Κάνε το Τεστ
αδελφές ψυχές, τι είναι οι αδελφές ψυχές, πως θα προσελκύσετε την αδελφή ψυχή σας, σχέσεις, πως θα αναγνωρίσετε την αδελφή ψυχή σας

Αδελφές ψυχές

Αδελφές ψυχές

Ο όρος «αδελφές ψυχές» χρησιμοποιείται συχνά στον χώρο της μεταφυσικής και του εσωτερισμού, και δηλώνει «συντρόφους ψυχής», οι οποίοι έρχονται στο ταξίδι της ζωής μας, προκειμένου κοντά τους να βιώσουμε στο έπακρο την αγάπη και την πλήρη πνευματική και ψυχική ένωση.  Άνθρωποι που τους συναντάς, και λειτουργούν ως πυξίδα στην εξέλιξη της ψυχής σου. Σε βοηθούν να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και νιώθεις ότι οι ψυχές σας μιλούν την ίδια γλώσσα. Πέραν όμως από τη μεταφυσική, ο όρος χρησιμοποιείται συχνά και στην καθημερινή ζωή από απλούς ανθρώπους. Σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται στην τέλεια σχέση (ερωτική ή φιλική) ή σε ένα ιδανικό ζευγάρι. Πολλοί άνθρωποι περνάνε όλη τους τη ζωή ψάχνοντας αγωνιωδώς να βρούνε την αδελφή ψυχή τους. Κάποιοι από αυτούς κάποτε θεωρούν ότι τη βρήκαν, κάποιοι άλλοι απογοητεύονται και παύουν να ελπίζουν, και τέλος υπάρχουν και αυτοί που δε σταματούν να την αναζητούν ποτέ…

Ξεφεύγοντας όμως από την μεταφυσική προσέγγιση του ζητήματος αυτού, η ύπαρξη ή όχι αδελφών ψυχών, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον χώρο της ψυχολογίας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Κάποια από τα παρακάτω ερωτήματα σχετικά με αυτό το ζήτημα έχουν απασχολήσει τους ψυχολόγους. Υπάρχουν λοιπόν αδερφές ψυχές; Αν ναι, τι ακριβώς είναι και πώς θα τις αναγνωρίσουμε όταν συναντηθούμε; Υπάρχει κάποιος τρόπος για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να συναντήσουμε την αδερφή ψυχή μας; Η αδελφή ψυχή είναι μία, ή μπορεί στη ζωή μας να συναντήσουμε περισσότερες από μία αδερφές ψυχές;

Υπάρχουν αδελφές ψυχές;

Στην προσπάθεια απάντησης αυτών των ερωτημάτων με μια ψυχολογική προσέγγιση θα μπορούσαμε να πούμε ότι ως «αδελφή ψυχή» ορίζεται το άτομο με το οποίο νιώθουμε πλήρες ταίριασμα. Νιώθουμε εξαρχής έλξη και μαγνητική χημεία. Έχουμε μια αίσθηση οικειότητας ακόμα και αν γνωρίζουμε το άτομο για πρώτη φορά. Μπορεί να νιώθουμε άνεση και εμπιστοσύνη να μιλήσουμε για πράγματα που συνήθως εκμυστηρευόμαστε μόνο στους πολύ κοντινούς μας. Έχουμε την αίσθηση ότι γνωριζόμαστε ήδη, πως κάπου, κάπως οι ψυχές μας έχουν επικοινωνήσει ξανά. Δε χρειάζεται στην επικοινωνία μας μαζί τους να εξηγούμε πολλά, δεν γίνονται παρεξηγήσεις, δε μας τρομάζουν οι σιωπές και νιώθουμε ασφάλεια κοντά τους χωρίς άγχος…σαν να επιστρέψαμε σπίτι μας. Μάλιστα, αν έτσι νιώθουμε στην πρώτη συνάντηση, όπως είναι λογικό, με τον καιρό δημιουργείται ένα πολύ πιο ισχυρό συναισθηματικό και πνευματικό δέσιμο. Αυτή η αίσθηση είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή και ανακουφιστική.  Οι περισσότεροι άνθρωποι κατά καιρούς έχουν συσχετιστεί με άλλους ανθρώπους με τους οποίους δεν έχουν καλή επικοινωνία ή συναισθηματικό δέσιμο.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος συναντήσει μία ψυχή που τη θεώρησε «αδερφή ψυχή» και η ζωή στο τέλος τους χωρίσει; Υπάρχει μόνο μία αδερφή ψυχή και χάνοντάς την χάθηκε η μία και μοναδική ευκαιρία; Μάλλον όχι. Πιθανόν ο καθένας από εμάς να ταιριάζει με περισσότερα από ένα άτομα, και παρότι λόγω επιλογών ή συγκυριών κάποιοι άνθρωποι χάνονται από τη ζωή μας, η ζωή έχει την τάση να μας δίνει δεύτερες ευκαιρίες. Πολλοί άνθρωποι έχασαν από τη ζωή τους έναν άνθρωπο που θεωρούσαν “αδερφή ψυχή”. Η ζωή τους διάψευσε και τους έδωσε κι άλλη ευκαιρία ιδανικού ταιριάσματος. Σίγουρα όμως το απόλυτο ταίριασμα είναι κάτι σπάνιο, γι’ αυτό  πρέπει να εκτιμούμε αυτούς τους ανθρώπους και να προσπαθούμε να τους κρατήσουμε στη ζωή μας. Ωστόσο, ακόμα και αν χάσουμε την «αδερφή ψυχή» μας, δε σημαίνει ότι η παρουσία της στη ζωή μας ήταν άσκοπη.

