Νιώθετε συνεχώς ότι δεν έχετε τον έλεγχο σε όσα συμβαίνουν στη ζωή σας ή ότι παίρνουν οι άλλοι τις αποφάσεις για εσάς; Ή νιώθετε ότι άσχημα πράγματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν σε εσάς ανεξάρτητα με όσα κάνετε; Αν κατηγορείτε τους άλλους για γεγονότα ή καταστάσεις στη ζωή σας, μπορεί να έχετε την νοοτροπία του θύματος.
Οι άνθρωποι με την νοοτροπία του θύματος νιώθουν ότι άσχημα πράγματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και ότι ο κόσμος είναι εναντίον τους. Μπορεί να αισθάνεστε ότι όλοι είναι εναντίον σας, είτε πρόκειται για το σύντροφό σας, τους συνεργάτες, ή ακόμη και τους φίλους και μέλη της οικογένειάς σας. Ακόμη και έτσι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε την κατάσταση, αν δεν αναλάβετε την ευθύνη των πράξεων σας θα νιώθετε ότι όλα είναι πέρα από το δικό σας έλεγχο.
Μπορεί να παίρνετε προσωπικά τα πράγματα ακόμη και όταν δεν αφορούν άμεσα εσάς. Μπορεί να σκέφτεστε, “Τι έκανα για να το αξίζω αυτό;” Μπορεί να μετανιώνετε πολλές φορές.
Είναι πολύ πιθανό να περνάτε κακές στιγμές ή να βιώνετε κάποιο τραύμα, αλλά δεν έχετε μάθει πως να τις αντιμετωπίσετε και αναπτύσσετε αυτή την αρνητική νοοτροπία του θύματος. Αυτό σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν έχετε την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη ζωή σας.
Ακόμη και αν οι άνθρωποι γύρω σας έρχονται κοντά σας και προσπαθούν να σας προσφέρουν λύσεις, εσείς βρίσκετε δικαιολογίες ότι αυτές οι λύσεις δεν θα δουλέψουν και αφήνετε τους άλλους που σας προσφέρουν βοήθεια να νιώθουν απογοήτευση.
Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί συνεχίζετε να συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην άρνησή σας να αλλάξετε τη νοοτροπία του θύματος. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να κερδίζετε την συμπάθεια ή την προσοχή των άλλων. Μπορεί να νιώθετε ανακούφιση όταν οι άλλοι σας προσφέρουν βοήθεια. Επίσης μπορεί να μην θέλετε να νιώθετε ευάλωτοι, και έτσι είναι πιο εύκολο να μην παίρνετε ρίσκα.
Οι άνθρωποι με την νοοτροπία του θύματος έχουν τις παρακάτω τρεις πεποιθήσεις:
Οι άνθρωποι που έχουν την νοοτροπία του θύματος, φαίνεται να βουλιάζουν στην αρνητικότητα εύκολα και να μην προσπαθούν να σώσουν τον εαυτό τους.
Η νοοτροπία του θύματος μπορεί να έχει τη ρίζα της σε κάποιο τραύμα, άγχος και στον πόνο. Όταν βιώνετε μια τραυματική κατάσταση, τυπικά μπορεί να αισθάνεστε απελπισία και ότι τίποτα στο μέλλον δεν θα κάνει τη διαφορά.
Αυτό σας κάνει να νιώθετε ευάλωτοι και φοβισμένοι και έτσι δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη για τη ζωή σας ή κατηγορείτε τους άλλους ανθρώπους και βρίσκετε δικαιολογίες ακόμη και όταν μπορείτε να αναλάβετε δράση.
Αν και είναι απολύτως κατανοητό να νιώθετε έτσι μετά από ένα τραυματικό γεγονός, η αλήθεια είναι ότι πολλαπλοί παράγοντες συμβάλλουν σε μια άσχημη κατάσταση. Αν δεν είχατε τον έλεγχο για όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε σε ένα βαθμό όσα θα συμβούν στο μέλλον.
Όταν οι άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να σας βοηθήσουν, μπορεί να νιώθετε αυτολύπηση και να διαφωνείτε ότι τίποτα δεν θα δουλέψει. Με άλλα λόγια, θέλετε πραγματικά να νιώθετε λύπη για τον εαυτό σας για αυτό και δεν δουλεύετε για να κάνετε κάποια ουσιαστική αλλαγή.
Αν και είναι εντάξει να νιώθετε άσχημα για όσα σας συνέβησαν και να προσπαθείτε να δουλέψετε τα δύσκολα συναισθήματα, ο κάθε άνθρωπος με νοοτροπία του θύματος είναι ανάγκη να βάλει ένα τέλος στην αυτολύπηση και να δουλέψει για να αλλάξει και να επουλωθεί.
Η αλήθεια είναι ότι η ζωή έχει πολλές προκλήσεις, και αν συνεχίσετε να νιώθετε ότι τίποτα δεν θα κάνει τη διαφορά, τότε θα δίνετε μια συνεχή μάχη σε όλη σας τη ζωή.
Ένα από τα πιο συχνά σημάδια της νοοτροπίας του θύματος είναι το συνεχές σαμποτάρισμα του εαυτού και ο αρνητικός τρόπος σκέψης. Όμως αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να αλλάξει καθώς έχετε μάθει να συμπεριφέρεστε έτσι. Μπορεί να είχατε αυτή τη νοοτροπία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσετε να είστε θύμα.
Αν δεν είστε σίγουροι αν εμφανίζετε τη νοοτροπία του θύματος υπάρχουν κάποια πιθανά σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε αυτή τη συμπεριφορά:
Υπάρχουν πολλές συμπεριφορές που εμφανίζουν οι άνθρωποι με νοοτροπία θύματος:
Κάποιες από τα συναισθήματα περιλαμβάνουν:
Οι άνθρωποι με νοοτροπία θύματος περιλαμβάνουν μπορεί να σκέφτονται τα εξής:
Οι πιο συχνές αιτίες της νοοτροπίας θύματος περιλαμβάνουν:
Η νοοτροπία του θύματος είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνετε, δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέστε. Είναι κάτι το οποίο μαθαίνετε από το κοινωνικό σας περιβάλλον. Το μαθαίνεται από τα μέλη της οικογένειάς σας ή είναι αποτέλεσμα κάποιους τραύματος. Ωστόσο, έχετε τη δύναμη να το ξεπεράσετε.
Είστε το μοναδικό άτομο που μπορεί να ελέγξει τις πράξεις του. Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε τους άλλους αλλά μπορείτε να ελέγξετε το πως αντιδράτε στους άλλους. Μπορείτε να ελέγξετε που θα αφιερώσετε το χρόνο σας, σε ποιους και πότε. Συνειδητοποιήστε τις δυνατότητές σας και αναλάβετε δράση για τη ζωή σας.
Η νοοτροπία του θύματος είναι υποσυνείδητα ένας τρόπος αντιμετώπισης κάποιου τραύματος. Να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας. Φροντίστε τον εαυτό σας και δείξτε του αγάπη.
Μπορείτε να πείτε όχι σε κάτι που δεν θέλετε να κάνετε. Ακόμη και αν οι άλλοι νιώθουν απογοήτευση, φροντίστε την ενέργειά σας και βάλτε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας.
Αρχίστε να εξερευνείτε τον εαυτό σας και να κατανοείτε την νοοτροπία του θύματος. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR θα σας βοηθήσουν να δείτε πως επηρεάζει τη ζωή σας και θα βρείτε λύσεις για να αντιμετωπίσετε τα τραύματά σας.Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη νοοτροπία του θύματος