Τι είναι η ψυχική δύναμη;

ψυχική δύναμη, τι είναι η ψυχική δύναμη, συστατικά ψυχικής δύναμης

Ψυχική Δύναμη

Η ψυχική δύναμη είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ψυχοπιεστικούς παράγοντες, τις πιέσεις και τις προκλήσεις και να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Η ψυχική δύναμη είναι θεμελιώδης για να ζει κάποιος μια καλύτερη ζωή. Όπως κάποιος πηγαίνει στο γυμναστήριο για να έχει υγιείς μύες, πρέπει να εξασκεί την ψυχική του αντοχή με διάφορες στρατηγικές.

Η ψυχική υγεία είναι αναγκαία για να ζούμε την ζωή που θέλουμε, να έχουμε ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις, και αυτοεκτίμηση. Επίσης μας βοηθά να παίρνουμε ρίσκα, να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις όταν αυτές προκύπτουν.

Για να είστε ψυχικά υγιείς, πρέπει να χτίσετε την ψυχική σας δύναμη. Η ψυχική δύναμη είναι κάτι που εξελίσσεται με τον καιρό σε ανθρώπους που έχουν κάνει την προσωπική τους ανάπτυξη προτεραιότητα.

Συστατικά ψυχικής δύναμης

Η ψυχική δύναμη δεν έχει να κάνει με την καταπίεση των συναισθημάτων ή την προσποίηση ότι δεν νιώθετε κανένα πόνο. Αντιθέτως, αφορά την βελτίωση του εαυτού σας και την κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζετε:

  1. Σκέψεις: το πρώτο στοιχείο της ψυχικής δύναμης είναι οι σκέψεις σας. Ο καθένας κάνει μη βοηθητικές σκέψεις κάποιες φορές. Οι αμφιβολίες για τον εαυτό, οι αυτοκαταστροφικές σκέψεις μπορεί να σας παρασύρουν. Μπορείτε να ενισχύσετε την ψυχική σας δύναμη ανταποκρινόμενοι σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις με υγιή τρόπο.
  2. Συναισθήματα: η ψυχική δύναμη σας επιτρέπει να βιώνετε όλα τα συναισθήματα, ακόμη και τα δυσάρεστα. Αυτό βοηθά να ελέγχετε τα συναισθήματά σας και να τα εκφράζετε με υγιή τρόπο.
  3. Πράξεις: είτε θέλετε να αλλάξετε μια κακή συνήθεια ή να δημιουργήσετε μια πιο υγιεινή ρουτίνα, η ψυχική δύναμη περιλαμβάνει θετικές πράξεις που βελτιώνουν τη ζωή σας.

Οι δυσκολίες σημαίνουν ότι ωριμάζετε όχι ότι είστε αδύναμοι

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι δυσκολίες είναι σημάδι αδυναμίας. Ανησυχούν ότι τα δυσάρεστα συναισθήματα, οι ανθυγιεινές συνήθειες ή ο αρνητικός τρόπος σκέψης σημαίνει ότι δεν είναι δυνατοί. Αλλά οι δυσκολίες μας βοηθούν να εξελιχθούμε.

Το να ζητάτε βοήθεια δεν είναι σημάδι αδυναμίας

Είναι δύσκολο να ζητήσετε βοήθεια. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ζητήσετε βοήθεια όταν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη μπορεί να σας πείσει ότι δεν υπάρχει νόημα να μιλήσετε σε κάποιον επειδή αυτό δεν θα λειτουργήσει. Ή το άγχος σας μπορεί να σας λέει ότι δεν μπορείτε να είστε ανοιχτοί με τους άλλους.

Το να ζητήσετε βοήθεια για το σπίτι σας, τα οικονομικά σας είναι δύσκολο. Αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο να μιλήσετε σε κάποιον για την ψυχική σας υγεία.

Μερικές φορές, υπερισχύει η λανθασμένη υπόθεση ότι η ψυχοθεραπεία σημαίνει ότι έχετε διαλυθεί ή ότι έχετε κάποιο σοβαρό θέμα. Αλλά η αλήθεια είναι, ότι όταν φροντίζετε την ψυχική σας υγεία σημαίνει ότι θέλετε να φροντίσετε τον εαυτό σας, και αυτό είναι σίγουρα σημάδι δύναμης.