Κάνε το Τεστ
ρόδι, θρεπτική αξία ροδιού, ιδιότητες ροδιού, οφέλη ροδιού στην υγεία

Ρόδι: διατροφική αξία και οφέλη

Ρόδι

Το ρόδι είναι ο καρπός της ροδιάς και οι σπόροι του είναι γνωστοί για το κόκκινο χρώμα και τη γλυκιά τους γεύση. Το ρόδι αποτελεί superfood καθώς έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, και οι μελέτες δείχνουν ότι οι σπόροι του ροδιού βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, καταπολεμούν τις λοιμώξεις και ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Θρεπτική αξία

Οι σπόροι του ροδιού έχουν λίγες θερμίδες και είναι πηγή φυτικών ινών που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στην απώλεια βάρους και στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Το ρόδι περιέχει:

  • Φολικό οξύ
  • Βιταμίνη Κ
  • Βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνη Β6
  • Κάλιο

Το ρόδι περιέχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά συγκριτικά με το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, προλαμβάνουν τα νοσήματα όπως ο καρκίνος και μειώνουν την φλεγμονή και τις επιδράσεις της γήρανσης.

Τα ρόδια έχουν δύο μοναδικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που είναι υπεύθυνα για τα περισσότερα οφέλη τους.

Η πουνικαλαγίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει στο χυμό του ροδιού και τη φλούδα του. Έχει τριπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί.

Το πουνικό οξύ υπάρχει στους σπόρους του ροδιού και είναι το κύριο λιπαρό οξύ. Είναι μια μορφή λινολεϊκού οξέος με βιολογική δράση.

Οφέλη στην υγεία

Υγεία της καρδιάς

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρόδια προστατεύουν την καρδιά με πολλούς τρόπους όπως μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Η αρτηριοσκλήρυνση, που οφείλεται στην συσσώρευση της χοληστερόλης και του λίπους στις αρτηρίες, είναι μια συχνή αιτία εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού. Ο χυμός του ροδιού βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) που μπλοκάρει τις αρτηρίες. Αυξάνει επίσης την HDL χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη) η οποία μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα.

Διαβήτης

Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που πίνουν χυμό από ρόδι έχουν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα ρόδια βοηθούν στη διατήρηση του υγιούς βάρους.

Καρκίνος

Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Το ρόδι μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο των πνευμόνων και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το ρόδι βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες, στο παχύ έντερο και στον προστάτη.

Αρθρίτιδα 

Η αρθρίτιδα είναι ένα συχνό πρόβλημα στις χώρες της Δύσης. Υπάρχουν πολλές μορφές και οι περισσότερες περιλαμβάνουν φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Τα συστατικά του ροδιού έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και για αυτό βοηθούν στην θεραπεία της αρθρίτιδας. Το ρόδι μπλοκάρει τα ένζυμα που είναι γνωστό ότι καταστρέφουν τις αρθρώσεις σε ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα.

Το ρόδι βοηθά στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή καταπολεμούν την φλεγμονή στο σώμα.

Στρες

Το ρόδι είναι γνωστό ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες στο σώμα και με αυτό τον τρόπο βοηθά στην μείωση του ψυχολογικού στρες. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ρόδι έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα. Η κορτιζόλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με το στρες.