Κάνε το Τεστ
τοξικός άνθρωπος, τι είναι ο τοξικός άνθρωπος, κατηγορίες τοξικών ανθρώπων, τύποι τοξικών ανθρώπων, τοξικές συμπεριφορές, κύκλος τοξικότητας, αντιμετώπιση τοξικών ανθρώπων, πως μπορώ να αντιμετωπίσω έναν τοξικό άνθρωπο

Τοξικός άνθρωπος

Τοξικός άνθρωπος

Στη δουλειά και στη ζωή μας, μπορεί να συναντήσουμε μερικούς θαυμάσιους ανθρώπους που μας εμπνέουν να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και άλλους λιγότερο θαυμάσιους και αρνητικούς που φαίνεται να επισκιάζουν και να υπονομεύουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Αυτοί, οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Πολλές φορές οι τοξικοί άνθρωποι είναι άριστοι στη δουλειά τους. Ωστόσο, η τοξική συμπεριφορά τους είναι μια πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Πολλοί διευθυντές προσπαθούν να αλλάξουν τους τοξικούς ανθρώπους, ωστόσο τυπικά αυτή η προσπάθεια καταλήγει σε απογοήτευση και αποτυχία.

Ο στόχος στη ζωή μας δεν είναι να αλλάξουμε την τοξική συμπεριφορά των άλλων. Μπορεί να είναι σπουδαίο κάποιος να προσπαθεί να εμπνεύσει τους άλλους, αλλά το να προσπαθεί να αλλάξει έναν τοξικό άνθρωπο που δεν έχει αυτογνωσία είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Δεν έχει καμία σημασία να προσπαθούμε να αλλάξουμε τους τοξικούς ανθρώπους και αυτό που θα καταφέρουμε είναι να μην δίνουμε προσοχή σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε.

Μερικές φορές οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να μας παγιδεύουν στη δίνη της αρνητικότητας που δημιουργούν και να μην συνειδητοποιούμε ότι ρουφούν έτσι όλη μας την ενέργεια. Μόνο όταν τους απομακρύνουμε από τη ζωή μας νιώθουμε την αίσθηση της ελευθερίας. Στη δουλειά, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τοξικούς ανθρώπους, καλό είναι να παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε θετικά πράγματα.

Το κλειδί είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τους τοξικούς ανθρώπους. Όσο πιο νωρίς τους αναγνωρίσουμε τόσο καλύτερα μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και να μην μας επηρεάζουν.

Πώς θα αναγνωρίσω έναν τοξικό άνθρωπο;

Παρακάτω αναλύουμε 8 τύπους τοξικών ανθρώπων:

1. Αυτοί που συνεχώς παραπονιούνται

Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν πάντα κάτι λάθος σε οτιδήποτε. Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι, χαρούμενοι και μπορούν να γεμίζουν μια πολύ ωραία στιγμή με γκρίνια και μουρμούρα. Δεν τους ενδιαφέρει η άποψη των άλλων και μπορούν εύκολα να μετατρέψουν οτιδήποτε θετικό σε αρνητικό. Αυτοί οι άνθρωποι απολαμβάνουν να βρίσκουν λάθη σε όλους και όλα. Τα παράπονα τους φέρνουν χαρά.

2. Οι ανταγωνιστικοί άνθρωποι

Ο ανταγωνισμός σε ένα βαθμό είναι υγιής και μπορεί να μας κρατά σε εγρήγορση, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να φτάσουν στο άλλο άκρο. Τυπικά, ο ανταγωνισμός πάει χέρι χέρι με την ζήλια ή το φθόνο. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να υπονομεύσουν την επιτυχία των άλλων. Νιώθουν ότι αν καταστρέψουν τις προσπάθειες των άλλων, αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να φανούν πιο ικανοί. Είναι αδύνατο να νιώσουν χαρά για την επιτυχία των άλλων.

3. Αυτοί που τα ξέρουν όλα

Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα γνωρίζουν όλα και ότι οι δικές τους ιδέες και απόψεις είναι πάντα οι σωστές. Συνήθως, απορρίπτουν τις συμβουλές και τις απόψεις των άλλων. Αγαπούν να ακούνε τον εαυτό τους να μιλά και θέλουν όλες οι συζητήσεις να γυρνούν γύρω από αυτούς. Δεν έχουν ομαδικότητα και επικρίνουν κάθε απόφαση που δεν τους αφορά.

4. Οι εγωπαθείς

Είναι σημαντικό να πούμε ότι λίγος εγωισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πολλοί άνθρωποι με ηγετικές ικανότητες έχουν εγωισμό και όταν τον συνδυάζουν με το πάθος και τις γνώσεις, μπορεί να συμβούν μαγικά πράγματα. Ωστόσο, όταν το "εγώ" είναι το νούμερο ένα κίνητρο για ένα άτομο, αυτό το άτομο πάντα θα βάζει τις δικές του ανάγκες και τον εαυτό του πάνω από τους άλλους. Όταν κάποιος συμπεριφέρεται σαν να είναι καλύτερος από όλους γύρω του, ο εξυπνότερος στο δωμάτιο, δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να κάνει φιλίες και δημιουργεί διχασμό.

