Κάνε το Τεστ
μακροζωία, πως θα ζήσετε περισσότερο, συνήθειες που συμβάλλουν στην μακροζωία, παράγοντες που επηρεάζουν την μακροζωία

Μακροζωία: συνήθειες που βοηθούν να ζήσετε περισσότερο

Μακροζωία

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν την μακροζωία μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα γονίδια καθορίζουν μόνο κατά 30% τη διάρκεια της ζωής μας. Το υπόλοιπο 70% εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας, το περιβάλλον, τις συμπεριφορές μας και την ψυχική μας υγεία. Ο μοναδικός αποδεδειγμένος τρόπος για να ζήσει κάποιος περισσότερο είναι να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τρόποι που αυξάνουν την μακροζωία

Αφήστε τον οργανισμό σας να πεινάσει

Υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι η νηστεία βοηθά στη μακροζωία με πολλούς τρόπους. Μην  καταναλώνετε τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα και σνακ στο ενδιάμεσο. Αυτός είναι ένας παλιός τρόπος ζωής που δεν σας επιτρέπει να πεινάσετε καθώς περιβάλλεστε συνεχώς από τροφές.

Κινηθείτε

Μην κάθεστε όλη μέρα την καρέκλα του γραφείου σας. Σηκωθείτε και κάντε μια βόλτα. Βγείτε για έναν περίπατο, γυμναστείτε , κρατήστε τους μύες σας υγιείς και δυνατούς.

Κοιμηθείτε καλά

Ο ύπνος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας και παίζει τεράστιο ρόλο στη γήρανση. Είναι ζωτικός. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ.

Να έχετε μια θετική στάση ζωής

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το να έχετε κάποιο σκοπό στη ζωή σας. Να έχετε δίπλα σας την οικογένεια και τους φίλους σας που σας νοιάζονται και σας αγαπούν. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα θα μειώσετε τα επίπεδα του άγχους, θα κοιμάστε καλύτερα και θα απολαμβάνετε περισσότερο την καθημερινότητα.

Το χρόνιο στρες παίζει κύριο ρόλο στη γήρανση. Μπορεί να μειώσει σημαντικά τα άκρα των χρωμοσωμάτων, τα τελομερή. Επίσης το στρες προκαλεί φλεγμονή η οποία συμβάλλει στη γήρανση.

Ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Αποφύγετε τις ανθυγιεινές τροφές και βάλτε υγιεινές επιλογές στη διατροφή σας:

  • Η ζάχαρη κάθε μορφής κάνει κακό.
  • Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων.
  • Διατηρήστε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.
  • Αποφύγετε τα κακά λιπαρά. Η παχυσαρκία μειώνει την διάρκεια της ζωής.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε φρέσκες τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.