Κάνε το Τεστ
έρπητας, ιός του απλού έρπητα, φυσικοί τρόποι θεραπείας έρπητα. φυσική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του έρπητα

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του έρπητα

Αντιμετώπιση του Έρπητα

Ο ιός του έρπητα είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, και πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν με φυσικό τρόπο.

Ο ιός του έρπητα μπορεί να είναι αδρανής στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπους για μια ζωή, περιοδικά όμως μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό φουσκαλών που σπάνε και μετατρέπονται σε ανοιχτές πληγές πριν επουλωθούν. Αυτές οι πληγές παραμένουν για 10-14 ημέρες και γενικά προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα όπως η ερυθρότητα, ο πόνος, η αίσθηση καύσου και άλλα. Τα συμπτώματα του έρπητα συνήθως περιλαμβάνουν πληγές στο δέρμα. Η λοίμωξη επηρεάζει το στόμα, τα γεννητικά όργανα και την περιοχή του πρωκτού.

Υπάρχουν δύο τύποι του απλού έρπητα, ο HSV-1 και ο HSV-2 που και οι δύο επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα, αλλά μόνο ο HSV-1 επηρεάζει το στόμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπολογίζεται περίπου ότι τα 2/3 του πληθυσμού κάτω των 50 ετών έχει μολυνθεί από τον HSV-1.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του έρπητα

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιος φυσικός τρόπος θεραπείας του έρπητα. Καθώς ο ιός του έρπητα δεν μπορεί να "ξεριζωθεί"(μόνιμη ίαση), είτε εμφανίζεται στο στόμα είστε στα γεννητικά όργανα, υπάρχουν πολλές φυσικές μέθοδοι που μπορούν να θέσουν τον έρπητα σε ύφεση.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού με υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και η προσοχή στη διάρκεια της έξαρσης , θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τον ιό σε αδράνεια.

Βιταμίνες

Πολλές βιταμίνες βοηθούν στην προστασία του σώματος ενάντια σε ιούς και μειώνουν τα συμπτώματα.

Η λοίμωξη από τον ιό του έρπητα συνήθως παρατηρείται σε άτομο με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει το σώμα ενάντια στη λοίμωξη καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε μειώνει το στρες που προκαλεί ο ιός του έρπητα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, και έτσι μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Για αιώνες οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το ρόδι ως θεραπεία του έρπητα. Το ρόδι περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της λοίμωξης από τον ιό του έρπητα.

Καλό είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να θυμάστε τα εξής:

 • να αυξάνετε την πρόσληψη του αμινοξέος λυσίνη, καθώς έχει αποδεδειγμένη δράση στην αντιμετώπιση του έρπητα
 • να αποφεύγετε το αμινοξύ αργινίνη
 • να αποφεύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση κόκκινου κρασιού και καφεΐνης
 • να αναγνωρίζετε και να περιορίζετε τις τροφές που προκαλούν αλλεργίες

Έλαια

Η χρήση συγκεκριμένων αιθέριων ελαίων μπορεί να μειώσει τη διασπορά του HSV-1 μεταξύ των κυττάρων. Τα έλαια που βοηθούν περιλαμβάνουν:

 • το θυμάρι
 • τον ευκάλυπτο
 • το δεντρολίβανο
 • την κανέλα και το βασιλικό

Εκτός από τη χρήση τους στην περιοχή του στόματος , τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο ντους και να εφαρμοστούν στις περιοχές που έχουν μολυνθεί. Καλό είναι τα αιθέρια έλαια να αραιώνονται πριν χρησιμοποιηθούν διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, δερματίτιδα ή μικρό έγκαυμα αν ένα άτομο τα εφαρμόσει αδιάλυτα άμεσα στο δέρμα. Μπορείτε να τα αραιώσετε σε αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο.

Συμπληρώματα διατροφής

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα ακόλουθα συμπληρώματα είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων του έρπητα:

 • Λυσίνη
 • Ψευδάργυρος
 • Βιταμίνη Ε
 • Βιταμίνη C
 • Βάλσαμο λεμονιού

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μαζί με τις άλλες φυσικές μεθόδους όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με φυσικό τρόπο και βοηθά όχι μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και στην πρόληψη των υποτροπών.