Τοξικός άνθρωπος

5. Αυτοί που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους

Τυπικά, αυτοί οι άνθρωποι είναι πάντα θύματα κάποιας κατάφωρης αδικίας. Βρίσκουν δικαιολογίες, κατηγορούν τους άλλους και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη τους. Σπάνια αναλαμβάνουν να κάνουν κάτι γιατί δεν θέλουν να είναι υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα, εκτός και αν είναι καλό το αποτέλεσμα, οπότε θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν τα εύσημα.

6. Αυτοί που σχολιάζουν

Οι άνθρωποι αυτοί σχολιάζουν, δημιουργούν ιστορίες,  πάντα προκαλούν προβλήματα σε μια επιχείρηση. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν πληροφορίες από ανώτερα στελέχη για την εταιρεία και τους εργαζομένους. Αγαπούν να διαδίδουν πληροφορίες για οποιονδήποτε θα τις ακούσει.

7. Οι προδότες

Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως μαχαιρώνουν πισώπλατα και προσποιούνται τους φίλους. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μεγάλη παγίδα επειδή μπορεί να θέλετε να δουλέψετε μαζί τους και να απολαμβάνετε το χρόνο μαζί, αλλά δεν μένουν αφοσιωμένοι και θα κάνουν τα πάντα για το δικό τους συμφέρον.

8. Αυτοί που είναι μισητοί

Κάποιοι άνθρωποι είναι απλά κακοί. Ευτυχώς δεν είναι πολλοί, αλλά απολαμβάνουν να προκαλούν μιζέρια στους άλλους. Αποκλείουν σκόπιμα ανθρώπους, δημιουργούν κλίκες, σπέρνουν τη διχόνοια και μπορούν να δυναμιτίζουν μια συζήτηση μόνο με την παρουσία τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν αφοσίωση και μπορούν να στραφούν εναντίον κάποιου ανά πάσα στιγμή.

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει έναν τέτοιο άνθρωπο ή περισσότερους στη δουλειά ή στην προσωπική σας ζωή. Μερικές φορές δεν μπορούμε να τους απομακρύνουμε τελείως από τη ζωή μας αλλά μπορούμε να αναγνωρίζουμε την τοξικότητα και να περιορίζουμε την έκθεσή μας σε αυτή. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μένουμε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας και να μην μας αποσπούν την προσοχή.

Ο κύκλος της τοξικότητας

Όποιος και αν είναι ο τύπος των τοξικών ανθρώπων που έχετε γνωρίσει, καλό είναι να γνωρίζετε τα μοτίβα συμπεριφοράς που συνήθως ακολουθούν όλοι. Στην αρχή, είναι γοητευτικοί και αυτό είναι που μπορεί να σας παρασύρει. Είναι προσεκτικοί, στοργικοί και εντυπωσιακοί αλλά όλα αυτά για να σας βάλουν στη θέση σας. Απαιτούν συνεχώς περισσότερα και ρουφούν σταδιακά όλη σας την ενέργεια. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια κρίση, η οποία αποτελεί ένα τεστ. Θα νιώθετε κολλημένοι , είτε δίνετε όσα θέλουν είτε όχι , θα νιώθετε ότι συνέχεια κάνετε συμβιβασμούς. Τελικά, θα υποκύψετε σε όλα όσα θέλουν, επειδή δεν θέλετε να φαίνεστε "παράλογοι" ή να προκαλέσετε περισσότερο δράμα, και έτσι θα επιστρέψουν γοητευτικοί και θα σας δώσουν κάτι από όσα χρειάζεστε ώστε να μείνετε κοντά τους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό ποτέ δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει πάντα κόστος.

Η νοοτροπία του θύματος

Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ότι αδικούνται πολλές φορές, αλλά εσείς δεν θέλετε να έχετε τη νοοτροπία του θύματος . Αποφασίστε ότι δεν θα είστε θύμα κανενός. Αντιθέτως θέστε τα όριά σας, αναγνωρίστε τις ικανότητές και τις δυνάμεις σας και πάρτε αποφάσεις για το δικό σας καλό. Ακόμη και αν κάποιες αποφάσεις θα προτιμούσατε να μην τις πάρετε, καλό είναι να μην αφήνετε την τύχη σας στα χέρια των άλλων.

Αναγνωρίστε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας

Όλοι μας είμαστε ανθρώπινα όντα που μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Όταν γνωρίζουμε τα ελαττώματα μας, τότε κανένας δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Οι τοξικοί άνθρωποι παλεύουν σκληρά για να φέρουν στην επιφάνεια όλα τα ελαττώματα σας και να  υποτιμήσουν τις δυνάμεις σας, με αυτό τον τρόπο αποκτούν δύναμη. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING βοηθούν να αναγνωρίσετε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας , έτσι ώστε οι τοξικοί άνθρωποι να μην έχουν επίδραση πάνω σας.

Ο κόσμος είναι γεμάτος με τοξικούς ανθρώπους και συμπεριφορές. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας ανοιχτό στην τοξικότητα. Όταν κάποιος αναγνωρίζει τις τοξικές συμπεριφορές και τις αντιμετωπίζει κατάλληλα , τότε δεν μπορούν να έχουν καμία επίδραση στη ζωή του.