεξάρτητα με τους λόγους που οδηγούν στον κεραυνοβόλο έρωτα, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τις προσδοκίες και να έχετε μια καλή αρχή στη σχέση σας ώστε να διατηρήσετε την αγάπη.

Αν θέλετε να μάθετε αν ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι αληθινός μπορείτε να σκεφτείτε τα παρακάτω:

Μην βιάζεστε στη σχέση

Είναι σημαντικό μια σχέση να εξελίσσεται αργά. Όταν κάποιος ερωτευτεί με την πρώτη ματιά, είναι πολύ σύνηθες να βιάζεται να εξελιχθούν τα πράγματα. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για να γνωρίσετε καλά κάποιον πριν τον εμπιστευτείτε. Επίσης, τα προειδοποιητικά σημάδια σε μια σχέση δεν γίνονται ορατά άμεσα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην αρχή της σχέσης.

Αναγνωρίστε τις κοινές σας αξίες

Χρειάζονται πολλά περισσότερα, από την σεξουαλική έλξη, για να χτίσετε μια σταθερή σχέση. Είναι καλύτερο να γνωρίζετε ότι στην αρχή εάν το άλλο άτομο θέλει παιδιά ή όχι, αν θέλει να μετακομίσει σε μια άλλη πόλη για να αλλάξει καριέρα, ή αν θέλει να παντρευτεί ή όχι.

Κατανοώντας τις προσωπικές αξίες κάποιου ανεξάρτητα με την επιθυμία για οικογένεια, παιδιά, μέλλον κλπ θα μπορέσετε να καταλάβετε αν κάποιος είναι καλός σύντροφος. Αν κάνετε αυτές τις συζητήσεις νωρίς τότε θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε αν έχετε κοινές αξίες με τον άλλο.

Θέστε ξεκάθαρα όρια και προσδοκίες

Είναι σημαντικό για κάθε σχέση να υπάρχουν υγιή όρια και ρεαλιστικές προσδοκίες. Τα όρια και οι προσδοκίες βοηθούν και τους δύο συντρόφους να έχουν μια ισορροπία και να έρχονται πιο κοντά.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας δεν σημαίνει πάντα ότι θα είστε με αυτό το άτομο για πάντα. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι πέφτουν με τα μούτρα στον κεραυνοβόλο έρωτα και καταλήγουν να χωρίσουν λίγα χρόνια αργότερα. Βέβαια, αυτό δεν είναι περίεργο, δεν διαρκούν όλες οι σχέσεις για πάντα. Όταν όμως κάποιος έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από μια σχέση τότε προλαμβάνει την απογοήτευση.

Αξίζετε την αληθινή αγάπη

Το να ερωτευτεί κάποιος κεραυνοβόλα αυτό δεν είναι ένδειξη ανησυχίας. Αλλά αν υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, και συνεχώς πληγώνεστε τότε είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τι θέλετε από ένα σύντροφο, αφού πρώτα καταλάβετε τον εαυτό σας.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ψυχικά τραύματα, ειδικά όσοι δεν έχουν μεγαλώσει σε υγιείς οικογένειες και δεν γνωρίζουν πως είναι οι υγιείς σχέσεις, ερωτεύονται γρήγορα σε μια προσπάθεια να μην μείνουν μόνοι.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα για τις ανθρώπινες σχέσεις που δεν είναι απολύτως κατανοητά. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν μια άμεση πνευματική σύνδεση με ανθρώπους που μόλις γνωρίζουν. Μπορεί να νιώθουν ότι έχουν βρει την αδελφή ψυχή τους, ότι γνωρίζουν τον άλλο από μια άλλη ζωή, ή κάτι άλλο που δεν κατανοούμε.

Αν κάποιος βιώνει τον κεραυνοβόλο έρωτα, καλό είναι να τον απολαύσει. Αυτή η εμπειρία μπορεί να του αλλάξει τη ζωή. Όταν κάποιος βιώνει αυτά τα έντονα συναισθήματα, τότε εκτιμά βαθιά το πάθος και τη σύνδεση.