Κάνε το Τεστ
συμπόνια προς τον εαυτό, τι είναι η συμπόνια προς τον εαυτό, χαρακτηριστικά συμπόνιας, προς τον εαυτό, οφέλη συμπόνιας προς τον εαυτό

Τα οφέλη της συμπόνιας προς τον εαυτό μας

Ποια είναι τα οφέλη της Συμπόνιας προς τον Εαυτό μας;

Στις μέρες μας η αυτοβελτίωση είναι πολύ σημαντική για την προσωπική μας εξέλιξη. Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι η συμπόνια προς τον εαυτό μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε την επιτυχία και την προσωπική ανάπτυξη. Η αυτοπεποίθηση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε όμορφα για τις ικανότητές μας, και η συμπόνια προς τον εαυτό μας βοηθά να δούμε τα ελαττώματα και τις αδυναμίες μας. Από τη στιγμή που κάποιος αποδέχεται τις αδυναμίες του, μπορεί να δει τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και αντικειμενικά. Έτσι μπορείτε να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.

Η συμπόνια προς τον εαυτό δεν είναι το ίδιο με την αυτοεκτίμηση ή την αυτοπεποίθηση. Αντιθέτως είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεστε για τον εαυτό σας , είναι ο τρόπος που φέρεστε στον εαυτό σας. Η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει ότι συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας όπως θα συμπεριφερόσασταν σε ένα φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας ακόμη και αν αποτύγχαναν. Η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει ότι αποδέχεστε ότι είστε άνθρωπος και ότι θα κάνετε λάθη. Επίσης σημαίνει ότι δεν θα μείνετε κολλημένοι σε αυτά τα λάθη.

Ευγένεια προς τον εαυτό

Η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει ότι είστε στοργικοί προς τον εαυτό σας και δείχνετε κατανόηση όταν αποτυγχάνετε, αντί να αγνοείτε τον πόνο σας ή να ασκείτε αυστηρή κριτική στον εαυτό σας. Οι άνθρωποι με συμπόνια για τον εαυτό τους αναγνωρίζουν ότι έχουν ατέλειες, ότι θα αποτύχουν και θα βιώσουν αναπόφευκτα δυσκολίες, για αυτό είναι ευγενικοί με τον εαυτό τους όταν βιώνουν επώδυνες εμπειρίες αντί να θυμώνουν όταν η ζωή φέρνει αναποδιές. Αν αρνείστε την πραγματικότητα αυξάνετε το στρες, την απογοήτευση και την αυτοκριτική. Όταν αποδέχεστε την πραγματικότητα με συμπόνια και ευγένεια, νιώθετε ψυχική γαλήνη.

Ανθρώπινη φύση

Η απογοήτευση συχνά συνοδεύεται από την απομόνωση. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τα λάθη τους και σκέφτονται συνεχώς το "αν" είχαν κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έτσι είναι η ζωή. Το ότι είμαστε άνθρωποι σημαίνει ότι είμαστε θνητοί, ευάλωτοι και έχουμε ατέλειες. Η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζετε ότι ο πόνος είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Ενσυνειδητότητα

Η συμπόνια προς τον εαυτό απαιτεί να έχουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση στα αρνητικά μας συναισθήματα ώστε να μην τα καταπιέζουμε. Αυτή η ισορροπημένη στάση πηγάζει από τη διαδικασία συσχέτισης των προσωπικών εμπειριών μας με τις εμπειρίες των άλλων, και έτσι βλέπουμε μια κατάσταση σε μεγαλύτερη διάσταση. Επίσης προέρχεται από την προθυμία να παρατηρείτε τις αρνητικές σας σκέψεις και τα συναισθήματα με ειλικρίνεια. Η ενσυνειδητότητα είναι μια μη-κριτική, δεκτική κατάσταση του μυαλού όπου κάποιος παρατηρεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα όπως είναι, χωρίς να προσπαθεί να τα καταστείλει ή να τα αρνηθεί. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον πόνο και να νιώσουμε συμπόνια για αυτό την ίδια στιγμή.

Οφέλη συμπόνιας προς τον εαυτό 

Η συμπόνια προς τον εαυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση της διαφοράς ανάμεσα στις κακές επιλογές και στο να είστε κακός άνθρωπος. Όταν εξασκείστε στη συμπόνια προς τον εαυτό σας, κατανοείτε ότι το να πάρετε κακές αποφάσεις  δεν σας καθιστά αυτόματα κακό άτομο. Αντιθέτως, αναγνωρίζετε την αξία σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια θετική σύνδεση ανάμεσα στη συμπόνια προς τον εαυτό και τη συνολική ευεξία. Η συμπόνια προς τον εαυτό μας δίνει την αίσθηση της αξίας, αλλά όχι με ναρκισσιστικό τρόπο όπως συμβαίνει με την αυτοπεποίθηση πολλές φορές.

Οι άνθρωποι που έχουν συμπόνια προς τον εαυτό τους έχουν καλύτερες κοινωνικές επαφές, αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη και νιώθουν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή. Είναι στοργικοί, υποστηρικτικοί και συμπονετικοί προς τους άλλους.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν συμπόνια για τον εαυτό τους έχουν λιγότερο άγχος, μειωμένες πιθανότητες για κατάθλιψη και λιγότερο φόβο για την αποτυχία. Επίσης η συμπόνια προς τον εαυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τους ανθρώπους για να διορθώσουν τα λάθη τους, τις αποτυχίες τους ή να δουν τα πράγματα πιο αντικειμενικά.