Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη, εγκεφαλος, φλεγμονη

Η κατάθλιψη επηρεάζει τον εγκέφαλο

Κατάθλιψη και αλλαγές στον Εγκέφαλο

Υπολογίζεται ότι περίπου 16 εκατομμύρια ενήλικες έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή τους.

Καθώς η κατάθλιψη επηρεάζει ένα άτομο ψυχολογικά, μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική δομή του εγκεφάλου. Αυτές οι αλλαγές ποικίλλουν από την φλεγμονή και τον περιορισμό του οξυγόνου, μέχρι τη συρρίκνωση του εγκεφάλου. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει το κέντρο ελέγχου του νευρικού συστήματος.

Συρρίκνωση του εγκεφάλου

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το μέγεθος συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου μειώνεται σε ανθρώπους που έχουν βιώσει κατάθλιψη.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να ψάχνουν ποιες περιοχές συρρικνώνονται εξαιτίας της κατάθλιψης και πόσο. Αλλά οι τρέχουσες μελέτες έχουν δείξει ότι επηρεάζονται τα ακόλουθα τμήματα του εγκεφάλου:

 • Ο ιππόκαμπος
 • Ο θάλαμος
 • Η αμυγδαλή
 • Ο μετωπιαίος λοβός
 • Ο προμετωπιαίος φλοιός

Το πόσο θα συρρικνωθούν αυτές οι περιοχές εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του καταθλιπτικού επεισοδίου.

Στον ιππόκαμπο, για παράδειγμα, αξιοσημείωτες αλλαγές συμβαίνουν οποιαδήποτε στιγμή από τους 8 μήνες μέχρι ένα χρόνο, στη διάρκεια ενός μόνο καταθλιπτικού επεισοδίου ή περισσότερων.

Όταν ένα τμήμα του εγκέφαλου συρρικνώνεται, επηρεάζονται και οι λειτουργίες που συνδέονται με αυτό το συγκεκριμένο τμήμα.

Για παράδειγμα, ο προμετωπιαίος φλοιός και η αμυγδαλή λειτουργούν μαζί για να ελέγχουν την συναισθηματική αντίδραση και την αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων (ενσυναίσθηση). Αυτό για παράδειγμα μπορεί να συμβάλλει τη μείωση της συμπόνιας σε γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη.

Φλεγμονή του εγκεφάλου

Υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ φλεγμονής και κατάθλιψης. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη, ωστόσο, η φλεγμονή προκαλεί κατάθλιψη ή το αντίστροφο.

Αλλά η φλεγμονή του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης συνδέεται με τη χρονική διάρκεια της κατάθλιψης. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη για παραπάνω από 10 χρόνια είχαν 30% μεγαλύτερη φλεγμονή συγκριτικά με τους ανθρώπους που είχαν κατάθλιψη για λιγότερο χρόνο.

Σαν αποτέλεσμα, μια σημαντική φλεγμονή του εγκεφάλου είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν υπάρχει επίμονη καταθλιπτική διαταραχή.

Επειδή η φλεγμονή του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει το θάνατο κυττάρων του εγκεφάλου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αριθμό επιπλοκών, περιλαμβανομένων:

 • Της συρρίκνωσης
 • Της μειωμένης λειτουργίας των νευροδιαβιβαστών
 • Της μειωμένης ικανότητας του εγκεφάλου να αλλάξει όσο το άτομο μεγαλώνει (νευροπλαστικότητα)

Μαζί αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία:

 • Στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
 • Στη μάθηση
 • Στη μνήμη
 • Στη διάθεση

Περιορισμός οξυγόνου

Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με τη μείωση του οξυγόνου στο σώμα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οφείλονται σε αλλαγές στην αναπνοή λόγω κατάθλιψης.

Ένας κυτταρικός παράγοντας που παράγεται σε απόκριση στην έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο (υποξία) είναι αυξημένος σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και διπολική διαταραχή.

Γενικά, ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στη μείωση του οξυγόνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Φλεγμονή
 • Βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα
 • Θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων

Η φλεγμονή και ο κυτταρικός θάνατος μπορεί να οδηγήσουν σε ένα πλήθος συμπτωμάτων που συνδέονται με την ανάπτυξη, τη μάθηση, τη μνήμη και τη διάθεση. Ακόμη και η βραχεία υποξία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, όπως έχει παρατηρηθεί στους ορειβάτες.

Αλλά η θεραπεία σε θάλαμο με υπερβαρικό οξυγόνο, που αυξάνει την κυκλοφορία του οξυγόνου, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους ανθρώπους.

Δομικές αλλαγές

Οι επιδράσεις της κατάθλιψης στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένη λειτουργικότητα του ιππόκαμπου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη μνήμη.
 • Μειωμένη λειτουργικότητα του προμετωπιαίου φλοιού. Αυτό μπορεί να εμποδίζει το άτομο να κάνει πράγματα (εκτελεστικές λειτουργίες) και να επηρεάζει την προσοχή.
 • Μειωμένη λειτουργικότητα της αμυγδαλής. Αυτό επηρεάζει άμεσα τη διάθεση και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Οι αλλαγές τυπικά χρειάζονται τουλάχιστον ένα διάστημα 8 μηνών για να αναπτυχθούν.

Η πιθανότητα επίμονης δυσλειτουργίας στη μνήμη, σε εκτελεστικές λειτουργίες, στην προσοχή, στη διάθεση και στη συναισθηματική ρύθμιση είναι υπαρκτή μετά από περιόδους μακροχρόνιας κατάθλιψης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να θεραπεύσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, και να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα εμφάνισης των παραπάνω αλλαγών.

Ζητήστε βοήθεια

Είναι πολύ σημαντικό να είστε πρόθυμοι να ζητήσετε βοήθεια. Δυστυχώς, το στίγμα γύρω από τις διαταραχές ψυχικής υγείας είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για τους ανθρώπους στο να ζητήσουν βοήθεια, ειδικά μεταξύ των ανδρών.

Όταν καταλάβουμε ότι η κατάθλιψη είναι μια νόσος αυτό θα βοηθήσει την κοινωνία να ξεπεράσει το στίγμα.

Η ατομική ψυχοθεραπεία και η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη και να μάθετε τεχνικές διαχείρισης του άγχους, και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή υποστήριξης ώστε να ξεπεράσετε το στίγμα.

Θεραπεία κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί. Είτε με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, είτε με ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ή ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ, αναλόγως της βαρύτητάς της.

Αν έχετε κατάθλιψη, να θυμάστε ότι δεν είναι δικό σας λάθος. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, δεν είστε μόνοι σας.