Μπορεί να μην συναντήσω ποτέ την αδελφή ψυχή μου;

Βέβαια, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την τύχη να συναντήσουν στη ζωή τους ανθρώπους με τους οποίους να αισθάνονται όπως περιεγράφηκε παραπάνω. Τι συμβαίνει λοιπόν αν κάποιος δεν έχει συναντήσει ποτέ κάποιον με τον οποίο να βιώνει αυτή την ξεχωριστή σύνδεση; Αν και είναι ευχάριστο να ταιριάζουμε αβίαστα με ανθρώπους, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις μα είναι καταδικασμένες. Οι σχέσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί που εξελίσσονται, θέλουν προσπάθεια και φροντίδα. Πάρα πολλές σχέσεις τριγύρω μας είτε φιλικές είτε ερωτικές που είναι πετυχημένες και προσφέρουν ικανοποίηση στα άτομα που τις βιώνουν, δεν υπήρξαν από την αρχή εύκολες. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, πολλοί άνθρωποι έχουν τη θέληση να επενδύσουν σε σχέσεις που δεν ήταν ιδανικές αρχικά. Τελικά, η πορεία τους δικαιώνει και τους ανταμείβει.

Το γεγονός ότι οι σχέσεις θέλουν προσπάθεια και φροντίδα ,δε μειώνει την αξία του αυθόρμητου ταιριάσματος και της δυνατής χημείας. Είναι πράγματι μεγαλειώδες το συναίσθημα του απόλυτου ψυχικού και συναισθηματικού ταιριάσματος που είχαν την τιμή να βιώσουν πολλοί άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς το βίωσαν μία φορά και άλλοι περισσότερες. Άλλωστε ο όρος «αδερφές ψυχές» παρότι συνήθως παραπέμπει σε ερωτικές σχέσεις, αναφέρεται και σε άλλου τύπου σχέσεις όπως οι φιλικές.

Πώς μπορείτε να προσελκύσετε την αδελφή ψυχή σας;

Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι είχαν την τύχη να συναντήσουν την αδερφή ψυχή τους και άλλοι όχι; Και τι μπορούν να κάνουν για να προσελκύσουν την «αδερφή ψυχή τους»; Προκειμένου να ελκύσουμε τον κατάλληλο άνθρωπο για μας είναι σημαντικό να νιώθουμε εσωτερικά ήρεμοι και ευτυχείς. Αυτό το συναίσθημα εκπέμπεται και ελκύει τους κατάλληλους ανθρώπους. Όταν νιώθουμε καλά και εμπιστευόμαστε τη ζωή, είμαστε καλύτερα συντονισμένοι με τα συναισθήματά μας, και μπορούμε να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ένστικτό μας, το οποίο σπανίως κάνει λάθη.

Παρότι οι απόψεις διίστανται για την ύπαρξη ή όχι «αδελφών ψυχών» οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι με κάποιους ταιριάζουμε περισσότερο, κερδίζουν την καρδιά μας χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και τους θεωρούμε μοναδικούς. Όποιος λοιπόν γνωρίσει κάποιο τόσο ταιριαστό άτομο, είναι σημαντικό να προσπαθήσει να το κρατήσει στη ζωή του, και να δώσει στη σχέση αυτή τη φροντίδα και την ελευθερία που χρειάζεται για να ανθίσει. Στην  αντίθετη περίπτωση, αν δύο άνθρωποι δεν επενδύσουν στη σχέση και δεν τη φροντίσουν, είναι πιθανόν η σχέση να μαραθεί.

Η σημασία της ένωσης ενός ανθρώπου με την «αδελφή ψυχή» του και ο πόνος τη απώλειάς της όταν την χάσει έχει αποδοθεί συγκινητικά, αλλά και σπαρακτικά σε ορισμένες περιπτώσεις από τους ποιητές μας…

Κι όταν πεθάνουμε να μας θάψετε κοντά για να μην τρέχουμε μέσα στη νύχτα να συναντηθούμε. 

Τ. Λειβαδίτης